Ronai and Ronai
AMERIKAI

Talán most megszorítják Chávezt 2012. június 28. csütörtök 13:42 | Rákócza Richárd Forrás: Reuters

  • Egy hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Talán most megszorítják Chávezt
Caracas – A legújabb venezuelai felmérés eredménye szerint az éveken át gyakorlatilag verhetetlen populista, Hugo Chávez előnye immár minimális demokrata kihívója, Henrique Capriles előtt. Igaz, az október hetedikei választásokig még sok idő van hátra, és a nagy taktikus Chávez nyilván mindent bevet, hogy növelje előnyét. Az sem vehető biztosra, hogy elismerné esetleges vereségét, vagy hogy békében átadná Caprilesnek a hatalmat. Maguk a felmérési eredmények pedig sokszor nagyon megtévesztőek tudnak lenni Venezuelában, ahol még az exit poll is megbízhatatlan.
.
A harmadik elnöki terminuson is induló Hugo Chávez Orbán Viktoréhoz nagy mértékben hasonlító populista, hatalom-bebetonozó politikát folytat, azzal a hatalmas különbséggel, hogy az olajalapú venéz gazdaság kiszipolyozása egy ideig lehetővé teszi a nemzetközi normák felrúgását, az Amerikával és a Nyugattal való szembehelyezkedést és különféle emberellenes diktatúrák (elsődlegesen Kuba és Irán) barátságának keresését. Chávez az elmúlt évtizedben két legfontosabb szövetségesét veszítette el Szaddám Huszein és Moamer Kadhafi személyében, és most inog egy újabb jó barát, Básár Asszad trónja.
.
Magának Cháveznek a trónja azonban nagyon sokáig sziklaszilárdnak tűnt, maga az elnök pedig hiába kapott rákot – ami miatt szintén az Egyesült Államokat vádolta –, kubai gyógyászati segédlettel eddig mindig felgyógyult, a visszavonulás gondolata pedig még csak fel sem ötlött benne. Tőke- és külföld-ellenes, osztogató politikájával sokáig sikert aratott, most azonban Venezuelára köszöntenek ennek a politikának a negatív hozadékai. Az államosítások és a külföldi cégek távozása nyomán egyre csökken a gazdaság teljesítőképessége, az árak emelkednek, mind több a munkanélküli, ami pedig a bűnözést illeti, Venezuela a legveszélyesebb országok egyikévé lépett elő.
.
A mértékadónak tekintett Consultores 21 most közzétett eredményei szerint Chávez 3,4 %-kal verné Caprilest egy „most vasárnapi” választásokon. Ez az előny már nem tűnik lefaraghatatlannak, és különösen figyelemre méltó ahhoz képest, hogy Chávez néha tíz-húsz százalékkal is vezetni szokott.
.
Luis Christiansen, a Consultores 21 elnöke szerint a júniusban megejtett közvélemény-kutatás válaszadóinak 47,9 százaléka állította, hogy az elnökre szavaz, 44,5 % ellenben Caprilestől várja az ország sorsának jobbra fordulását. A 3,4 %-os különbség édeskevésnek tűnik, hiszen a statisztikai hibahatár 2,4 %, így elvileg az sem elképzelhetetlen, hogy Chávez előnye már csak minimális, egy százalékos – bár könnyen lehet az is, hogy meghaladja az 5 %-ot.
.
Ám akár így van, akár úgy, a közvélemény hangulata tartósan fordulni látszik, miután a válaszadók már márciusban is felmutatták Cháveznek a sárga lapot: akkor 46,3:44,8 volt az állás, Chávez tehát soványka másfél százalékkal vezetett csak.
.
Nem szabad azonban megfeledkezni arról, hogy a közvélemény-kutatási adatok Venezuelában hagyományosan megbízhatatlanok; gyakoriak a meglepetések, a közvélemény egyik napról a másikra hatalmasat fordulhat. A szintén respektált Datanalisisnél például egyáltalán nem látják Capriles feljövetelét, ennél a cégnél legutoljára Chávez még majdnem 16 százalékkal, magabiztosan vezetett. A két cég eredményei közti különbség abból adódhat, hogy – megint csak Magyarországhoz hasonlóan – sok a bizonytalan szavazó, azok, akik hittek Chávezben, és most már hiába nyilvánvaló a számukra, hogy át lettek verve, egy pszichológiai gát megakadályozza ennek elismerését. Arányuk megközelíti a 30 %-ot.
.
Venezuelában még az exit pollokban sem igazán lehet bízni, amelyek más országokban sokszor szinte hajszálpontosan jelzik a végeredményt. Egy 2004-es visszahívási népszavazás ellenzéki exit pollja azt mutatta, hogy Chávez húsz százalékkal veszített – a hivatalos eredmények viszont épp az ellenkezőjéről árulkodtak később.
.
Az elnök azonban még csak most száll harcba: a hivatalos kampány vasárnap veszi kezdetét, amikortól hatalmas nagygyűléseken hangzanak el szónoklatai. Nem kétséges, hogy a hatalom megtartásában rendkívül tapasztalt, sokat próbált államfő tudása teljes tárházát beveti Caprilesszel szemben, és persze jóval több pénz áll a rendelkezésére, mint Caprilesnek, aki szintén településről településre, sőt házról házra járva, személyes megjelenésével próbálja maga felé billenteni az egyre elégedetlenebb venezuelai közhangulatot.
.
A kihívót sem kell félteni, aki igyekszik a szavazók fejébe vésni, hogy nem nagyon érdemes egy elaggott, rákbeteg diktátorra szavazni, aki betegsége miatt kiszámíthatatlanná válhat. Capriles eddigi kampánya középpontjában nem véletlenül áll az egészség, a fittség. Az elnökjelölt nem volt rest követői százezres társaságában tíz kilométert futni, és ez a maraton is szervesen beépült a róla kialakult képbe.
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 3.7/5 (3 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0 ( 4 szavazatból)
Talán most megszorítják Chávezt, 3.7 out of 5 based on 3 ratings

Címkék:, , ,

  • Egy hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

One Reader’s Comments

  1. Meg hogy megszoritjak Chavezt !!!???
    /

    /
    Ugye ez nem komoly ? Mert ameddig Chaves intezi a szavazatok szamlalasat addig barmi lehet csak hatalomvaltas nem.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Hugo Chávez marad 2012. október 9. kedd | AN

New Orleansben szavaznak a floridai venézek 2012. október 2. kedd | AN

Chávez helyébe senki nem léphet 2012. szeptember 15. szombat | AN

A populizmus „legtutibb receptje” 2012. szeptember 4. kedd | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos