Ronai and Ronai
AMERIKAI

Kínai ellenzéki író kapta a Békedíjat 2012. október 15. hétfő 0:34 | AN Forrás: MTI

  • Egy hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Kínai ellenzéki író kapta a Békedíjat
Frankfurt – Liao Ji-vu emigrációba kényszerült kínai ellenzéki író kapta a Német Könyvkiadók és Könyvkereskedők Egyesülésének Békedíját, a tekintélyes elismerést vasárnap adták át a Frankfurti Könyvvásáron.
.
A díjazott az ünnepségen hevesen bírálta a pekingi vezetést. Az 1989-es Tiananmen téri tüntetések véres leverésére emlékeztetve hóhérnak nevezte a kínai kormány tagjait, és bírálta azokat a nyugati nagyvállalatokat, amelyek a szabadkereskedelem nemes eszméjével takarózva együttműködnek velük. Hangsúlyozta: tévedés, hogy a gazdasági fellendülés törvényszerűen demokráciához vezet. Csak a „diktatórikus kínai nagybirodalom” bukása hozhatja el a szabadságot a kínai népnek és az országban élő kisebbségeknek, köztük a tibetieknek és az ujguroknak – mondta a kínai társadalom peremén élő emberek bemutatásával világhírűvé, hazájában viszont nem kívánatossá vált szerző.
.
Liao Ji-vu 54 éves, jelenleg Németországban él. A német könyvszakma legfőbb szervezetének díját az indoklás szerint legfőképpen azzal érdemelte ki, hogy „elszántan tiltakozik a politikai elnyomás ellen, és a hazájában jogaiktól megfosztottak nevében szól, akiknek hangja így messze elhallatszik”.
.
Liao Ji-vu a modern gazdasági átalakulásból kimaradt és a társadalom peremére sodródott rétegek világát bemutató műveivel szerzett nemzetközi elismertséget. A világhírt A halottsétáltató – Igaz történetek: Kína alulnézetből című, 2001-ben Tajvanon kiadott kötet hozta meg számára, amelyben többek között egy leprással, egy politikai elítélttel, egy hivatásos siratóasszonnyal és egy sírrablóval készített interjúit gyűjtötte össze. A könyvet a Kínai Kommunista Párt betiltotta.
.
A vasárnapi díjátadón elmondott beszédében Liao Ji-vu elhatárolta magát az irodalmi Nobel-díj idei kitüntetettjétől, Mo Jentől, az államot képviselő írónak nevezve honfitársát.
.
A Német Könyvkiadók és Könyvkereskedők Egyesülésének Békedíja az egyik legrangosabb civil kulturális díj Németországban. A könyvszakma csúcsszerve 1950 óta minden évben egy-egy olyan személy munkásságát ismeri el a 25 ezer euróval járó díjjal, aki kiemelkedő érdemeket szerzett a béke és a párbeszéd eszméjének érvényre juttatásában, mindenekelőtt az irodalomban, a művészetben és a tudományban.
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (3 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +2 ( 2 szavazatból)
Kínai ellenzéki író kapta a Békedíjat , 5.0 out of 5 based on 3 ratings

Címkék:, ,

  • Egy hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

One Reader’s Comments

  1. Nem demokrácia kell a kínainak hanem fogamzásgátló.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Komcsi pénze sose büdös 2012. június 19. kedd | AN

Medreszét számolt fel a kínai rendőrség 2012. június 7. csütörtök | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos