Ronai and Ronai
AMERIKAI

Posványos mondatok Tusványoson 2011. július 23. szombat 4:46 | AN Forrás: nepszava.hu

  • Hozzászólások(22)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Posványos mondatok Tusványoson

Budapest – Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes szerint a magyarok sosem kértek olyat, amire már ne lett volna példa Európában, a román sajtó ellenben úgy tünteti fel a területi autonómiát, mintha fantasztikus, valóságtól elrugaszkodott kérés lenne.  Nem mindenki osztja Semjén véleményét Romániában, ami magyar-román viszony feszültebbé válását eredményezheti.  És akkor még holnap tartja előadását Orbán Viktor.

A 22. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor szerdai nyitó előadásában Semjén határozottan állást foglalt az autonómia mellett, amelyet – mint fogalmazott – a román sajtó egyfajta fantasztikus, irreális követelésnek állít be. “A magyarok soha nem kértek olyat, amelyre Európában már ne lenne példa”- mondta Semjén. „Az erdélyi magyaroknak nem szabad lemondaniuk a Székelyföld autonómiájáról, amely mellett a jelenlegi kormány nagyon elkötelezett” – hangoztatta a kormányfőhelyettes. Semjén egyúttal azt üzente “román barátainknak”, semmi különös nincs a székelyföldi autonómia követelésében, és javasolta, nézzenek körül, hiszen az Európai Unióban nagyon sok példa van erre.

Semjén arról is beszélt, hogy a hagyományos támogatási formák nem elégségesek az asszimiláció megállítására, ezért volt szükség egy erőteljes impulzusra, a magyar állampolgárság megadására, a nemzet közjogi egyesítésére. Állampolgársággal márpedig szavazati jog jár, ahogyan 27 uniós nemzetből 24 megadta ezt a jogot külhoni állampolgárainak  – példálózott.

Másként lája ezt a kérdést Bogdan Diaconu, a Konzervatív Párt alelnöke, aki úgy véli, a magyar miniszterelnök-helyettes nyilatkozata, amelyben a “hazánkbéli” magyarok autonómiájára utalt, “Románia szuverenitását lábbal tiporja”. A román hatóságoknak olyan választ kell adniuk, amelynek eredményeként visszafogják magukat a magyar hatóságok a román területi egység felszabdalása kérdésében. Nem ez az első eset, hogy a szomszédos ország miniszterelnök-helyettese az autonómia vizeit zargatja, és ezt azért teheti, mert a bukaresti hatalom cinkostársként hallgat – közli Diaconu véleményét a manna.ro romániai magyar hírportál. A konzervatívok alelnöke szerint Semjén hivatalos nyilatkozatai a magyar nemzet egységesítéséről és a területi autonómia szükségességéről a román állam nyílt sértegetése.

Élesen bírálta a bukaresti kormányzatot a román Szociáldemokrata Párt (PSD). Kia Olguta Vasilescu, az ellenzéki párt szóvivője rendkívül súlyosnak nevezte Semjén kijelentését, amelyet szerinte az államelnöki hivatalnak és a kormánynak nem lenne szabad szó nélkül hagynia – adta hírül a kolozsvári Krónika. Vasilescu felháborítónak nevezte, hogy a magyar kormány illetékese nyíltan hitet tett a területi autonómia mellett.

Bár a román elnök és Emil Boc kormánya sem reagált Semjén kijelentéseire, a román-magyar államközi viszony is feszültebbé vált az elmúlt bő egy évben. Jelzésértékű, hogy a szabadegyetem szervezői pénteken még “nem tudtak” arról, hogy az eseményen Traian Basescu elnök is megjelenne, s beszédet mondana. Pedig a román államfő tavaly és tavalyelőtt is ott volt a rendezvényen.

Két éve még olyan jó, “baráti” volt a két politikus viszonya, hogy – amint akkori román lapok írták – Orbán igazi kortesbeszédet tartott Basescu mellett a tusnádfürdői találkozón, s a két politikus “szövetségre lépett” egymással. Ahogy Orbán 2009 júliusában fogalmazott, a román elnökválasztás második fordulójában a hivatalban lévő elnökre, azaz Basescura szavazna. Mindez azért sajátos, mert Basescu egyértelműen elutasítja az autonómiát.

Mára azonban a jelek szerint oda a két politikus barátsága. Erre már korábban is voltak egyértelmű jelek. Június végén Basescu visszautasította a bukaresti magyar nagykövetség meghívását a magyar soros uniós elnökség helyi záró rendezvényére, a román fővárosba akkreditált uniós nagykövetek találkozójára. A visszautasítást üzenetnek, jelnek szánta – nyilatkozta egy bukaresti televíziónak. Mint akkor fogalmazott, Orbán Viktorral személyesen szeretné tisztázni a magyar-román viszonyban felmerült problémákat. Hozzátette, “kisebb incidensekről van szó, amelyek azonban tisztázásra szorulnak”.

Aligha javította a két ország viszonyát az, hogy a szervezők az idén valójában nem is hívták meg Basescut, arra hivatkozván, hogy – amint a tábor főszervezője, Sándor Krisztina néhány nappal ezelőtt elmondta – tematikaként elsősorban nemzetpolitikát, illetve a magyar-magyar párbeszédet választották. Az Európai Unió gyakorlatában mindenesetre ez az eljárás – vagyis az, hogy az adott ország vezető közjogi méltóságait meg sem hívják – példátlannak mondható.

Elvi kifogásai vannak Markó Bélának, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) volt elnökének a határon túli magyarok magyarországi választójogával, valamint a külföldön élő román állampolgárok szavazásának megkönnyítésével szemben – ezt Markó jelentette ki egy csütörtöki lapinterjúban. Az RMDSZ volt elnökével, aki jelenleg a román kormány miniszterelnök-helyettese, az Új Magyar Szó című, Bukarestben megjelenő napilap közölt interjút. Mint rámutatott: az emberek azért szavaznak, mert bele akarnak szólni a saját sorsuk alakulásába azáltal, hogy olyan képviselőket választanak, akik reményeik szerint jól fognak dönteni velük kapcsolatosan. Markó szerint ezért elsősorban azok számára fontos a szavazati jog, akik abban az országban élnek, ahol a választások zajlanak. Mint mondta, ez általános európai elv, amely az európai parlamenti választásokon is érvényesül, hiszen a szavazást elválasztották az állampolgárság kérdésétől.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 3.0/5 (2 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: -2 ( 4 szavazatból)
Posványos mondatok Tusványoson, 3.0 out of 5 based on 2 ratings

Címkék:, , , , ,

  • Hozzászólások(22)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

22 Reader’s Comments

  1. Aki kicsit is ad magára az elhatárolódik az ilyen politikai szélhámosoktól mint ez a KÉT IDIÓTA (zorbán , tömjén) !!! Szerencsére egyre többen, a határon túliak kezdik kapisgálni hogy mire kellenek ők valójában !!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +37 (37 szavazatból)
  2. Felforgató tevékenységüket remélem keményen honorálja majd Basescu!
    Ezek a majmok elképzelni nem tudják hogy mennyit árthatnak a határon túli magyaroknak,a kényszerű nyomulásukkal!
    Már csak azt remélem, hogy a román állampolgárságú magyarok nem hagyják kihasználni magukat!
    Bár ami a honosításokat illeti, jól látható, hogy nem hiába áldoztak Orbánék több milliárdot a szavazatmaximalizálás céljára…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +28 (28 szavazatból)
  3. Ez a folytonos irredenta keresztényfasiszta nyomulás még a reményt is “megöli”, hogy valaha is megbékéljenek a Kárpát-medece népei. Aljas, hagymázas céljaik miatt MO. Európa perifériájára szorul! (Vagy eljut Kínába??)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +30 (30 szavazatból)
  4. Mit is mondott a részeg csavargó kissrác a “Valahol Európában” c. filmben?
    “Könyörgöm, akasszuk föl!”

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +23 (23 szavazatból)
  5. szendam
    Ne légy ilyen könyörületes vele! Had éljen, és szenvedje el tetteiért a következményeket!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +17 (17 szavazatból)
  6. Oké, “bumburi”!
    Legyen ahogy akarod, maradjon életben! De a komoly büntetéshez ragaszkodom!
    Mondjuk egy jó kis száműzetés?
    Esetleg Szt. Ilona szigetére?
    Kaphat társnak egy fiatal kecskebakot, hogy ne unatkozzon!
    … meg a “Zorbán Összest”.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +17 (17 szavazatból)
  7. Orbán András Lajos

    A ,,kenetteljes majom,, nem tud másról beszélni, mint hogy a hatalomba be legyenek betonozva, azonban az erdélyiek se hülyék, miért csak kb. 5% kérte a honosítást, mert nem hisznek a gömböcnek, meg a seggnyalóinak sem………..Így aztán csak a sima beton marad a gömböcnek meg a bandériumának, hatalom nélkül…………..

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +24 (24 szavazatból)
  8. Nem lesz ennek jó vége sem a hazai, sem a határon túli magyarok számára.
    (A részletes indoklást lásd: e cikk 2. részéhez írt kommentemben.)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +16 (16 szavazatból)
  9. Kár hogy a feje ennek a “műkereszténynek” részben eltakarja a a feliratot !”Több fényt”! Hát tényleg több fény kéne ebben az általuk szórt sötétségben !!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +15 (15 szavazatból)
  10. Ennél sötétebb ember mint Semjén Zs. nem hiszem hogy van M-on.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +21 (21 szavazatból)
  11. Ezek miatt fogják meggyűlölni újra a ” Magyar ” szót , európa szerte.
    Felforgató hazaárulók.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +22 (22 szavazatból)
  12. Legalább a romániai magyarokat hagynák békén,nem igaz,hogy nem veszik észre csak rosszat tesznek a magyaroknak.Furcsa hozzá állás,hogy hazánk dolgaiba ne szóljon bele senki,de ők bele szólnak egy másik állam belügyeibe, még akkor is ha ezzel ártanak az ott élő magyaroknak.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +19 (19 szavazatból)
  13. Halász:
    Naív vagy ?
    Mit érdekli öket fikarcnyit is hogy valakinek rosszat okoznak !
    Egyén céljaik érdekében mindent és mindenkit ” beáldoznak “

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +14 (14 szavazatból)
  14. Lehet, hogy jövőre már elmossa az eső a tusványosi szabadegyetemet?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +11 (11 szavazatból)
  15. Nem olyan egyértelmű, hogy az állampolgársághoz szavazati jog jár. Tegyük fel külföldre nősülök, és kiköltözök, viszont megtartom a magyar állampolgárságomat, akkor legyen választójogom. Ámde ha tudom igazolni, hogy nagyanyám magyar volt, és még én is beszélek valamennyire magyarul, de még sosem jártam Magyarországon, akkor nonszensz, hogy állampolgárságot kapjak, ráadásul azzal együtt szavazati jogot is.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +11 (11 szavazatból)
  16. Van sötétebb. Szijjartó.
    Mindenesetre érdekes hogy a katolikus egyház hatalmának visszaállítása közepette a Goethe utolsó szavait idézi, aki ugye nem nagyon szívlelte az egyházat. Kissé cinikus.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +12 (12 szavazatból)
  17. valóban ezeket a cselekedeteket “haza árulásnak” kell minősíteni, és akkor a büntetési tétele is megváltozik.az ő általuk hozott rendelet értelmében visszamenőleges hatállyal kell itéletet hirdetni amikor eljön az ideje. ( remélem nem kell sokáig várni ).

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (8 szavazatból)
  18. Mintha lószemüveg lenne a fejükön,csak egyfelé látnak:minél nagyobb hatalmat.Szerintem elmekórtani eset több magyar politikus! A Parlamentben nem kötelező az időszaki orvosi vizsgálat?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (9 szavazatból)
  19. Kedves Zsóka! Fejtől bűzlik a hal! a főnökük is elmebeteg!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  20. ” Ne féljetek nem megyünk haza!” Én még emlékszem erre a versre és arra a meghatározó hangulatra és annak eredményére is amely ezt a szívbemarkoló verset ihlette. Akkor az volt az érzésem, hogy minket itthoni magyarokat egy szörnyű politikai érdek martalékául dobott saját kormányunk és kijátszott erdélyi honfitársainkkal szemben. Mind ketten áldozatai voltunk ennek a képletes testvér gyilkosságnak és – emlékszem – borzasztó volt az a tehetetlenség is, az az apátia amit ez az élmény követett. Most túl azon, hogy örültem, hogy magyar véreink megtérhettek a hazába és mi megint kitárhattuk szerető karjainkat feléjük, megint kezd hatalmába keríteni egy szörnyű gyanú, hogy valamelyik politikus megint mesterkedni próbál ezzel a tiszta magyar érzéssel. Megint valaki meg akarja fizettetni az árát annak, hogy egymásra találtunk, valaki megint mesterkedik, a jótevő szerepében ki akar használni bennünket a saját politikai hasznára és megint nekünk, egyszerű magyar embereknek kell fizetni a számlát mind két oldalon. Minden erdélyi magyar testvérünknek tudnia kell, hogy nem a FIDESZ-nek és az egyébként teljesen súlytalan KDMP-nek köszönheti hazatérését a nemzetbe, hanem elsősorban nemzettársainak, a magyar nép széles tömegeinek. Ez is egyik oka volt annak és következménye, hogy leváltottuk a szocikat. Nem azért tettük, hogy most egy másik hegemon párt kisajátítsa magának ezt a szép és közös nemzeti élményt és a saját érdekében most az erdélyi magyarokat használja fel arra, hogy bebetonozza magát a helyi hatalomba. Vigyázzatok az ördög sokszor angyal képében kísért!!!!!!!!!!!!!!!! A szocik azzal zsaroltak minket, hogy nem lesz munka és jólét ha beengedünk benneteket. Sokan nem hittünk nekik, de még többen hagyták becsapni magukat, mert úgy kényelmesebb volt. Remélem ti nem követitek el ugyan azt a hibát!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (3 szavazatból)
  21. Gyula Bognár, Jr.

    Orbán és a Fidesz: A multban élnek, a jövöt tervezik és halvány f….uk sincs hogyan oldják meg a jelen problémáit, mert csak a lopáshoz, csaláshoz, hazugságok mondásához, korrupcióhoz és sovinizmushoz, értenek. Hajrá Fiúk! Hajrá Fidesz! Ök erre vártak nyolc évet!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  22. Miféle szavazati jog, hogy dögölnétek meg??????
    Szavazzanak kint arról, hogy mi lesz az én adómmal idehaza? Hogy ÉN itthogy hogyan éljek? Hogy melyik tróger tolvaj legyen hatalmon?

    Érthetően: KÖVETKEZMÉNYEK NÉLKÜL NE SZAVAZZON SENKI!

    Majd ha ide adózik akkor szavazzon is ide…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

Adózzanak, akik szavazati jogot akarnak 2011. október 22. szombat | AN

Óvatos reformok Szaúd-Arábiában 2011. szeptember 27. kedd | AN

Basescu és az Európai Egyesült Államok 2011. augusztus 19. péntek | Nagy Barnabás

Ki a f…sz az a Gircea Geoana? 2011. augusztus 19. péntek

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos