Ronai and Ronai
AMERIKAI

Nem lehet röghöz kötni a diákokat 2012. július 4. szerda 18:16 | AN Forrás: MTI

  • Hozzászólások(8)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Nem lehet röghöz kötni a diákokat
Budapest – Az LMP üdvözli, hogy az Alkotmánybíróság megsemmisítette a felsőoktatási hallgatói szerződéseket szabályozó kormányrendelet. A párt szerint sem rendeletben, sem törvényben nem szabad korlátozni a diákokat.
.
Az Alkotmánybíróság (Ab) kedden alkotmányellenesnek minősítette és megsemmisítette az állami ösztöndíjas hallgatókkal kötendő hallgatói szerződés lényeges tartalmát szabályozó kormányrendeletet, a testület szerint a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény alkotmányellenesen adott felhatalmazást a kormánynak arra, hogy ezt rendeletben határozza meg.
.
A testület kifejtette azt is, hogy a hazai munkaviszonyra kötelezés közvetlenül érinti a foglalkozás szabad megválasztásához fűződő jogot, ideértve a munkavállalók szabad mozgásához való jogot is. Mindezt az Ab szerint törvényben kell meghatározni.
.
Osztolykán Ágnes ennek kapcsán emlékeztetett: pártjuk többször is felhívta a figyelmet arra, hogy a hallgatók röghöz kötése hibás kormányzati szándékot tükröz. Az LMP szerint a hallgatók korlátozása szemben áll az uniós, közösségi célkitűzésekkel is.
.
A Lehet Más a Politika úgy gondolja, hogy a megsemmisített rendelet nem csak érinti, de súlyosan sérti is az olyan alapjogokat, mint a foglalkozás szabad megválasztása és a munkavállalók szabad mozgása. Ezért az LMP a kabinet helyében „semmilyen szinten nem foglalkozna a diákok röghöz kötésével”, írta. A kormány inkább azzal foglalkozzon, hogy olyan feltételeket teremtsen a fiatalok számára, amelyek miatt megéri Magyarországon maradni, jelentette ki.
.
A párt szerint sem rendeletben, sem pedig törvényben nem szabad korlátozni a diákokat, szögezte le az Országgyűlés Oktatási, tudományos és kutatási bizottságának alelnöke.
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (6 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +8 ( 8 szavazatból)
Nem lehet röghöz kötni a diákokat, 5.0 out of 5 based on 6 ratings

Címkék:,

  • Hozzászólások(8)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

8 Reader’s Comments

  1. http://www.origo.hu/itthon/20120704-az-oktatasi-bizottsag-benyujtotta-a-parlamentnek-a-roghoz-kotesrol-szolo.html
    A fidesz pont leszarja ezt a szervilis alkotmánybíróságot, és ugyanazt benyújtja megint.
    Érti valaki azt,hogy mi folyik ebben az országban?
    A fidesznyik jogászokra vonatkozóan kellene visszamenőlegesen meghozni ezt a törvényt úgy, hogy ha nem dolgoztak jogászként min. 10 évig egy csöves ügyvédi irodában válóperes ügyekkel bajlódva, akkor kötelező legyen elhagyniuk az országot!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +12 (12 szavazatból)
  2. Majd a rendkívüli állapot megmutatja a dísz AB-nek, hogy igenis lehet röghöz kötni bárkit is és punktum … :(((((((((

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  3. Mi ez a demokráciának csúfolt bohóckodás már megint?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  4. antifülke – hát persze, hogy értjük. Van egy jogforrási hierarchia, mely szerint alapjogokat meghatározni vagy korlátozni csak törvénytől felfelé (törvényben. sarkalatos törvényben, tákolmányban) szabad. A kormányrendelet nem törvény, tehát nem szabályozhat alapjogokat. Az Alkotmánybíróság tehát érdemi vizsgálat nélkül, pusztán formai okból semmisítette meg a jogszabályt. Ezért lehet akár változatlan tartalommal újra benyújtani – törvényként. Gondolom, mire AZT is felülvizsgálja a T.Testület – már elballagott jó néhány évfolyam a törvény hatálya alatt. Ahogy az mostanában divatozik a taláros bohócok tájékán.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (9 szavazatból)
  5. Képzeljétek el. A friss diplomás nem talál neki megfelelő munkát ezért a röghöz kötöttség idejére más munkából kell megélni. Mire szabad lenne, a diplomája elavul, tapasztalata 0, mit tehet. Orbán Victort kellett volna röghöz kötni, nem komcsi pénzen angliában képezni. Mindenki láthatja mi lett belőle. Akarmilyen szinü is vörös vagy barna, Victor a diktatúra híve, lényege hogy ő legyen felül.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  6. Orbánt nem röghöz, hanem fel KELL kötni. Nemzetáruló köztörvényes bűnöző, a közjogi maffia feje és értelmi szerzője.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  7. Kedves LMP. Ez az ifjúság nem forradalmi. Tessék felébredni. Jól érzékelteti a magyar társadalom többségének( a szülők) gondolkodását. Lényeg az EFOTT-on a VOLT-on, az alter együttesek koncertjein ott lenni. Az, hogy mi lesz a jövőben, ki fizeti majd ki a diák hitelét. Kit érdekel, majd lesz valahogy. Nem kell itt röghöz kötni. 25-26 évesen majd rájön a frissen végzett diplomás, hogy 1-2 milliós adóssággal kezdi a pályáját, 150-200 ezres fizetéssel, mint adósrabszolga. Úgy fog dolgozni a diktatúrának, mint a kis angyal. Lesz sírás-rívás, mint most a devizahiteleknél. Persze tisztelet a kivételnek.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  8. Egy egyetemistákat képviselő diáklánytól kérdezte a riporter, de hol vannak a tiltakozó egyetemisták?
    A válasza: A kormány nyárra, a szünidőre időzítve hozta meg a döntést, amikor is a diákok pihiznek ebben a nagy melegben. Tavaly is így volt, a kormány a fontos döntést akkor is nyárra időzítette – mondá a lányka!
    Tehát a kormány ügyesen taktikázik, a diákság pedig nyaral.
    Ez a mentalitás ma, télen hideg van, nyáron meleg van -a tüntetés időjárás fennforgása miatt elmarad….

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

Továbbra is röghöz kötnék a hallgatókat 2012. július 5. csütörtök | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos