Ronai and Ronai
AMERIKAI

Pedagógusok a „mennyei erőforrás mystériumánál” 2012. június 3. vasárnap 21:12 Forrás: MTI

  • Hozzászólások(10)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Pedagógusok a „mennyei erőforrás mystériumánál”

Budapest – A bérek 20 százalékos emelését követelték pedagógus szakszervezetek vasárnap az Emberi Erőforrások Minisztériuma előtt pedagógusnapi tüntetésen. A tüntetők a Jászai Mari térről vonultak az oktatási államtitkárságnak helyet adó minisztérium Szalay utcai épülete elé, tábláikon egyebek között “kontár kormány, mennyei erőforrás mystériuma – alattvalóknak, iskola a határon – ne már!” feliratok voltak olvashatóak.

Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke úgy fogalmazott, elfogyott a reményük, a hitük és a pénzük. Az értelmiségi lét helyett a megélhetésükért kell demonstrálniuk. Az érdekvédő kiemelte: a köznevelési és a szakoktatási törvény bevezetése megalapozatlan, mert annak nincsenek meg a jogi feltételei. Hozzátette, cinikus, aki azt mondja, hogy a jelenlegi bérhelyzetet fenn lehet tartani, ugyanakkor attól tartanak, az életpályamodell bevezetéséhez szükséges pénzt a “pedagógustársadalom kannibalizmusa árán” kívánják előteremteni.

Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke a demonstráción azt hangsúlyozta, nem hagyják tönkretenni a magyar közoktatást. Mint mondta, “az egyeztetés nélküli törvények súlyosan pedagógus- és gyermekellenesek lettek”. Szerinte, ha nem halasztják el a köznevelési és a szakképzésről szóló törvény bevezetését, azzal “jóvátehetetlen károkat okoznak”.

A köznevelési törvény számos pontját “hiányosnak, zavarosnak” nevezte, amely nem szabályozza egyértelműen a közoktatás rendszerét. Megemlítette, hogy az iskolák üzemeltetése az önkormányzatokra hárul, miközben bevételeik egy részét elvonják tőlük.

Rámutatott arra is: a közoktatási intézményfenntartás teljesen átalakul, a kormányhivatalok pedig dönthetnek majd az iskolák bezárásáról és a pedagógusok elbocsátásáról, amelybe azonban a szülői munkaközösségeknek nem lesz beleszólásuk. A kormány célja, hogy a gyermeknevelés az állam kezébe kerüljön, hogy “hatalomhoz hű állampolgárokat” neveljenek a pedagógusok – tette hozzá.

Somogyi László, az Oktatási Vezetők Szakszervezetének elnöke elmondta, nem tudják, össze kell-e majd vonni osztályokat, illetve a tanárok kötelező óraszáma mennyi lesz, mert ezt a törvény nem szabályozza. Felhívta a figyelmet arra: mivel az iskolaigazgatók nem tudnak felkészülni a jogszabály bevezetésére, ezért azt el kell halasztani.

Úgy fogalmazott, nem akarják, hogy a pedagógusok “robotok legyenek”, akiknek végre kell hajtaniuk a “központi agy” által kiadott utasításokat. Annak a véleményének is hangot adott, hogy a pedagógus-életpályamodell bevezetését a költségvetés állapota 2013. szeptember 1-jétől nem teszi majd lehetővé.

Tóth József, a Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezet elnöke arról beszélt, hogy a törvények bevezetésével nem kerülhető el a létszámleépítés, az átalakítások legnagyobb vesztese pedig a szakképzés lehet, mert kiüresedhetnek a tanműhelyek, a szakképzésben tevékenykedő oktatók pedig más pályát választhatnak. Kételyeit fejezte ki ugyanakkor, hogy a 17 évesen a szakképzésből kikerülő tanulók el tudnak-e majd helyezkedni.

Nádori Lívia a szülők, valamint a Hálózat a Tanszabadságért képviseletében a nyilvánosság erejének fontosságát hangsúlyozta, amelynek segítségével a tanárok megmenekülhetnek a “jogfosztástól”.

A rendezvény végén Muity Mária, a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezetének titkára felolvasta azt a kormánynak szóló, a követeléseiket tartalmazó petíciót, amelyet az öt szakszervezet képviselői adtak át az oktatási államtitkárság két politikai tanácsadójának, utóbbiak pedig rózsákat nyújtottak át pedagógusnap alkalmából az öt szakszervezeti vezetőnek.

A petícióban egyebek között követelik, hogy a kormány kezdeményezze a köznevelésről szóló törvény és hozzá kapcsolódóan a szakképzésről szóló törvény bevezetésének egy évvel való elhalasztását, az ehhez szükséges törvénymódosításokat pedig haladéktalanul nyújtsa be az Országgyűlésnek.

Szerepel továbbá a dokumentumban, hogy a szakszervezetek közreműködésével a kormány tekintse át a foglalkoztatás szabályait és a pedagógus- életpályamodell rendelkezéseit, utóbbi bevezetése és a közalkalmazotti bértábla emelése pedig ne függjön létszámleépítésektől és munkateher-növekedéstől. Követelik ezenkívül a közszféra egészében a legalább 20 százalékos illetményemelést január 1-jétől.

A tüntetést támogatásáról biztosította 24 magyar konföderáció, ágazati szakszervezet, levélben fejezte ki szolidaritását az Európai Szakszervezeti Szövetség pedagógus ágazati bizottsága, valamint további 15 európai pedagógus szakszervezet.

Az ország számos településéről érkező tüntetők megtöltötték a minisztérium előtti területet a Szalay utcában, a demonstrálók között ott volt Szanyi Tibor, Kunhalmi Ágnes és Török Zsolt szocialista politikus és Osztolykán Ágnes LMP-s országgyűlési képviselő.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (1 szavazás)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +2 ( 2 szavazatból)
Pedagógusok a „mennyei erőforrás mystériumánál”, 5.0 out of 5 based on 1 rating

Címkék:, ,

  • Hozzászólások(10)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

10 Reader’s Comments

  1. Akkor a nemzeti konzultáció nem teljesítette a témakörben a feladatát, vagy nem?
    :)
    csak a fideSS, vagy mi. :(

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  2. Hazug, szélkakas kormány, hiteget, ámítgat, azt hiszik még mindig buta a magyar! – hát nem! – minden csalást, becsapást elkövettek a magyar néppel szemben ahhoz, hogy kinyíljon a szemünk!
    Ahogy pávatáncozik orbán az értékelőjén, azt hiszi beveszik az emberek, hogy ő csak az IMF-et ámítja tárgyalással, úgy kell tenni, mintha barátkoznának…..,

    na, ez nem újdonság, így tesz orbán a magyar néppel, ezen belűl még a választóit sem kíméli, vagyis tök hülyének néz itthon is mindenkit!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  3. Gyermekek nagyobb játékot kunyerálnak Apucitól.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  4. Noha foglalkozom oktatással is, nem tudom sajnálni őket.
    Ezek azok az emberek (tisztelet a kivételeknek), akik tüntettek Gyurcsány és Bajnai ellen. Akik magyaráztak az iskolákban, milyen jó lesz majd a választások után.
    Aki elvetette ezeket, az most arassa is le a termést.
    Aki megszavazta őket, aki agitált még a Bajnai alatt is mellettük, az most nyugodtan szívjon.
    Mondom, tisztelet a kivételnek.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  5. Keverednek itt a dolgok rendesen :-(((.
    Most akkor a tanárok és gyerekek jogaiért vagy a FIZETÉS EMELÉSÉRT tüntettek ???
    Mert nagyon NEM MINDEGY.
    Olyan ez, mint a kellemest a hasznossal című dolog :-(((. Ha már ott vagyunk és tüntetünk, akkor kéne még egy kis pénzecske is :-(((
    NEM kellene két légyre vadászni, egy ütéssel, mert a szarka sokat akar, csak hát a farka, az a fránya ….. :-(!
    Ezt a részét UNDORÍTÓNAK TARTOM.
    .
    Amikor a fideSS-re kellett szavazni és mellette kampányolni. akkor bezzeg hogy is volt …. ???
    Hát itt a jutalom érte. Ja, hogy keserű…., én megértem.
    Viktorka minden támogatójának GONDOSKODIK a megfelelő jutalomról, ilyen ez, csókolom.
    .
    SOKKAL FONTOSABBNAK tartom azt a kérdést, hogy mi is történik gyerekeinkkel az iskolában !!!
    Ajánlom a tisztelt tanárok figyelmébe, hogy INKÁBB EZT A KÉRDÉST PREFERÁLJÁK !!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  6. A kormány szót fogad, lesz 20 % béremelés, amihez nem biztosít forrásokat, tehát leépítésből kell majd fedezni. Ez ellen pedig nem lesz sztrájk, csak hamar lecsillapuló szakszervezeti handabanda. Jól bevált trükk, a közszolgálatban sokszor eljátszották. (A szocik is. Mielőtt még nosztalgiáznánk egy sort.)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  7. ÉJENEK A MINDENT MEGHALGATÓ BIZTONSÁGI ŐRÖK ÉS KAPUPORTÁSOK..!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  8. Za'Kant E-manual

    Kedves Kommentelők! Érdemes néhány dolgot tisztázni. 1. A pedagógusok nem a kormány ellen tüntettek sem akkor, sem most – most sajnos. 2. Azt, hogy ki, kire szavazott elég nehéz lenne megmondani – az általam “preferált” kollégák biztos nem szavaztak a fideszre. A többi találgatás. Mint ahogy mindenhol, a pedagógus társadalomban is vannak nyilván fidesz szavazók, de ez higgyétek el, nem általánosítható. 3. Tény, hogy a un. liberális banda – magyar bálintka és bandája a Horn kormány alatt, és a Gyurcsány kormány alatt is eléggé – többet ártott az oktatásnak, mint Pokorni annak idején. 4. A pedagógusok bére arra sem elég, hogy a rezsijüket kifizessék. Hogy tűntetnek a béremelésért? Csoda, illetve csökött türelmüknek köszönhető, hogy eddig még sztrájk – még, ha korlátozottan is, de – nem volt. Ha én lennék a szakszervezet 2 hétre bezárnának az iskolák – oszt megállna az élet. Amikor a forgalomirányítók sztrájkoltak – a maguk 300.000 fizetése mellett – megbénult a légiközlekedés. Nekik szabad. A pedagógusnak nem. Furcsa, nem? Az utakat el lehet zárni traktorral, taxival. De a pedagógusnak a sztrájk alatt is ügyelnie kell a gyerekekre. Vicces, nem? 5. Apropó gyerekek. Miután lassan a gyerekek és a szülők mondják meg, mi történjen az iskolában, és miután a mai kamaszok VV FrancTudjaKiket, és az angolul csak négybetűs szavakat ismerő általánost sem végzett “zenészeket” tekintik példaképüknek – nem ők tehetnek róla, erre kellene a médiahatóság – és miután azt látják, hogy tanulni, tudni nem érdemes (kilóra megveszem a tanárt vazze) arról beszélni, hogy a pedagógusok miért nem tudnak jobban teljesíteni, szánalmas. Idézet egy elsőstől, akire a tanár rászólt, ugyan ne forkáljon már az asztalra: “Elmegyek az OBI-ba, veszek egy kalapácsot és szétverem a fejed!” Ezt és általában a gyerekeket “készen kapják” az iskolák. És sajnos a hülye szülők rosszul nevelt gyereke jobban hat az osztálytársaira, mint a normális, minthogy a pedagógusnak semmilyen eszköze nincs jóformán. És ne emlegessük most a nevelést, meg a gyerek bizalmát, meg motívációt, mert bár sokan sokmindent tesznek a gyerekért, haza nem vihetik, hogy normális környezetben nőjön fel. 6. A gyerekek jogaiért a szülőknek kellene kiállni, és nem a pedagógusok ellenében, mert bármennyire furcsa, a pedagógusok a gyerekek pártján állnak. Ám, minthogy a szülők jelentős részét nem érdekli, mi folyik oktatáspolitika címszó alatt, és csak azt nézik, ne legyen baj a gyerekkel (akinek persze mindig igaza van) a végén a tanár lesz a hibás, hogy a gyereke tudásszintje nem üti meg a mércét.

    Már megint nem leszek népszerű, de kérlek benneteket csak akkor vitatkozzatok, ha nap, mint nap ebben éltek, és képesek vagytok egyszer a pedagógusok oldaláról látni a világot.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (4 szavazatból)
  9. Nem mentem el, mert behódolásnak tartottam a köznevelési tv. elhalasztásának követelését. Már nem tüntetünk a visszavonásáért… Erre kiderül, ezt a kis tüntetéskét is fizetésemelésért hozták össze. Jaj. Nincs nekünk irgalom.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  10. Egy pedagógus telefonált a tüntetés után, alig bírta finoman megfogalmazni a véleményét!
    Nem beszélt arról, hogy miért tüntettek az előző kormány alatt, a béremelés után, csak azt mondta kevesen jelentek meg a mostani tüntetésen és tudja miért! Féltik az állásukat, mert tudják, hogy a tüntetés következménye a kirugás lesz. Pedig ez akkor is bekövetkezik, mondta, ha nem mennek tüntetni, mert a tervekből ez látszik! Lehet, hogy aki otthon sunnyog, még előbb lapátra kerül, együtt fellépve, talán megvédhetnék egymást. Egységben az erő – na ez hibányzik.
    Amikor Gyurcsányék alatt sztrájkoltak, tüntettek, bárkik is, nem féltek a kirúgástól, miért is nem kellett tartani az útált Gyurcsánytól?!
    Akiket preferáltak most kirúghatják őket?!
    Életpálya-modell a la Fidesz….))))))))))))))))))

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

MTI: éjjel, nappal, minden hullámhosszon 2014. április 6. vasárnap

Orbánék megbüntették az ATV-t 2014. április 2. szerda

Az Operánál tüntet vasárnap az ellenzék 2014. március 30. vasárnap

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos