Ronai and Ronai
AMERIKAI

Vatikánleaks: a pápa el van keseredve 2012. május 28. hétfő 21:31 | AN Forrás: Reuters

  • Hozzászólások(17)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Vatikánleaks: a pápa el van keseredve
Vatikánváros – A pápai állam hétfőn elismerte, hogy XVI. Benedek uralkodása óta a legnagyobb botrány rázkódtatja meg a római katolikus vallás központját. Az ügy komoly károkat okoz a hitnek, a közlemény ellenben cáfolja, hogy a dokumentumok kiszivárogtatása miatt egyre mélyülő botrány okán a bíborosok bármelyikét felelősség terhelné.
.
Az ügy a múlt héten robbant ki, amikor néhány nap leforgása alatt minden átmenet nélkül felmentették a Vatikán saját bankjának igazgatóját, a pápa komornyikját dokumentumok kiszivárogtatása miatt tartóztatták le, ugyanakkor pedig egy könyv is megjelent, amely egyes érsekek – „az Egyház hercegei” – állítólagos összeesküvéseit taglalja.
.
Frederico Lombardi vatikáni szóvivő sajtókonferencián közölte: „Ez természetesen olyasvalami, ami kárt okozhat az Egyháznak, és próbára teheti a Szentszékbe vetett hitet.” Lombardi azonban határozottan tagadta azokat az olasz lapértesüléseket, amelyek dokumentumokat kiszivárogtató bennfenteseket idézve tudni vélik, hogy egy érsek ellen is vizsgálat folyik a Vatileaks néven elhíresült ügyben. „Kategorikusan tagadom, hogy bármilyen érsek, olasz, vagy más, gyanúsított lenne”, mondta, s hozzátette, hogy a pápát folyamatosan tájékoztatják a fejleményekről.
.
„Tisztában van azzal, milyen kényes az a helyzet, amit a Római Kúrián megélünk”, közölte Lombardi, aki mindazonáltal eltúlzottnak és szenzációhajhászásnak tartja az olasz sajtóban megjelenteket. Szerinte a Vatikánban dúló hatalmi harc ábrázolása is „eltúlzott”.
.
A meghivatkozott dokumentumok az elmúlt néhány hónapban jutottak el az olasz sajtóhoz, s tartalmuk alapján arra lehet következtetni, hogy a Vatikán berkein belül mindennapos a csalás és a korrupció a külső cégek foglalkoztatásakor.
.
Mint arról januárban beszámoltunk, Carlo Maria Vigano érsek, a pápai állam jelenlegi washingtoni nagykövete 2009 és 2011 között volt Vatikánváros helyettes kormányzója, vagyis rangban a kettes számú hivatalnokként dolgozott a városállam kertjeiért, épületeiért, múzeumaiért és egyéb infrastrukturális létesítményeiért felelős osztályon. Miután rájött, mennyire elterjedt a nepotizmus, a korrupció, a „kéz kezet mos” szellemiség, különösen a különböző külső cégeknek kiadandó állami megrendelések terén, amelyeket általában sokszoros áron teljesítettek, átvilágítással kísérletezett, amit azonban az érintettek zokon vettek és rágalomhadjáratot indítottak ellene.
.
Valamivel később Vigano rájött, hogy egyes vatikánvárosi befektetések kezelésével két, olasz bankárokból álló bizottság vezette vagyonkezelőt bíztak meg, s nevezett bankárok „sokkal inkább nézték a saját érdekeiket, semmint a miénkét”, és egyetlen, 2009 decemberében zajlott pénzügyi tranzakció során két és félmillió dolláros kárt okoztak a Vatikánnak a vagyonkezelők. Noha kimondottan tiltakozott az ellen, hogy felfelé buktassák, tavaly októberben mégis Washingtonba nevezték ki nagykövetnek, mivel ottani elődje, Pietro Sambi apostoli nuncius elhunyt.
.
A szentszéki belső vizsgálat megindulása után vádat emeltek bizalmas pápai dokumentumok ellopása miatt XVI. Benedek 46 éves komornyikja, Paolo Gabriele ellen. A dokumentumokat a La Stampa, a La Repubblica és más médiumok idézték. A komornyik egyik ügyvédje, Carlo Fusco szerint a letartóztatásban lévő ügyfele teljes mértékben együttműködik a rendőrséggel, amely szívesen lebuktatná a többi kiszivárogtatót is.
.
Az olasz lapok szerint a komornyik, akit a vasárnapi misére egyébként kiengedtek a fogdából, nem komoly szereplője az ügynek, bűnbakként vele akarják elvitetni a balhét, amely mögött nála sokkal hatalmasabb figurák állnak. A La Repubblica által idézett egyik névtelen úriember szerint még a bíborosok között is vannak kiszivárogtatók, de miután nem tudni, kik azok, Paolót tartóztattatták le, jóllehet ő csak küldöncként hozta-vitte az üzeneteket.
.
A nagyhatalmú Tarcisio Bertone, a vatikáni Államtitkárság vezetője egyben a pápa jobbkeze is, és a kirajzolódó képből úgy tűnik, a hatalmi harc az ő szövetségesei, illetőleg ellenfelei között zajlik. A vatikáni kamarillapolitika fülledtsége szinte már a reneszánsz kori összeesküvéseket idézi.
.
A La Stampa szerint az egyik kiszivárogtató azt állítja, az ő célja az, hogy segítsen a pápának a korrupció kiirtásában. Nem biztos, hogy az egyházfő különösebb örömmel fogadja ezt, legalábbis közeli munkatársai szerint a mostani események „elkeserítik és fájdalmat okoznak neki”. Lombardi azon az állásponton van, hogy a média nyomása miatt a Vatikánnak semmit nem kell elkapkodnia, de amikorra sikerül tisztázni a történteket, a tényekkel szembe kell tudni nézni.
.
Számos vatikáni bennfentes szerint kizárható, hogy a vatikáni rendőrség fogdáján lévő komornyik, akinek szabad bejárása volt a pápa magánlakosztályába, bűntársak nélkül, saját szakállára cselekedett volna.
.
Míg a komornyik letartóztatásának hírétől zeng napok óta az egész olasz sajtó, a L’Ossevatore Romano vatikáni lap egyáltalán nem foglalkozott a témával – vannak, akik szerint azért nem, mert maga az újság is eszköz a bertonisták és anti-bertonisták közti harcban.
.
Paolo Gabrielét egy nappal azután tartóztatták le, hogy kirúgták a vatikáni bank, az IOR éléről Ettore Gotti Tedeschit. Az elbocsátásra külső – német, spanyol, amerikai és olasz – pénzügyi szakemberek tettek javaslatot. Tedeschi bukása komoly csapás volt Bertone államtitkár számára, aki mint a saját megbízható emberét hozta magával a spanyol Banco Santandertől még 2009-ben.
.
Bizonyos kiszivárgott dokumentumok arra utalnak, hogy a vatikáni bank berkein belül is komoly konfliktusok zajlottak. A Tedeschi eltávolítását megszavazó testület egyik tagja, Carl Anderson, a Kolumbusz Lovagjai jótékonysági szervezet vezetője a Reutersnek azt állította, azért kellett felmondani az igazgatónak, „mert nem volt képes alapvető feladatai ellátására” – ami alatt sok mindent lehet érteni. Maga a menesztett bankelnök azt állítja, ő az általa vezetett intézmény nagyobb átláthatóságára törekedett, Anderson és a többiek azonban elvetik ezt a lehetőséget. „Kategorikusan kijelenthetem, hogy a tanács döntésének az átláthatósághoz semmi köze. Igazából [Tedeschi] épp hogy egyre inkább gátolta az átláthatóságot azzal, hogy nem volt képes együttműködni a magasabb vezetőséggel.”
.
Anderson szerint az a kitűzött cél, hogy transzparencia tekintetében a Vatikán bekerüljön az OECD úgynevezett „fehér listájára”, amelyen azok az államok szerepelnek, amelyek banki szabályozása eleget tesz az adócsalás és a pénzmosás elleni harc nemzetközi standardjainak. Az utóbbi időben sikeresen „fehérlistáztak” olyan adóparadicsomokat is, mint Gibraltár, Dominika, Grenada és Santa Lucia. A Vatikán egyelőre rendkívül messze áll attól, hogy „fehérlistáztassa” magát.
.
Gianlugi Nuzzi olasz újságíró, aki a dokumentumok közül számosat kapott kézhez, és ezek alapján írta meg a múlt héten megjelent Őszentsége című könyvét, bírálta a Vatikánt a kiszivárogtatók ellen indított hajtóvadászat miatt, és arra figyelmeztetett, hogy a középkori inkvizíciós eljárások csak további botrányoknak fogják kitenni a Szentszéket itthon és külföldön.
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.5/5 (8 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +3 ( 5 szavazatból)
Vatikánleaks: a pápa el van keseredve, 4.5 out of 5 based on 8 ratings

Címkék:, , , , , , , ,

  • Hozzászólások(17)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

17 Reader’s Comments

  1. Tiszta szerencse, hogy már nem él a pápai csalhatatlanság dogmája. Mekkora blamázs lenne…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (8 szavazatból)
  2. Jáájj de szomorú vadok !
    Úd el vadok keszeredve !
    Szegény szegény Pápa
    Isztenem Isztenem…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (10 szavazatból)
  3. Milyen típusú ,,mosógépet” használ a VATIKÁN a pénzmosásra!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  4. Szárazat. Nehogy károsoggyanak a bankók.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  5. Egy Pápa el tud keseredni!?

    Nem neki kéne nyugtatni és felvidítani a világot!??
    Hogy van ez, a “legnagyobb” király is mezítelen!?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (6 szavazatból)
  6. Luk 8:17 Mert nincs oly titok, mely nyilvánvalóvá ne lenne; és nincs oly elrejtett [dolog], mely ki ne tudódnék, és világosságra ne jőne.
    .
    Magyarországra IS vonatkozik ez az ige.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  7. “Pusztítsátok el a gyalázatostt” Ezek próbálnak a világnak erkölcsi mércéjévé válni. A pénz az istenük. A római egyház fennállása óta fekély az emberiségen.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (12 szavazatból)
  8. Nyul György: maguk a vallások a fekélyek az emberiségen. :-)
    de mint minden más, ez is csak üzlet, valakik jól járnak, mások meg vakok lesznek.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (10 szavazatból)
  9. A Vatikán nehéz helyzetben, mert kiderült valami a katolikus papság által folyamatosan folytatott pedofilián, és más szexuális visszaélésen kívül is. De valahogy elképzelni sem tudom, mi lenne ha el kellene számolniuk a Vatikán kincstárába, vagy a megfizetett banki trezorokban és páncéltermekben őrzött hatalmas kincsek származásáról. Mi lenne, ha a világháború utáni nacimentés költségeiről kellene elszámolniuk, vagy a világháború alatt a Vatikán segítségével a Hitlert és a náci Németországot egész Európa szerte támogató katolikus papság tevékenységét megismernék.
    És ezek nyilatkozzák, hogy isten védelmében a dogmákon nem fognak változtatni, és a Pápa ragaszkodik az egyház „ mind öröktől mind örökké” tartó változatlanságához!
    Arra nem gondolnak hogy mi lesz ha lassan felvilágosodik a világ népessége? Ha egyre többen látják meg a racionális igazságot? Ezek beteg, egzaltált emberek, és csak sajnálni lehet hogy milyen mértékben sikerült eddig becsapni a népeket és megőrizni hatalmukat.
    Elegendő ha a Vatikán Állam szerződéseit, megállapodásait megvizsgáljuk – de egyenlőre titkosítva vannak – hogy kikkel, milyen kriminális és maffiózó emberekkel és államokkal kötötték! Elegendő ha egy országban a papi vezetők nyilatkozatait megnézik, mindegyik gusztustalanul politizál és rázza a hatalom kezét, támogatja az uralmon lévő hatalmi rendszert, természetesen viszont szolgálatokért!
    Orbán most iskolákat ad vissza egyházaknak, később majd földet is és jogot ad nekik a hűbéresek kizsákmányolására! Hamarosan megint megy a családjával a fizettségért!

    A fiatal Ratzinger Hitler Jugendként lövészárkot ásott a háború alatt, és pápává
    választották! Támogatott egy több mint 25 millió halottat eredményező területrabló világháborút! Meggyónta? Egy másik Ratzingernek? Aki rögtön feloldozta?
    Velejéig rothadt szervezet! Ha van – vagy volna – Isten, ezeket kellene leggyorsabban megbüntetnie, még mielőtt tovább hülyítik a világot saját szervezetük megóvása érdekében, és mielőtt tovább visszaélnek Isten nevével, a kultuszával!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (12 szavazatból)
  10. csak nálunk erősödik az egyház…vagy mi az ami itten van :)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  11. Keresztes S.
    “Arra nem gondolnak hogy mi lesz ha lassan felvilágosodik a világ népessége? ”
    De! Főleg arra gondolnak, és igyekeznek minél többet tenni ellene.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (10 szavazatból)
  12. Most a Fi(HIT)eSS mit szol erről? Kik azok a ,,for business”, egyházok?
    Mit szol a magyar NÉP erre?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  13. Nem szabad az Istenben való HITET a vallásokkal összekeverni és az utóbbiak hatalmi szervezeteivel, a világi hatalmakkal való korrupt összefonódásukkal. A vallások egyik legnagyobb baja, hogy mindegyik egyedül üdvözítőnek kiáltja ki saját magát és kárhozatra, gyűlöletre valónak a többit. A keresztény egyházak, sajnos,még egymást is s ezzel ugyanúgy viselkednek, mint az általuk átok alatt tartott muszlimok. Pedig mindkettejük alaptanítása a toleranciát, az emberszeretetet hirdeti. A végeredmény a gyűlölködés, ami homlok egyenest ellene mond Krisztus tanításának, de Mohamedének is.
    Ha egy egyház megtagadja azt, hogy minden hatalom az Istené és maga hoz létre hatalmi struktúrát, akkor nem szabad azon csodálkozni, hogy a hatalomvágy és az átkos vagyongyűjtés lesz a vezérelve az ősi és alapvető tanítások helyett. Ennek a bűnbe esésnek minden átkos következményével együtt.
    Jézus a tanítványainak NEM ezt a feladatot adta s az az egyház, amely ennyire átáll a világi hatalomra, végeredményben megtagadja az alap feladatát és nem is méltó a tiszteletre. Hiszem, hogy ezzel a bűnbeeséssel egyenként el kell számolniuk egyszer a vezetőiknek.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  14. ÉN hiszek az Egyistenben !
    ( Feltéve ha küld nekem nőt , bort , benzint. Lehetőleg EU95.-öset.)
    A többit már megoldom magamtól is.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (7 szavazatból)
  15. Geyza 2012. május 29. kedd 17:07
    Ahogy a mondás tartja, zuhanó repülőn nincs ateista. Azért ne próbáld ki.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  16. Gyors javaslat: Ha a pápa el van keseredve, gyorsan kérjen tanácsot Orbántól!
    Neki külön technikája van, hogy mindent és annak az
    az ellenkezőjét is megmagyarázza!
    Persze abban is van gyakorlata, hogy reggeltől estig, éjjel és
    nappal is folyamatosan hazudjon. Orbán is abból az “áruból él”
    ami nem létezik, egészen jól. És jó partnere a pápa!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  17. Tisztelt Presbiter!
    Az isten megismerésében még egyetlen normális embernek sem volt személyes szerencséje. Lefeljebb tudatmódosult állapotban!
    Nagyon nehéz azt megismerni, ami nem létezik! Viszont szinte számtalan egyház, felekezet, gyülekezet és sok hitrendszer alkotott különböző elképzeléseket, tévhiteket, fantáziákat arról, amit képtelen volt tényekkel megmagyarázni, megérteni, egyszerűen a szükséges valós ismeretek, és a tudás hiányában, és remekül él ebből!
    Ha majd a templomokban, imaházakban, zarándok helyeken és politikai gyűléseken a valós megismerést fogják szorgalmazni a műveletlen nép számára, talán majd javul a helyzete a világunk szörnyen elmaradott mentális helyzetének, és kevesebb szükség lesz mesékre, mondákra és hamis hagyományok terjesztésére.
    Most már lassan a művelt ember szépen tudja követni az eseményeket a „nagy bumm” pillanatától, sőt, most már vannak akik előtt a „teremtés” folyamata is világos, hogy anyagi, és nincsen benne sehol semmilyen isten.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
Kapcsolódó cikkek

Már az MTI sem fotózhatja Orbánt 2014. április 6. vasárnap

Simon-gate botrány az MSZP-ben 2014. február 5. szerda

Nem biztos, hogy jön a pápa Magyarországra 2013. szeptember 25. szerda

Orbánnal tör Európa ellen a Vatikán 2012. november 19. hétfő | AN-álláspont

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos