Ronai and Ronai
AMERIKAI

Izrael: Mi döntjük el, mikor támadunk 2012. May 31. Thursday 18:26 | Rákócza Richárd Forrás: AN

  • Hozzászólások(52)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Izrael: Mi döntjük el, mikor támadunk
Jeruzsálem/Teherán/Damaszkusz – Ali Láridzsáni, az iráni parlament elnöke azt állítja, ha a Nyugat beavatkozna Szíriában, azzal nagy kárt okozna Izraelnek is. A zsidó állam válasza: ez csak akkor lehetséges, ha Irán rendelkezik nukleáris fegyverekkel. Ehud Bárák védelmi miniszter korábban leszögezte: az izraeli kormány a zsidó nép jövőjét érintő fontos kérdésekben egymaga dönt, mások közreműködése nélkül. Sakkjátszma a Közel-Keleten: számítások, mérlegelések, esélyek.
.
A „cionista rezsimmel” is végezne az a regionális válság, amelyet egy esetleges nyugati beavatkozás Szíriában kiváltana, riogatta a világot Ali Láridzsáni házelnök azt követően, hogy az egész világot felháborította a Teherán által támogatott és pénzelt damaszkuszi alavita rezsim újabb rémtette. Mint ismeretes, a Homszhoz közeli Hula város ellen a szíriai hadsereg tüzérségi támadást intézett, majd asszadista szabadcsapatok hajtottak végre 116 halálos áldozattal és 300 sebesülttel járó vérengzést, és az áldozatok zöme nő, gyermek és idős ember volt. Fegyveres felkelőt egyet sem találtak a meggyilkoltak között.
.
.
Az iráni házelnök. „A lángokból felszálló hamu elárasztaná a cionista rezsimet”
.
Láridzsáni, aki a legbefolyásosabb irániak egyike, s Ali Khamenei, a legfőbb vallási vezető bizalmas tanácsadójának mondhatja magát, a szerdai parlamenti ülésen hangoztatta a fentieket, válaszként azokra a nyugati reakciókra, amelyek sürgetik, hogy Líbiához hasonlóan katonai erővel akadályozzák meg a népfelkelés vérbe fojtását, amely már így is több mint egy éve tart, s immár tízezernél több áldozatot szedett.
.
Szíria ellen fegyverszállítási embargó van érvényben, ami azonban csak a rezsimmel szemben álló szunnita felkelőkkel szemben érvényesül: Irán nem veszi figyelembe az embargót, és jóllehet ő maga is súlyos szankcióktól szenved, mindennel ellátja Básár Asszad rendszerét, ami csak annak fennmaradásához szükséges, elsősorban hadianyaggal. Irán Szíria katonai szövetségese a térségben a nyolcvanas évek eleje óta; a két ország egymáson kívül más muzulmán ország támogatására nem is igen számíthat.
.
Láridzsáni szerint az Egyesült Államok nem fogja fel, hogy Szíria semmilyen formában nem hasonlítható Líbiához. Szerinte amennyiben Szíriában „újabb Bengázit teremtenének” – Bengázi volt Líbiában a Kadhafi-ellenes felkelők fellegvára –, ennek hatásai „átterjednének Palesztinára, és a lángokból felszálló hamu elárasztaná a cionista rezsimet”. Az iráni házelnök által felvázolt kép nem is különösebben burkoltan utal Auschwitzra.
.
A politikus az Egyesült Államokat és a Nyugatot vádolta meg azzal, hogy „azt nézi, miként kövezhetné ki az újabb válsághoz vezető utat”. Láridzsáni ki bírta mondani, hogy „a Mádzslísz [a teheráni törvényhozás] támogatja az olyan demokratikus szíriai reformokat, amelyek segítenek abban, hogy fennmaradjanak az emberi jogok [sic!], s elítéli bizonyos országok szíriai terrorcselekményeit és opportunista beavatkozását”, áll a Tehran Timesn című angol nyelvű iráni lapban. A katonai beavatkozás kapcsán figyelmeztette az Egyesült Államokat, hogy az ilyen elképzelés talán könnyűnek látszik, a következményei azonban súlyosak lehetnek.
.
.
Teherán. Asszad legfontosabb szövetségese, Irán mindent megtesz annak érdekében, hogy az elnök hatalomban maradjon
.
Az izraeli kormány egy illetékese csütörtökön reagált Láridzsáni szavaira, s azt állította, Irán arra törekszik, hogy az egész közel-keleti térséget az ellenőrzése alá vonja, miközben támogatja a szíriai tömegvérengzést. „El lehet képzelni, mi lenne, ha Irán nukleáris fegyvert birtokolna”, idézte az illetőt a Kol Jiszráél, az izraeli közszolgálati rádió.
.
Lárindzsáni említést tett a szíriai emberjogi állapotok nemzetközi elítéléséről is, amely szerinte akadályozza az ország problémáinak megoldását – ti. az elítélés, nem pedig az, hogy az országban fennállása óta módszeresen lábbal tiporják az emberi jogokat. A házelnök minden valószínűség szerint Francois Hollande francia elnök kijelentésére utalt, aki a hulai mészárlást követően katonai erő alkalmazásával fenyegette meg Damaszkuszt. Szíria az első világháború utáni népszövetségi mandátumnak köszönhetően francia érdekszférába tartozott teljes függetlenedéséig; csak az ötvenes években került a nasszerista Egyiptom, később pedig a Szovjetunió befolyása alá. Hollande az ENSZ BT felhatalmazásához kötötte a francia haderő bevetését, ezzel komolytalanná téve a bejelentést, mivel kicsi a valószínűsége, hogy azt se Oroszország, se Kína ne vétózza meg.
.
Az Izraeli Védelmi Erők részéről Jáir Golán tábornok, az északi katonai körzet parancsnoka nyilatkozta, hogy a zsidó állam hadserege olyan forgatókönyvre készül fel, amely szerint az al-Kaida terroristái Szíriát ugródeszkának használhatják fel Izrael elleni akcióikhoz. Jóllehet a két ország 1948 óta hadban áll egymással, a szíriai-izraeli tűzszüneti vonalon az utolsó, 1973-as háború óta egy lövés sem dördült el. Szíria nem engedélyezte, hogy területéről Izrael ellen terrorista akciók induljanak, ugyanakkor évtizedek óta tevőlegesen támogatja a libanoni és a gázai terrorszervezeteket, amelyek mindegyike képviseletet tart fenn Damaszkuszban.
.
.
Jáir Golán. A damaszkuszi rezsim az összeomlás felé halad
.
Golán a ramat-gani Bár Ilán Egyetemen működő Begin-Szadat Központban tartott konferencián beszélt az első libanoni háború harmincadik évfordulóján. 1982-ben Izrael hadjáratot indított a Jasszer Arafat vezette Palesztin Felszabadítási Szervezet libanoni állásai ellen, miután a PFSZ terrorcselekmények százait követte el a határon átcsapva, valamint Ábu Nidál szervezete súlyosan megsebesítette Slomo Árgovot, a zsidó állam londoni nagykövetét. A gyilkosság után három nappal az izraeli haderő lerohanta az anarchikus helyzetben lévő Libanont és annak déli részét a maronita keresztényekkel szövetségben megtisztította a PFSZ-től. Golán szerint most hasonló helyzet állhat elő: a szíriai központi hatalom meggyengülésével járó anarchia az al-Kaidának kedvez, mivel a damaszkuszi rezsim az összeomlás felé halad, ám maradványai „fegyverraktárként” szolgálhatnak az iszlamista militáns csoportok számára.
.
„A Szíriában folyó polgárháború az állam bukásához fog vezetni, s annak romjain kivirágzik majd a terrorizmus”, jósolta a tábornok. „Szíriának hatalmas az arzenálja.”
.
.
Izraeli hadoszlop Libanonban, 1982 nyarán
.
Az arab köztársaság arzenáljának tekintélyes része orosz gyártmányú föld-levegő, föld-föld, valamint tengeri rakétákból áll. Rendelkezésére állnak vegyi fegyverek; Szíria ezeket sohasem vetette be Izraellel szemben, Golán tábornok szerint azonban nem lehet kizárni, hogy a terrorszervezeteknek már nem lesznek skrupulusaik, mert nem érdekli őket az, hogy a vegyi fegyverek bevetése mekkora megtorlást vonna maga után. „Kezd formát ölteni az Izraelt fenyegető veszély”, közölte az északi katonai körzet parancsnoka. „A kihívás, amivel szembenézünk, hatalmas.”
.
Golán azt állította, az izraeli hadsereg tervekkel és fizikailag egyaránt készen áll a megmérettetésre, részleteket azonban nem közölt.
.
Véleménye szerint nehéz megjósolni, milyen részekre bomlana fel Szíria területe Básár Asszad bukásával, de nagyon valószínű, hogy az országot nem lehetne egyben tartani. Asszad legfontosabb szövetségese, Irán mindent megtesz annak érdekében, hogy az elnök hatalomban maradjon; ami pedig Irán libanoni szövetségesét, a síita Hezbollahot illeti, ez a szervezet Izrael rendkívül elszánt ellenfele, amely mindent meg fog tenni azért, hogy megnehezítse a zsidó állam dolgát: „Elkötelezve érzi magát gazdája felé, és amikor szükséges lesz, azt fogja tenni, amit Irán érdeke diktál.”
.
Ám ha a Hezbollah támadásra szánná el magát, olyan masszív megtorlással kell számolnia, amely nem szorítkozna pusztán az izraeli légierő bevetésére – fejtegette Golán, aki szerint „hallucináció”, ha valaki kizárólag erre az egy fegyvernemre akar hagyatkozni. Az izraeli hadsereg egy harmadik libanoni háború esetén azt a célt tűzné ki maga elé, hogy hosszú évekre felszámolja a Hezbollahot.
.
.
Damaszkusz. Megjósolhatatlan, hány részre hullana szét Szíria
.
Ajman al-Zavahiri, az al-Kaida vezére februárban videoüzenetben figyelmeztette a szíriaiakat arra, hogy ne várjanak a nyugati vagy arab kormányok segítségére, és döntsék meg Asszad uralmát. A nyolcperces felvételen az Oszama bin Laden örökébe lépett egyiptomi születésű terrorvezér a török, iraki, libanoni és jordániai muzulmánokat is arra biztatta, hogy segítsenek a szíreknek felszámolni az alavita rezsimet, amely egyébként hónapok óta külföldi terrorcsoportokat tesz felelőssé mindazért, ami az országban történik. Eddig azonban semmilyen bizonyítékot nem sikerült felmutatni azzal kapcsolatban, hogy akár az al-Kaida, akár más muszlim terrorszervezet bármilyen atrocitást követett volna el Szíriában; az eddigi vérengzések kizárólag a kormányhoz vagy a kormány által támogatott paramilitáris erőkhöz köthetők.
.
Az Izraellel szembeni iráni fenyegetés kapcsán megszólalt Ehud Bárák védelmi miniszter is, aki kvázi a közel-keleti helyzet robbanásától tartó legnagyobb szövetségesét, az Egyesült Államokat tette helyére, amikor oda nyilatkozott, hogy hazája mindenkitől függetlenül dönti el, mikor támadja meg az iszlám köztársaságot, Szíriáról pedig azt állította, a világ nem nézheti tétlenül az emberiesség ellen ott elkövetett bűncselekményeket.
.
Bárák az izraeli kormány cselekvőképességére vonatkozó kritikákat a következő szavakkal utasította vissza: „Nem fogom bizonygatni, hogy a hosszú és átfogó megbeszélések tudományosan garantálnák a tökéletes döntéseket. A bizonytalanság velejárója annak, amivel szembenézünk. Amiatt azonban szükségtelen aggódni, hogy nem vesézzük ki kellőképp az ügyet. Végül is nyilvánvaló”, tette hozzá, „hogy egyedül az izraeli kormány felelős az Izrael Állam, valamint – tenném hozzá óvatosan – a zsidó nép jövője és biztonsága szempontjából létfontosságú döntésekért.”
.
A védelmi miniszter, aki Tel-Avivban, a Nemzetbiztonsági Tanulmányok Intézete által rendezett konferencián beszélt, kitért arra is, hogy Izrael és az Egyesült Államok más-más állásponton vannak Irán ügyében, illetve abban a kérdésben, „hogyan ketyeg az óra”. Bárák szerint Amerika tudatában van annak, hogy Izrael független államként dönti el, indítson-e hadműveletet az iráni nukleáris létesítmények ellen.
,
„A releváns pillanat az utolsó pillanat, amikor még tenni lehet valamit. Ezt a pillanatot kell meghatározni, nincs arra ok, hogy siettessük vagy bejelentsük, hogy már itt van, de azt sem igazolja semmi, hogy behunyjuk a szemünket.”
.
„Bízom abban, hogy a politikai és biztonsági felelősségtudat megfér az Egyesült Államokkal – legfontosabb szövetségesünkkel – fenntartott viszonyunkkal”, mondta ki Bárák kimondatlanul, hogy hazája nem hagyja magát feláldozni a Barack Obama-féle „Pax Americana” oltárán. „Ez fontos a közös ügyünk szempontjából: elejét kell vennünk annak, hogy Irán atomhatalom legyen. Jóllehet általában a diplomáciai megoldást részesítjük előnyben, semmilyen lehetőséget nem lehet kizárni.”
.
Jeruzsálem, Nachlaot negyed. A bizonytalanság velejárója annak, amivel szembenéznek
..
Ehud Bárák szerint „senki sem akar háborút, de az a tény, hogy az ellenség fegyverrendszereket szerez be, fejünk felett függő kard, amely miatt nincs más választásunk, mint hogy lépjünk. Nem hunyhatunk szemet, mialatt Irán fegyverkezik.” A védelmi miniszter arra figyelmeztetett, hogy Irán után Szaúd-Arábia, Törökország, sőt az új, iszlamista Egyiptom is atombombát akarhat magának.
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (5 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +9 ( 11 szavazatból)
Izrael: Mi döntjük el, mikor támadunk, 5.0 out of 5 based on 5 ratings

Címkék: , , , ,

  • Hozzászólások(52)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

52 Reader’s Comments

  1. Keresztes S.
    2012. július 11. szerda
    09:25
    Ezt lehar is megirigyeli – nem próbálkozol egy lleharéhoz hasonló bloggal? :)
    ++++++++++

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  2. Kedves Gets!

    Nem ismerem az általad említett blogot és íróját, sajnos!
    Magamnak módom volt (és van) több világhírű könyvtárban tanulmányozni az elmúlt 100 – 120 év megdöbbentő akcelerációs folyamatait, és az ezeket hátráltató tényezőket. Eredetileg a haladás és fejlődés egymásra épülő, szinte összefüggő, egymást kiváltó technikai és tudományos folyamatai érdekeltek, de szinte minden kognitív területen azonos gyorsulást találtam, a pszichológiától a farmakológiáig, és ez hatalmas távlatokat nyitott.(Részecske fizika, ürkutatás, csillagászat, stb.)
    Egyre gyakrabban vettem elő a Ráth-Végh István szakíró könyvét a „Butaság történetét” mert egyre kíváncsibb lettem arra, hogy a nyilvánvaló tényeket milyen erők, vagy képzetlenségek, elkötelezettségek, hitek, stb. képesek figyelmen kívül hagyni. Végül a korszerű Pszichológiai kutatások adták – és adják – meg a megnyugtató tudományos választ, de még mindig nehézséget okoz megérteni, tudomásul venni, hogy a nem színvak, hogyan lát mindent másképpen mint ami a valódi színe valaminek.

    Ezen a fórumon is nagyon vegyesen jelennek meg a vélemények ugyan arról vagy azokról a dolgokról, amelyeknek a valódi történetét módja lenne mindenkinek megismerni.

    Lassan annak a ténynek a megismerése foglalkoztat leginkább, hogy a klasszikusnak nevezhető és nagy tömegeket érintő (nem akarok egyet sem megnevezni) vallások miért kényszerülnek arra, hogy a szellemi mentalitásuk sok száz, vagy akár több ezer évvel ez előtti, kvázi tudatlan és műveletlen állapotba igyekezzen kényszeríteni önmagát és híveit.

    Izrael Állam létrehozását legalább annyi keresztény szorgalmazta mint zsidó, hiszen az antiszemitizmus szívesebben látta volna egy saját országban a zsidókat, hiszen szinte minden téren eredményesebbek voltak mint maguk. Nem beszélve arról a lelkiismereti tényről, ami a német és szovjet antiszemitizmus következménye volt, 6 milliónál is több zsidó ártatlan ember meggyilkolása.
    Ezek nem egészen privát észrevételek, van irodalmi szinten és államközi levelezés szintjén is alapja a megállapításnak. Idézni is tudok: „Most megmutathatják képességeiket a homokon”. (Meg is mutatták!!)

    Ha lesz lehetőség, Izrael Állam indulásáról még rengeteg valós információm van, ezekről lehet hogy írni fogok!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Ha Izrael volt, 1600 kilométerre csapott le 2012. October 27. Saturday | AN

Iráni dicsérő a Hezbollah ellenőrzőjében 2012. October 15. Monday | AN

Hamarosan meglesz az iráni urán 2012. October 9. Tuesday | AN

Drónt lőtt le az izraeli légierő 2012. October 6. Saturday | Rákócza Richárd

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos