Ronai and Ronai
AMERIKAI

Amerikai katonák érkeztek Jordániába 2012. október 11. csütörtök 7:21 | AN Forrás: MTI

  • Hozzászólások(7)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Amerikai katonák érkeztek Jordániába
New York/Amman – Washington titokban mintegy 150 katonát küldött Jordániába, hogy segítsék a helyi hadsereget a szíriai menekültek áradatának fogadásában és felkészüljenek arra az eshetőségre, hogy Damaszkusz a konfliktus kiszélesedése esetén elveszítheti az ellenőrzést vegyi fegyverei fölött – közölte szerdai számában a New York Times.
.
Az amerikai katonai csoport feladatai közé tartozik, hogy terveket dolgozzon ki Jordániának a szíriai konfliktustól való elszigetelésére, azt megakadályozandó, hogy a török-szíriai határincidensekhez hasonló események történjenek.
.
A lapnak nyilatkozó amerikai illetékesek közlése szerint tárgyalások folytak annak a lehetőségéről, hogy a határövezetben ütközőzónát hozzanak létre. Ezt a szíriai határ mentén a jordániai haderő biztosítaná. A zóna fenntartásához politikai – valamint talán logisztikai támogatást – kapna Ammán az Egyesült Államoktól. A csoport egyelőre a mintegy 180 ezer szíriai menekült logisztikai ellátásában nyújt támogatást.
.
.
Szíriai menekültek sátortábora a hasemita királyság területén
.
Az Obama-kormány nem kívánt beavatkozni a szíriai konfliktusba azon felül, hogy kommunikációs eszközökkel és egyéb, „élet kioltására nem alkalmas” eszközökkel támogatta a Bassár el-Aszad elnök kormánya ellen küzdő lázadókat. Washington növekvő aggodalommal mérlegeli azt a lehetőséget, hogy a válság átcsaphat a Szíriával szomszédos országok határain. Augusztusban egy szíriai gránát becsapódása miatt egy négyéves kislány megsebesült a határ jordániai oldalán.
.
Az amerikai jelenlét kiépítése egy májusi jordániai hadgyakorlattal kezdődött, amelyen 19 ország 12 ezer katonája vett részt, köztük az amerikai hadsereg kommandósai is. A manőverek után az országban hátramaradt egy amerikai egység, amelynek tagjai között vannak kommunikációs, logisztikai, kiképzési és vezérkari szakértők.
.
Leon Panetta védelmi miniszter augusztusban tárgyalt Ammanban II. Abdalláh jordániai királlyal, James N. Mattis tábornok, az amerikai Központi Parancsnokság (CENTCOM) parancsnoka pedig szeptemberben kereste fel a hasemita királyságot.
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (1 szavazás)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +2 ( 2 szavazatból)
Amerikai katonák érkeztek Jordániába, 5.0 out of 5 based on 1 rating

Címkék:,

  • Hozzászólások(7)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

7 Reader’s Comments

  1. Annyira talán nem rossz Obama külpolitikája mégsem!!! :)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (6 szavazatból)
  2. Az Obama altal pozitivnak ertekelt arab tavasz Izrael allam fennmaradasat sulyosan veszelyezteti, es Amerika kozelkeleti tekintelyenek a maradvanyait is teljesen felmorzsolta. Az esemenyek dinamikaja egyertelmuen megmutatta, hogy Egyiptom destabilizalasaval es a tersegben tortent azzal parhuzamos valtozasokkal mindenutt a legszelsosegesebb moszlem iranyzat befolyasa nott, es az egyeb okokbol elegedetlen tomegeket konnyu szerrel lehetett mozgositani az Izrael es az Egyesult Allamok iranti gyulolet jegyeben. Ma akarmelyik moszlem orszag onkentesek tomeget tudna felajanlani egy Izrael elleni haboruhoz, a moszlem szuperioritas tobb evtizedes vallasi es nacionalista propagandaja meghozta az eredmenyet. A muveletlen, irastudatlan moszlem tomeg egyetlen alkalma, hogy hatalomban erezhesse magat, amikor az utcakat megszallva az Amerika es Izrael iranti gyuloletuket orjongve kielik.
    Most amerikai katonak szaznyolcvan tagu kontingense erkezett Jordaniaba. Nem tudom, hogy ez a kongresszus jovahagyasaval tortent, vagy Obama sajat dontese alapjan. A humanitarius es logisztikai feladatok ellatasa ugyan nemes es ertekes segitseg, ketes, hogy a helyi lakossag (foleg un. palesztin) ertekeli ezt a gesztust, de a valoszinuseg eleg komoly, hogy a tersegben mukodo terroristak vagy az altaluk megfizetett helyi vallasi fanatikusok ott is orvul gyilkolni kezdik a katonainkat, mint Irakban es Afganisztanban. Bar Jordania politikaja a legkozelebb tartotta azt az orszagot a Nyugathoz, az utca embere nem feltetlen hive annak a torekvesnek, feltehetoen konnyen mozgosithato a szelsosegek iranyaban, es az amerikai jelenlet lehet, hogy csak olaj a tuzre.
    A Jo Isten ovja a katonainkat.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (12 szavazatból)
  3. Obamának nagyon csapnivaló a külpolitikája…dehát vaktyúk is…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (5 szavazatból)
  4. Máté Iván Tibor :
    Javíts ki ha tévedek de én úgy hallottam az előző Jordán király ( Akit a Bagdadi Mészáros csak mint ” az a hasemita kéjfiú ” néven emlegetett ) kitoloncolta a palesztínokat , akiket előzőleg nagylelkűen befogadott mert kiderült hogy destabilizálni akarják Jordániát. Mindet Libanonba kényszerítették. ÉS valóban , a palesztínok aztán széjjel is cincálták Libanont.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (5 szavazatból)
  5. Geyza, amennyire en emlekszem, a kitoloncolt palesztinok az Arafat fele tarsasag volt, akik meg akartak donteni a hasemita kiralysagot Jordaniaban. Husszein kiraly azert talalta kivetelesen veszelyesnek Arafatek tervet, mert az alattvaloi nagytobbsege szimpatizaltak veluk, ugyanazt a dialektust beszeltek, es ugyanannak az arab nepcsoportnak voltak a tagjai. Ne feledd, a hagyomanyos kolonizacio vegeztevel az osszes kozel keleti orszag hatarvonalai ad hoc lettek kirajzolva, es a legtobb szomszedos arab allam hadi allapotban volt egymassal, vagy haborus feszultsegben. A nagy arab egyseg kizarolag Izrael ellenes ideologiajukban es az Egyesult Allamok iranti gyuloletben manifesztalt. Most tobb evtizedes agressziv Szaudi propaganda es financialis tamogatas utan a moszlem vallast sikerult a legmilitarisabb formaban ujraeleszteni az egesz tersegben. Az otvenes – hatvanas evekben ugyanezekben az orszagokban a nok eldobtak a csadart, europai modon akartak oltozkodni, viselkedni, es elni. Most, onkentesen ujra magukra vettek a moszlem viseletet, es azzal a moszlem eletmodot is, ami egyaltalan nem a nok elonyet szolgalja.
    Visszaterve a kerdesedhez a jordaniai es az izraeli arab populacio ugyanaz a nep, ezert is ertekelik ugy jozanabb politikusok, hogy mar letezik palesztin allam, Jordania a neve.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (5 szavazatból)
  6. Obama politikája súlyos veszteségeket okozott az USA nak, és a térségi kapcsolatainak, beleértve Izraelt is!
    Az Iráni, Szíriai és Orosz összefonódás is emiatt jöhetett létre. Obama lazított a tengeren a flotta készültségen is, ami végképpen felbátorította a a frissen kialakult szövetségeseket.
    Az Orosz visszalépés a térségből is inkább taktikai lépés volt, mert a keleti stratégák úgy látták, hogy egy kemény USA beavatkozást készít elő a flotta mozgása.
    Tévedtek, de ők sem tudták elképzelni hogy Obama ekkora külpolitikai és katonapolitikai hibát követ el!
    Obama hozzáállása az „arab tavasz” eseményeihez inkább „törzsi” múltját igazolta, mint országa szolgálatát!
    Ha az obamai politika folytatódik, komoly ember, eszköz és presztízs veszteséggel kell számolnia USA nak, sőt, szövetségesi rendszerét is át kell alakítania, amihez egyetlen külszolgálata sem rendelkezik megfelelő kapacitással és képességekkel.
    Az USA elképesztő technikai fölénye és fejlett rendszerei lassan elvesztik jelentőségüket ha azokat következetesen nem használják, és az eszközökkel nem rendelkezők is képesek eredményeket elérni, és destabilizálják a Közel – Keletet.
    Lehetséges, hogy az USA növekvő jelenléte Jordániában valaminek a kezdetét jelenti? Majd meglátjuk hamarosan!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (7 szavazatból)
  7. Geyza:
    .
    “…úgy hallottam az előző Jordán király … kitoloncolta a palesztínokat , akiket előzőleg nagylelkűen befogadott mert kiderült hogy destabilizálni akarják Jordániát…”
    .
    - A Fekete Szeptember eseményeinek ez elég enyhe tálalása… az nem kitoloncolás volt, hanem szabályos népirtás, jóllehet, ott a “nép” ezt ezerszeresen kiprovokálta.
    .
    A “destabilizáció” sem biztos, hogy jó kifejezés a “hatalomátvétel” helyett, ugyanis a korabeli PFSZ- nek Jordánia feletti totális uralom átvétele volt a célja- a hasemita uralkodói ház kiirtásával.
    .
    1970. szeptemberében indult a királyi ellentámadás a palesztin gengszterbandák ellen, akik akkor már eleve uralták az ország kb. harmadát. Valóságos tömegpusztítás következett, középkori kegyetlenséggel, de itt tudni kell, hogy arab- iszlám bűnbandák ennél kevesebből nem értenek. A halottak száma több tízezerre tehető, de ez csak becslés, mivel jó arab szokás szerint a kutya se számolta meg, mennyi hulla volt.
    .
    És igen, 1972- re nem maradt PFSZ gengszter Jordániában. Onnantól kezdve Libanon lett a következő szerencsétlen hely, ahol a palesztin pestis szétrothasztott mindent.
    .
    Ahol ezek szervezetten, tömegesen megjelennek, ott kitör az őskori anarchia.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Törökország odavert Szíriának 2012. október 3. szerda | AN

Asszad adta ki a franciáknak Kadhafi számát 2012. október 1. hétfő | AN

Iráni-orosz összeesküvés Szíriában 2012. szeptember 30. vasárnap | AN

Uniós segítséget kér Jordánia menekültügyben 2012. szeptember 15. szombat | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos