Ronai and Ronai
AMERIKAI

Börtönbe megy a fecsegő CIA-ügynök 2012. október 25. csütörtök 22:51 | AN Forrás: Reuters

  • Hozzászólások(7)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Börtönbe megy a fecsegő CIA-ügynök
Alexandria, Virginia – Várhatóan két és fél évet tölt majd rács mögött a Központi Hírszerző Ügynökség volt munkatársa, aki egy újságírónak megadta egy fedett ügynök nevét. Huszonhét éve most először csuknak le valakit fedett CIA-ügynök leleplezéséért.
.
A 48 éves John Kiriakou bűnösnek vallotta magát a cselekményben – konkrétan abban, hogy egy 2008-ban írott e-mailben részleteket árult el egy újságírónak az al-Kaida volt tisztje, Abu Zubejda kihallgatásának részleteiről. Zubejdát egyebek közt víz alá nyomással presszionálták jobb belátásra, valamint arra, hogy terrorista társairól minél több részlettel szolgáljon.
,
Az ítélet egyet zár le abból a hat ügyből, amelyek mindegyikében kiszivárogtatás miatt folyik ügynökök ellen eljárás. Leonie Brinkema szövetségi bírónő a várható két és fél éves szabadságvesztést „a körülményekhez képest ésszerűnek” nevezte, miután ennyit kapott hasonló, 2007-es cselekményéért a Fehér Ház volt munkatársa, Lewis „Scooter” Libby is. Ő Valerie Plame fedett ügynök nevét hozta nyilvánosságra, akinek férje, Joseph Wilson volt nagykövet, ellenezte az iraki háborút. Libbynek végül is nem kellett börtönbe mennie, mert George W. Bush elnöki kegyelemben részesítette.
.
Kiriakou 2004-ben ment nyugdíjba a CIA-tól. 2007-ben nyilvánosan – a tévében is – beszélt arról, hogyan igyekeztek Zubajdából vallomást kivenni az úgynevezett „fürdetéssel”, s hogy ő maga is jelen volt ennél a meglehetősen barátságtalan jellegű rábeszélésnél. Később, 2009-ben guantánamói őrizetesek védőinek beadványaiból derült ki, hogy ismerik több fedésben dolgozó amerikai nevét. Nyomozás indult, a szálak Kiriakou-hoz vezettek. Az ex-ügynök eleinte nem bűnösnek vallotta magát, és csak később hajlott alkura, aminek fejében négy hasonló vádat ejtettek ellene. A szabadságvesztésen kívül negyedmillió dolláros pénzbüntetéssel is sújtják.
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.0/5 (4 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +4 ( 6 szavazatból)
Börtönbe megy a fecsegő CIA-ügynök, 4.0 out of 5 based on 4 ratings

Címkék:, , , ,

  • Hozzászólások(7)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

7 Reader’s Comments

  1. Újságírók a CIA-nál is jobban fizetnek???

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (8 szavazatból)
  2. Ez az idióta nem pénzt, hanem 10 perc hírnevet akart. Nos, most megkapta. Több mint 10 percre. Nem tudom, hogy hazaárulónak vagy ostoba baromnak nevezzem-e?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  3. Tokere kene lepni az ilyennek es hanyatt lokni !

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  4. A terroristákat nem kellene ennyire védeni kedves “ubul”. Ők sem bánnak kesztyűs kézzel az ellenségükkel. Nem kell terroristának menni és akkor nem lesz fürdetés.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (8 szavazatból)
  5. A kínvallatás szadizmus akkor is, ha azt az állam , vagy annak szervezetei hajtják végre. A CIA ebből a szempontból semmivel sem külőnb szervezet mint a Gestapo vagy az ÁVH volt. Köztudott, hogy egyes börtöneiben az Egyesült Államokon kívül végeztek kínvallatásokat, hogy elkerüljék az amerikai törvények szerinti szigorú felelősségrevonást. A terrorstákkal szemben sem erkölcsös, és főként nem törvényes a Kínzás.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -4 (6 szavazatból)
  6. Nyuszi Gyuri!

    Honnan ez a szélsőpacifista aggodalom. Ha már 09.11. előtt hasonló módszereket alkalmaz az amerikai elhárítás, talán nem történik meg az a borzalom, és az a 3-4000 ember még ma is élne.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  7. Nyul!!
    terroristákkal szemben minden megengedett !!!! Remélem egyszer titeket pacifistákat is eltalálnak !!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
Kapcsolódó cikkek

Fellebbezést nyert bin Laden sofőrje 2012. október 16. kedd | AN

Guantánamón nincs több nyugati állampolgár 2012. szeptember 30. vasárnap | AN

Nincsenek bizonyítékok a CIA-börtönökről 2012. szeptember 13. csütörtök | AN

Guantánamói foglyot találtak holtan 2012. szeptember 11. kedd | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos