Ronai and Ronai
AMERIKAI

A CIA még mindig nem tudja, kik a szír felkelők 2012. július 25. szerda 15:04 | AN Forrás: The Washington Post

  • Hozzászólások(2)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
A CIA még mindig nem tudja, kik a szír felkelők
Washington – Az Egyesült Államoknak még tizenhat hónappal a szíriai felkelés kirobbanása után sincs tiszta elképzelése a Básár Asszad elnök megbuktatásáért harcoló ellenzék összetételéről, a hírszerzési információk hiányosságai akadályozzák az amerikai segítségnyújtást, írta keddi számában amerikai hivatalos személyekre hivatkozva a Washington Post.
.
Az amerikai hírszerző szervek az utóbbi hónapokban fokozták ugyan információgyűjtő tevékenységüket a lázadó erőkről, de ellentétben Egyiptommal és Líbiával, ahol a CIA emberei már röviddel a lázadás kitörése után felbukkantak, a szolgálat fizikailag nincs jelen Szíriában. Tevékenysége alapvetően az elfogott kommunikáció elemzésére és a távolból való megfigyelésre korlátozódik.
.
A nehézségek egyik oka az, hogy az Egyesült Államok februárban a damaszkuszi nagykövetségének bezárása mellett döntött, egy másik pedig az, hogy a szíriai felkelők – ellentétben a líbiaiakkal, akik már a konfliktus korai szakaszában ellenőrzésük alá vonták országuk keleti felét – nem tudtak egy olyan területet meghódítani, amelyen a CIA tartósan megvethetné a lábát. A lap által megszólaltatott szakértők az akadályozó tényezők közé sorolják azt is, hogy az Irán által támogatott Szíria titkosszolgálata a korábbiaknál keményebb ellenfélnek bizonyult.
.
A CIA csupán mintegy hat emberét állomásoztatja a török-szíriai határon, ezért erősen függ a térségbeli szövetségesei, Törökország, Jordánia és más államok titkosszolgálatainak értesüléseitől. A Post úgy értesült, hogy noha az arab államokat is erősen aggasztja, hogy Asszad bukása után kinek az ellenőrzése alá kerül majd Szíria – leginkább egy iszlamista militáns csoport hatalomra kerülésétől tartanak –, az ő biztonsági szolgálataik is a „kiválasztási folyamat korai szakaszában” tartanak.
.
.
Most még csak photoshop, hamarosan azonban valósággá válhat
.
Az amerikai kormány nem bocsát fegyvereket a felkelők rendelkezésére, ezt mások mellett Szaúd-Arábia és Katar megteszi helyette, az óvatosabb Egyesült Arab Emírségek és Jordánia pedig pénzzel támogatja őket. Szállít viszont nekik olyan, a kódolt kommunikációra alkalmas berendezéseket, amelyeket a CIA képes lehallgatni.
.
Az Egyesült Államok óvatos az ellenzéki csoportok felfegyverzésének ügyében azok után, hogy az 1980-as években radikális csoportokat támogatott Afganisztánban, és ezekből fejlődött ki az al-Kaida terrorszervezet, amely végül ellene fordult.
.
A lap úgy tudja, az amerikai titkosszolgálatok ugyanakkor eredményeket is fel tudnak mutatni. Egyebek között azt, hogy kiterjesztették tevékenységüket a Szíriának szánt iráni fegyverszállítások megakadályozására.
.
A Postnak nyilatkozó források szerint az al-Kaidának az utóbbi fél év során ugyan sikerült kiszélesítenie tömegbázisát Szíriában, ám továbbra is csak töredékét jelenti az Asszad-ellenes erőknek. A terrorszervezet támogatói állítólag a korábbiakkal ellentétben már nem tudnak elvegyülni az ellenzéki erők között, amelyek távolságtartásra törekednek velük szemben.
.
Amerikai biztonságpolitikai elemzőközpontok szerint az Al-Kaidának nincs köze ahhoz a merénylethez, amely nemrégiben végzett Asszad legbelső körének több tagjával, hanem a szíriai hatalom egyik bennfentese állhat a háttérben.
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0.0/5 (0 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: -2 ( 2 szavazatból)

Címkék:, , , ,

  • Hozzászólások(2)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

2 Reader’s Comments

  1. Nyilvánvaló, hogy nem akarja a Nyugat csak azért támogatni a szír ellenállást megfertőző terroristákat, hogy azok a rezsim bukásával befészkeljék magukat az országba, majd onnan üzenjenek hadat neki. De elképzelhető, hogy még segítségükkel se sikerülne megakadályozni Jemen 2.0 létrejöttét. Nagyon remélem, hogy ez nem fog bekövetkezni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  2. Szóval az amerikai hírszerzés nem tud semmit, de azt tudják, hogy az Al-Kaida nem épült be az Asszad ellen harcolók közé és még kommunikációs berendezéseket is szállít azoknak akikről nem tud semmit. A arab országok biztonsági szolgálatai is “kiválasztási folyamat korai szakaszában vannak” és közben fegyverrel és pénzel támogatják azokat akikről ők sem tudnak semmit. Ennyi szamárságot összehordani egy cikkben.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Börtönbe megy a fecsegő CIA-ügynök 2012. október 25. csütörtök | AN

A fegyverek zöme iszlamista kézre kerül 2012. október 15. hétfő | AN

Amerikai katonák érkeztek Jordániába 2012. október 11. csütörtök | AN

Törökország odavert Szíriának 2012. október 3. szerda | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos