Ronai and Ronai
AMERIKAI

Harc Ázsia felosztásáért Amerika és Kína között 2012. július 16. hétfő 19:09 | AN Forrás: MTI

  • Hozzászólások(11)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Harc Ázsia felosztásáért Amerika és Kína között
Washington/Peking – Kiéleződött a harc Ázsia felosztásáért az Egyesült Államok és Kína között – állapította meg egy orosz szakértő a Kommerszant moszkvai napilap szerdai számában megjelent cikkében.
.
Dmitrij Moszjakov, a térséggel foglalkozó orosz akadémiai kutatóközpont igazgatója arra is felhívta a figyelmet, hogy a mostani kambodzsai ASEAN-csúcs az „igazság órájává válhat” a szervezet számára Washington és Peking Délkelet-Ázsiáért folyó küzdelmében.
.
Az ASEAN-t, a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségét 1967-ben alapították, mára tíz térségbeli állam tartozik hozzá: a Fülöp-szigetek, Indonézia, Malajzia, Szingapúr, Thaiföld, Brunei, Vietnam, Laosz, Mianmar, Kambodzsa. Megfigyelői státussal Pápua Új-Guinea és Kelet-Timor rendelkezik.
.
Moszjakov úgy vélte, hogy első látásra az USA élvez vitathatatlan elsőbbséget ebben a harcban, mivel a térségben nő az igény „az idősebb testvér eljövetelére”, aki megvédi az ASEAN-országokat a kínai expanziótól. Ezzel szemben Kína egy, ámde igen hatékony eszközzel rendelkezik: viharosan növekednek gazdasági kapcsolatai a régió országaival.
,
Kína és az ASEAN 2010-ben létrehozta a szabadkereskedelmi övezetet (CAFTA), és azóta 300 milliárd dollárt tett ki a kereskedelmi forgalom közöttük. „Figyelembe véve, hogy a CAFTA hatalmas ’jutalékokat fizet’, Kínának elegendő eszköze van arra, hogy fékezze az ASEAN és Washington közeledését”, érvelt a szakértő. Szerinte azzal, hogy Moszkva kivár, és nem sieti el stratégiája kialakítását az ASEAN-nal kapcsolatosan, „másodrangú szereplővé válhat a világ egyik legdinamikusabban fejlődő régiójában”.
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.8/5 (4 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +4 ( 4 szavazatból)
Harc Ázsia felosztásáért Amerika és Kína között, 4.8 out of 5 based on 4 ratings

Címkék:, ,

  • Hozzászólások(11)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

11 Reader’s Comments

  1. Kb 750 milliós lakosságú térség – nem semmi és még Japán és Korea is beállhat a sorba. :( :)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  2. Azért India is ott figyel a szomszédban, a maga szerény 1,2 milliárd lakosával.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  3. Jo lenne tudomasul venni,hogy oroszokat nem lehet csak uyg felreallitani az azsiai porondrol es egyaltalan nem kell leiirni Oket sehonnan sem.
    Meglepo dolgok mindig tortenhetnek a vilag szinpadjan…..az lehet ,hogy mar nincsen Voros Hadsereg nev,de az nem valtoztatt a tenyeken,hogy az erejuk meg mindig megvan…….

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (8 szavazatból)
  4. “…lehet ,hogy mar nincsen Voros Hadsereg nev,de az nem valtoztatt a tenyeken,hogy az erejuk meg mindig megvan…”
    .
    - Nincs meg.
    .
    Általános felszereltség elavult ócskavas, morál nulla, irgalmatlan a korrupció, logisztika nulla, innovatív technológiák nulla, légi szállítási kapacitás töredéke a szükséges minimumnak, korszerű fegyverzet pedig szó szerint csak mutatóban, bárhol. Új harckocsik beszerzését pl. nemrég állították le, annyira nem volt pénzük rá.
    .
    A Putyin által vagy 4 éve beígért 200.milliárdos általános flottafejlesztésből, melyet 20 évre tervezett előre, semmi nem fog megvalósulni, ahogy a dolgaik most állnak.
    (összehasonlításul: Zusákok egy évi védelmi költségvetése kb. 600.milliárd- 800.milliérd dollár, a pótköltségvetésekkel együtt, namármost, ezzel szemben van a 20 évre előre tervezett 200 milliárdos orosz haditengerészeti fejlesztési program… ugye, érezhető a probléma?).
    .
    Haditengerészete elavult, hosszabb ideje évente egy tucat új egységet sem tudnak már legyártani, azok közül is semmi nincs, ami nagyobb lenne egy fregattnál.
    Olyan stratégiai fegyvernemek hiányoznak az orosz haditengerészetből, amivel az USA, vagy az UK már 80 éves ismeretekkel rendelkezik (pl. repülőgéphordozó- hadviselés eszközei, és maga ez a fajta hadviselés). enélkül pedig NINCS modern háborúban esélye senkinek, akinek nagyobb tengerpart- szakasza van. És ugye, egy darab, lényegében működésképtelen rep.géphordozó, az is vagy 30 éves technológia, flottakíséret nélkül, az kutyagumi.
    .
    Tengeralattjáró- technológiájuk irgalmatlanul elavult, az újabb egységek pedig mutatóban vannak, valami 3 darab (???), de flottaszintű bevetésre teljesen alkalmatlanok.
    .
    Légierejük… na, ezt hagyjuk. Nézzétek meg a Globalsecurity.org weboldalán.
    .
    Lopakodó technológiájuk jelenleg teljesen használhatatlan, maga a fejlesztés úgy 40 évvel van elmaradva az amerikaitól (az első orosz lopakodó nullszériás vadászbombázó vagy két éve szállt fel – csődtömegnek bizonyult, az F117 pedig már a hetvenes évek közepén készen volt).
    .
    Légi stratégiai hadviselésre egyre kevesebb eszközük van, lévén, a nehézbombázóikat egyiket a másik után bontják le, a maradék pedig egérfingot sem ér (ugye, az amerikai stratégiai légieszközöket nem kell külön részleteznem, vagy igen?)
    .
    Persze, ha valaki mindezen ismerete birtokában is rettegni akar az orosztól, hát tegye, kellemes napot hozzá.
    .
    E.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (7 szavazatból)
  5. Az olcso munkaerő miatt kinát elkezdték tömni munkával és techológiával. Ettől az infóziótól aztán Kína “nagyra nött” túl nagyra.
    Mi lenne a világgal ha nem volna USA ?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (7 szavazatból)
  6. Mindenesetre az USA Kínával Afrikáért folytatott küzdelmét elbukta (csakúgy, mint az EU). Kíváncsian várom az ázsiai fejleményeket :-)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (3 szavazatból)
  7. “…az USA Kínával Afrikáért folytatott küzdelmét elbukta…”
    .
    - Miért is?
    .
    Kérnék pár hiteles szakmai elemzést, cikket, és mindezek forrását erről.
    .
    (a “haverom azt mondta”, az “ezt mindenki tudja”, a magyar wikipédia, és különféle ellenőrizhetetlen szennyblogocskák természetesen nem számítanak hitelesnek)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -2 (4 szavazatból)
  8. Savanyú a szőlő Putyin-imperialista-Oroszhon egyes potentátjainak.
    Holott EHHEZ aztán végképp semmi közük.
    Még a saját közvetlen érdekszférájukat is alig alig tudják ” karbantartani ” Keleteurópáról már nem is beszélve. ( Pedig SAOHASEM mondtak le a 22 évvel ezelőtt elveszített hatalmi érdekszféráról , csak épp jegelték a kérdést.)
    Nade a Délkínai Tenger ? Uggyan kérem…
    Különben is :
    http://www.origo.hu/nagyvilag/20120713-fulopszigetek-zatonyra-futott-a-kemenykedo-kinai-hadihajo.html

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -2 (2 szavazatból)
  9. Fringe maga akkora marha nagy tudós miért nem valami keresztyéndemokrata oldalt erősít a magvasjaival ?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -2 (2 szavazatból)
  10. Geyza komam On megint az elemeben van a hangoskodasban es hulyesegben.
    Miert baj az,ha valaki az oroszokkal szimpatizal,lehet az illetoben van orosz ver,csak megtanult jol magyarul?
    Ez lehetseges?
    Vagy megint elontotte az On agyat az agyhugyko ?
    Vagy rasszista modon gyulolkodunk az oroszok ellen?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  11. Eldrad:

    Oroszországtól csak a nála gyengébbek tarthatnak, nem véletlen, hogy Kelet-Európa egyes országai (élükön Lengyelországgal) folyton ott kuporognak vagy legalább is szeretnének az USA-nál, hátha bérbe ad vagy elad nekik egy pár elavult haditechnikát. Ugyanakkor azért nem szabadna ennyire lebecsülni Putyint, ha nagyon akarná, biztosan tudna vásárolni vagy ipari kémkedéssel lopni olyan tudást, amivel legalább egy kicsit lambdába tudna rúgni a távol-keleti befolyásért, és különben is;

    Mire fel isteníted Amerika haderejét? Afganisztánban egy az egyben csődöt mondott a gerilla-hadviseléssel szemben, sőt Irakból se sikerült úgy távozni, hogy velük együtt az al-Kaida is ment volna a halálba. Csak a képzeletben létezik G.I. Joe, a valóságban minden az emberen és nem a technikán múlik, még akkor is, ha utóbbi nagy előnyökhöz is juttathat. Emlékezzünk csak, morálisan milyen mélyen indultak harcba Szomáliába leverni a népnyomorító, segélytolvaj Hassan Aidid hatalmát 1993-ban, majd mekkora hévvel húzták el a csíkot Mogadishuból, mert 19(!!!) katonájuk meghalt a hadúr pribékjeinek elfogására tett sikertelen akciót követően.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (6 szavazatból)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

Peking nehezen viseli a kritikát 2012. október 16. kedd | AN

A kínaiak bekérették az amerikai diplomatát 2012. augusztus 6. hétfő | AN

Peking tiltakozik bankja szankcionálása miatt 2012. augusztus 2. csütörtök | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos