Ronai and Ronai
AMERIKAI

A szakszervezetek megtartanák Obamát 2012. szeptember 3. hétfő 19:06 | AN Forrás: Reuters

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
A szakszervezetek megtartanák Obamát
Chicago – Nincs különösebb ünnepelni valójuk a szakszervezeti vezetőknek a mai Munka Napján, miután 2012-ben vereségek sorozatát szenvedték el. Komoly veszteségeik voltak olyan, korábban a szervezett munkásság fellegvárának számító helyeken, mint Wisconsin és Indiana. Ennek dacára a szakszervezetek azt ígérik, százmillió dollárnál is többet költenek arra, hogy Barack Obama elnök duplázhasson, és a republikánusok két évvel ezelőtti nagyszabású térhódítását is vissza akarják szorítani.
.
Ma az amerikai alkalmazottaknak mindössze 11,8 százaléka szakszervezeti tag. A csúcspont 1954-ben volt, amikor a dolgozók 28,3 %-a volt tagja valamilyen szakszervezetnek, s az arány azóta folyamatosan csökken; ám még így is messze az amerikai munkásmozgalom a legszervezettebb és a legerősebb az egész világon.
.
Ez a szervezett és erős mozgalom komoly csapásokat szenvedett el az eltelt egy évben; ezek közül a legemlékezetesebb a wisconsini „csata” volt, ahol sztrájksorozattal, évtizedek óta nem látott nagyságú tömegtüntetésekkel és épületfoglalásokkal próbálták rávenni Scott Walker republikánus kormányzót a megszorító intézkedések visszavonására, sikertelenül. Ugyancsak az idén történt, hogy a republikánusoknak sikerült Indianában szakszervezet-ellenesnek tartott törvényben szabályozni a foglalkoztatást, amire iparosodott államban még soha nem volt példa.
.
Az elnökválasztási versengés hagyományosan Munka Napján veszi hivatalosan kezdetét, és a szakszervezetek azt ígérik, mindent beleadnak, hogy megakadályozzák Romney hatalomra jutását. Erre a célra igen tekintélyes összeget szánnak. Csak egyedül az AFSCME azt ígéri, százmillió dollárnál többet költ Munka Napja és az elnökválasztás között Barack Obama „megtartására”.
.
Bár a szakszervezetek ereje messze nem az már, ami volt, alábecsülni őket könnyelműség lenne, hiszen volt már arra példa, hogy választást döntöttek el, a mostaninak pedig a legnagyobb jelentőséget tulajdonítják a szakszervezeti vezetők 1932 óta, amikor Franklin Delano Roosevelt győzte le Herbert Hoovert a válság kellős közepén, hogy azután intézkedéseivel gyökeres változásokat hozzon a munka világában. Nagy különbség, hogy akkor egy válság kirobbanásáért felelősnek tartott elnök ellen adtak le proteszt szavazatokat, ma viszont egy, a válságot négy éve végigbicegő amerikai elnök hivatalban tartása a cél.
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (2 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +2 ( 2 szavazatból)
A szakszervezetek megtartanák Obamát, 5.0 out of 5 based on 2 ratings

Címkék:, , , ,

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Kapcsolódó cikkek

Öngyilkos lett a wisconsini ámokfutó 2012. október 22. hétfő | AN

A második csörte már Obamáé volt 2012. október 17. szerda

Portman: Romney Ohio nélkül is nyerhet 2012. október 15. hétfő | AN

Tíz évet kaphat 41 ezer dollárért 2012. október 13. szombat | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos