Ronai and Ronai
AMERIKAI

New Orleansben szavaznak a floridai venézek 2012. október 2. kedd 23:57 | AN Forrás: Reuters

  • Hozzászólások(8)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
New Orleansben szavaznak a floridai venézek
New Orleans/Miami/Caracas – Akár több száz dollárt sem sajnálnak egy New Orleans-i útra az Egyesült Államokban élő venezuelaiak, akik fontosnak tartják, hogy a közelgő választáson leadják voksukat Henrique Caprilezre. Nem azért, mert annyira szeretik a venéz ellenzék vezérét, hanem mert annyira utálják a caracasi alkotmányos diktatúra erős emberét, Hugo Chávezt.
.
Chartergépeken, sőt társas autóbuszokon ezrével utaznak New Orleansbe szavazatukat leadni azok az Egyesült Államokban – elsősorban Miamiban – élő venézek, akik nagyon szeretnék már látni Chávez elnök bukását. Jesús Lopez, a Floridában élő pénzügyi tanácsadó több mint ötszáz dollárt ad ki annak érdekében, hogy leszavazhasson, és véleménye szerint ennyit mindenképp megér a dolog.
.
Az amerikai száműzetésbe kényszerült venézek zöme a populista Chávez esküdt ellenségének vallja magát, s ezekben a napokban karavánokban tódul New Orleansbe, hogy vasárnap voks formájában is hangot adjon véleményének. Miután az előrejelzések szerint ezúttal szoros lesz a verseny, még az sem elképzelhetetlen, hogy az elnököt a külföldön élők szavazatai kényszerítik ellenzékbe.
.
Régebben nem kellett egy választás miatt New Orleansig utazni, Chávez azonban januárban bezáratta a miami konzulátust, válaszul arra az amerikai intézkedésre, amellyel nemkívánatosnak minősítették Livia Acosta Noguerát, Venezuela miami főkonzulját. Az FBI ugyanis feltárta, hogy a diplomatanő az amerikai kormány ellen végrehajtandó cybertámadás szükségességéről beszélt még korábban, amikor a mexikóvárosi venezuelai nagykövetségen dolgozott. Kiderült az is, hogy az összeesküvésben kubai és iráni diplomaták is részt vettek. Noguera emellett információkat gyűjtött amerikai atomerőművek szervereiről, így nem lehet kizárni, hogy ezeket szerették volna meghackelni. A tizenhárom éve hatalmon lévő Chávez szerint semmiféle bizonyíték nincs minderre, az egészet csak kitalálta az Egyesült Államok, amely így kíván országára nyomást gyakorolni.
.
.
Chávez kihívója, Capriles Floridában 98 %-ra számíthat
.
A miami konzulátus, amely Floridát, Georgiát és a két Karolinát is kiszolgálja, a legnagyobb venezuelai misszió az Egyesült Államok területén, ahol 2000-ben még csak 92 ezer, tavaly viszont már 215 ezer venezuelai élt – zömében olyanok, akik a számukra elviselhetetlen Chávez-rezsim elől menekültek el. A Venezuelai Száműzöttek Szervezete szerint az emigránsok zöme, 160 ezer fő, Floridában él. Elio Aponte emigráns vezető már januárban rámutatott: a konzulátus bezárása főként azt a célt szolgálja, hogy ez a 160 ezer fő ne vehessen részt az októberben esedékes elnökválasztáson. A legutolsó, 2006-ban rendezett ilyen eseményen 15 ezer 800 venezuelai szavazott le valamelyik amerikai misszión, háromnegyedük Miamiban.
.
Chávez 1999-ben jutott hatalomra; azóta a dél-amerikai országból sok tízezer felső- és középosztálybeli venezuelai távozott, lábával szavazva a hanyatló gazdasággal és a teljesen elszabadult bűnözéssel szemben. Az emigránsok nagy része Dél-Floridában telepedett le, csatlakozva az évtizedek óta ott élő, virulensen antikommunista kubai száműzöttekhez. Mikor utoljára szavazni lehetett az itteni konzulátuson, Chávez 2 %-ot kapott.
.
Most sokan repülőre ülnek közülük; azok számára, akik a több száz dolláros kiadást nem engedhetik meg maguknak, hetvenöt dolláros retúr buszjegyet is árulnak, ami meglehetősen jutányos ár az oda-vissza harminchat órás utazásért. Venezuela rendelkezik konzulátussal Bostonban, Chicagóban, Houstonban, New Yorkban és San Franciscóban – ezeken és természetesen a washingtoni nagykövetségen ugyancsak le lehet adni a szavazatot.
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (1 szavazás)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +1 ( 1 szavazás)
New Orleansben szavaznak a floridai venézek, 5.0 out of 5 based on 1 rating

Címkék:, ,

  • Hozzászólások(8)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

8 Reader’s Comments

  1. Nem csoda hogy utaljak Chavezt a venezek, mivel ez az elme beteg 1999-ota 2334 rádió és TV csatornát záratót be csak azért hogy elnémítsa az ellenzek hangját.
    Ezert meg érdemel egy nagy miset Vatikánba.
    http://www.nacion.com/2012-09-30/Mundo/El-caudillo-y-candidato-que-al-microfono-habla-habla-y-habla.aspx
    A legutóbbi letartoztatás, Dinorah Giron, a 6to Poder hetilap igazgatónője aki börtönbe van.
    http://www.nacion.com/2012-09-30/Mundo/FotoVideoDestacado/i30-POLARIZADOS3.aspx?utm_source=RSS_Feed&utm_medium=RSS&utm_campaign=RSS_Syndication
    Szóval Guiness Record Chavez-nek, a Vezírnek van honnan tanulni!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  2. Venézek… megáll bennem az ütő.
    Valamikor ez a gyilkos gúny vagy kajánság eszköze volt, a dilettáns bunkóságra utaló hívószó. Valamikor, ugye, a frissen felfedezett területek lakosai nevezték magukat így vagy úgy, avagy a felfedezők elnevezték őket így vagy úgy, és a terület ez után kapta a nevét. Patagónia – a patagónok szülőföldje.
    .
    Venezuelával más a helyzet. Valami spanyol felfedező (majd mindjárt jön a wikipédia) úgy találta, hogy a meglátott föld őt Velencére emlékezteti. Venezuela – Velence emlékét idéző, Velence-szerű, – talán valamilyen érzelemre is utaló módosított szóalak, a lényeg az, hogy Velence nevéből származik. Venezuela lakói meszticek, mulattok, indiánok, meg még ez-az.
    .
    Venéz – ez olyasmi mint Leiter Jakab, derék honpolgár.
    .
    Ez most vajon valami hírügynökségi szerkesztő elhamarkodott fogalmazása, vagy már így használatos?
    .
    Amúgy meg hajrá venézek, rúgjátok ki a ti mesztic vagy mulatt orbánotokat.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  3. Velence – olaszul Venezia. Nem a nálunk használatos városnévre kell gondolni. Mi itt pl. Lipcsét is nagyon másképp hívjuk, mint az ottaniak.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  4. Marcus Aurelius: Nemcsak Lipcsét (=Leipzig), de Bécset (=Wien) is másképpen
    hívják a magyarok, mint az ottélõk.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  5. Budapest/Debrecen/Esztergom – Akár több száz forintot sem sajnálnak egy debreceni útra a Budapesten élő esztergomiak, akik fontosnak tartják, hogy a közelgő választáson leadják voksukat Bajnai Gordonra. Nem azért, mert annyira szeretik az ellenzék potenciális miniszterelnök-jelöltjét, hanem mert annyira utálják a fülkeforradalmi alaptörvényes diktatúra erős emberét, 0rbán Viktort.
    (A 2013. január 2-án elfogadott, választási regisztrációról szóló törvények átmeneti rendelkezései értelmében, ellenzéki jelölt, csak lakóhelyétől 300 km távolságban indulhat.)

    Lesz.e valaha Magyarországon újságcikk, ami így kezdődik?
    Vagy ez csak egy álom marad?
    :-)
    .

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  6. http://orulunkvincent.blog.hu/2012/10/04/az_oligarcha_alkonya

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  7. Kezdek kételkedni abban is hogy Chavez diktátor igazából beteg volt-e vagy csak a népszerűség kévéért híresztelte el a …rak betegséget…
    Leváltanák Hugo Chávezt
    Elárasztották Hugo Chávez vörösinges hívei Caracas belvárosát a csütörtök esti kampányzáró nagygyűlésen. A populista venezuelai államfő újabb hat évre kér bizalmat a választóktól a vasárnapi elnökválasztáson. Az ellenzék közös jelöltje, Henrique Capriles Radonski vidéken tartotta kampányzáróját, s azt remélik, 13 év után sikerül leváltani Chávezt.

    Ma, 05:45 [A+ A-] [Nyomtatás] [Küldés e-mailben] Ossza meg!

    Tízezrek várták a zuhogó esőben Chávez elnököt, aki utolsó kampánybeszédében is elmondta, csak akkor tudja befejezni terveit, ha további hat évre megválasztják.

    “Chávez a jövő! Éljen a forradalom, éljen szocializmus, éljen Venezuela!” – lelkesítette híveit az elnök. Az 58 éves Cháveznél tavaly júniusban rákot diagnosztizáltak, Kubában többször műtötték, kemoterápián esett át. Fél éve gyógyultnak nyilvánították, azóta hírek szerint jól van, bár jóval kevesebb választási gyűlésen vett részt, mint korábban. Lapértesülések szerint a kampányzáró tömeggyűlésre buszokkal szállították a résztvevőket, a PDVSA állami olajtársaság dolgozóit pedig egyszerűen kirendelték, hogy vörös ingben éltessék a “bolívari forradalmat”, ahogy Chávez mozgalmát nevezi.

    HIRDETÉS

    Henrique Capriles utolsó nagygyűlésén arról beszélt, hogy ez az elnökválasztás nem egyszerűen arról szól, hogy új embert ültessenek az elnöki palotába. “E választás tétje, hogy a venezuelaiak szabadon, erőszakmentesen élhessenek, hogy félelem nélkül kimondhassák a véleményüket” – mondta a 40 éves ellenzéki jelölt, Miranda állam volt kormányzója. Capriles nyolc hónapja intenzív kampányt folytatott, mintegy 260 települést látogatott meg, házról házra járva győzködte az embereket.

    A megosztott ellenzéket sikerült összefognia, s így a mostani választás lehet elemzők szerint a legjobb esély arra, hogy az urnáknál váltsák le a venezuelai elnököt. Capriles interjúiban Dávidnak nevezi magát, aki a szavazóurnáknál fogja legyőzni Góliátot. Caprilest idén február 18-án az ellenzéki Demokratikus Egység Koalíciója (MUD) öt induló közül választotta meg elnökjelöltjévé, több mint három millió venezuelai nyilvánított véleményt az előválasztáson. Az ellenzéki jelölt azt ígéri, Venezuela visszatér a piacgazdaság útjára, de nem törli el Chávez szociális reformjait.
    Az egyik utolsó, még szeptember végén készült felmérés azt mutatta, Hugo Chávez 10 ponttal előzi meg ellenzéki kihívóját. A Datanalisis, Venezuela vezető közvéleménykutató intézete szerint a megkérdezettek 49 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a hivatalban lévő elnök újraválasztására voksolna, s 39 százalék mondta, hogy az ellenzéki Caprilesre adná szavazatát. Két intézet felmérései ugyanakkor jóval szorosabb versenyt jeleztek, a Varianzas magántőkéből finanszírozott közvéleménykutató adatai azt mutatták, Chávez 50, Capriles 48 százalékon állt szeptember elején.

    Magas részvételre számítanak a döntő jelentőségű venezuelai voksoláson. Bár Chávez és Capriles is közölte, hogy tiszteletben tartja a választási eredményt, s hasonlóképpen nyilatkozott a hadsereg vezetése is, tartani lehet attól, hogy ellenzéki győzelem esetén utcára vonulnak az elnök csalódott hívei.

    Az “örökös” államfő

    Hugo Chávez munkáscsaládban született, hivatásos katonának állt. A seregben titkos mozgalmat szervezett, 1992-ben puccsal próbálta megdönteni az akkori elnök, Carlos Andrés Pérez kormányzatát. Két évet ült börtönben, szabadulása után alapította meg az Ötödik Köztársaság Mozgalmat. Az alezredest 1998-ban választották meg Venezuela elnökévé. 1999-ben népszavazáson kért támogatást az alkotmány megváltoztatásához, melynek révén teljhatalmat kapott a “bolívari forradalom” végrehajtásához. A 2000. évi elnökválasztáson 59,76, míg 2006-ban 63 százalékot ért el. A 2010-es parlamenti voksoláson előretört az ellenzék, Chávez azóta, a törvényhozás megkerülésével, rendeleti úton kormányoz. Júliusban jelentette be: ismét indul az elnökségért. Gyakran beszél arról, hogy 2030-ig áll majd Venezuela élén.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  8. Chávez, megnyerte a választásokat Venezuelában, ugy latszik hogy a populizmus győzőt.

    2012-10-08 04:58:40
    Chávez nyerte az elnökválasztást Venezuelában
    Hugo Chávez jelenlegi elnök nyerte a vasárnap rendezett elnökválasztást Venezuelában- jelentette be a választási bizottság hétfő hajnalban.

    Az 1999 óta hatalmon lévő államfő a voksok 90 százalékán alapuló hivatalos részeredmények szerint a szavazatok 54 százalékát szerezte meg, így 2019-ig ő marad az ország első embere.
    Az ellenzéki erők közös jelöltje, Henrique Capriles Radonski 45 százaléknyi szavazatot szerzett a 81 százalékos részvétellel megtartott választáson.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

Hugo Chávez marad 2012. október 9. kedd | AN

Chávez helyébe senki nem léphet 2012. szeptember 15. szombat | AN

Azért vannak a jó barátok 2012. július 12. csütörtök | AN

Talán most megszorítják Chávezt 2012. június 28. csütörtök | Rákócza Richárd

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos