Ronai and Ronai
AMERIKAI

A Szenátus megszavazta a Wallenberg-törvényt 2012. július 16. hétfő 19:22 | AN Forrás: MTI

  • Hozzászólások(15)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
A Szenátus megszavazta a Wallenberg-törvényt
Budapest/Washington – Az amerikai szenátus egyhangúlag megszavazta a Raoul Wallenberg centenáriumi törvényt, amelynek keretében a washingtoni törvényhozás az általa adható legmagasabb rangú elismeréssel, a Kongresszusi Aranyéremmel tünteti ki a sok ezer zsidó életét megmentő, néhai svéd diplomatát. A magyar Külügyminisztérium csütörtökön üdvözölte, hogy az áprilisi – szintén egyhangú – képviselőházi jóváhagyás után a felsőház is megszavazta a törvényt.
.
A törvénytervezetet Gregory Meeks és Nan Hayworth képviselők nyújtották be Wallenberg születésének 100. évfordulója alkalmából.
.
A törvény hosszasan részletezi Wallenbergnek a második világháború alatt Magyarországon végzett tevékenységét. Az általa megmentettek közül név szerint említi Tom Lantos néhai kongresszusi képviselőt, Tomi Lapid volt izraeli miniszterelnök-helyettest és Friedlander rabbit, aki az Egyesült Államokba telepítette át az olaszliszkai chaszid dinasztiát – közölte a Külügyminisztérium.
.
A szavazás estéjén a Friedlander-csoport szervezte megemlékezésre eljuttatott üdvözletében Szapáry György washingtoni magyar nagykövet üdvözölte, hogy a svéd diplomatáról születésének 100. évfordulóján a legmagasabb kitüntetés megadásával emlékezik meg az amerikai törvényhozás. A nagykövet Martonyi János külügyminiszter szavait idézve megállapította, hogy „a Vészkorszak idején a magyar állam megmérettetett, és könnyűnek találtatott. Nem tudta megvédeni állampolgárait, elpusztításukhoz – igaz, megszállás alatt – segítséget nyújtott”, olvasható a közleményben.
.
A nagykövet felhívta a figyelmet arra, hogy Wallenberg mellett számos magyar és külföldi, hívő és nem hívő, civil és katona segített hősiesen az életmentésben. Így Salkaházi Sára nővér is, aki zsidó üldözötteket bújtatott, és akit később a Dunába lövettek. Szapáry György méltatta Koszorús Ferenc vezérkari ezredes bátorságát. Tom Lantos szavait idézte, miszerint az ezredes a „tengelyhatalmak országai között egyedülálló módon katonai ellenszegüléssel akadályozta meg zsidók deportálását”.
.
A nagykövet kiemelte: „közös felelősségünk levonni múltunk tanulságait, és folytatni a megkezdett párbeszédet zsidó és nem zsidó magyar, amerikai és a világ bármely táján élő barátainkkal, hogy felvegyük a harcot az antiszemitizmus, az intolerancia és a gyűlölet ellen”.
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (13 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +11 ( 13 szavazatból)
A Szenátus megszavazta a Wallenberg-törvényt, 5.0 out of 5 based on 13 ratings

Címkék:, ,

  • Hozzászólások(15)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

15 Reader’s Comments

  1. Két kulacs van, vagy több?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (16 szavazatból)
  2. Martonyi, segítsd a tisztesség erőit – verd össze magad.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (19 szavazatból)
  3. A nagykovet ur inkabb arrol pofazzon,hogy miert van reneszansza a nacizmusnak MAgyarorszagon!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +18 (32 szavazatból)
  4. Kezdhetnék az otthoni a nyilas “csoportulások”, mint az un “jobbik”, “új magyar gárda”, stb. valamint az un “kuruc info” betiltásával, felszámolásával. Ez másképp
    csak üres duma, amit a világ már nem vesz be. Ilyen tettek nélküli üres beszé- dekkel – - csak s@gget csinálnak a szájukból.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +13 (25 szavazatból)
  5. Van egy film/No country for a old man.Lehetne csinalni egy uj filmet,Hungary,no country for MAN!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (15 szavazatból)
  6. Mínuszoló, segítsd a tisztesség erőit – verd össze magad :)
    .
    .
    Ne halj meg úgy, hogy semmi jót nem tettél.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (27 szavazatból)
  7. for a MAN

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (7 szavazatból)
  8. Azért meglepő, hogy Amerika ezt tette, nem? Orbán Viktor azt mondta, onnan ömlik az antiszemita szenny Magyarország tiszta, ártatlan földjére…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +16 (24 szavazatból)
  9. Animbej

    Mi ebben a meglepö?
    Elolvasták hös vezérünk a bölcsek bölcsének
    A gerincesség egyedüli megjelenitöjének
    a civilizált világban,
    elszégyelték magukat, és azonnal
    korrigáltak.
    Vagy mégsem? Most kicsit bizonytalanabb vagyok.?
    Jusef

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (12 szavazatból)
  10. mármit joindulatu iránymutato levelét olvasták el.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (5 szavazatból)
  11. En ugy hiszem, hogy a magyar kormany elegett tett a kotelezo minimumnak, tobbet nem vartam toluk.
    Az, hogy ez miert van igy es mik azok a belpolitikai tenyezok ami miatt hiteltelenne valik minden cselekedetuk, azt orakig lehetne elemezni, de most inkabb a megemlekezesnek van itt az ideje amihez az Egyesult Allamok Szenatusa melto alaphangot adott.
    Respect.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (8 szavazatból)
  12. Szapáry remélem megemlíti a haverjait, mint pl. Harrach-ot, a Wittner Máriát a keretlegények zászlóanyját, a Polt Pétert mint a Csatárit 15 éve nem vád alá helyezőt (hacsak nem talál most majd csavaros eszű kibúvót) – de azt megmondtam volna, hogy a Salkaházit is emlegetni fogja, hadd idézzem magam:
    .
    “…… nehogy ezzel az ócska trükkel bizonygassák, hogy ők lám zsidót tüntetnek ki – mint ahogy a magyar Római Katolikus egyház Salka mártíromságával takaródzik: a zsidók már 1972. ápr. 2.-án Jad Vasem elismerésben rétesítették Sára Testvért, míg a Római Katolikus egyháznak 34 évig nem jutott eszébe és az elismerésre csak 2006. szeptember 17.-én került sor. Bezzeg a Prohászkától, vagy pl. a Bangha Bélától nem hogy’ nem határolódtak el, hanem Boldoggá avatásukról beszélnek. TEHÁT NYILASOK.”
    .

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (9 szavazatból)
  13. Tori! A katolikus egyház lesütött szemhéja alól némán leste a zsidók tömeges megsemmisítését. Hogy kit avatnak “boldog”-nak, kit érdekel. A hatalmuk akkor is olyan erős volt mint most. Felelősségre vonta őket a világ bármikor is? Betüremkednek a pénzvilágba, a politikába, és erkölcsről, szeretetről, toleranciáról prédikálnak. Csak rá kell nézni a szentéletű politikusainkra, és hányingert kap az ember. Most is nyilasok szobrait, emléktábláit avatgatják, szentelgetik.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (8 szavazatból)
  14. Gyöngyi Péter

    Fuj!!!! Ez egyszerűen szemérmetlen! Az embernek felfordul a gyomra! Horthy szobor emelések után,Nyírő újratemetési ( sikertelen,de jelképes ) újratemetése után, Prohászka rehabilitációs kísérlete közben és többek között a neves zsidó rabbi inzultálása után kikerekedik az ember szeme, ettől a fokú arcátlanságtól, és akkor nagyon enyhe kifejezést használtam!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (7 szavazatból)
  15. Áder elvtárs Izraelben azt mondta, hogy Magyarország tétlenül nézte a zsidók elpusztítását. Azt elfelejtette hozzátenni, hogy tevékenyen részt vett a magyarországi zsidók tömeges elpusztításában. Magyar csendőrök és magyar keretlegények szedték össze a magyar zsidókat akiket a Magyar Állam Vasutak marhavagonjaiba zsúfolva szállítottak elpusztításuk helyére. Magyar keretlegények gyilkolták le azokat akiket a halálmenetekbe kényszerítve kidőltek a sorból. Na ezt felejtette el ez a patkány mondani. Áthárítja a felelősséget a németekre akik a maguk száz-egynéhány az erre a célra kirendelt kommandójával képtelen lett volna ilyen hatékonyan és gyorsan elpusztítani ennyi embert. Elfelejti megemlíteni, hogy a mai Magyarországon most folyik a náci Magyarország rehabilitációja, háborús bűnösök példaképként való beállítása és a fő felelősök (Horthy és tsai) szobrainak felállítása. Dögöljenek meg családostul és híveikkel együtt!!! Éljék át azokat a szörnyűségeket amelyeket azok éreztek akiket most is megtagadnak!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

Martonyi’s misery under the Kádár-regime 2012. július 12. csütörtök | Lázár György

Martonyi Dzsiddában nyilvánított részvétet 2012. június 20. szerda | AN

Wallenberg-megemlékezés Berkeleyben 2012. június 4. hétfő | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos