Ronai and Ronai
AMERIKAI

Széttorzult magyar valóságtudat 2012. július 10. kedd 17:24 | AN Forrás: Index

  • Hozzászólások(49)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Széttorzult magyar valóságtudat
Budapest – Kitalált valóság foglyai magyar emberek tömegei, akik meg vannak győződve róla, hogy Magyarországon kétmillió cigány, egymillió zsidó és sok más náció él. Jóllehet Magyarország gyakorlatilag nemzetállam, a magyarok egy része, ha nincs kisebbségi probléma, legyártja magának virtuálisan. Lényeg, hogy legyen kit hibáztatni és utálni.
.
Kétmillió cigány és egymillió zsidó él Magyarországon a magyarok szerint, derült ki a Tárki egy tavalyi, de csak most publikált kutatásának eredményeiből. Az intézet háromezer fős mintán végzett kutatása alapján egy átlagos magyar felnőtt szerint a lakosság hetede-ötöde roma, 10-12 százaléka zsidó, 9-10 százaléka határon túli magyar, 5,5-6 százaléka kínai, 2,4 százaléka arab, 2,2 százaléka afrikai.
.
Az adatok alapján tehát a megkérdezettek összességében 1,4-2,1 milliósra becslik a cigányság, 900 ezer-1,2 milliósra a zsidóság népességszámát, és úgy vélik, félmillió kínai él az országban.
.
A Tárki oldalán ismertetett felmérés alapján a magyarországi születésű magyar lakosságban az a kép alakult ki, hogy legfeljebb szűk többségben, a felső becslések alapján pedig kisebbségben van az országban. A magyarok aránya becslésük szerint a határon túliakkal együtt is legfeljebb a lakosság kétharmada.
.
A kutatás alapján a megkérdezettek negyede szerint a cigányság részaránya meghaladja a 25 százalékot. A válaszadók 8,3 százaléka szerint a zsidók aránya is a 26-50 százalék közötti sávban mozog. A megkérdezettek 6,3 százaléka szerint 10 százaléknál nagyobb a kínaiak aránya, vagyis egymilliónál is több él az országban.
.
Az eredményeket elemző Gregor Anikó szerint azok, akik extrém magas arányokat becsültek, nem tényleges észlelésüket, hanem azon véleményüket fejezték ki, hogy az adott csoportba tartozókból „túl sok” van az országban. Ezeket a becsléseket a kutatás során korrigálni igyekeztek, de az eredmények alapján a magyarok többsége kisebbségben érzi magát.
.
Ennek ellenére a kutatásban nem fedeztek fel összefüggést a becslések és a pártpreferencia között – egyedül a határon túliakra vonatkozó becslésnél állapítható meg, hogy a Jobbik szimpatizánsai valamivel alacsonyabbra becsülték arányukat, mint a többi párt szavazói.
.
Összefüggés van viszont a becslés és aközött, hogy valakinek van-e az adott népcsoporthoz tartozó ismerőse. Akinek van, jellemzően magasabb értéket becsült. Az iskolázottság alapján is különbség volt a becslésekben, a magasabb iskolázottságuak szignifikánsan alacsonyabb százalékot tippeltek.
.
Népszámlálási adatok csak a cigányságról és csak 2001-ből állnak rendelkezésre, eszerint az országban összesen 190 ezren vallották magukat cigánynak. A szociológusi becslések 400 ezer és 800 ezer között szóródnak. A 2001-es népszámláláson az izraelita vallásra kérdeztek rá, 12 871-en vallották magukat izraelitának. A magyarországi zsidóság lélekszáma Közép-Európában a legmagasabb, de még így is 50-100 ezer lehet a tényleges lélekszám.
.
A KSH-nak kínaiakról csak állampolgárság szerint van adata, eszerint 12 069 kínai állampolgár él az országban. Afrikai állampolgárból 3066. Az arab országokból érkezőkre nincs külön bontás, ők a kínaiakon kívüli 15 104 ázsiai és a 3066 afrikai állampolgár között vannak nyilván tartva. Menekültként 254 arab és tíz kínai érkezett az országba 2011-ben.
A határon túli magyarokról nem találtunk adatot. A magyar etnikumúak aránya a 2001-es népszámlálás adatai szerint a valóságban 92,3 százalék.
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.6/5 (11 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +10 ( 12 szavazatból)
Széttorzult magyar valóságtudat, 4.6 out of 5 based on 11 ratings

Címkék:,

  • Hozzászólások(49)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

49 Reader’s Comments

  1. Mondjuk a 190 ezres cigányság marhaság, pont úgy mint az 1 milliós zsidóság. De már az én gimnáziumi földrajzkönyvemben ami valami 88-as kiadás volt /94-ben ilyen friss anyagból tanultunk :)/ 560e szerepelt, amit a földrajztanárunk rögvest áthúzatott velünk és mondta, hogy írjuk át 800 ezrerre. Mindez 94-ben volt, azóta majdnem 20 év telt el. Szerintem simán reális az 1-1.2 millió, ami már nincs is messze a lakosság 1/7-étől :) De a 2 millió még messze van, legalábbis remélem.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (26 szavazatból)
  2. Nem az számít igazán, hogy milyen nemzetiségű, hanem hogy mennyivel járul hozzá az ország boldogulásáért. A zsidóság ennek egyik (pozitív), míg a cigányság (döntően negatív) skálája, a “köztes kisebbségek” pedig már nem is igazán számítanak ezen a téren, hiszen annyira széttöredezettek és elöregedettek, hogy nincs miért ellenségesen viszonyulni hozzájuk. Amúgy is elég körülményes a Kárpát-medence közepén, e kollektív néprengetegben egyöntetűen magyarnak lenni, és ez lehet igazán kényelmetlen mindazoknak, akik nem hajlandók a realitásokat elfogadni, azt, hogy egyszerűen nincs “tiszta magyar”.

    Amúgy a pirézekkel mi van?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (23 szavazatból)
  3. Rodriguez, a kétmillió még akkor is a duplája, nem beszélve az egyebekről… jó, ha van százezer zsidó, azok is annyira asszimiláltak, hogy nem is tudom, egyáltalán annak tekinthetők-e. Ha ezt valaki beszorozza tízzel, az elmebeteg. A kínaiakról már nem is beszélve.

    VN:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +13 (23 szavazatból)
  4. Báthory Ödönke

    És a pirézek hányan vannak?
    (ezt mínuszold le sokeszű)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (31 szavazatból)
  5. Piréznek itt vagyok pl. én.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +16 (22 szavazatból)
  6. Nagyon, nagyon szomorú ha egy országban ez napirenden levő téma!!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +16 (28 szavazatból)
  7. Na és ki rendelte meg ezt a közvélemény kutatást?
    Ki fizeti a révészt? Az aki be akarja bizonyítani hogy e nemzet többsége totálisan hülye, vagy rasszista idióta?
    A Tárkiban állítólag értelmes emberek dolgoznak, miért kell értelmetlen kutatásokra fordítani az energiájukat, és a nép pénzét!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (23 szavazatból)
  8. Avi
    Igaz – “nagyon szomorú” és arra mutat, hogy elkezdődött az ellenséggyártás.
    Izraelben is számon tartják a palesztin népességet, mert aki közülük nem illeszkedett be a társadalomba eleve ellenséges viselkedésű a hamasz és a palesztin hatóság által vezérelt módon.
    Reméljük, hogy Magyarországon nem jutunk el az ellenségeskedés olyan fokára, sajnos a jelek nem arra mutatnak. :(((

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (10 szavazatból)
  9. Öreg pg
    Az jó, hogy a kutatás kimutatta a torzulást, az nem jó, ha a kormányzat nem tesz semmit, vagy hülyeséget csinál a realitások helyreállítása címén.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (9 szavazatból)
  10. Nem az számít hogy egy pár ember úgy vélekedik hogy ennyi meg ennyi más nemzetiség el Magyarországon, hanem az hogy az egyenek minek váljak magukat. En ismerek olyan cigány családot akik letagadjak azt hogy honnan származnak. Dolgozó család, a gyermekeiket iskolaszótatjak, semmi baj velük! Viszont szomorú az hogy valamiért szegelik a származásukat. Vannak viszont zsidók is akik asszimilálódtak és se a válásukat se az identitásukat nem váljak, gyakoroljak. Szuverén joguk van éhez! Egy biztos ,,mindezek MAGYAR Állampolgárok, teljes jogú Állampolgárok!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (14 szavazatból)
  11. ,,Az iskolázottság alapján is különbség volt a becslésekben, a magasabb iskolázottságuak szignifikánsan alacsonyabb százalékot tippeltek”.

    Helytelen a kutatas, mert Kossuth radio halgatoi, Hir tv, ECHO tv, nezöi kuruc,info olvasoi es az europai demokratikus goddolkodasu emberek becsleset kellet volna, össze hasonlitani.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (10 szavazatból)
  12. A szolgalelkűség , a kisebbrendűség , a tájékozatlanság , a frusztráltság , mind – mind a szélsőséges ” rendcsinálóknak ” kedvez !
    Ez aztán a ” szebb jövő ” !
    Na , van miért imádkozni ( is ) !

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (6 szavazatból)
  13. És velünk, igazi belgákkal mi lesz?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +15 (17 szavazatból)
  14. Ja, egyébként a valóságtudat nem széttorzul, hanem eltorzul, vagy egyszerűen csak torzul. Legalábbis a saját még nem összetorzult nyelvérzékem szerint. Ld. még: “Ó torzók torza, bőrző Dunakorzó”

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (9 szavazatból)
  15. A vizsgálatot indokoltnak tartom. Értékelem is.
    A kb. 100 000 zsidó fogja az elkövetkező évek progresszív értelmiségének bázisát képezni, azaz gyermekeikből fog kitermelődni. Ha a zsidóság fenyegetve érzi magát, akkor emigrál. H a XX. század elejének a szellemisége érvényesül, akkor az ország hasznára lesz.
    A mintegy 7-800 000 cigány részarány növekedni fog, sajnos a szellemi színvonaluk nem annyira és a szegénységük fokozódik. A polgárháború és éhséglázadások bázisát fogják adni, az elszegényedő parasztokkal együtt.
    A kínaiak akkor kezdenek tényezővé válni, ha elkezdődnek a vegyesházasságok. Érzékelhetően nem nagyon avatkoznak a társadalom életébe.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (7 szavazatból)
  16. Követelem az egész nemzetre kiterjedő genetikai vizsgálatot! Igy aztán ki lehetne mutatni, kik azok, akik magyarok ugyan, de genetikailag rárontanak nemzetükre, ezen túl pedig, akik nem árja magyarok, azok mind takarodjanak ki Mária országából! Oszt meglátjuk majd, hányan maradnak! Lehet, hogy a nemzetre kiterjedő genetikai vizsgálat helyett elég lesz csak azt vizsgálni, ki tud ebben az országban egy helységnévtáblát elolvasni? Már egy rovásirással irt helységnévtáblát…………….?!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (12 szavazatból)
  17. Na igen, meg van egy jó csomó hülye is. Mint todor48 szövegéből látszik. :))

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (10 szavazatból)
  18. Animebj: “a “köztes kisebbségek” pedig már nem is igazán számítanak ezen a téren, hiszen annyira széttöredezettek és elöregedettek, hogy nincs miért ellenségesen viszonyulni hozzájuk.”
    Ez olyan szép. Elképzelek egy széttöredezett és elöregedett köztes kisebbségi avart és alánt egyaránt, a szemem könnybe lábad, mert úgy szerettem volna ellenségesen viszonyulni hozzájuk, és tessék, nincs miért! Bosszankodnék legszívesebben, de szerencsére azért még maradt viszonyulnivaló. Itt van mindjárt a zsidóság (pozitív), és a cigányság (döntően negatív) skálája.
    Mondom, hogy szép.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (7 szavazatból)
  19. Köszönöm Rfarkas :)) Rég nevettem ilyen jóízűt :))

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (7 szavazatból)
  20. A „nem kedvelt” népcsoportok létszámának erős eltúlzása az élő cigány-, idegen – és zsidógyűlöletet reprezentálja. Magyarországon évekkel ezelőtt élt mintegy 80.000 zsidó – nagyobb hányaduk idős ember. Becslésem szerint ez a létszám nemhogy nőt, inkább csökkent azóta, természetes okok miatt.
    .
    Nyilvánvaló, hogy a megkérdezettek személyesen nemigen ismernek zsidót – ekkorát ugyanis nem lehet tévedni a személyes tapasztalatok alapján. Inkább arról van szó, hogy a magyarországi antiszemitizmus egyre inkább jelen van – az emberek azt hallják, hogy „minden rossznak a cigány, a kínai, a zsidó az oka”, meg „a zsidó nagytőke alázza az országot”, stb., ennek egyenes áthallása és következménye pl., hogy „mindenhol ott vannak a zsidók”.
    .
    Ide vezetett Orbán és a Fidesz „látens” antiszemitizmusa, egykori fasiszták és nyilasok rehabilitálása, Orbán kettős – sőt: többszörös – beszéde.

    Nem szabad lebecsülni egy ilyen nagy mintán végrehajtott közvélemény-kutatást (a szokásos panel méret kicsivel több, mint 1.000 megkérdezett, a Tárki most több, mint 3.000 embert kérdezett meg, tehát a hibahatár lényegesen kisebb lehet). És a kutatásból rendkívül fontos következtetéseket lehet levonni…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (9 szavazatból)
  21. Vettem egy melegítő nadrágot kb 2000-ben egy kínai boltban. Másnap visszavittem hogy a cipzárja nem működik.
    Miért nem néztem meg akkor amikor megvettem volt a válasz. Kicserélte és közölte velem hogy többet ne vegyek tőle. Ugy is lett.
    Késöbb aztán jártam Angliában/USA-ban/Ausztráliában/Kanadában is.
    Amikor az árut otthon megnéztem és csak a szine nem tetszett, viszavihettem és kérdés nélkül cserélték vagy ha akartam az árát is visszafizették. Nem minőségi kifogás hanem, a vevő úri kénye – kedve szerint. Persze az a csomag amit egyszer mar kinyitottak nem ugy néz ki mint a vadi új de a fejletteb országokban így müködik.
    A kínaiak egyébkén tegyáltalán nem toleránsok, a jappánok sem. Ha valaki igazi nacionalistát akar látni néze meg az ázsiaiakat.

    http://boingboing.net/2009/11/16/lou-jing-half-black.html

    http://en.wikipedia.org/wiki/Ethnic_issues_in_China

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  22. Torontoi,
    a votre service!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  23. Az extrém véleményekre kíváncsi közvélemény kutatók megkapták a vár választ. Ez a “nemzetállam” elkezdett rettegni, hogy kisebbségbe kerül pedig nézzék pozitívan – a többségük eszerint ostoba.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  24. @Csacsika – az asszimilálódás következtében jelentősen megnövekedett azok száma akik a “nürnbergi”-értelemben zsidónak számítanak a kisebbségektől rettegő honfitársaink szemében. Amíg ez a legnagyobb baja egyre többeknek, addig Orbánék kilophatják alólunk az országot, anélkül, hogy összefoghatnánk ellenük.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (8 szavazatból)
  25. Gonoszka. 2012. július 10. kedd 22:08
    “Na igen, meg van egy jó csomó hülye is. Mint todor48 szövegéből látszik.”
    Egyetértek. Megtoldva azzal, hogy a felméréseken is látszik, hiszen hol van
    az definiálva, hogy “pontosan” kiket tekintenek az egyes csoporthoz tartozónak
    és milyen “ismérvek” zárják ki a csoporthoz tartozást.
    .
    Csak néhány példa:
    -”kínaiakról csak állampolgárság szerint van adata”.
    Miért olyan biztos, hogy egy “felmért”-nek csak egy állampolgársága és ha
    mondjuk 3, akkor – állampolgárság szerint – 3 klf állampolgárnak számit a
    felmérésben”
    -”pontosan” mi az,hogy “X” NEMZET és kik tartoznak abba a csoportba?
    -mi az, hogy becslés alapján(?). Hiszen a játékelméleti “számitásoknál”
    sem mindegy, hogy – konkrétan – mi a célja annak a becslésnek, mert
    pl nem midegy melyik embercsoport vásárol valamilyen parfümöt, vagy
    kit tekintünk “délszláv”-nak.
    .
    Nem ragozom. A virtuális valóságban nem tudom, honnan lehet “valós”
    számokkal alátámasztott adatokat szerezni?
    Milyen “szakértők” próbálkoznak ilyenmódon a közvélemény “tájékoztatásával”?
    Nem lenne jobb a valóságos helyzet kutatásával foglalkozni?
    Felhasználhatók-e az igy nyert “felmérési adatok”-ból nyert számszerűsitett
    “eredmények” a valóságos helyzetben történő továbbhasználatra? Hiszen
    a fogyasztásra használt szerekről alkotott vélemények sem bizonyitják a
    munkanélküliség fogyását, legfeljebb a munkanélküli személyek
    súlycsökkenését. Pedig “fogyás”-nak tekinthető mindkét megközelités, de
    micsoda különbség !

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -3 (5 szavazatból)
  26. A nyilvánosságra hozott statisztika a meztelen hazugság átlátszó fátyolban.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (7 szavazatból)
  27. Nem tudom kiket kérdeztek meg pontosan vagy milyen embereket. Sejtéseim vannak a cikket olvasva.
    Egy dolgot biztosan le tudok vonni mint következtetést: a megkérdezettek olyan beteg, perverz és torz világban élnek, hogy azon már csak az úthenger vagy egy tarkónlövés segíthetne – utóbbi persze önszántukból.
    Komolyan nem tudom hol élnek ezek azemberek, de egyértelműen a birkalelkűek közé tartoznak. Sajnos nem tudom magamat szebben kifejezni. Az emberi ostobaság határtalan és sokkal veszélyesebb mint maga az atombomba!!!! Az oktatási rendszerünk jelenlegi módosításaival pedig egyre több ilyen bééégető lesz……..

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  28. Szép cikk. Igaziból arról mond valamit, mennyire félünk és mennyire hajlamosak vagyunk a félelmeinket megszemélyesíteni. Az önismeret útján nagy haszna lehet ennek a kutatásnak.
    .
    Túlavasúti, Gonoszka:
    kérdezitek, találgatjátok, mi a “valóságos helyzet”. A kutatás jó illusztrációja szerintem annak is, hogy a nemzet történelmi-kulturális kategória. Ha valaki elkezdene kritériumokat gyártani, aszerint strigulázni, tudjátok, hova vezetne.
    Szerintem értjük, mit jelentenek pl. a népszámlálási statisztikák: mennyien vállalják fel, hogy azonosítják magukat valamilyen kisebbséggel.
    todor48 abszurd humorára lájk.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  29. Dybbuk:
    reprezentatív felmérés, a szokásosnál 3x nagyobb mintán – azt jelenti, hogy a mintában a népességnek megfelelő arányban kell szerepelnie nőknek, valahány éveseknek, végzettségűeknek, településen lakóknak, véletlenszerűen kiválasztva. Tehát nem érdemes minősíteni a válaszolókat, mert ők olyanok, mint mi, mindannyian.
    Mindig ez rögzíti be a torzulásokat, hogy nem szembe nézünk vele, elfogadjuk és megváltoztatjuk, ha nem tetszik – hanem minősítjük, szégyeljük, titkoljuk, kivetítjük – ahogy a felmérésből látszik! – szóval maszatolunk.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  30. Statisztikával, közvéleménykutatással bármi alátámasztható. Főleg a statisztikusok, közvéleménykutatók fizetése.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  31. e-Vita
    Nem hiszem, hogy az erre vonatkozó szabályok megsértése nélkül végig tudnál csinálni egy olyan statisztikai felmérést, amelynek végeredménye szerint a dohányzás védelmet nyújt a tüdőrák ellen.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  32. A fentiek nem jelentik azt, hogy egy fideszes szakértő ne tudna olyan statisztikai felmérést csinálni, … öö… ööö…
    (de itt eltekintettem attól a kitételtől, hogy “…az erre vonatkozó szabályok megsértése nélkül…”)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  33. e- vita:
    .
    - Nem a statisztikával van a baj, hanem az azt készítőkkel esetleg.
    .
    A statisztika egy matematikai segédtudományág, és kitűnően működik, ha a készítők szabályosan járnak el.
    .
    Magát a statisztikát hibáztatni bármiért is kb. annyi, mintha valaki “nem hinne” pl. a kommutatív algebrában, az általános halmazelméletben, vagy a másodfokú egyenletek megoldóképletében.
    .
    Ha azokat valaki hibásan használja, sz…r lsz, ugyanez igaz a statisztikára is.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (5 szavazatból)
  34. A cikkről:
    .
    - Nekem is az az általános meglátásom, hogy az átlagmagyar, társadalmi státustól és vagyoni helyzettől függetlenül olyan értelmi- érzelmi szinten van, mint egy ősmajom.
    .
    Ellenséget lát mindenhol, zsidók meg kínaiak elözönlik az országot, 2 millió cigány van, azok is, ezeket amúgy is deportálni/ gázkamrába kellene vinni, nyilas állatembereket imádnak, a szintén zsidó Zusákok meg britek felprédálják a zországot, akik amúgy is csak ebből élnek (WTF???), Izrael elveszi a vízkészleteket, és amúgy is, lehetséges, hogy a Pleiádokról, meg Iránból származunk, ilyen módon kivételesek vagyunk, a Földcsakráról nem is beszélve.
    Mindenki ellenség (na jó, a tömeggyilkos, pszichopata iráni klerikálnáci banda, és az orosz mostanában nem), körül vagyunk véve, a szabadságharc folytatódik.
    .
    Na, ilyen ma az átlagmagyar gondolatvilága.
    .
    Ez ilyen…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (10 szavazatból)
  35. Mikulásból is tízezrével dekkolnak errefelé.
    De nagyon rejtőzködő életet élnek. Évente egyszer van fesztiváljuk, máskor látni se nagyon lehet őket.
    .
    Ők cukorbetegséggel akarják elfoglalni az életteret. Ha előjönnek, édességet osztogatnak.
    .
    Terjed is a cukorbetegség… mi bizonyíték kéne még…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (7 szavazatból)
  36. Eldrad 2012. július 11. szerda 13:21
    “A statisztika egy matematikai segédtudományág”
    Gondolom a Matematikai Statisztikára gondolsz. Az egy megfelelően bizonyitható
    exakt tudományág. Sajnos az egyes mért adatok gyakorlatban is alkalmazott
    kiértékelésében annyi köze van e tudományos módszernek, mint az optimumszámitásban az optimális (optimálisabb, legoptimálisabb) és a
    jó (jobb, legjobb….. leges-leges…legjobb) fogalmának, mivel az is matek.
    Az “alkalmazott statisztikában” – hasonlóan az optimumszámitáshoz – előzetesen
    meg kell határozni az un “kritériumokat”. Itt igen nagy jelentősége van az
    alkalmazni szándékot mértékegységnek. E nélkül ki tudja mennyi az annyi.
    Az eredmény optimális, vagy nem optimális lehet. Lehet több optimumnak
    megfelelő eredmény, ha azonosan megfelelnek a kritériumoknak.
    Az alkalmazott statisztika eredményét sem tudod “kiértékelni” előzetesen
    meghatározott feltételek nélkül, hiába használsz “tudományoskodva”
    akármilyen valóban tudományosan elismert módszert.
    Remélem ismert:
    -mennyi?
    -harminc?
    -mi harminc?
    -mi mennyi?
    Tehát szerintem az alkalmazott statisztika (melyet külön oktatnak) nem azonos
    a matematikai statisztikával. Ennek ellenére – egyszerűsitve – mindkettőt
    hajlamosak vagyunk statisztikának nevezni.
    Nem tudom mi lenne az eredmény, ha a matstat-ra alapozott számitástehnikai
    sűritett fájlokat igy besűritve megpróbálnál kibontani. Ugyanis a matstat-ot
    nemcsak a statisztikában alkalmazzák de próbálj meg igy egy hidat tervezni.
    .
    Ezért meggondolandó, hogy 13 körte, 2 patkószeg és 4 izé milyen eredményt
    ad statisztikailag ilyen módon “tudományosan” feldolgozva.
    .
    AZ ORTODOX ÉS AZ UNORTODOX VITÁK VALÓBAN KÓKLERSÉGEK!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -2 (4 szavazatból)
  37. Mértékegység?
    ???

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  38. ???
    Ha már számszerűsitesz valamit , az mi?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -3 (3 szavazatból)
  39. Akkor viszonyszámot, jellemző értéket, de SZÁMÉRTÉKET, intervallum-határokat, inflexiós pont koordinátáit, várható értéket, szórást, határértéket, érintő iránytangensét, minimumot, maximumot, szóval csupa dimenzió néküli számot (“puszta számot”). Mértékegység nélkül.
    Ha a szobám alapterületére vagyok kíváncsi, azt csak két tényező egyidejű használatával tudom kifejezni. Mértékszám, és mértékegység (pl. négyzetméter) szorzatával.
    De ha arról szeretnék statisztikai adatot nyerni, hogy a lakóhelyemen az enyémnél nagyobb lakószobák alapterület szerinti eloszlása milyen, akkor már csak viszonyszámokat kapok. Mértékegység nélkül.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (6 szavazatból)
  40. (A % az nem mértékegység.)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (6 szavazatból)
  41. Moravcsik Jozsef

    “Tetszettek volna gyereket csinalni”. hogy egy klasszikust idezzek. Amugy allitolag, ahol “bevezettek” a TV-t, ott drasztikusan csokkent a gyerekszam(brazil felmeres volt asszem).

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  42. Moravcsik Jozsef
    Ez valószínűleg az internet penetrációra is igaz, nemcsak a TV-re.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  43. Régi vicc, de roppant tanulságos. Ideírom, hátha valaki nem ismeri. Anno valamikor a huszadik század derekán New Yorkba utazott vendégszereplésre a szovjet állami hangversenyzenekar. A meghívó new-york-i filharmonikusok banketten látták vendégül szovjet kollégáikat. A hangulat kitűnő, rendesen fogy a Sztolicsnaja vodka és a Jack Daniels, mígnem a szovjetek némileg már kapatos vezető karnagya ékes angolsággal kezdi dícsérni a szovjet rendzsert, és kifejti, hogy náluk igazi szabadság és egyenlőség honol, hisz például a zenekarban nem kevesebb, mint 15 zsidó játszik. “Hát nálatok mi a helyzet? Hánny zsidó van a zenekarban?” Az amerikai karmester eltűnödik egy cseppet, majd csak annyit mind: “Hány zsidó van a zenekarban? Fogalmam sincs…”

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  44. Az elütések javítása: “rendszert”, valamint “annyit mond”. Bocsánat, kissé gyors vagyok néha… :-)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  45. Ha ez nem “széttorzult” realitástudat, akkor semmi:
    .
    http://propeller.hu/itthon/2436551-gazdagsag-boldogsag-matolcsy-fejeben-mar?utm_source=atv-hu&utm_medium=partner
    .
    - És ez az ökör hülye barom vadállat magyarsztán egyik legbefolyásosabb… “minisztere”.
    .
    Ez az ország, ez a nép bukásra van ítélve.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (7 szavazatból)
  46. Az egész nekem olyan értelmetlen.
    Jó hogy van egy statisztika, hogy ki milyen nemzetiségűnek vagy milyen vallási felekezethez tartozónak vallja magát, de az, hogy egybemosni a cigányságot a zsidósággal, számomra értelmetlen.
    Van nemzetiség szerint cigány, horvát, szerb, horvát, német és stb, és van katolikus, református, evangélikus, görög keleti, stb (keresztény), zsidó (izraelita), muszlin, hindu, buddhista, stb. vallás szerinti megosztású lakos.
    Mind magyarok, mert itt élnek, magyarnak vallják magukat, és vannak az időközben bevándorolt nem magyarnak született egyéb népek fiai, akik itt próbálnak boldogulni.
    Ezek statisztikák, jó tudni, de nem jó ezekkel visszaélni és arra felhasználni, hogy az egyébként is hajlamos magyar népet még nagyobb gyűlöletre hergelje.
    Ideje lenne végre békében élni, és építeni szép kis hazánkat!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  47. Marcus Aurelius 2012. július 11. szerda 18:45
    Mennyi?-harminc- mi harminc?-mi mennyi?
    Ha össze akarjuk hasonlitani 1 kg tollat 1 kg ólommal, de ugyancsak
    1p tömegű tollat 1p tömegű ólommal, mindegyik számszerű értéke 1.
    Ugyanez a helyzet 1 köbméter toll és 1 köbméter ólom esetén is.
    Statisztikai vizsgálat szempontjából nem hiszem, hogy mindegy milyen
    szerepe van a két anyagnak bizonyos célú vizsgálat szempontjából.
    Ismert célú vizsgálat alapján megállapitható a várt eredmény, annak
    értéke is összehasonlitható számszerüsitve is valamilyen mértékegységhez
    kötve, de közös megállapodással előre rözitett “származtatott”, vagyis
    közvetlenül nem mérhető számokkal. A % nem mérhető közvetlenűl.
    Ezért lehet vele kóklerkedni. Hiszen ki számol utána?
    .
    Bizonytalan esetben a gyakorlati statisztika is használhat játékelméleti
    számitásokat, több személy előzetes becslése alapján.
    .
    Az adott esetben alkalmazott statisztikai módszerek várható értékének
    pontossága sem azonos. Gyakorlati életben szinte lehetetlen a 100%
    pontosság, ugyanis mindennek ára van. Gyakori az 5% körüli hibahatár.
    Ennél pontosabb felmérések – sok bizonytalanság miatt – lényegesen
    költségigényesebbek.
    .
    Laktam már olyan 10 emeletes panelben, ahol az egymás felett lévő
    lakások egyes azonos elrendezésű szobái 3-4 köbméterrel eltértek
    egymástól. Ugyan mi módon ellenőriznéd a statisztikai “azonos” méretet,
    ha nem valamilyen mértékegységben mérnéd a valóságos alapadatokat
    és abból számitott köbtartalom arányokból vagyis képzett értékből
    képeznél további célszerűen választott számszerű értéket.
    .
    Régi igazság, hogy csak azonos dolgokat lehet azonos módon értékelni.
    Nem mindegy hogyan képezzük a származtatott értékeket, vagy mire
    szándékozzuk felhasználni azokat.
    Százalékképzés sem átlagolható, csak az alapadatokból számitható.
    Tehát ezek a képzett számok mindig magukban foglalják a hiba értékét.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (3 szavazatból)
  48. Látom a szorgalmasan minuszolkat.
    Bocsánat a többeket érintő leglényegesebb példa emlitése később jutott
    eszembe, vagyis a svájci bank hitel.
    ennél ugyanis az a baj, amit tisztelt vitapartnerem:
    Marcus Aurelius 2012. július 11. szerda 18:49
    “(A % az nem mértékegység.)”
    Ez téveszthet meg többeket. Ugyanis a kamat az valóban %-ban van kifejezve,
    de nem mindegy, hogy milyen “mértékegység”-ből milyen – egymástól egyes
    részleteiben elérő – algoritmus alapján törtrénik a megállapitása.
    ugyanis a CHF akkori kamata 3%/év körül mozgott a HUF kamata ugyanakkor
    10-11%/év körül mozgott. Nyilván a 3%/év kisebb, mint a 10-11%/év.
    Igen ám de te a pénzedet HUF/év-ben kapod és a kamatot CHF/év-ben kell
    visszafizetni. A statisztikai adat – mely a döntés alapjául szolgált – az időben
    változó alapadatokból képződik, valamilyen – előzőleg képzett – bázishoz
    viszonyitva. (és úgye a kamatláb sem csak X%, hanem X%/év és ha mást nem
    is de magát az “év”-et mértékegyséként kezeljük)
    Gondolom a minuszolókat ilyen csekélység nem érdekli. De a politikai következménye nyilvánvaló.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  49. Bíborka
    úgy kerül egy lapra a kutatásokban a származás, vallás szerinti megkülönböztetés és az idegengyűlölet, hogy ezek tapasztalatilag a zárt gondolkodás konkrét megnyilvánulásai. Egyéb tekintetben nem azonosak, persze.
    .
    “… az egyébként is hajlamos magyar népet még nagyobb gyűlöletre hergelje.”
    Szerintem egy nagy hiányosság van a gondolkodásunkban, neveltetésünkben, történelemszemléletünkben. Elie Wiesel szokta erre felhívni a figyelmet pl. Mégpedig arra, hogy nem vagyunk felelősek az ősök bűneiért!
    Aki intelligens antiszemitával ilyesmiről beszélek, mindig arra jutnak, hogy nem hajlandóak bűntudatot érezni “állandóan” a holokauszt miatt, és jó lenne már a témát 60 év után abbahagyni. Nem az a baj, hogy a vezetők időről időre nem nyilvánítják ki, hogy bűn történt vagy az antiszemitizmus pl. elítélendő – még ovi is többször deklarálta! -, hanem hogy az érzésekben eligazodni nem segít semmi és senki.
    Szerintem, ha ezzel – az érzelmi viszonyulással – elkezdenénk foglalkozni, felszabadulna a gondolat is, és csökkenne a védekezés minden mássággal szemben.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

Posványos mondatok Tusványoson 2011. július 23. szombat | AN

Kemény kérdések Genfben 2011. május 10. kedd

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos