Ronai and Ronai
AMERIKAI

Azért vannak a jó barátok 2012. július 12. csütörtök 17:21 | AN

  • Hozzászólások(7)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Azért vannak a jó barátok
Caracas/Damaszkusz – A Wall Street Journal értesülése szerint Hugo Chávez venezuelai elnök arra utasította az állami olajvállalatot, hogy segítsen a szíriai rendszernek az amerikai és az európai szankciók kijátszásában.
.
Az amerikai lap által megszerzett dokumentumok tanúbizonysága szerint Hugo Chávez államfő és Venezuela állami olajvállalata, a Petroleos de Venezuela S.A (PdVSA) üzemanyag-szállításainak köszönhetően nincs fennakadás Básár Asszad diktátor civileket irtó hadigépezetében.
.
A Wall Street Journal megállapításai szerint a PdVSA az elmúlt nyolc hónapban négy alkalommal küldött dízelolaj-szállítmányt Szíriába. Ez a fajta üzemanyag elengedhetetlen a hadviseléshez, miután a harckocsik, a páncélozott csapatszállító járművek és a teherautók ezt fogyasztják. Asszad állítólag a Szíriában kitermelt, nem különösebben nagy mennyiségű nyersolajat cseréli dízelre, így nem kell valutában fizetnie, ami hasznos, mivel az ország valutatartalékai kiapadóban vannak.
.
Szíria korábban Európából vásárolta a dízelolajat, amikor azonban az Asszad-rendszer brutálisan csapott le békés polgári tüntetőkre, a szállítások abbamaradtak.
.
A Journal szerint Venezuela abban is segíti Szíriát, hogy más szankciókat kijátsszon: megvásárolja a szíriai energetikai termékeket, és kereskedelmet folytat a központi jegybankkal és az állami Szíriai Olajtársasággal. Mindkét cég az Egyesült Államok feketelistáján van.
.
Eközben úgy tűnik, Chávez segítő keze nem elég erős ahhoz, hogy az Asszad-rezsim kitartson. Erre utal, hogy a diktátor Kofi Annan ENSZ-megbízottnak kijelentette, hajlandó a lelépés gondolatával foglalkozni, és elfogadja a múlt hónapban egy genfi konferencián tett javaslatot, hogy a hatalmat átmeneti kormány vegye át Szíriában.
.
Asszad, aki két hagyományos stratégiai szövetségesén, az oroszokon és a kínaiakon kívül olyan jóbarátokat tudhat maga mellett, mint Hugo Chávez és az iráni iszlám vezetés, nyilvánvalóan büntetlenség fejében lenne hajlandó távozni, és csak akkor, ha akadna olyan ország, amely befogadná. Tekintve a Szíriában a konfliktus kezdete óta meggyilkolt 17 ezer embert, valamint azokat az információkat, amelyek tömeges gyerekgyilkosságokról, sőt gyermekek megkínzásáról szólnak, egyelőre nehéz elképzelni, hogy az egyre szorongatottabb helyzetben lévő diktátor – akinek egy tábornoka és egy nagykövete is disszidált már – megússza a felelősségre vonást. Még kevésbé látszik valószínűnek, hogy akad ország, amely befogadná.
.
Asszad mindenesetre úgy távozna a legszívesebben, ha ő maga jelölhetné ki utódját. Mondott is egy nevet Annannak, aki nem volt hajlandó elárulni, kire gondol a diktátor, csupán annyit mondott, szeretne többet megtudni az illetőről.
.
Az ENSZ különmegbízottja arra szólította fel a Biztonsági Tanácsot, mielőbb erőteljesen jelezze a damaszkuszi kormány felé, hogy „következményei” lesznek annak, ha nem lép életbe azonnal a tűzszünet. Az ENSZ BT komolyabb fellépése eddig azért hiúsult meg, mert Oroszország és Kína nem volt hajlandó az alavita rezsim megbélyegzésére.
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (1 szavazás)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0 ( 2 szavazatból)
Azért vannak a jó barátok, 5.0 out of 5 based on 1 rating

Címkék:, , , ,

  • Hozzászólások(7)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

7 Reader’s Comments

  1. Chaves egy senki.Aki fel tole az meg macskajancsi.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (6 szavazatból)
  2. Egyre világosabban polarizálódik a világpolitika. :)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (5 szavazatból)
  3. Hugo, go!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (9 szavazatból)
  4. Hű de szeretik itt a Hugót egyesek. Azt tudjátok hogy a kedvencetek egyik húzása az hogy egy venezuelai állampolgárnak csak évi négyszáz dollárt engedélyez hogy a saját pénzéből vásároljon bármit egy másik országból? Tehát van egy átlag venezuelainak egy hitelkártyája vagy bankkártyája, és pl. Amerikából akar venni egy jobb fényképezőt. Ehhez 2-3 barátját össze kell hogy szedjen, és mindnek el kell használnia az éves engedélyezett négyszáz dollárját. És hiába van neki mondjuk ötezer dollárja, nem, a kedves Hugó nem engedi, csak négyszázért lehet venni évente! Én csak tudom, mert minden nap beszélek velük, mert pont egy nagy fotósboltban dolgozom New Yorkban és spanyolul is beszélek. Utálják Hugót, mert ez csak egy a sok kommunista húzásai közül.
    Igen, Hugo Chavez egy kommunista, tehát ha valami Jobbikos esetleg nagyon kedvelné merthogy ő úgy bemond Amerikának, Izraelnek, stb, hát tudjátok, a kedvencetek egy kommunista diktátor. Most lehet ezt leszavazni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (8 szavazatból)
  5. Dehogynem fog akadni olyan ország, amely menedéket nyújtva megmentené a népirtó diktátor és családja életét; Oroszország csekély értékű szír fennhatóság alatt bérelt földközi-tengeri kikötője mellet saját nosztalgikus nagyhatalmi múltja miatt fogja még mindig a kezét, és csak akkor lenne hajlandó ezt a támogatást megvonni, ha nem kéne ezzel saját külpolitikai vereségét felfedni.

    http://www.metazin.hu/node/2562

    Ami pedig a barátságot illeti; Az USA és a zsidó állam nem egy arab-muzulmán diktátorral van (vagy már csak volt) “szövetséges” kapcsolatban, akik közül sokan ugyanúgy elbánnának (ha már rég el nem bántak) saját országukban feltörő forradalmi hevülettel. Egészen (nem) meglepő, hogy az Arab-félszigeten fekvő kisebb-nagyobb szunnita olajmonarchiákkal együtt Szaúd-Arábia teljesen kimarad a nyugati médiadömpingből, mintha az ott élők nemhogy végtelenül belefásultak, hanem egyenesen belezúgtak volna az elnyomásba. Talán ők nem vágynak egyenlőségre, igazságra és élhetőbb mindennapokra? Nem hiszem, csak a nyugati hatalmak nem akarják, hogy fontos gazdasági potenciákkal rendelkező “barátaikat” elveszítsék egy olyan ideológia miatt, aminek értékét és univerzalitását nem győzik nap mint nap hangsúlyozni. Ezt a képmutatást pedig jobban gyűlölöm magánál a zsarnokságnál is.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  6. Hutvágner Gábor

    undorító áruló nyugat lásd még 56

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (1 szavazás)
  7. …Én meg a címből arra következtettem, hogy itt majd Orbánról meg Simicskáról lesz szó, ezért idekapcsoltam. E két jóbarát mégiscsak a Bibókolidzs tagjaiból épült . n e m z e t i . o l i g a r c h i a . d i a d a l o s z l o p a .

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Amerikai katonák érkeztek Jordániába 2012. október 11. csütörtök | AN

Hugo Chávez marad 2012. október 9. kedd | AN

Törökország odavert Szíriának 2012. október 3. szerda | AN

New Orleansben szavaznak a floridai venézek 2012. október 2. kedd | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos