Mégsem voltak magyarok a Titanic fedélzetén 2012. June 1. Friday 1:14 | AN Forrás: MTI

Mégsem voltak magyarok a Titanic fedélzetén
Budapest – Hivatalosan is kiderült, hogy sem magyar túlélője, sem magyar áldozata nem volt a Titanic tragédiájának, a hajó utasai és személyzete között nem volt magyar nemzetiségű, jóllehet a legendák máshogyan tudták.
.
Elter Tamás tengerbiológus, az első magyar Titanic-expedíciót szervező The Explorer Society Alapítvány alelnöke elmondta az MTI-nek, hogy az Osztrák-Magyar Monarchia londoni konzulátusa 1912. április 28-án kelt és a közös külügyminisztériumnak címzett feljegyzésében 33 magyar utasról tesz említést, a benne szereplő „magyar” megjelölés azonban nem az áldozatok nemzetiségére, hanem állampolgárságára vonatkozott. Valamennyien horvát és bosnyák nemzetiségűek voltak.
.
A tengerbiológus megvizsgálta az összes olyan fellelhető forrást, amely hivatalosan is megemlíthette a Titanic magyar utasainak nevét. Átnézte az Encyclopedia Titanica összesített utaslistáját, valamint az 1912. április 10-i southamptoni, cherbourgi és az egy nappal későbbi queenstowni beszállólistákat. Kutatásához az RMS Carpathia fedélzetére mentett és New Yorkban kiszállt utasokról készült kimutatásokat is felhasználta. Áttekintette a vízbe veszett, ismeretlen áldozatok személyazonosításáról készített jegyzéket és személyesen beszélt Lengyel Árpád unokájával, a Titanic túlélőit elsőként ellátó Carpathia magyar hajóorvosának leszármazottjával. Az unoka megerősítette, hogy nagyapja abban az öt írásbeli forrásban, amely a Titanic katasztrófájával kapcsolatban tőle fennmaradt, egyetlen magyar túlélőt sem említ.
.
A The Explorer Society Alapítvány a kutatásokból kiderítette, hogy a magyar forrásokban túlélőként számon tartott személyek – Kisik Antal és felesége, Hoffer Lujza, Reischl Mátyás, Cirbusz Géza, Horváth Dénes, Veress Zoltán és felesége, valamint Baghy Irma – sem a White Star Line egyetlen utasjegyzékén, sem pedig a Carpathia fedélzetére felvett megmentettekről készített listán nem szerepelt. Egy 1913-ból származó kaposvári hatósági iratban Titanic-áldozatként szerepelő Simonyi Gizella neve szintén nem lelhető fel az áldozatokról készített egyetlen korabeli dokumentumban sem, részletezte Elter Tamás.
.
Reischl Mátyás, aki – állítólag – a Titanic egyetlen magyar alkalmazottjaként a luxusgőzös elsőosztályú éttermében szolgált pincérként, a hajó munkaszerződéseiben és fizetési jegyzékén sem szerepel. Részletesen átkutatták a Titanic első-, másod- és harmadosztályú éttermeiben szolgáló alkalmazottak, a szobapincérek és stewardok listáját is. „Reischl vagy akár csak hasonló nevű alkalmazott nevével azonban nem találkoztunk”, jegyezte meg.
.
„Semmi bizonyíték nem utal arra, hogy akár egyetlen magyar nemzetiségű honfitársunk is utazott volna a Titanicon”, szögezte le Elter Tamás.

Tags:

17 Reader’s Comments

 1. Megdőlt egy ujabb magyar legenda. A kutyának sem kellünk. Még áldozatnak sem vagyunk jók…

 2. Azért én megnyugodtam a hírtől.

 3. Nem értem azt a hülyeséget, soha nem is értettem, hogy “mindenhol ott vannak a magyarok”.
  .
  A legröhejesebb eddig az volt, amikor valami full- néger afrikai törzsről “derítette ki” valamelyik kereskedelmi tv, hogy ők valójában magyarok. Gondolom, az összes ehhez szükséges tudományágat végigzongorázták e tétel igazolására (pl. antropológia, eredettan, néprajz, történelem, stb).
  .
  De az is remek, mikor odamegy magyarsztánba egy nemzetközi sztár, vagy ismert ember, legyen az akárki, és egyből előszedik, hogy ő bizony valahogy magyar… áh.
  .
  Érdekes, a sikeres népek (angolszászok, germánok, skandinávok, stb) soha nem csinálják ezt a cirkuszt…
  .
  Hagyjuk már…

 4. Ez a mostani bejelentés teljesen egybevág orbán tegnapi beszédével!
  Mivel a miniszterelnök közzétette, hogy a magyarok ezer éve győzelemre ítélt nemzet, ha lettek volna korabeli honfitársaink a Titanicon, az nem süllyedhetett volna el azon a végzetes éjszakán. De legalábbis a katasztrófa széléről visszarántották volna!

 5. A fenéket!!
  Nem jól látjátok!
  Az összes áldozat magyar volt.
  Mint ahogy Ádám és Éva is!!
  Sőt a magyarok teremtették a világmindenséget és az összes nemzet csak hálás lehet ezért. Mert azokban az ősidőkben bizony rohadt nehéz volt annyi mérnököt összeszedni hogy az ősrobbanás bekövetkezzen.

 6. Pokfulu
  2012. június 1. péntek
  09:48
  …és a mostani vezetés elirigyelvén az akkoriaktól a teremtés tettét, újra meg akarják tenni azt!
  Még csak az őskáosz újra megvalósításán dolgoznak, ha az sikerül, egy szebb világot teremtenek!(?)

 7. Eldrad!
  Tutira igy van kossuth radion hangzott el Kissingert igazibol Kiss Zinger nek hivtak es pilisvorosvari swab gyerek .Eskuszom !

 8. Érdekes.
  Pedig Lepsénynél még megvoltak.

 9. vory: Tényleg a Kossuth rádióban volt a Kis Singer gyerek, csakhogy a kabaréban, egy “Nyomják Krahácsot” jelenetben. Csákányi mondta Agárdynak. “Hát nem emlékszel a kis Singer gyerekre?” Pont a “mindenki magyar, aki számít” nézetet figurázta ki.

 10. gondolkodo
  2012. június 1. péntek
  12:43

  Na igen!!
  Csak hogy a maga nemében az őskáosz nem volt egészen rendszer nélküli vagy értelem nélküli jelenség!!
  De amit ezek csinálnak azt is felülmúlja!!

 11. Én Overdose-n röhögtem. Vagyis nem a pacin, mert az aranyos, hanem, amit köré kanyarintottak.

 12. Emigrant!
  Ahogy irod beugrott ,igazad van elismerem .Regen volt es szakadozik a memoria.

 13. Ez a “mindenki magyar” arra a sztálini\rákosi idõkre emlékeztet, amikor minden
  találmány orosz volt, pl. Jablocskov találta fel a villanykörtét, Popov a rádiót, stb.
  És persze ott volt Micsurin, aki feleségével, a “gyümölcsoltó boldogasszonnyal”, minden növényt össze-vissza keresztezett.

 14. Nem értem ezt a faji alapon való megközelitést amit a cikk sugall. Aki Magyarországról vándorolt ki akár horvát vagy székely vagy zsidó volt mind magyar. Történelmi tény hogy 11 székely volt a Titanicon. Elie Wiesel és Teller Ede is büszkén vállalta magyarságát.

 15. Tenyleg ez mar hulyesegel hataros,Krisztust szamtalanszor hallottam magyar szarmazasunak kinevezni de Bellamit is magyarnak allitottakbe szakertok magyarazatkent ezt hoztakfel Bellami az szekely volt es eredetileg Lami Belanak hivtak!

 16. Ez a magyarázat a “magyar” utaslistára. Mindenki magyar, aki az osztrák-magyar monarchia útlevelével rendelkezett. Ennyi az egész, semmi egyéb.

  ” A Monarchia idejében a külügyeket a közös Külügyminisztérium intézte. Tudjuk, hogy a Titanic elsüllyedését nem jelentették be rögtön. Amikor a tragédia nyilvánvalóvá vált, a Külügyminisztérium azonnal informálódni próbált a hajón utazó osztrák és magyar állampolgárok sorsáról. A Külügyminisztérium a magyar Miniszterelnökségnek megküldte a londoni konzulátus levéltárunkban megtalálható első, április 22-én kelt jelentését az osztrák és magyar halottakról és megmenekültekről. A tudósítás a Monarchia 37 állampolgárát említi meg, akik közül csak 3 maradt életben. A jelentés hozzátette, hogy az osztrák és magyar alattvalókat a névsorokban nem is mindig választották szét helyesen.

  További bonyodalmat jelent, hogy a katasztrófa idején magyar állampolgároknak tekintették a magyar–horvát kiegyezés után önálló kormánnyal rendelkező Horvát-Szlavónország lakosait is. A New York-i Konzulátus április 25-i jelentése szerint a Cunard hajózási vállalat mentésekben segédkező hajója, a Carpathia 18-án este futott be a kikötőbe, és a Monarchiából származó 65 utasból 56-ot eltűntként tartanak számon. Az április 28-i, Londonból érkezett tájékoztatás szerint a harmadosztályon 28 férfi és 5 nő utazott, beleértve a bosznia-hercegovinai utasokat (egy férfi és egy nő menekült meg).
  A konzulátus május elsején kiegészítette a listát. A magyar állampolgárok cím alatt – külön csoportban – hosszú névsort közölt a horvát áldozatokról. A jelentés szerint az utasok többsége horvát nemzetiségű volt. A White Star Line-nak nem volt koncessziója (állami szerződése) a kivándorlók szállítására, egy svájci kivándorlási ügynökség azonban – illetéktelenül – nagyszámú horvát-szlavón állampolgárt toborzott a Titanicra. Az áttekintett iratokban a „magyar” életben maradottak között a következő nevek fordulnak elő (az eredeti írásmód szerint): Leopold Weis és Mathilde Weis, Kisik Anton, Kisik Louise, Hoffer Louise, Jalsevac Iván, Lukic Nikola, Pazuic Bozo. A sajtóban később további nevek is napvilágot láttak. Végül – de nem utolsósorban – érdemes megemlíteni, hogy az adatgyűjtés és a későbbi nyomozások irataiban felsorolt, magyar illetőségű személyek neveit nemigen találjuk meg sem az akkoriban, a teljesség igényével nyomtatásban megjelent névsorokban, sem a napjainkban létező Titanic-weboldalakon.
  Nehezíti az összesítést az is, hogy az előkelő utasokkal utazó személyzet neve nem mindig szerepelt a listán. Volt, aki álnéven utazott. Egyesek nem érkeztek meg indulásra, és a helyükre felvett utasok mindössze a hajón utólag pontosított és így odaveszett névsorban szerepeltek.”

 17. CommonSense egyaltalan nem ertek egyet. Egyaltalan nem igaz, hogy mi jelentektelenek vagyunk. Mindenki, minden emben szamit..Soha ne mond, hogy nem szamitunk..

Kapcsolódó cikkek

Újjáépül a Titanic 2012. May 1. Tuesday | AN

Emberi maradványok a Titanic roncsában 2012. April 18. Wednesday | AN

Ballard: szét fogják hordani a Titanicot 2012. April 15. Sunday | AN

Titanic-évforduló: túlélők és halottak 2012. April 15. Sunday | AN


KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS kanadaihirlap
Videók