Ronai and Ronai
AMERIKAI

A megszállt Tibet önégetésekkel tiltakozik 2012. május 28. hétfő 20:39 | AN Forrás: MTI

  • Hozzászólások(9)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
A megszállt Tibet önégetésekkel tiltakozik
Lhasza – Felgyújtotta magát két fiatal buddhista szerzetes a Kommunista Kína által megszállva tartott Tibet székvárosában, Lhaszában, egyikük életét vesztette, a másik súlyos sérüléseket szenvedett, jelentette a Hszinhua hírügynökség.
.
A több mint egy éve tartó tibeti önégetés-sorozat újabb esetéről szóló beszámoló szerint Dargje a Szecsuan tartományi Aba megyéből érkezett, míg társa Tobgje Ceten az északnyugat-kínai Kanszu tartomány tibetiek lakta Hsziaho településéről. Mindketten Lhasza belvárosának forgalmas piaci utcáján követték el tettüket a kora délutáni órákban.
.
A városvezetés által kiadott közlemény szerint a rendőrjárőrök két percen belül eloltották a lángokat és intézkedtek az áldozatok kórházba küldéséről. Tobgje Ceten nem élte túl az égési sérüléseket, míg Dargje állapota stabilizálódott .
.
Sajtóértesülések szerint az incidens után rendőrök és katonák lepték el a belvárost. Az önégetések egy a tibeti naptár szerinti ünnep időszakában történtek, amikor a tibeti autonóm terület székhelyét a megszokottnál is nagyobb létszámban özönlötték el a zarándokok.
.
A Kínai Kommunista Párt tibeti bizottságának egyik vezetője, Hao Peng vasárnap elítélte az eseményeket, amelyek célja állítása szerint Tibet „elszakítása” Kínától. A városi közbiztonsági hivatal nyomozást indított az ügyben.
.
.
A kínai fennhatóság elleni és a dalai láma visszatérése melletti önégetési kampány tavaly márciusban kezdődött, s azóta hivatalos közlések szerint több mint húsz halálos áldozata volt. A nyugati média legalább harmincnégy esetről tud.
.
A mostani önégetés volt az első, amely a tibeti székvárosban történt, ahol a kínai önkényuralom fokozott biztonsági intézkedéseket tart érvényben. Az önégetések többsége Szecsaunban, Kanszuban és Csinghaj tartományban történt.
.
Peking határozott meggyőződése, hogy az önégetéseket emigráns szervezetek, illetve a Dalai Láma – a megszállt Tibet száműzetésben élő vallási vezetője – körei szervezik. A hatságok azt állítják, hogy a többségükben fiatal szerzeteseket fanatizálják, befolyásolják, s egyes kolostori közösségekben olyanokat választanak ki, akik korábban megsértették a fegyelmet, s bűnbocsánatot ígérnek nekik, ha felgyújtják magukat. A kínai hivatalos média rágalmai szerint volt, hogy pénzt is ígértek a számukra.
.
2008. március 14-én, az 1959-es tibeti forradalom évfordulóján Lhászában erőszakos zavargások törtek ki, amelyeknek hivatalos közlés szerint 18 civil – han kínai – áldozata és közel 400 sebesültje volt. A zavargások a Jokhang kolostor közelében kezdődtek, és átterjedtek más, tibetiek lakta településekre. Emigráns szervezetek szerint a tüntetők elleni megtorlásoknak Tibet-szerte 203 halottja volt.
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0.0/5 (0 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0 ( 0 szavazatból)

Címkék:, ,

  • Hozzászólások(9)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

9 Reader’s Comments

  1. Undorítóan felháborító , hogy a dicsőséges maóista népi Kina eddigi egyetlen és legnagyobb ” hadi-tette ” a kicsi , békés és fegyvertelen Tibet lerohanása , annektálása és gyötrése .
    ( Próbálkoztak a hetvenes évek végén a Vietnami Demokratikus Köztársasággal is , de akkora katonai fiaskót voltak kénytelenek ott elszenvedni az akkor még élő zseniális stratéga Giap tábornoktól , hogy 10 évre visszavetődtek a fejlődésben. Korabeli gazdasági szakemberek szerint.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  2. Nemsokára a KÍNAI kormány ,,importálni fogja” a ,,MAGYAR és NEMZETI EGYHÁZ TÖRVÉNYT” és az ottani DALAI LÁMA hívei csak egyesületként tudnak maid ,,működni”

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  3. Az ottaniakat, a tibetieket sajnálom és sikert kívánok a harcukban!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  4. …mi meg (mármint Orbán és hordája) egyre szorosabbra fűzzük ezzel a Kínával a baráti szálakat.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  5. Ilyenkor mindig Erdély jut eszembe…[35kmren múlt, hogy ma én is megszállt területen éljek]
    mi érzelmeket válthat ki az ott élőkben, hogy ilyenekre képesek legyenek..
    Lehet itt beszélni az EU-ról, de ezek azért bemutatják, hogy bizony a világ még nemzetállamokban gondolkodik,s ahogy látják egymást, hogy pl egy másik tagország rá káros hatást gyakorol, pl válság, ez továbberősödik.

    Egyébként szerintetek, hogy lehet megoldani az ilyen anomáliákat?
    lassú asszimiláció, vagy a kitartás?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (1 szavazás)
  6. Nos, a Dalai Láma lemondott az ellenállásról, miután kilátástalannak ítélte. Nevetséges, hogy félnek tőle, mint a tűztől. Én Pesten a kínai követség közelében lakom, elég gyakran megyek el előtte, egyszer tüntetést tartott a Budapesten élő négy tibeti meg még valami két-három szimpatizáns, egy időre mi is beálltunk közéjük. Úgy képzeljétek el, hogy a követség a Fasorban van, a rendőrség lezárta az épületek előtti járdát, a háromtestű út külső részét, a bicikliutat, és mi csak a túloldalon lehettünk. Fél tucat tüntető. Nevetséges. De szerintem a tibeti szabadságküzdelmeket minden szinten támogatni kell, amíg az nem terrorizmus (polgári célpontok szándékos támadása), mert a nyugati világnak az az érdeke, hogy Kína gyengüljön. Erkölcsileg meg kötelessége, hogy segítsen egy lerohant országot. Kommunista Kínát fel se lett volna szabad venni az ENSZ-be.

    VN:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  7. Kecskeméti Károly

    Az ún. demokratikus világ mélységes szégyene, hogy gazdasági előnyökért hajlandó volt olimpiai részvétellel legitimálni a Tibetet bekebelező kínai rezsimet.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  8. Kecskeméti Károly :
    Sajnos a pénz , az üzlet előrébbvaló. Kinában pedig jelenleg a nagyobbnál is nagyobb üzletet látnak. De meglesz ennek a bőjtje.
    Lásd Tibet példáját !
    Akkor majd nem fogják tudni miképpen rázzák le magukról a bojtorjánszerűen ragadós kínai ” barátságot “

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  9. Nagy megelégedéssel hallanánk, hogy ha a Katolikus Egyház vezére, a pápa, önégetéssel tiltakozna a katolikus papok gyermekeket megrontó, pedofil, erkölcstelen és a gazdasági bűncselekményeik miatt!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (1 szavazás)
Kapcsolódó cikkek

Kínai ellenzéki író kapta a Békedíjat 2012. október 15. hétfő | AN

Komcsi pénze sose büdös 2012. június 19. kedd | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos