Ronai and Ronai
AMERIKAI

Mégsem voltak magyarok a Titanic fedélzetén 2012. június 1. péntek 1:14 | AN Forrás: MTI

  • Hozzászólások(17)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Mégsem voltak magyarok a Titanic fedélzetén
Budapest – Hivatalosan is kiderült, hogy sem magyar túlélője, sem magyar áldozata nem volt a Titanic tragédiájának, a hajó utasai és személyzete között nem volt magyar nemzetiségű, jóllehet a legendák máshogyan tudták.
.
Elter Tamás tengerbiológus, az első magyar Titanic-expedíciót szervező The Explorer Society Alapítvány alelnöke elmondta az MTI-nek, hogy az Osztrák-Magyar Monarchia londoni konzulátusa 1912. április 28-án kelt és a közös külügyminisztériumnak címzett feljegyzésében 33 magyar utasról tesz említést, a benne szereplő „magyar” megjelölés azonban nem az áldozatok nemzetiségére, hanem állampolgárságára vonatkozott. Valamennyien horvát és bosnyák nemzetiségűek voltak.
.
A tengerbiológus megvizsgálta az összes olyan fellelhető forrást, amely hivatalosan is megemlíthette a Titanic magyar utasainak nevét. Átnézte az Encyclopedia Titanica összesített utaslistáját, valamint az 1912. április 10-i southamptoni, cherbourgi és az egy nappal későbbi queenstowni beszállólistákat. Kutatásához az RMS Carpathia fedélzetére mentett és New Yorkban kiszállt utasokról készült kimutatásokat is felhasználta. Áttekintette a vízbe veszett, ismeretlen áldozatok személyazonosításáról készített jegyzéket és személyesen beszélt Lengyel Árpád unokájával, a Titanic túlélőit elsőként ellátó Carpathia magyar hajóorvosának leszármazottjával. Az unoka megerősítette, hogy nagyapja abban az öt írásbeli forrásban, amely a Titanic katasztrófájával kapcsolatban tőle fennmaradt, egyetlen magyar túlélőt sem említ.
.
A The Explorer Society Alapítvány a kutatásokból kiderítette, hogy a magyar forrásokban túlélőként számon tartott személyek – Kisik Antal és felesége, Hoffer Lujza, Reischl Mátyás, Cirbusz Géza, Horváth Dénes, Veress Zoltán és felesége, valamint Baghy Irma – sem a White Star Line egyetlen utasjegyzékén, sem pedig a Carpathia fedélzetére felvett megmentettekről készített listán nem szerepelt. Egy 1913-ból származó kaposvári hatósági iratban Titanic-áldozatként szerepelő Simonyi Gizella neve szintén nem lelhető fel az áldozatokról készített egyetlen korabeli dokumentumban sem, részletezte Elter Tamás.
.
Reischl Mátyás, aki – állítólag – a Titanic egyetlen magyar alkalmazottjaként a luxusgőzös elsőosztályú éttermében szolgált pincérként, a hajó munkaszerződéseiben és fizetési jegyzékén sem szerepel. Részletesen átkutatták a Titanic első-, másod- és harmadosztályú éttermeiben szolgáló alkalmazottak, a szobapincérek és stewardok listáját is. „Reischl vagy akár csak hasonló nevű alkalmazott nevével azonban nem találkoztunk”, jegyezte meg.
.
„Semmi bizonyíték nem utal arra, hogy akár egyetlen magyar nemzetiségű honfitársunk is utazott volna a Titanicon”, szögezte le Elter Tamás.
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.0/5 (4 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +1 ( 3 szavazatból)
Mégsem voltak magyarok a Titanic fedélzetén, 4.0 out of 5 based on 4 ratings

Címkék:

  • Hozzászólások(17)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

17 Reader’s Comments

  1. Megdőlt egy ujabb magyar legenda. A kutyának sem kellünk. Még áldozatnak sem vagyunk jók…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (14 szavazatból)
  2. Azért én megnyugodtam a hírtől.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (6 szavazatból)
  3. Nem értem azt a hülyeséget, soha nem is értettem, hogy “mindenhol ott vannak a magyarok”.
    .
    A legröhejesebb eddig az volt, amikor valami full- néger afrikai törzsről “derítette ki” valamelyik kereskedelmi tv, hogy ők valójában magyarok. Gondolom, az összes ehhez szükséges tudományágat végigzongorázták e tétel igazolására (pl. antropológia, eredettan, néprajz, történelem, stb).
    .
    De az is remek, mikor odamegy magyarsztánba egy nemzetközi sztár, vagy ismert ember, legyen az akárki, és egyből előszedik, hogy ő bizony valahogy magyar… áh.
    .
    Érdekes, a sikeres népek (angolszászok, germánok, skandinávok, stb) soha nem csinálják ezt a cirkuszt…
    .
    Hagyjuk már…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (15 szavazatból)
  4. Ez a mostani bejelentés teljesen egybevág orbán tegnapi beszédével!
    Mivel a miniszterelnök közzétette, hogy a magyarok ezer éve győzelemre ítélt nemzet, ha lettek volna korabeli honfitársaink a Titanicon, az nem süllyedhetett volna el azon a végzetes éjszakán. De legalábbis a katasztrófa széléről visszarántották volna!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (12 szavazatból)
  5. A fenéket!!
    Nem jól látjátok!
    Az összes áldozat magyar volt.
    Mint ahogy Ádám és Éva is!!
    Sőt a magyarok teremtették a világmindenséget és az összes nemzet csak hálás lehet ezért. Mert azokban az ősidőkben bizony rohadt nehéz volt annyi mérnököt összeszedni hogy az ősrobbanás bekövetkezzen.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (14 szavazatból)
  6. Pokfulu
    2012. június 1. péntek
    09:48
    …és a mostani vezetés elirigyelvén az akkoriaktól a teremtés tettét, újra meg akarják tenni azt!
    Még csak az őskáosz újra megvalósításán dolgoznak, ha az sikerül, egy szebb világot teremtenek!(?)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (10 szavazatból)
  7. Eldrad!
    Tutira igy van kossuth radion hangzott el Kissingert igazibol Kiss Zinger nek hivtak es pilisvorosvari swab gyerek .Eskuszom !

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (9 szavazatból)
  8. Érdekes.
    Pedig Lepsénynél még megvoltak.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (7 szavazatból)
  9. vory: Tényleg a Kossuth rádióban volt a Kis Singer gyerek, csakhogy a kabaréban, egy “Nyomják Krahácsot” jelenetben. Csákányi mondta Agárdynak. “Hát nem emlékszel a kis Singer gyerekre?” Pont a “mindenki magyar, aki számít” nézetet figurázta ki.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (5 szavazatból)
  10. gondolkodo
    2012. június 1. péntek
    12:43

    Na igen!!
    Csak hogy a maga nemében az őskáosz nem volt egészen rendszer nélküli vagy értelem nélküli jelenség!!
    De amit ezek csinálnak azt is felülmúlja!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (7 szavazatból)
  11. Én Overdose-n röhögtem. Vagyis nem a pacin, mert az aranyos, hanem, amit köré kanyarintottak.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (6 szavazatból)
  12. Emigrant!
    Ahogy irod beugrott ,igazad van elismerem .Regen volt es szakadozik a memoria.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (4 szavazatból)
  13. Ez a “mindenki magyar” arra a sztálini\rákosi idõkre emlékeztet, amikor minden
    találmány orosz volt, pl. Jablocskov találta fel a villanykörtét, Popov a rádiót, stb.
    És persze ott volt Micsurin, aki feleségével, a “gyümölcsoltó boldogasszonnyal”, minden növényt össze-vissza keresztezett.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (11 szavazatból)
  14. Nem értem ezt a faji alapon való megközelitést amit a cikk sugall. Aki Magyarországról vándorolt ki akár horvát vagy székely vagy zsidó volt mind magyar. Történelmi tény hogy 11 székely volt a Titanicon. Elie Wiesel és Teller Ede is büszkén vállalta magyarságát.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (8 szavazatból)
  15. Tenyleg ez mar hulyesegel hataros,Krisztust szamtalanszor hallottam magyar szarmazasunak kinevezni de Bellamit is magyarnak allitottakbe szakertok magyarazatkent ezt hoztakfel Bellami az szekely volt es eredetileg Lami Belanak hivtak!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (5 szavazatból)
  16. Ez a magyarázat a “magyar” utaslistára. Mindenki magyar, aki az osztrák-magyar monarchia útlevelével rendelkezett. Ennyi az egész, semmi egyéb.

    ” A Monarchia idejében a külügyeket a közös Külügyminisztérium intézte. Tudjuk, hogy a Titanic elsüllyedését nem jelentették be rögtön. Amikor a tragédia nyilvánvalóvá vált, a Külügyminisztérium azonnal informálódni próbált a hajón utazó osztrák és magyar állampolgárok sorsáról. A Külügyminisztérium a magyar Miniszterelnökségnek megküldte a londoni konzulátus levéltárunkban megtalálható első, április 22-én kelt jelentését az osztrák és magyar halottakról és megmenekültekről. A tudósítás a Monarchia 37 állampolgárát említi meg, akik közül csak 3 maradt életben. A jelentés hozzátette, hogy az osztrák és magyar alattvalókat a névsorokban nem is mindig választották szét helyesen.

    További bonyodalmat jelent, hogy a katasztrófa idején magyar állampolgároknak tekintették a magyar–horvát kiegyezés után önálló kormánnyal rendelkező Horvát-Szlavónország lakosait is. A New York-i Konzulátus április 25-i jelentése szerint a Cunard hajózási vállalat mentésekben segédkező hajója, a Carpathia 18-án este futott be a kikötőbe, és a Monarchiából származó 65 utasból 56-ot eltűntként tartanak számon. Az április 28-i, Londonból érkezett tájékoztatás szerint a harmadosztályon 28 férfi és 5 nő utazott, beleértve a bosznia-hercegovinai utasokat (egy férfi és egy nő menekült meg).
    A konzulátus május elsején kiegészítette a listát. A magyar állampolgárok cím alatt – külön csoportban – hosszú névsort közölt a horvát áldozatokról. A jelentés szerint az utasok többsége horvát nemzetiségű volt. A White Star Line-nak nem volt koncessziója (állami szerződése) a kivándorlók szállítására, egy svájci kivándorlási ügynökség azonban – illetéktelenül – nagyszámú horvát-szlavón állampolgárt toborzott a Titanicra. Az áttekintett iratokban a „magyar” életben maradottak között a következő nevek fordulnak elő (az eredeti írásmód szerint): Leopold Weis és Mathilde Weis, Kisik Anton, Kisik Louise, Hoffer Louise, Jalsevac Iván, Lukic Nikola, Pazuic Bozo. A sajtóban később további nevek is napvilágot láttak. Végül – de nem utolsósorban – érdemes megemlíteni, hogy az adatgyűjtés és a későbbi nyomozások irataiban felsorolt, magyar illetőségű személyek neveit nemigen találjuk meg sem az akkoriban, a teljesség igényével nyomtatásban megjelent névsorokban, sem a napjainkban létező Titanic-weboldalakon.
    Nehezíti az összesítést az is, hogy az előkelő utasokkal utazó személyzet neve nem mindig szerepelt a listán. Volt, aki álnéven utazott. Egyesek nem érkeztek meg indulásra, és a helyükre felvett utasok mindössze a hajón utólag pontosított és így odaveszett névsorban szerepeltek.”

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  17. CommonSense egyaltalan nem ertek egyet. Egyaltalan nem igaz, hogy mi jelentektelenek vagyunk. Mindenki, minden emben szamit..Soha ne mond, hogy nem szamitunk..

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
Kapcsolódó cikkek

Újjáépül a Titanic 2012. május 1. kedd | AN

Emberi maradványok a Titanic roncsában 2012. április 18. szerda | AN

Ballard: szét fogják hordani a Titanicot 2012. április 15. vasárnap | AN

Titanic-évforduló: túlélők és halottak 2012. április 15. vasárnap | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos