Ronai and Ronai
AMERIKAI

Szellemhadsereg Szíriában 2012. június 1. péntek 0:42 | AN Forrás: MTI

  • Hozzászólások(13)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Szellemhadsereg Szíriában
Damaszkusz  – „Nőket és gyerekeket lőttek agyon. Ezt nem a hősi szíriai hadsereg követte el”, jelentette ki a hulai mészárlással kapcsolatban a szíriai külügyminisztérium szóvivője. De ha nem hadsereg, akkor ki és főként kinek a parancsára gyilkolt meg hidegvérrel 108 embert, köztük 49 gyereket Hulában? – tette fel a kérdést a Guardian újságírója, aki szíriai szellemhadsereg, a sabihák működését próbálta felderíteni csütörtökön megjelent cikkében.
.
A sabiha kifejezés az arab szellem szóból ered és a hetvenes években azokat csempészbandákat nevezték így, akik az uralkodó Asszad-családhoz fűződő kapcsolataik miatt látszólag törvényen felül álltak. A sabihák a jelenlegi elnök, Básár Asszad elődjének és egyben apjának vigyázó szeme láttára tettek szert egyre nagyobb befolyásra. Amikor később, a nyolcvanas években a szíriai hadsereg elfoglalta Libanont és az ország áruhiánnyal küzdött, virágozni kezdett a csempészet a libanoni határon, s sok, jó kapcsolati hálóval rendelkező szíriai számára ez vált a pénzszerzés legjobb módjává. Ennek a gyümölcsöző árnyékgazdaságnak az egyik következménye az lett, hogy a hébe-hóba alkalmazott szegény fiatal férfiakból – akik nem mellesleg többségükben az Asszad családhoz hasonlóan a síiták alavita ágához tartoztak – kialakult egyfajta tartalék hadsereg, amely nagyon jó szolgálatot tett a meglehetősen paranoid rezsimnek.
.
Hafez Asszad Damaszkusz egyik szegénynegyedében, Mazzehben szállásokat építetett a sabihákhoz tartozó szegény férfiaknak, akiket az olcsó szálláson kívül olcsó élelmiszerek ígérete csábított vidékről a fővárosba. Amikor 2011 márciusában kitörtek a kormányellenes tüntetések, a sabihák elkezdték visszafizetni tartozásukat a rezsimnek, élen járva a felkelés elnyomásában. Ha bármilyen ellenzékiek által szervezett temetés vagy felvonulás volt a fővárosban, az utcákon khaki ruhás, gépfegyveres férfiak és fiúk tömegei jelentek meg, akik csak az alkalmat lesték, hogy beavatkozzanak az eseményekbe. Idén februárban például, amikor egy rögtönzött ellenzéki temetésen közel 20 ezer ember jelent meg Mazzehben, a demonstrálók beszámolói szerint a milicisták lőttek a tömegbe.
.
A sabihák igazán nagy szerepre a forradalomtól és a vallási ellentétek kiújulásától kaotikussá vált Homszban tettek szert. Mohammed, egy helyi mérsékelt ellenzéki a Guardian tudósítójának elmondta, hogy bár a sabihák elkísérték a hadsereget a házkutatásokra és rajtaütésekre, a „szellemeknek” saját parancsnokai vannak, s csak nekik engedelmeskednek. Amikor a hadsereg katonái felforgatták a lázadók által lakott negyedeket, a sabihák is mindig megjelentek, sokszor külön buszokkal, hogy terrorizálják és kifosszák a főként szunnita helyieket. „Általában fekete, vagy a hadseregéhez hasonló khaki egyenruhát viselnek, de a vállukon van egy sárga szalag”, írta körül a portyázó sabihákat Mohamed. A milíciához folyamatosan csatlakoztak harcosok, és ahogy az emberek elmenekültek a hetekig ostromlott Homszból, a sabihák egész negyedeket vettek birtokba. Mivel a városban portyázó sabihák 90 százaléka alavita, a szellemhadsereg megjelenése tovább súlyosbította a szunniták és az alaviták közti feszültséget is.
.
Mohamed szerint az ellenzéki hadsereg, a Szabad Szíriai Hadsereg sok sabihát megölt, de mindegyik helyére újabbak érkeznek. A jelenlegi gazdasági helyzetben sok alavitának van szüksége pénzre, és a sabihák nem önkéntes alapon dolgoznak. Arról, hogy ki finanszírozza őket, több elmélet is kering, ezeket azonban szinte lehetetlen független forrásból megerősíteni. Az egyik verzió szerint – eléggé meglepő módon – tehetős szunnita üzletemberek állnak a kegyetlen milíciák mögött. Amikor 2005-ben Szíria kivonult Libanonból, sok, a gazdaságban kapcsolataik révén domináns szerepet játszó alavitákkal jó viszonyt ápoló szunnitának sikerült nagy vagyonra szert tennie, s ahogy káoszba süllyedt az ország, minden eszközzel próbálják megóvni az érdekeltségeiket, miközben politikai támogatóiknak is igyekeznek a kedvére tenni.
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (1 szavazás)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +1 ( 1 szavazás)
Szellemhadsereg Szíriában, 5.0 out of 5 based on 1 rating

Címkék:, , , ,

  • Hozzászólások(13)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

13 Reader’s Comments

  1. Szemét egy világ az.
    Mosthatalmonlévőnk meg arra hajaz.
    Holott kerülni kéne őket mint a pestist.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  2. “…hősi szíriai hadsereg…”
    .
    - WTF?????

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  3. Ha hősiesség saját népük támadása, akkor nemcsak Szíria, hanem Irán és Kína is érdekesen értelmezi a katonaság szerepét. A halálbrigádok létében sincs semmi meglepő, az utóbbi két diktatúrában is jelen vannak, csak az eszközeiket válogatják aszerint, hogy mire kapnak felhatalmazást uraiktól. De azt se tartom kizártnak, hogy a Hezbollah is benne van az egészben, neki is létérdeke a szír zsarnok túlélése, különben meglehet, senki se fogja megmenteni őt a zsidó államtól, aki gondolom már az alkalmat várja, mikor fog ellehetetlenülni az iráni összeköttetéseik Libanon felé.

    Attól viszont nagyon tartok, hogy a felfegyverzett ellenzékiek is ugyanolyan állatokká válhatnak, mint ellenségük, és sok fegyvertelen alavitát vagy rezsimhez hű szunnitát megölnek és akkor már elveszítik morális felsőbbrendűségüket, ami okot adna támogatásukra.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  4. Tartok tőle, hogy O. V. ennek mintájára, és céljából pátyolgatja az új magyar gárdát. Ezért elnéző az újfasisztákkal. Kell a nép ellen az erő, legyen az bármilyen piszkos és alattomos is.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  5. Hős szíriai hadsereg, ezen nekem is hullott a könnyem. Nem győztek szaladni 1948-ban, 1967-ben, 1973-ban, aztán Libanonban. Mióta léteznek, talán csatát se nyertek, nem még háborút.

    VN:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  6. Hahaha… nekem személyes kedvencem az 1982- es libanoni hadjárat légiháború része ebben a hősz szír hadsereg- témában… :)
    .
    Ott volt az, hogy az izraeli légierő 88 szír vadászbombázót szedett le, megsemmisítette a teljes szír légvédelmet a Beeka- völgyben, f…sá bombázta a szír tankhadosztályokat, miközben nullla, azaz NULLA gépet veszített!
    .
    Ez a nem gyenge… :)
    .
    A hős szír hadsereg a gyarmati kor vége óta olyan arányban szenved vereséget folyamatosan, hogy az hadtörténeti unikum. Mondjuk, ebben hasonlít a többi iszlamsita reguláris és egyéb haderőre, amikor azok izraeli vagy euro- atlanti hadseregek ellen mennek.
    .
    Nem ritka a 90% pusztulási arány, namost, aki egy kicsit is tisztában van a katonai dolgokkal, azt tudhatja, hogy ez már az úgynevezett “teljes megsemmisülés” kategóriája.
    .
    Kb. ilyen veréseket akasztott le Egyiptom nasszer alatt kétszer is, szaddam husszein irakja szintén kétszer, megint csak irak, akkor még nem szaddammal 1973 októberében a Golanon, Szíria négyszer, stb, stb.
    .
    Mindennek általános és fő okai megtalálhatóak itt:
    .
    http://www.meforum.org/984/miert-vesztik-el-az-arabok-a-haboruikat
    .
    Szakmai cikk, kötelező a téma iránt érdeklődőknek.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  7. Eldrad,
    Kösz a cikket. Nagyon világosan fejti ki mindazt, ami az egész szocialista tömb gazdasági és politikai bukását is okozta. Azt a kulturális örökséget még nem sikerült levetkőznünk, és egyben ez okozza a mai rezsim hülyeségeit is.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  8. Eldrad!
    Thx vegig olvastam. Ra illet az egykori magyar nephadseregre is.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  9. Az biztos…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  10. Eldrad, hogyan lehet ezen a lapon látni a magyar nyelvű cikkeket?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  11. Nálunk a “sabihákat”-majd erdélyi hímekből toborozzák ?-Mit tudnak EZEK nekik igérni ? Az életterünket” ??? -Erre már nagyobb fűhrer is ráfaragott…Lásd,hogy mennyi mecset van most a keresztény templomok mellett és helyén……….

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  12. Ferenc:
    .
    “…hogyan lehet ezen a lapon látni a magyar nyelvű cikkeket?…”
    .
    - Amennyire én tudom, sehogy, mert ez csak egy véletlen, hogy valaki lefordította.
    .
    Eleve nincs sok használható magyar nyelvű forrás a kapcsolódó témákban, de ide írom az általam ismertek elérhetőségét:
    .
    hátétépé://www.dzsihadfigyelo.com/
    .
    hátétépé://dzsihad.blog.hu/
    .
    hátétépé://cikkek.soti.ca/
    .
    http://cikkek.soti.ca/middle-east-topic.html
    .
    hátétépé://cikkek.soti.ca/pallywood.html
    (ez behoz egy oldalt, melynek az alján találhatóak a feliratozott Second Draft videók)
    .
    Kiss Álmos Pétertől bármi, ami a neten fellelhető (nála nagyobb szaktekintély jelenleg szerintem nincs magyar nyelven, nézd meg, ki ő, és meglátod, miért írom ezt)
    .
    Ezeken kívül a Hetek is lehoz használható cikkeket, ezt is érdemes figyelni.
    .
    Hajrá.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  13. Köszi!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Elég volt a diplomáciai szöszmötölésből 2012. július 23. hétfő | AN

Azért vannak a jó barátok 2012. július 12. csütörtök | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos