Ronai and Ronai
AMERIKAI

Megszűnhet a BKV 2012. június 20. szerda 21:18 | AN Forrás: MTI

  • Hozzászólások(22)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Megszűnhet a BKV
Budapest – Szétválaszthatják a BKV-t, miután a Fővárosi Közgyűlés elfogadta az erről szóló javaslatot szerdán. A koncepció szerint vagy kiválik a buszágazat a BKV-ból, vagy két új társaság jön létre, a BKV pedig megszűnik.
.
Az előterjesztés szerint, amelyet 18 igennel és 12 nem ellenében, tartózkodás nélkül fogadtak el, ez nem érinti sem a BKV jelenlegi kötelezettségállományának, sem vagyonának a mértékét, mert a jogutódok válnak tulajdonossá. A létrejövő vállalat vagy vállalatok szintén fővárosi tulajdonban lennének, a vagyonkezelő pedig a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) lehet.
.
Az előterjesztő két főpolgármester-helyettes, György István és Bagdy Gábor azt írta, a szétválasztás lehetővé teszi a transzparencia növelését a gazdálkodás, a szervezeti működés tekintetében is, így eredményesebb lehet a tulajdonosi joggyakorlás is. További indok a szétválasztás mellett, hogy a buszos társaságnak fizetendő díj összehasonlíthatóvá válik más, külső vállalkozók áraival, az ezek alapján meghozott tulajdonosi döntésekkel pedig hatékonyabb és költségtakarékosabb lehet a társaság.
.
Szintén a szétválasztás mellett szól az előterjesztők szerint az, hogy így nem lenne lehetőség az autóbuszos ágazatot a nem versenyző más ágazatok rovására finanszírozni, és megszűnne a keresztfinanszírozás. Emellett az önálló buszágazat a kisebb üzemméret miatt hatékonyabban, rugalmasabban tudna működni, beruházási és működési finanszírozása sokkal kedvezőbb feltételekkel lenne megoldható, hitelképessége pedig sokkal jobb lenne, mint a BKV-é, így lehetőség nyílna járművek lízingelésére is.
.
Az előterjesztés szerint az is a döntés mellett szól, hogy a buszágazat és a kötött pályás ágazat beszerzéseinek eltérő jellege nem indokolja egyben tartásukat, és a két új cégnél érdemi költségcsökkenést lehetne elérni. Az előterjesztők hangsúlyozták, meg kell határozni, hogy milyen elvek mentén osszák meg a BKV vagyonát és kötelezettségeit a két cég között.
.
Döntés született az előterjesztés más pontjai alapján arról is, hogy a főváros vállalja a BKV hiteleihez a kézfizető kezességet, a BKV-nak soron kívül juttatott 5 milliárd forintos tulajdonosi kölcsön lejárati határidejét pedig július 31-éről október 31-ére módosították.
.
A közgyűlésben hosszú vita alakult ki az MSZP-frakció több tagja, valamint Tarlós István főpolgármester és György István főpolgármester-helyettes között arról, hogy a BKV hogyan és miért jutott jelenlegi anyagi helyzetébe.
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (4 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: -2 ( 4 szavazatból)
Megszűnhet a BKV , 5.0 out of 5 based on 4 ratings

Címkék:, , , , ,

  • Hozzászólások(22)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

22 Reader’s Comments

  1. PÉNZNYELŐ a BKV !
    Mindig is az VOLT, az MA IS és AZ LESZ a jövőben is :-(((.
    MINDEGY hányfelé szabdalják és hogy nevezik el, akkor is PÉNZNYELŐ és “JUTALOM” KIFIZETŐ hely marad :-(.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  2. van itt pénz, gond egy szál sem!
    átfestünk, uj céges papirok, uj bélyegző, új menetrend, új tájékoztatók, uj jegyek bérletek, új élet a régi tragacsokkal, a leálló metrókkal de sebaj, elmebeteg bagázs kocsival jár, mit érdekli ez őket, egyébként sem ők fizetik a cehhet!
    a BKK kül is nem véletlenül lett leválasztva BKV-tól: hogy orbán vitézi prüntyikéje megkapja a müködésre a pénzt a nagy semmiért, csak a pofázásért, a ténylegesen dolgozó és szolgáló egység, a BKV, na annak nem ad pénzt az állam.
    hogy a francnyavalyakórság jönne erre a bagázsra!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +13 (13 szavazatból)
  3. A Malév után hazavágják a BKV-t is.
    Tarlósnak ez volt a választási programja.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +11 (11 szavazatból)
  4. Egy szarkupac helyett lesz két szarkupac… Nekem azt mondta a nagyapám, ha egy kuplerájban rosszul megy az üzlet, soha nem a bútorokat, hanem a lányokat kell kicserélni!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +11 (11 szavazatból)
  5. Pedig mostmár nem is lopattya a gaz Gyurcsány a Békávét . Mostmár jókezekben van.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +11 (11 szavazatból)
  6. A káosz sok mindent eltakar…
    Legalább két cég száll be a pártfinanszírozásba egy helyett.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +11 (11 szavazatból)
  7. akak Dolgozik a szakértelem !! Kell EGy Cég a kis vitéznek Lesszmég Pesten Lóvasutt Gyalogos adó +tized. Az a Dicsőséges Reformkor.Csak ép elejink Bőlcsebbek Voltak!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  8. Hajdan a Beszkárt tudott egyben működni. A BKV-t sem azért szabdalják fel, hogy jobban menjenek a dolgok, hanem csak. Hányféle bérletet fognak majd fizettetni az utasokkal? És vajon mennyivel kerül majd többe az utazás?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +11 (11 szavazatból)
  9. A koncepció szerint vagy kiválik a buszágazat a BKV-ból, vagy két új társaság jön létre, a BKV pedig megszűnik.
    .
    Na végre! Lesznek új (nem)szakértői bizottságok, nyilvánvalóan azelmúttnyocév felelőssége ismét meg lesz állapítva, beletolunk néhány milliárdot az új (szintén működésképtelen) formációba, ámde ismét biztosítunk néhány zsíros állást a hódolói körnek.
    Most a kórházaktól eltérően nem összevonni kell, az összevonás rendkívüli előnyei miatt, hanem szétvonni – teljesen világos. Majd megtudja ez a sz@r város, hova jut, ha nem gazsulál.
    .
    Más előjellel mint amit az eredeti vers sugall(na) – hivatkozom Váci Mihályra
    Nem elég álmodozni!
    Egy nagy-nagy álom kell!
    Nem elég megérezni,
    de felismerni kell,
    Nem elég sejteni,
    hogy milyen kor jön el

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (9 szavazatból)
  10. Ötletelés minden szinten. Eddig a Volán és a BKV összevonását tervezték, most a BKV szétbontását ……. Az utóbbinak kétségtelenül óriási előnye lenne, a haveri kör több tagjának lehetne – minden hozzáértés nélkül – szép, bőven jövedelmező állást juttatni. Lehet még egy most frissen érettségizett rokonnak is vezérigazgatói állást adni, olyannak, aki óvodáskorában nagyon szeretett a favillamosával játszani.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (10 szavazatból)
  11. Az ötlet egyáltalán nem új!
    Azok a levitézlett BKV vezetők akarták kiprivatizálni a villamos, buszgarázs, és az ott lévő javítóhálózatot, akik oly szorgalmasan végkielégítették egymást és magukat 40-50-100 milliókkal. Én személyesen ismertem egyet közülük, volt bőven információm a terveikről, hogyan fogják mindenféle befektetés nélkül lenyúlni a járműkarbantartást. Komolyan rajta voltak az ügyön. Itt jegyzem meg, mostanában hallottam arról, hogy a sikertelen perek után egy fillért sem tudtak visszavenni az ezeknek kifizetett végkielégítésekből, sőt van aki közülük még nemrégen is a cégnél dolgozott, mert ugyan mennie kellet volna az elkövetett számos disznósága miatt, csak egész véletlenül megválasztatta magát kiemelt szakszervezeti vezetővé, és mint ilyen védettséget élvez, ezért azután kirúgni sem lehetett a per ideje alatt. Hozzáteszem, hogy a fidesz bármennyire kente velük össze a szocialistákat, ezeknek a gazembereknek pont közük nem volt a pártokhoz, ezeket csak a pénz érdekelte. Legtöbbjük 30-40 éve töltött be pozíciókat a BKV-nál, vagy más fővárosi cégeknél, igen jó és szoros kapcsolatrendszerben mozogtak. Volt olyan közöttük, akit még a Demszky-korszak első idejében felmentettek az állásából, majd sok évig elhúzódó munkajogi perek után visszahelyezték az állásába, mindjárt három BKV vállalatnál lett igazgató, vagy igazgató tanácsi tag, valamint pernyertesként az otthon töltött évek után visszamenőlegesen felvette az összes elmaradt juttatást, aminek az összege súlyos tízmilliókra rúgott. Ez a vezetői réteg az első privatizációs hullámban komoly, korábban a főváros tulajdonában volt, felszámolásra ítélt cégek ingatlanvagyonára tette rá a kezét, szinte filléreket fizetve azokért. De visszatérve a konkrét ügyhöz, képzeljük el mekkorát szakíthattak volna a dolgon, hiszen az említett járműtelepek, javítóbázisok hatalmas méretű, nagy értékű ingatlanokon fekszenek. Gondoljunk csak a XI. kerületi, Hamzsabégi úti buszgarázsra, ami az autópályáról bevezető Nagyszőlős utcánál fekszik, az micsoda finom falat. A járműjavítók munkáslétszámát leépítették volna, néhol összevontak volna feladatokat, és az így kiürített ingatlanok hasznosításával hatalmas hasznot zsebelhettek volna be. A dolog akkor megbukott, de nem a “pofátlan végkielégítések” miatt, hanem az akkor a fővárosi vezetésben domináló két párt, az MSZP. és az SZDSZ nem tudott megegyezni az osztozkodáson. Sok más, a főváros közlekedésével kapcsolatos ügy, pl. buszvásárlások, dőlt dugába azon, hogy nem tudták eldönteni kinek a kedvezményezettjeinek a zsebébe menjen a pénz.
    Ez a mostani BKV felosztási terv, a korábbi elképzelés korszerűsített változata, amit nagyon le sem kellett porolni, hiszen mindig rajta tartották néhányan a szemüket. Nyilván a most tenyerüket tartó, mindent besöprő pénzemberek igényeihez igazítják a változtatásokat. Azt előre tudni lehet, hogy a budapestiek semmi jót nem remélhetnek, mert sok mindenkinek nagyon jó lesz a változtatás, de a BKV buszos dolgozóinak, és a naponta busszal közlekedőknek, egészen biztosan nem!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +13 (13 szavazatból)
  12. Az egyik kisebb cég a Hídpénzkezelő Kft. lesz.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  13. Mint tudjuk minden cégnek új vezetőség kell,új felügyelő bizottság,új adminisztráció stb. kell a hely a nem bejutó helyen levő képviselőknek,orbán megigérte hogy figyelemmel kiséri sorsukat ,ime!!!!Ráadásul többszáz ha nem több ezer munkahely keletkezik.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  14. nyugger
    2012. június 21. csütörtök 08:20
    Kedves nyugger!
    Gondolom tréfának szántad azt a megjegyzésed, hogy itt több száz, sőt több ezer új munkahely jön létre. Néhány esetleg! De annak az lesz az ára, hogy azt a sok száz, akár ezer embert, aki jelenleg a BKV busz üzemágában dolgozik, jól kirúgják, és a legjobb esetben is mehet árokásó, vagy útkaparó közmunkára.
    Majd nézd meg, hogy hogyan fogják megszüntetni és ritkítani a járatokat csak azért, hogy az új cégeknek jobb feltételeket teremtsenek. Azt pedig megnézheted majd, hogy a 7-es busz mennyiért fog elvinni a Gellért tértől, az Emkéig!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (9 szavazatból)
  15. Egyetlen célja van a szétszedésnek. Kiveszik a csődtömeg BKV-ból a buszágazatot, a hiteleit ott hagyják, majd lerohasztják még jobban és akkor fillérekért privatizálják a Simicskáék, Nyergesék. Ezután zsíros szerződést kötnek a főváros buszközlekedésének ellátására és máris 100 milliárdokat zsebelnek be a közösből! Erre van eszük a mocskos fasisztáknak, de arra nincs, hogy belelövöldözzék saját magukat a pöcegödörbe. – a Dunát ne szennyezzék be a mocskaikkal.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (10 szavazatból)
  16. Már megint a RÁFORDITÁSI SZEMLÉLET.
    “A közgyűlésben hosszú vita alakult ki az MSZP-frakció több tagja, valamint Tarlós István főpolgármester és György István főpolgármester-helyettes között arról, hogy a BKV hogyan és miért jutott jelenlegi anyagi helyzetébe.”
    .
    Kell-e Budapesten tömegközlekedés, vagy nem kell? A vitatkozók nagy része saját személygépkocsival közlekedik, nagyrészt valamilyen állami támogatással. Némelyek gépkocsivezetőkkel. Érdekelhet-e közülük valakit is, hogy naponta
    - a bejárókkal együtt – több mint kétmillió ember “helyváltoztatása” a téma.
    EZ A NAPI RENDSZERES HELYVÁLTOZTATÁS MEGOLDÁSA LENNE A CÉL.
    Hiszen minden ráforditásnak ezt a célt kellene szolgálni.
    A budapesti helyi lakosság saját személygépkocsi állománya – a város fejlődéséhez viszonyitva – túlzott mértékben megnőtt. Figyelembevéve a környék
    és a távoli vidék együttes használatát a tömegközlekedési és szállitásra
    szolgáló járművekkel, egyre inkább megoldhatatlannak tűnik a városi
    forgalomszervezés, valamint az utak megfelelő állapotban való fenntartása.
    A tömegközlekedésben jelenleg résztvesznek: villamosok, trollibuszok, HÉV,
    kétféle földalatti, BKV és szerződött buszok, kishajók és az utóbbi időkben
    a MÁV is. Részben e célt szolgál a megnövekedett taxiállomány. Nem mindegy,
    hogy az egyes eszközök mennyiért szállitanak egy utast egy kilóméterre. Itt
    még nem is emlitettem a kényelmi és eljutási idő szempontjait, valamint az
    utak, kötöttpályák és egyéb karbantartási problémákat. Ezekkel kapcsolatos
    információk számbavétele szinte lehetetlen. Ebből adódóan jelentős tere
    kinálkozik a visszaéléseknek, hiszen mindet átfogó belsőellenőrzés – a finanszirozó részéről – nem létezik. Ha lenne, akkor is értelmezhetetlen
    eredmény keletkezne, amit minden vezető a saját szempontja szerint
    magyarázhat.
    .
    A fentiek miatt, valamint a “takarékosság” szempontjából szinte midig a
    ráforditás szempontjából kisérlik meg a döntést és nem abból a szempontból,
    hogy döntésük nyomán milyen eredményt várnak. Az eredményt nem tekintő
    döntések gyakran nagyobb károkat okoztak, mint hasznot. Az Ilyen helytelen
    döntések nyomán jutott el Budapest közlekedése a jelenlegi állapotába.
    .
    A fent emlitett Fővárosi Közgyűlés vitája valószinűleg hasonló eredményt
    okoz. Az eddigi összehangolásra forditott munka kárbavész. A szétválasztás
    utáni vállalat újjászervezése pénzt és időt kiván. Addig meg a zavarosban
    úgy lehet halászni, ahogy a döntéshozó érdeke kivánja.
    NEM LENNE JOBB INKÁBB AZ EREDMÉNY SZEMLÉLETTEL FOGLALKOZNI?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  17. Ezek az indokok éppen olyan marhaságok, mint az hogy a kiszervezett tevékenységeket a vállalkozók olcsóbban végzik el. Ekkora baromságokat csak a hülyegyerekekkel lehet ehitetni. Ha igaz az, hogy a költségeket az autóbusz üzemágra nem lehet kimutatni, akkor óriási mulasztás van a számviteli fegyelem terén. Ez esetben a gazdasági vezetést kell leválasztani a BKV-ról, mégpedig bilincsbe verve. Azt csak úgy melesleg jegyzem meg, hogy ha igaz a Hagyó sztori, akkor ezt (a leválasztást bilinccsel) már 6 évvel ezelőtt kellett volna megtenni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  18. És arról néma csönd,( miközben a dugódíjjal kapcsolatban ismét libsibolsi ármány derült ki, ami nem teljesen és úgy igaz, ahogy Tarlós mondja.), hogy ovi ül 32 milliárdon, amit a BKV finanszírozására kellett volna adni kb. másfél éve. Sunnyog a kis görcs és jót röhög, hogy Tarlós és a város szenved a BKV-val.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  19. Öreg pg
    2012. június 21. csütörtök
    14:42

    Mondasz valamit. Néhány dolgot lehetne vizslatni ebben a nagy katyvaszban. Takarítási szerződések. Alkatrész beszerzési szerződések, karbantartási szerződések. Kft.-k kkt-k stb. Biztonsági cégekkel kötött szerződések. Gondolom ez egyik pártnak sem érdeke, hiszen mindegyiknek az embere benne van a fincsiben. Ez a duma annyira tetszik köteles lacától.:)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  20. Commandante———arra gondoltam hogy az új iroda házat felkell tölteni fideszes s….g nyalókkal.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  21. Az idők végtelenségéig lehet itt azon vitatkozni, hogy mennyi forintot akarunk
    valamire elkölteni, hiszen valóban nem mindegy.
    Kérdés, hogy a vita után eldöntött ráforditásoktól milyen EREDMÉNYT várunk.
    A hatásvizsgálatnak nevezett pótcselekmény is erre szolgálna, de ellenőrizni
    kellene – utólag – a cél megvalósulását a kijelölt felelősök beszámoltatásával.
    Mit ér a vita hatásvizsgálat és az elvárt hatás utólagos számbavétele nélkül?
    Csak költünk költögetünk, hogy az avatási szalagot én vághassam el. Ugyanis
    az eredmény a szalag elvágása. Kit érdekel, hogy a kitűzött cél valósult meg és hogyan jutottunk el a cél megvalósitásig. Ilyen az unortodox gazdálkodás.
    (hiszen majd csak lesz valami)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  22. Lesz két cég, két cégvezetés, lehet, hogy Vitézy Tompikának van egy testvére és annak még nincs vezetői állása. Ez a világ szégyen ránk magyarokra nézve, hogy eltűrjük ezt a disznóságot, ami körülöttünk folyik. És nem vesszük észre , hogy lassan meg sem merünk szólalni a munkahelyen, nem merünk elmenni tüntetni sem, mert fotókon rögzítik , hogy ki van ott. Félelmetes ez a demokrácia, amit a Fidesz hazudik!! Remélem hithű katonáinak a szeme lassan kinyílik, addig nem tehetünk semmit, amíg nem világosodnak meg, és nem fordulnak el vezérüktől. Ismerek okos , értelmes embereket , akik mindenre azt mondják, hogy így helyes, ahogy OV kezeli a dolgokat. Embertelen intézkedéseket hoznak, de csak akkor vesszük észre , hogy embertelenek, amikor már elfogadták a parlamentben sunyi módon, egyéni indítvánnyal.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek
KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos