Ronai and Ronai
AMERIKAI

Médiatanács: a Klubrádió önmagát zárta ki 2012. július 6. péntek 11:16 | AN Forrás: MTI

  • Hozzászólások(52)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Médiatanács: a Klubrádió önmagát zárta ki
Budapest – Több frekvenciapályázatot érvénytelenített alaki okokból a cenzúrahivatal csütörtöki ülésén, közöttük a Klubrádióét is, amelynek megfojtásával hónapok óta szívósan próbálkozik a hatalom. A cenzorok cinikus indoklása szerint miután olyan bírósági ítéletet alapján döntött a testület, amely a Klubrádió keresete nyomán született, a Klubrádió önmagát zárta ki a pályázatból. A Fővárosi Ítélőtábla egy hét múlva hirdeti ki másodfokú határozatát a Klubrádió keresetéről, amelyet a Szalai Annamária vezette hivatal ellen indított a csatorna.
.
A médiatanács Szóvivői irodája azt közölte: a bíróság 95,3 MHz-es frekvenciapályázattal kapcsolatos döntését alapul véve, amely szerint alakilag érvénytelen az Autórádió Kft. nyertessé nyilvánított pályázata, csütörtöki ülésén három frekvenciapályázat összes pályázatát átvizsgálta alaki szempontból.
.
Ennek eredményeként mind a tizenegy pályázatot érvénytelennek nyilvánította: a Budapest 92,9 MHz-es frekvenciára a Rumba Rádió Kft., a Radio Papa Kft., a Radio Code Broadcast Kft. és a Click Rádió Kft. által benyújtott pályázatokat; újra lefolytatta a Budapest 95,3 MHz-es frekvenciára a Klubrádió Zrt., a Click Rádió Kft., a Rádió1 Kft., a Rumba Rádió Kft. és az Autórádió Kft. által benyújtott pályázati dokumentumok vizsgálatát, és áttekintette a Budapest 96,4 MHz-es frekvenciára a Click Rádió Kft. és a Rumba Rádió Kft. által benyújtott pályázati anyagokat, ezeket is érvénytelenítette alaki okok miatt.
.
A Klubrádió frekvenciajogosultsága tavaly februárban járt le, a médiatanács júliusban pályáztatta meg a 95,3 MHz-es hullámhosszt, és arról decemberben hozott döntést, az Autórádió Kft. javára. A Klubrádió a döntést megtámadta, ennek eredményeként a Fővárosi Ítélőtábla márciusban hatályon kívül helyezte a hatóság nyertességet megállapító határozatát a nyertes tekintetében, mivel megállapította: az Autórádió Kft. alakilag érvénytelen pályázatot nyújtott be, mivel az nem volt a formai követelményeknek megfelelően aláírva.
.
A médiatanács Szóvivői irodájának közlése szerint a testület csütörtökön szigorúan a bírósági döntés szempontjait vette figyelembe, ami „rögzítette, hogy a pályázatoknak mely alaki kritériumoknak kell kötelező érvénnyel megfelelniük (Klub-szabály)”.
.
A bíróság a Klubrádió indítványa nyomán megszületett ítéletében rögzítette, hogy a pályázatoknak mely alaki kritériumoknak kell kötelező érvénnyel megfelelniük. „A médiatanács kötelessége, hogy a bírósági ítéletben és annak indokolásában kimondottakhoz tartsa magát”, közölte a hatóság.
.
„A pályázati ajánlatok alaki érvénytelensége azt jelenti, hogy a pályázók az eljárásokból kizárásra kerültek”, közölte a hatóság.
.
A kommüniké szerint a médiatanács sajnálattal állapította meg, hogy az egyébként sok elemében alapos és értékes pályamunkákat készítő üzleti vállalkozások nem voltak kellő figyelemmel az alaki feltételek pontosságára és fontosságára, amelynek lényeges voltára éppen a Klubrádió indítványa hívta fel a figyelmet.
.
A hatóság tudatta azt is: meglepőnek tartja a Klubrádió tulajdonosainak legutóbbi agresszív, „a hatóságot támadó megnyilatkozásait, hiszen másfél éve, méltányosságból eddig 9 alkalommal hosszabbította meg éppen a Klubrádió működési és sugárzási lehetőségét”. Mindez szerintük annak tudható be, hogy a rádió tulajdonosai is csak most szembesültek azzal a ténnyel, hogy a bírósági eljárással a többi pályázó mellett önmaguknak is veszteséget okoztak, olvasható a közleményben.
.
A Fővárosi Ítélőtábla a másodfokú eljárás keretében az iratismertetést megtartotta és a feleket is meghallgatta, döntését azonban csak július 12-én hirdeti ki, hangzott el a csütörtöki tárgyaláson. Az eljárást a Klubrádió azért kezdeményezte, mert bár 2010-ben az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) pályázatán elnyerte a 92,9 MHz-es budapesti rádiófrekvencia használati jogát, a hatóság jogutódja mégsem kötött vele szerződést.
.
A hatóság ezt azzal indokolta, hogy a Klubrádió már rendelkezett egy budapesti frekvenciával, a jogszabályok értelmében pedig ugyanazon a területen egy médiaszolgáltatónak nem lehet két hullámhossza. (A rádió jelenleg is a 95,3 MHz-en sugároz, tavaly februárig állandó médiaszolgáltatási engedéllyel, majd azóta a médiatanács által többször is meghosszabbított, ideiglenes engedéllyel.) A Klubrádió a hatóság kifogását vitatta, azt állítva: a 95,3 MHz-es frekvenciáról lemondott volna arra az esetre, ha a 92,9 MHz-re vonatkozó pályázaton nyertessé nyilvánítják, így a szerződéskötés elmaradása nem neki róható fel.
.
A felek között vita alakult ki arról, hogy a médiahatóságnak volt-e szerződéskötési kötelezettsége egy jogszerűen lebonyolított pályázat nyertesével, valamint arról is, hogy a szerződés létrejött-e a kötelezettség okán. A Klubrádió képviselői úgy vélik: létre kellett volna hozni a szerződést, míg a médiahatóság ezzel nem ért egyet.
.
Az elsőfokú bíróság februárban létrehozta a felek között a műsorszolgáltatási szerződést. A hatóság ez ellen fellebbezést nyújtott be, kifogásolva a többi közt azt, hogy a bíróság szerinte a Klubrádió keresetétől eltérő tartalommal állapította meg a létrehozott szerződés tartalmát, és a szerződés létrehozásának időpontját sem határozta meg.
.
Az ügy kezdete óta a jogszabályi hátteret is megváltoztatták, míg korábban közműsor-szolgáltatókról szólt a rádiózásról és televíziózásról szóló törvény – a pályázatot is ilyen, vagyis ingyenesen használható frekvenciára írta ki az ORTT –, az új médiatörvény értelmében 2011 óta ez a kategória már nem létezik. Helyette közösségi médiaszolgáltatókról szól a jogszabály, amelyekre vonatkozóan némileg eltérő feltételeket határoz meg.
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.5/5 (8 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: -4 ( 14 szavazatból)
Médiatanács: a Klubrádió önmagát zárta ki, 4.5 out of 5 based on 8 ratings

Címkék:, , ,

  • Hozzászólások(52)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

52 Reader’s Comments

  1. ……… Ha ez az égbekiáltó baromság megvalósult volna és az üres
    hátlapok megszámozása, és aláírása megtörténik, kizáró tényező
    lehetne a pályázat elfogadását illetően a megfogalmazás során az
    új bekezdések nem megfelelő alkalmazása, a margók szabálytalan
    meghúzása.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  2. Valamikor a 70-80-as években volt az MTV.ben egy természetjáró müsor,nagyon sok folytatásban a film készitője(remélem jól irom a nevét,ha nem elnézést kérek)ROKKENBAYER PÁL és sokan MÁSOK,imádtam ezt sorozatot,nemrég ismételtek belölle még meg is könnyeztem.De most jön a tragédia az orbáni m1 sorozatot készit úgyanazon az útvonalon és összehasonlitja a mostani és a régi dolgokat, ez eddig rendben is volna,de az már mindennek a megcsufolása hogy ezt a filmet bayer zsoltika késziti.Remélem nem rokonok a PALIBÁCSIVAL.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
Kapcsolódó cikkek

Arató kioktatja a hallgatókat 2013. október 29. kedd | AN

Gyurcsány Ferenc telefonja Arató Andrásnak 2013. október 27. vasárnap

A Klubrádió magas etikai normái 2013. október 26. szombat | Bartus László

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos