Ronai and Ronai
AMERIKAI

Hajsza Ajman Zavahíri után 2012. június 27. szerda 15:20 | AN Forrás: MTI

  • Hozzászólások(7)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Hajsza Ajman Zavahíri után
Washington – Bő egy évvel Oszama bin Laden halála után az amerikai különleges műveletek irányítói Ajman az-Zavahíri levadászására koncentrálnak, mivel az egyiptomi hadsereg orvosából lett terroristát tartják az amerikai és más célpontok elleni nagy támadások kitervelőjének. Az al-Kaida elsőszámú vezetőjévé előlépett Zavahíri emberei pedig mindent megtesznek vezérük védelme érdekében.
.
Zavahíri biztonsága volt a fő tárgya annak a találkozónak is, amelyet egy tájékozott tálib forrás szerint a pakisztáni Észak-Vazirisztánban tartottak az al-Kaida több vezetője és más fegyveres csoportok parancsnokai. A házigazda, egy előkelő tálib család tagja birkát vágott arab vendégei tiszteletére. A piláffal felszolgált kebab fogyasztása közben a résztvevők – bin Laden halálára emlékezve – aggodalommal szóltak az örökébe lépett vezér biztonságáról. A megbeszélésen elhangzott, hogy törzsi házigazdáinak megítélése szerint Zavahírinek új helyre kellene költöznie, és tanácsos volna az is, ha felhagyna az elektronikus eszközök használatával, kevesebb propagandacélú hang- és videofelvételt tenne közzé, és általában is rendkívül óvatosnak kellene lennie a futárok fogadásában.
.
„Reméljük, hogy az amerikaiak még legalább tíz évig nem tudják elkapni” – mondta a találkozóról tájékoztató tálib forrás a Newsweek amerikai hírmagazinnak. A Miran Sah város mellett megtartott tanácskozáson közlése szerint megkérdezték az afganisztáni tálibokat, hogy készek volnának-e menedéket nyújtani Zavahírinek, ha úgy döntene, hogy Afganisztánba távozik, de ők nem voltak hajlandók elkötelezni magukat erre.
.
Vázlatos ismeretek
.
Militáns körökben gondolkodóként és cselekvőként egyaránt nagy tiszteletben tartják az új vezetőt. Nem olyan karizmatikus személyiség, mint amilyen bin Laden volt, de bizonyos szempontból nála is fontosabb: a megölt vezér volt a terror arca, Zavahíri pedig az esze, fontos ideológus és műveleti parancsnok.
.
Egyre növekvő nyomás nehezedik rá azért, hogy hajtson végre újabb, nagy figyelmet keltő támadást. „Zavahírinek terrorizálnia kell azért, hogy valóban megerősítse pozícióját mint Oszama bin Laden hosszú távon posztján maradó utódja”, fejtette ki Bruce Riedel korábbi CIA-alkalmazott, aki terrorizmusellenes politikára vonatkozó tanácsokat ad az Obama-kormányzatnak.
.
Az amerikai felderítésnek vázlatos ismeretei vannak csak róla. Ügynökei utoljára 2006-ban tudták, hogy pontosan hol tartózkodik, miután tudomást szereztek arról, hogy meghívást kapott egy iszlám ünnephez kapcsolódó vacsorára egy, a pakisztáni-afganisztáni határ közelében lévő birtokra. Egy Predator drón Hellfire rakétákat lőtt ki, amelyek tizennyolc embert, köztük az al-Kaida több tagját megölték, de Zavahíri sértetlen maradt.
.
„Vannak arra utaló jelek, hogy a pakisztáni kormány emberei védhetik őt – latolgatta egy neve elhallgatásával nyilatkozó amerikai hírszerzési vezető. – Jelentést kaptunk arról, hogy egy rövid ideig Karacsiban volt, és meggyőződésünk, hogy erről elég sok ember tudott.”
.
Jelenleg politikailag veszéllyel járna, ha az amerikai különleges erők és CIA-ügynökök támadást hajtanának végre akár csak egy eldugott törzsi területen is, városról nem is beszélve. Pakisztán politikai és katonai vezetői, akiket sértett és feldühített, hogy Washington nem tájékoztatta őket a bin Laden elleni támadásról és más akciókról, megtiltották az Egyesült Államoknak, hogy drónokat vessenek be a területén.
.
Az amerikai erők egyelőre tiszteletben tartják a pakisztáni kívánságokat, hogy lehűtsék az indulatokat – mondta az amerikai kormányzat egy magas beosztású munkatársa, hozzáfűzve: a türelem azonban nem fog sokáig tartani, a pilóta nélküli repülőgépekkel végzett támadó műveletek – pakisztáni jóváhagyással vagy anélkül – folytatódni fognak.
.
Kecskék, juhok vagy baromfik tapostak rajta
.
A Miran Sah mellett összegyűlt militánsok felidézték, hogy az egykori vezér mennyire vigyázott magára. Oszama bin Laden bizalmas munkatársa és futára, Abu Ahmed al-Kuvaiti eredeti módszert dolgozott ki arra, hogy az egyik biztos házból a másikba költöztesse főnökét. Egy nagy ládában rejtette el az al-Kaida-vezetőt, amelyet aztán teherautók aljára erősítettek. A láda sokszor cement, lisztes és rizses zsákok alatt utazott, de megesett, hogy kecskék, juhok vagy baromfik tapostak rajta.
.
A jelenlévők a futárt, egy pakisztáni törzsi területről származó pastut – a nevét onnan kapta, hogy egy ideig Kuvaitban élt – vádolták bin Laden haláláért. „Az al-Kaida vizsgálata megállapította, hogy Kuvaiti gondatlansága miatt fedezték fel ellenségeink a sejk házát. Nem volt áruló, de az ő hibái vezettek a nagy sejk halálához” – árulta el a Newsweek tálib informátora. A hibák közé tartozott az, hogy mindig ugyanazzal a gépkocsival ment az abbotábádi házba, amelyben bin Laden rejtőzött, és az is, hogy mobiltelefont használt, amelyet le lehetett hallgatni.
.
A Miran Sah-i találkozó résztvevői hangoztatták: nem akarják, hogy Zavahíri ugyanilyen hibákat kövessen el. Keseregtek a súlyos veszteségek miatt, amelyek a pilóta nélküli repülőgépek támadásai miatt az al-Kaida vezetését érték. Valamennyien hallották, hogy bin Laden egyre depressziósabb lett, ahogy alvezérei sorra meghaltak. „A sejk utolsó napjai fájdalmasak voltak, mert sorra kapta a rossz híreket a maradék al-Kaida-vezetők elvesztéséről. Az utolsó éve nem volt jó” – fogalmazott a tálib forrás.
.
.
Zavahiri a néhai Oszama bin Ladennel. Nem akarják, hogy ő is ugyanazokat a hibákat kövesse el
.
Úgy tűnik, szerepet játszott abban is, amikor egy jordániai kettős ügynök 2009-ben robbantást hajtott végre az afganisztáni Hosztban lévő CIA-bázison. (Az akcióban megölt hírszerzési ügynökök állítólag éppen Zahavíri tartózkodási helyéről kaptak volna információkat.) „A támadás jelentősen megnövelte Zavahírinek mint a terrortámadások kitervelőjének a tekintélyét” – mondta Riedel.
.
Nincs bizalom
.
Sokkal könnyebb volna hatékony műveletet végrehajtani az új vezér és segítőinek szűk köre ellen, ha Pakisztán – nyíltan vagy titokban – támogatná ebben az Egyesült Államokat. Zavahíri valószínűleg még mindig az Afganisztánnal határos pakisztáni törzsi területen rejtőzködik. A drónok sok mindent fel tudnak deríteni, de a terület nagy, és a terepen, emberek által gyűjtött információk létfontosságúak. A pakisztániak segíthetnének a megszerzésükben, de az együttműködéshez bizalomra van szükség mindkét fél részéről.
.
Bizalom pedig nincs. Mahmud Ali Durrani nyugalmazott pakisztáni vezérőrnagy, volt washingtoni nagykövet mindkét felet hibáztatja ezért. „Nem tudtuk meggyőzni Amerikát arról, hogy vele vagyunk, hogy valóban meg akarunk szabadulni a militánsoktól” – szögezte le a hírmagazinnak, hozzátéve, hogy Pakisztán viszont úgy érzi: az Egyesült Államok nem tiszteli a szuverenitását, és úgy bánik vele, mintha a vazallusa lenne.
.
A bizalmatlanságot csak növelte a bin Laden elleni támadás. Barack Obama amerikai elnök kiszivárogtatástól félve utasítást adott arra, hogy Pakisztánt ne értesítsék a tervezett akcióról. Amerikai részről arra számítottak, hogy a haditengerészet különleges alakulatának, a SEAL-nek a tagjai olyan bizonyítékokkal térnek vissza, amelyek igazolják, hogy a pakisztáni hírszerzés együttműködik az al-Kaidával. Mint a Newsweek megtudta, nem sokkal bin Laden rejtekhelyének megrohamozása után amerikai ügyészek már el is készítették a vádiratot azok ellen, akikről feltételezték, hogy segítették a terroristavezért. Hiába szereztek azonban a kommandósok 3,4 terabyte-nyi számítógépes információt, a pakisztáni bűnrészességre vonatkozó bizonyíték nem szerepelt benne.
.
De nemcsak a bin Laden elleni művelet rontotta a kapcsolatokat. A pakisztániak zöme az ország szuverenitása megsértésének tekinti a pilóta nélküli gépekkel végrehajtott támadásokat, és gyakran felemlegetik azok civil áldozatait. Nemcsak az utca embere, hanem hírszerzési és terrorelhárítási ügynökök is gyakran ellenségnek nevezik az Egyesült Államokat.
.
Nem kell tíz év, hogy megtalálják
.
A kétoldalú kapcsolatokra nézve talán a drónos támadások jelentik a legnagyobb kihívást.
.
Az amerikai kormányzat is megosztott a kérdésben. Vannak, akik kedvére tennének Pakisztánnak azzal, hogy korlátozzák a potenciális célpontok körét, és jobban bevonják a pakisztániakat az akciók ellenőrzésébe. Mások azt mondják, hogy erről szó sem lehet, és arra hivatkoznak, hogy a pakisztáni hírszerzés, az ISI több ízben riasztotta a célba vett személyeket. „2007-ben hét olyan dróntámadás történt sorozatban, amelyben az célpontoknak sikerült időben elmenekülniük” – fedte fel az Obama-kormányzat egy korábbi munkatársa, aki a CIA-tól értesült erről.
.
Amerikai hivatalos személyek több ízben tájékoztatták pakisztáni partnereiket az ISI kettős játékáról, de ennek nem sok foganatja volt. „Pakisztán továbbra is megengedő környezet a terroristák számára, annak ellenére, hogy az al-Kaida pakisztániak ezreit ölte meg” – fogalmazott egy amerikai hivatalos személy.
.
Ha az amerikaiaknak sikerülne is megtalálni Zavahírit, nem akarnák megkockáztatni, hogy az ellene indítandó művelet esetleg kudarcot valljon. Ezért az al-Kaida vezetője számára az a legbiztosabb, ha mélyen pakisztáni területen rejtőzik. Riedel szerint ott is van, és a gondot az jelenti számára, hogy „a CIA megmutatta, hogy képes titkokat megfejteni.”
.
„Bin Laden komoly biztonsági intézkedéseket tett, de Zavahírinek azoknál is komolyabbakra van szüksége. Én aggódnék a helyében. Azt hiszem, ahhoz, hogy megtaláljuk, nem kell tíz év” – vélekedett.
.
És Pakisztán valószínűleg újból csak megtörténtük után fog értesülni az eseményekről.
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (1 szavazás)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +1 ( 1 szavazás)
Hajsza Ajman Zavahíri után, 5.0 out of 5 based on 1 rating

Címkék:, , , ,

  • Hozzászólások(7)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

7 Reader’s Comments

  1. megint egy öngyilkosjelölt.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  2. Pakisztán az USA iránti elkötelezettségét szavak helyett Zavahiri elfogásával bizonyíthatná. Ennek hiányában miért is fogadja el a pénzét? :(((

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (8 szavazatból)
  3. Majd akkor kapjak el,amikor Obamanak jol jon az elnok valasztasi kampanyhoz….

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (5 szavazatból)
  4. Te szerencsetlen minuszolo tokkelutott,mire minuszolsz?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (6 szavazatból)
  5. gets:

    Elég naiv vagy, tudsz róla? Pakisztán atomarzenálja miatt létfontosságú, és nem azért, mert annyira pótolhatatlan szövetségese az USA-nak. Ha az állam összeomlana -amire igen nagy esély van-, akkor a nukleáris fegyverek olyanok kezébe kerülhet, akik a legnagyobb országok nagyvárosait is túszul ejthetik vele vagy szimplán felrobbanthatják. Nem meglepő, hogy Obama kerek-perec levadászta Oszamát, jól tudta, hogy a pakisztániak kettős játéka miatt ha nem csap le rögtön, újra egérutat nyer.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  6. Moravcsik Jozsef

    Az Al-Kaida megdoglott nagyjabol. A kerdes, hogy az USA hogyan szerzi vissza a 2001. elotti tekintelyet. Persze johet uj generacio, uj terrorszervezet, uj vezer, de ketlem, hogy sok kedvuk meghalni. A nagy kerdes a demografiai, ideologiai es a gazdasagi harc kimemetele(elobbiek a harmadik vilaggal szemben, az utobbi az uj , feltorekvo allamokkal szemben).

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  7. http://www.origo.hu/nagyvilag/20120630-foldig-romboljak-az-iszlamista-lazadok-timbuktu-osi-mauzoleumait.html
    .
    Fegyveres iszlamista harcosok romboltak le egy a világörökség részeként számon tartott ősi mauzóleumot Mali északi részén, Timbuktuban. Az Anszár Din iszlamista szervezethez tartozó lázadók ledöntötték a muszlimok által szentként tisztelt Szidi Mahmúd (Ben Amar) síremlékének falait – értesült az AFP francia hírügynökség szombaton a helyi imám környezetéből.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
Kapcsolódó cikkek

Fellebbezést nyert bin Laden sofőrje 2012. október 16. kedd | AN

Konzulátusi dolgozók sérültek meg 2012. szeptember 3. hétfő | AN

Aki megölte bin Ladent? 2012. augusztus 24. péntek | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos