Ronai and Ronai
AMERIKAI

Ballard: szét fogják hordani a Titanicot 2012. április 15. vasárnap 18:53 | AN Forrás: AFP

  • Hozzászólások(9)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Ballard: szét fogják hordani a Titanicot
London – A turisták halálra fogják szeretni a Titanicot, állította Robert Ballard oceanográfus, aki a kilencvenes években felfedezte a száz éve szerencsétlenül járt óceánjáró roncsát.
.
Ballard jó ideje hangoztatja a védelem szükségességét, s most, a századik évfordulón még erőteljesebben kiáll amellett, hogy meg kell óvni azt, ami a Titanicból még megmaradt. A kettétört roncsot nem csak a jóakaratú emlékezők tömege veszélyezteti, de a kalandorok, kincsvadászok megjelenése is. Míg régebben technikai nehézségekbe ütközött, hogy valaki ilyen mélységekbe merüljön, ma senki előtt nincs akadály: akinek elég pénze van, minden ehhez szükséges felszerelést megvehet, a Titanicon pedig még mindig rengeteg érték van, ami megéri a beruházást.
.
.
Ballard szerint különösen nagy lett a forgalom a mélységben a századik évforduló közeledtével, a Titanicon nyüzsögnek a batiszkáfokkal érkező látogatók, akik összezúzzák a fedélzetet, letörték a figyelőkosarat és teleszemetelték a roncsot. Ez utóbbi egyébként kegyeletsértés is, miután a White Star Line egykori büszkesége és környéke több száz ember sírja is egyben. Ballard nem tartja normális dolognak, hogy már búváresküvőt is tartottak a Titanic fedélzetén, pappal és násznéppel.
.
Az oceanográfus arra szeretné rábeszélni a lemerülőket, hogy tekintsék a Titanicot afféle múzeumi tárgynak, amelynek környékén érvényes a régi szabály: mindent a szemnek, semmit a kéznek. A roncs állagmegóvása tekintetében tervet dolgozott ki: szerinte a mai technológiák lehetővé teszik, hogy az óceán különösebb szennyezése nélkül – átfessék a két darabban a tengerfenéken heverő gigászt. Ballard szerint a szupertankereket is a vízben festik át robotok, mert a több százezer tonnás járművek túlságosan nagyok ahhoz, hogy szárazdokkba kerüljenek; ugyanezt az eljárást lehetne itt is alkalmazni.
.
A roncs felfedezője megkezdte az Újfundlandtól körülbelül 380 mérföldre pihenő maradványok befestéséhez szükséges engedélyek megszerzését, s addig is, amíg megszervezik a hivatalos Titanic-őrséget, ő és robotjai a környéken maradnak, hogy szemmel kísérjék az arra járókat. Noha maga a roncs, illetve minden, ami benne van, ma is magántulajdon, az ahhoz való lemerülést semmilyen törvény nem tiltja, így Ballardéknak nincs joguk ebben bárkit meggátolni; ők csak figyelmeztethetnek és dokumentálhatják az eseményeket.
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (3 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +3 ( 3 szavazatból)
Ballard: szét fogják hordani a Titanicot, 5.0 out of 5 based on 3 ratings

Címkék:,

  • Hozzászólások(9)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

9 Reader’s Comments

  1. Ha batiszkáfom lenne, én is ott nyüzsögnék…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -2 (4 szavazatból)
  2. Hagyják már békében ezt a szerencsétlen hajót.
    Minek meg bolygatni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  3. Milyen morbid és gusztustalan ott esküvőt tartani. Vannak, akik még mindig ebből akarnak hasznot hajtani. Hány bőrt akarnak erről az eseményről még lehúzni?
    Természetesen nem mindent ítélek el, mert a Titanic film pl. szép és romantikus volt.
    Azok pedig, akik beúszkálnak a roncsba lopkodni, jobb, ha tudják, hogy amit tesznek, nemcsak etikátlan, hanem veszélyes is. Hajóroncsok belsejében nagy a balesetveszély.
    A befestés ötlete is túlzás. Ez egy elsüllyedt hajó, semmi több, még ha komoly kultúrtörténeti értéke is van. Ha pedig a benne lévő dolgok magántulajdonban vannak, akkor a tulaj azokat jogosan elviheti, de más nem. Pl. láttam a homokban fekvő épen maradt kávéscsészéket.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  4. Sokan valasztnak az eskuvo szinhelyeul valami exotikus helyet, mert attol valami kulonlegesnek kepzelik magukat, es irigylest keltenek a hasonlo gondolkodasu (foleg) nokben. Persze par ev mulva miutan elvalnak mar semmit sem szamit az egesz, de hat ezt az arat kell kifizetni azoknak akik csak a pillanatnak elnek.
    Az eskuvoben a legnagyobb ajandek a masik ember (szemely szerint a kulonbozo nemu tarsat preferalom), az osszes tobbi “kellek” mind mind elhanyagolhato. Tobbre becsulok egy egyszeru eskuvot akik meg 20-30-50 evvel kesobb is egyutt vannak mint egy nagyfelhajtassal megrendezettett ahol par ev mulva mar parok mar a harmadik negyedik partnerrel elnek egyutt.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  5. Én is az egyszerű esküvő híve vagyok. Pedig nem vagyok egy puritán felfogású ember. A nagy felhajtás az esküvő körül engem inkább zavarna, meg hatalmas pénzkidobásnak tartanám. Inkább egy szép nászútra költenék több pénzt, de ha épp nincs rá, az se baj.
    CommonSense, osztom a nézeteidet: az esküvőn a legnagyobb ajándék a másik ember. Csak sajnos ma ezt sokan elfelejtik, árucikknek nézik a másikat. Sokan fogyasztói szemlélettel választanak társat.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  6. Nehéz elképzelni, hogy mit tartanak egyesek olyan fantasztikusnak abban, hogy több ezer ember hullámsírjának helyszínén mondanak igent egymásnak, mert ez bizony nem közönséges turizmus, egy morbid felfogás, ami maximum fél-egy évig marad emlékezetes, utána már bőven feledni fogja a mindennapok szürkesége vagy akár a válás.

    A hajóroncsok a kutatók, a régészek és a tudomány többi képviselőinek való, az ő feladatuk (volt), hogy levonják a megfelelő következtetéseket a katasztrófákból (avagy a háborúkból).

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  7. Bizony meg kellene tiltani a lemerülést/lopkodást/szemetelést (!) kívülállók számára. Ez a hely egy vízi (magán)múzeum, ha úgy vesszük. Az esküvő a roncsokon tényleg morbid és perverz ötlet. Főleg, hogy igazi érzelmeknek nincs szüksége efféle fura mutatványokra. Bennem az efféle nem kelt irigykedést, inkább taszít (bár nő vagyok). :)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  8. “a Titanicon pedig még mindig rengeteg érték van,..”
    hát ez az!!!!
    engem csak érdekelne mi van még odalenn!
    hozzanak is fel amit csak emberileg, technikailag lehetséges!
    ha jelentkezik a tulaj rokona kapja meg, a többiből fantasztikus kiállítást lehet rendezni!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (1 szavazás)
  9. ja! és mert nagyon mélyen van, miért kell örök enyészetre ítélni az értékeket!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
Kapcsolódó cikkek

Mégsem voltak magyarok a Titanic fedélzetén 2012. június 1. péntek | AN

Újjáépül a Titanic 2012. május 1. kedd | AN

Emberi maradványok a Titanic roncsában 2012. április 18. szerda | AN

Titanic-évforduló: túlélők és halottak 2012. április 15. vasárnap | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos