Ronai and Ronai
AMERIKAI

Woolsey: Pollard eleget ült már 2012. július 5. csütörtök 10:04 | AN Forrás: Jediot Achronot

  • Hozzászólások(6)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Woolsey: Pollard eleget ült már
Washington – A Wall Street Journal értesülése szerint James Woolsey, a CIA korábbi igazgatója, aki Bill Clinton első elnöki periódusa alatt még amellett kardoskodott, hogy ne engedjék szabadon Izrael egyik leghíresebb kémjét, a negyed századdal ezelőtt életfogytiglanra ítélt Jonathan Pollardot, most megváltoztatta véleményét.
.
Sok idő telt el azóta, és ma már nincs arra szükség, hogy Pollardot fogva tartsák, szemben az ellenséges országok hírszerzőivel – így foglalható össze a Központi Hírszerző Ügynökség egykori első emberének véleménye.
.
„Az utóbbi időkben elítélt több mint ötven, a szovjet blokknak, illetve Kínának dolgozott kémek közül csak ketten – Aldrich Ames és Robert Hanssen – kaptak életfogytiglant, a többiek kétharmadát kevesebbre ítélték, vagy kevesebbet kellett ténylegesen letöltenie, mint Pollardnak”, hívta fel Wooley a figyelmet az aránytalan szigorra, ami Pollardot sújtja. „Abszolúte semmi indok nincs arra, hogy Pollard annyi ideig legyen börtönben, mint Ames vagy Hanssen, és lényegesen tovább, mint más baráti, szövetséges vagy semleges országból valósi kémek.” Az ex-CIA főnök ironikusan tette hozzá: „Azok számára, akik valamilyen okból azon lovagolnak, hogy ő egy amerikai zsidó, tegyen úgy, mintha görög-, koreai- vagy filippínó-amerikai lenne, és eresszék ki”.
.
.
James Woolsey
.
A Pollard-ügy 1986 óta terheli az Egyesült Államok és Izrael Állam szoros baráti és szövetségesi viszonyát; a zsidó állam Ronald Reagannél, idősebb és ifjabb George Bushnál, Bill Clintonnál és Barack Obamánál is hiába kilincselt és vetette latba minden befolyását: egyetlen elnök sem hajlott arra, hogy megkegyelmezzen az izraeli állampolgársággal eredetileg nem rendelkezett, jelenleg 58 éves texasinak, aki annak idején, 1979-ben először a CIA-nál jelentkezett munkára, de elutasították, mert kiderült róla, hogy korábban drogot használt. Végül a haditengerészet operatív hírszerző irodáján kötött ki, ahol tevékenysége a szovjet fenyegetésre összpontosult. Kalandvágya már akkor is megnyilvánult, kiderült róla, hogy felettesei tudta nélkül kezdeményezett kapcsolatot a dél-afrikai titkosszolgálattal, de ahelyett, hogy kirúgták volna, áthelyezték a haditengerészeti hírszerzés HUMINT részlegéhez.
.
Pollard az izraeli légierő egy veteránjával ismerkedett meg, s ezt követően, 1984 júniusában kezdett bizalmas információkat továbbítani Izraelnek tízezer dolláros egyszeri összeg, havi 1500 dolláros „fizetéskiegészítés” és egy méregdrága gyémántgyűrű fejében; utóbbival barátnőjét jegyezte el. Lebukásakor zárt kapukra talált Izrael New York-i konzulátusán, ahová be szeretett volna menekülni; a bejárat elől vitték el, ami miatt az izraeli politikusoknak sokáig magyarázkodniuk kellett, jóllehet 1998-ig még azt sem ismerték el, hogy titkos anyagokat kaptak Pollardtól.
.
A kémnek 1995-ben adományozott állampolgárságot az izraeli törvényhozás, hogy a mindenkori politikai vezetés könnyebben felléphessen az érdekében, és igyekezett rámutatni arra, hogy Pollard mindvégig együttműködött a nyomozás során, nem igazán anyagi érdekből tette, ellenben megbánta amit tett, és igazán komoly érdeksérelmet nem okozott. Az érvelés falra hányt borsónak bizonyul huszonöt éve. Utoljára Simon Peresz államfő kérte Barack Obamát nemrég zajlott hatnapos útja során, hogy humanitárius alapon kegyelmezzen meg Pollardnak. Jay Carney, a Fehér Ház szóvivője azonban valószínűtlennek nevezte, hogy erre sor kerüljön.
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 3.7/5 (3 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +2 ( 2 szavazatból)
Woolsey: Pollard eleget ült már, 3.7 out of 5 based on 3 ratings

Címkék:, ,

  • Hozzászólások(6)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

6 Reader’s Comments

  1. Nehéz a kémek élete. :(((

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  2. Hazaáruló. Mindegy kinek.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  3. Igy van ! Hazaarulo !

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  4. Hol van már az a haza, amit elárult ez a szerencsétlen pancser.
    Jó lenne, ha nem rajta demonstrálnák az amerikai elnökök, hogy milyen tökös legények.
    Ki kell engedni, Izraelbe kell küldeni és kész.
    Még a költségvetés is jól járna!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (7 szavazatból)
  5. Az info ami tmegszerzett már elavul, de akkor is hazaárulást követett el. Nem tudom hogyan tudna amerikaában maradni ha kiengednék, mindeki ujjal mutogatna rá. Legjobb egoldás ha Izraelbe települne.
    A délafrikai kapcsolatfelvétel azért nagyon nagyon erős, de már az az árulás is elévült.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  6. A bunosok rohadjanak! Viktorkat és a kozgep vezetoit is mar hasonlo helyre kellene zarni! Brrrrrrrrrrr

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Obama kérjen kongresszusi felhatalmazást 2012. augusztus 22. szerda | AN

Dempsey: Izrael semmit se kért tőlünk 2012. augusztus 20. hétfő | AN

Izrael légi csapást mérne Iránra 2012. augusztus 16. csütörtök | AN

Utántöltő gépeket vásárolhat Izrael 2012. július 29. vasárnap | Rákócza Richárd

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos