Ronai and Ronai
AMERIKAI

Nem szeretne területi vitát Pekinggel a japán nagykövet 2012. június 8. péntek 0:15 | AN Forrás: MTI

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Nem szeretne területi vitát Pekinggel a japán nagykövet
Peking – A Kínában akkreditált japán nagykövet, Niva Uicsiro ellenzi a tokiói kormányzó azon szándékát, hogy a vitatott hovatartozású kelet-kínai-tengeri Szenkaku-szigetek közül megvásárol néhányat.
.
„Isihara úr tervének megvalósítása rendkívül súlyos válsághoz vezetne a japán-kínai viszonyban”, hangoztatta a diplomata a brit Financial Times című lapnak.
.
Niva arra figyelmeztetett, hogy a lépés veszélyeztetné azokat az eredményeket, amelyeket a két ország kapcsolatainak normalizálása – 1972 óta – elértek. „Nem engedhetjük meg, hogy az utóbbi évtizedek erőfeszítéseinek gyümölcsei semmissé váljanak”, jelentette ki a japán diplomata, hozzátéve, hogy a válság minden bizonnyal kedvezőtlenül érintené az üzleti kapcsolatokat.
.
Isihara Sintaro áprilisban jelentette be, hogy a tokiói fővárosi önkormányzat földterületet vásárolna a – kínaiul – Tiaojü-szigetcsoport három olyan szigetén, amelyek jelenleg japán közigazgatás alá tartoznak, de Peking határozott állítása szerint Kína „vitathatatlan szuverenitást” gyakorol felettük. A területet hivatalosan magánszemélyektől bérli a japán kormány.
.
A szélsőjobboldali politikusként emlegetett Isihara a múlt héten sajtótájékoztatón jelentette be, hogy Tokió elkülönített számlájára több mint 1 milliárd jen (közel 3 milliárd forint) adomány érkezett a vásárlás támogatására.
.
Peking külügyi szóvivője útján korábban többször hangoztatta, „a Tiaojü-szigeteket érintő bármely egyoldalú lépés a japán fél részéről törvénytelen és érvénytelen, és nem változtat a tényen, hogy a szigetek Kínához tartoznak”.
.
Kína és Japán között rendszeresek a kisebb-nagyobb tengeri és diplomáciai összetűzések a vitatott hovatartozású szigetcsoport miatt. Alattuk és környékükön feltételezések szerint jelentős szénhidrogén-lelőhelyek vannak.
.
A Tiaojü-szigeteket térképészeti és egyéb dokumentumok alapján Kína 1534-től vallja a területéhez tartozónak, és úgy véli, hogy az első kínai-japán háborúban elfoglalt területeket később az 1952-ben érvénybe lépett San Franciscó-i békeszerződés értelmében vissza kellett volna kapnia. Japán ezt nem ismeri el.
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (2 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +2 ( 2 szavazatból)
Nem szeretne területi vitát Pekinggel a japán nagykövet, 5.0 out of 5 based on 2 ratings

Címkék:, ,

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Kapcsolódó cikkek

Kínai ellenzéki író kapta a Békedíjat 2012. október 15. hétfő | AN

Komcsi pénze sose büdös 2012. június 19. kedd | AN

Medreszét számolt fel a kínai rendőrség 2012. június 7. csütörtök | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos