Ronai and Ronai
AMERIKAI

Ünneplés helyett tüntetnek a pedagógusnapon 2012. május 15. kedd 12:45 Forrás: AN, MTI

  • Hozzászólások(15)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Ünneplés helyett tüntetnek a pedagógusnapon

Budapest – Demonstrációt tart pedagógusnapon, június 3-án öt szakszervezet a fővárosban az Emberi Erőforrások Minisztériuma előtt – jelentették be az érintett szervezetek képviselői. Ünnepelni nincs mit, Hoffmann Rózsa és csapata a szakma maradék tekintélyét is lenullázta. A jelen szomorú, a jövő még soha sem volt ennyire kilátástalan a pedagógusok számára, mint most.

A Pedagógusok Szakszervezete, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete, a Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezet és az Oktatási Vezetők Szakszervezete követeli, hogy a köznevelési és szakképzési törvény bevezetését előkészítetlenség miatt egy évvel halasszák el, és a közszféra alkalmazottai, a nevelő-oktató munkát segítők 2013. január 1-től 20 százalékos fizetésemelést kapjanak.

Galló Istvánné, a PSZ elnöke azt mondta: társadalmi összefogást hirdetnek a magyar közoktatásért. Szerinte a szülők nagy része nem ismeri az oktatásban zajló folyamatok gyermekekre hátrányos következményeit.

Színvonalas közoktatáshoz minden gyermeknek joga van, és a mindenkori hatalomnak kötelessége ezt biztosítani – szögezte le az érdekvédő.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (6 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +5 ( 7 szavazatból)
Ünneplés helyett tüntetnek a pedagógusnapon, 5.0 out of 5 based on 6 ratings

Címkék:, , , ,

  • Hozzászólások(15)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

15 Reader’s Comments

  1. Egyszer volt egy nagy csoda,
    Neve: birka-iskola.
    Ki nem szólt, csak bégetett,
    Az kapott dicséretet.
    .
    Ki oda se ballagott,
    Még jutalmat is kapott,
    Így hát egy se ment oda,
    Meg is szűnt a iskola.
    Weöres Sándor
    .
    Lassan 5 éve csak hallgatnak a bárányok, mindegy mit csinál a “gazda”.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +14 (16 szavazatból)
  2. Naná.
    Most tüntetnek !!
    Inkább NE tüntettek volna két-három évekkel ezelőtt !
    ( Értelmiségiek és a politikai tisztánlátás..ehh.. )

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +18 (20 szavazatból)
  3. Várjuk ki a végét…
    Majd akkor hiszem el, hogy valóban tüntetnek, ha már megtörtént.
    Merthogy amikor pár évvel korábban akkora fizetésemelést kaptak, amilyet korábban soha, pár hónappal később már sztrájkoltak is. Szóval náluk az elégedettségnek illetve az elégedetlenségnek furcsa megnyilvánulásai vannak…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +15 (17 szavazatból)
  4. csatt!
    Üdvözöllek!
    látod, én meg valami ilyesmire várok:
    Belátjuk, hogy a fideSS ellenzékbe megvezette ezt a társadalmi csoportot is, és bedőlt a hamis propagandájának.
    Támogattuk akkor őket.
    Ezért mindenkitől bocsánatot kérünk!
    Most, hogy megszerezték a hatalmat, teljes pályás letámadást hajtottak végre ellenünk, rajtunk keresztül tanulni vágyó fiatalok ellen.
    Ezért a jövő generációk érdekébe felemeljük a szavunkat, és várunk mindenki aki becsapottnak érzi magát, hogy részvételével támogassa megmozdulásunkat!
    Akkor ott a helyem!
    Különben meg, halacskát ropogtatok a LÁDA tetején!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +11 (13 szavazatból)
  5. Tanult ember csak kárára van a hortista feudál-kapitalizmusnak.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +16 (18 szavazatból)
  6. Geyza hozzászólása a lényeg. És emlékezzünk, nyiltan megmondta, hogy ide nem a diplomások kellenek, hanem olyanok, akik megfogják az ásót.
    -
    Galló Istvánnét többször hallottamm már felszólalni, mindig nagyon informatívnak találtam. És rengeten voltak a tavalyi pesti pedagógus tüntetésen is – - csak hát dühítö-frusztráló, hogy mégis mindent, mindent mindent megcsináltak úgy, ahogy nekik tetszett.
    -
    Galló Istvánnénak igaza van, a szülök nem tudják. Illetve, nem akarják tudni. A férjem írt a menyének pár apróságról, ami készül, és ami már kész – simán jött a válasz, hogy NEM HISZI. Meg ö “úgysem hagyná, hogy a gyereke hittant tanuljon az iskolában”
    -
    szerintem a tüntetések ideje lejárt. Attól tartok, hogy lassan a nagy általános sztrájk idejéböl is kifutunk.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (11 szavazatból)
  7. Marcus Aurelius

    „Szerinte a szülők nagy része nem ismeri az oktatásban zajló folyamatok gyermekekre hátrányos következményeit.” – mármint Galló Istvánné szerint.
    Ez bizonyára tény.
    „Színvonalas közoktatáshoz minden gyermeknek joga van,…” – ez is.
    .
    De ha már a szülők is szóba kerültek: talán azt is kimondhatnánk, hogy minden gyereknek joga van normális szülőkhöz. Olyanokhoz, akiknek a mindennapi életén látszik is, hogy értéket tulajdonítanak mindannak, ami az iskolában tanulható. Akik néha átkapcsolják a TV-t egy sorozatról valami ismeretterjesztő vagy elemző műsorra, csak azért, mert izgalmas és jó dolog tudni azt, amiről ott most szó van. Ahol önérzet kérdése a szorzótábla, a százalékszámítás, a helyesírás ismerete. Stb.
    Amíg ez a megfelelő minőségű, többmilliós szülői tömeg nem alakul ki, addig az oktatási rendszer, még a mienknél jobb, és jobban ellátott is, csak igen apró lépésekkel viheti előre a dolgát. Hiába vannak elégedetlenkedő szülő. (Mert vannak.)
    .
    Vagyis ugyanaz a helyzet, mint a nagypolitikában: amíg nem alakul ki pl. a Fideszből, de még inkább a Fidesz politizálási stílusából egyszer s mindenkorra kiábrándult, és azt elutasító tömeg, addig éppen elégedetlenkedhetnek, de …
    .
    Az pedig előre látható, hogy a mostani vezetésnek nem áll sem szándékában, sem érdekében az oktatási rendszert hatékonyabb állapotba hozni. (Pl. az a bizonyos „duális rendszer”, amit a szakképzésben terveznek bevezetni, kiváló bizonyítéka lesz ennek.) Nem is fogja, minden efféle várakozás fölösleges.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (11 szavazatból)
  8. zsuzsenkám 2012. május 15. kedd 14:20
    “NEM HISZI. Meg ö “úgysem hagyná,……….”
    Ha tudnád, hány fiatal barátommal jártunk már igy, néhány barátommal együtt.
    Tanulság: még mindig van mit elvenni tőlük. Azt is féltik, de főként állásukat is.
    Tüntetgetünk !!!!! (csak úgy, hogy meg ne lássanak bennünket, mert repülünk)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (9 szavazatból)
  9. A szülők azért nem fogják pártját a pedagógusoknak, mert többségüknek már volt rossz tapasztalata. A pedagógusok többsége, -illetve magukat annak vallók- nem szeretik a gyereket, és nem tanítanak. Nem érdekli őket, hogy a 30-35 főből mindenki megértette-e a tananyagot, ha néhány gyerek szól, hogy még egy szer magyarázza el, durván elutasítja, korrepetálni nem hajlandó, rohan tovább a tananyaggal, mintha a gyerek lenne a tanárért és az iskoláért, és nem az iskola a gyerekért. Míg a szülők felé gyakran a törődést kedvességet mutatják, a tanórán fúriákká válnak, a férfi tanárok pedig verik a gyereket. Nem tudnak mihez kezdeni az SNI-s a hyperaktiv, hypermotil gyerekekkel, a tanulási részképesség zavarossal, nem tartják be a Szakértői Bizottság erre vonatkozó oktatási-nevelési speciális javaslatait. Most követelik, hogy a gyerek járjon továbbra is akarta ellenére18 éves korig iskolába, hogy nekik legyen állásuk. És a18 évesek majd félanalfabétán hagyják el az iskolapadot. Nem az a tanár feladta, hogy otthonra adja fel a tanulni valót, majd elvárja, hogy a szülő tanítsa meg, magyarázza el azt a gyereknek, holott a szülő maga sem érti a feladatot. ( olykor én sem, két diplomával). Előfordult, hogy az osztályfőnök azt reklamálta egy gyereknél, hogy soha sincs kész a házi feladat, nem tanulja meg a matekot, mert a lusta, trehány szülő nem segít a 3. osztályos gyerekének. Annyira érdekelte a tanár nénit a gyerek háttere, hogy fel sem tűnt neki, értelmi sérült a szülő. Szívesen kiküldeném őket tanulmányútra csak a szomszédba, Ausztriába, ahol valóban integráció zajlik, és ha egy pedagógus nem megfelelőn viselkedik vagy oktat, a Szülői Tanács kéri az elbocsátását, hiszen a szülő a megrendelő, az iskola a szolgáltató, a pénzéért, adóforintjaiért színvonalas oktatást vár el, és azt, hogy gyermeke jól érezze magát az iskolában.Az itthoni 8. osztályos tananyag, ott gimnázium második évfolyamának anyaga, nem rohannak előre, az alapismeretek és az állampolgári ismeretek pontos elsajátítása a cél. Ja, és a tankötelezettség határa mindössze 15 év. Európában, sőt a világon, rajtunk kívül egyetlen országban volt 18 év a tankötelezettség korhatára, de ott sem a gyerekre nézve kötelező érvényű, a gyerek 14 év fölött bármikor kiléphet a padból, és el mehet dolgozni, vagy élhet ahogy akar, hiszen szabadon dönt az életéről, egy szabad országban. Ebben az országban még mindig szeretik az emberek azt hallani, hogy “kötelező”, “tilos” mert még mindig fordítva ülünk a lovon. Azért tanulásra kényszeríteni mindenkit, ( ami persze lehetetlen, hiszen aki nem akar az hiába ül a tanórán nem figyel oda mert nem akar, vagy mert képessége nincs rá) hogy a pedagógusoknak legyen állása, nonszensz. Aki tanulni akar, annak viszont ingyenessé kell tenni az oktatást, és tanulmányai ideje alatt anyagilag teljes mértékben támogatni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (6 szavazatból)
  10. Pedagógusok, ezt megkaptátok!
    .
    “Hoffmann Rózsa: Sok sikert a pedagógusnapi demonstrációhoz!
    Hoffmann Rózsa szerint ferdítésekkel van tele a pedagógus-szakszervezetek keddi nyilatkozata. Az oktatási államtitkár újságírók előtt azt mondta: a tömörülések követeléseivel nem nagyon tudnak mit kezdeni, a tüntetés, a sztrájk pedig alapjog, sok sikert kíván az érdek-képviseleti szervezeteknek.”
    http://nol.hu/belfold/hoffmann_rozsa__sok_sikert_a_pedagogusnapi_demonstraciohoz_
    .
    Az üzenet lényege, akkor is az lesz, amit mondunk, nektek kuss!
    Így lehet bánni és ezt hagyják a jövő nemzedékét szakmailag felkészítők, megérdemlik sorsukat.
    Megígértem, szólnak, ott helyem mellettük, támogatom megmozdulásukat.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  11. A tüntetéssel egyetértek.
    DE a MÓDJÁVAL MÁR NEMIGEN.
    .
    Ma Magyarországon azt nevezik tüntetésnek, amikor x számú emberből álló tömeg felvonul, mint anno május 1-sején, kezükben kis zászló, transzparensek, amit néha a magasba emelgetnek, s nagy ritkán még skandálnak is hozzá ilyen-olyan rigmusokat és MÉG MAJDHOGYNEM SZÉGYELLIK IS MAGUKAT, HOGY NEKIK OTT KELL LENNI :-(((.
    Hát kérem EZ NEVETSÉGES !!! :-(((
    Nevetségesnek látják a nyugati, VALÓBAN DEMOKRATIKUS ORSZÁGOK, de ugyanúgy a FIDESS IS !!!
    .
    Orbán kormányával szemben TILOS ÍGY TÜNTETGETNI !!!
    .
    Tüntetés az, amit láthatunk a fennt emlegetett országokban. NA AZ MÁR TÜNTETÉS !!!
    Az már kifejezi az elégedetlenséget valamivel szemben.
    .
    Amíg csak így ELÉGEDETLENKEDVE VONULGATUNK, KVÁZI TÜNTETGETÜNK, ADDIG OV CSAK RÖHÖG RAJTUNK,
    Úgy kell tüntetni és negatív véleményt kifejezésre juttatni, hogy A HATALMON LÉVŐ SLEPP MINDEN TAGJA KARCOSAN BECSOKIZZON FÉLELMÉBEN !!!
    Uff, én beszéltem.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  12. A tüntetéssel magával egyetértek.
    A MÓDJÁVAL VISZONT MÁR NEM.
    .
    Mert mostanában sajnos, az a magyar módi, hogy tüntetésnek neveznek mindenféle gyülekezést.
    Ma Magyarorszáfon tüntetésnek nevezik azt , amikor X számú emberből álló tömeg BÉKÉSEN VONULGAT, néha zászlócskákat, transzparenseket emelget és néha skandál valamit érthetetlenül + AZ “TÜNTETŐK” MÉLYSÉGESEN SZÉGYELLIK MAGUKAT, HOGY NEKIK OTT KELL LENNI (még valaki meglátja őket, oszt lesz dorgálás). Tisztára, mint régen MÁJUS 1-SEJÉN volt a felvonulás :-(((.
    .
    Hát kérem EZ NEM TÜNTETÉS, EZ CSAK TÜNTETGETÉSSECSKE VAGY DREMONTRÁCIÓCSKA :-(((
    .
    Amíg ez így lesz, addig a nyugati feljett DEMOKRATIKUS ORSZÁGOK, sőt még Orbán is CSAK RÖHÖGNEK RAJTUNK :-(((((!
    Meg lehet nézni külföldi tudósításokban, mit értenek a fentebb említett országokban tüntetésen.
    NA, AZ MÁR TÜNTETÉS !!!
    .
    ANNAK a tüntetésnek, már van olyan hatása, hogy ténylegesen is kifejezi az állampolgárok ELÉGEDETLENSÉGÉT, EGYET NEM ÉRTÉSÉT VALAMIVEL.
    .
    Kis hazánkba is MIMIMUM ILYEN TÍPUSÚ TÜNTETÉSEK KELLENEK !!!
    .
    Mert az ilyen tömegdemonstrációknak MÁR LENNE OLYAN HATÁSA, HOGY Orbán és Államhatalmi SLEPPJE KARCOSAN ÖSSZECSOKIZZA MAGÁT !!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  13. Marcus Aurelius

    Layli
    2012. május 15. kedd
    20:17
    Úgy általában mindenben igazad van, amit leírsz. Kijavítani vagy helyretenni semmit nem tudnék benne. (Annak külön örülök, hogy a személyedben egy láthatóan helyzetismerettel bíró valaki szól hozzá.)
    .
    De egy pár kiegészítés:
    Azt írod: „A szülők azért nem fogják pártját a pedagógusoknak, mert többségüknek már volt rossz tapasztalata.” Tehát a szülők tapasztalatai vegyesek, ugye érthetjük így.
    No most: attól, hogy nekem idáig vegyes tapasztalataim voltak az orvosokkal, még feltétel nélkül támogatom az orvosképzésben részt vevőket, ha volna orvostanhallgató gyerekem, eszembe se jutna úgy viselkedni előtte (képtelen is volnék ekkora színjátszásra), hogy ő, engem látva, és ettől indíttatva megkérdőjelezze, és szabotálja azt, amit az orvosegyetem tőle elvár.
    Attól még, hogy nekem idáig vegyes tapasztalataim voltak a jogászokkal/ügyvédekkel, rendőrökkel, … szóval ez nem ingathatja meg azt az álláspontomat, hogy magára a rendszerre szükség van, a jó működését nagyra becsülöm, a társadalom működéséhez nélkülözhetetlennek tartom. Ugyanígy, azért mert sok szülőnek volt már „szerencséje” alkalmatlan pedagógusokhoz, még nem lenne joga az egész életvitelével valami olyasmit átoltani a gyerekébe, hogy „az iskola csak egy szélhámosság, amivel ott traktálnak, azzal soha nem keresnéd meg a napi kiadásaidat, hülye, aki bedől nekik, annak az élethez semmi köze, aki boldogul, az nem azzal boldogul, legyünk realisták, hol adnak pénzt a háromszög magasságpontjáért,……, ha egyszer azt látom, hogy beadtad nekik a derekadat, és güzülsz nekik mint egy kis hülye, hát az utolsó reményem is elszáll, hogy férfiember lesz belőled, pedig én nem egy köcsögöt akartam…
    Mert a szülők egy jelentős része, ismétlem, az egész életvitelével 0-24 óráig ezt képviseli.
    Ez egy sajnálatos következménye a magas kultúra általános hitelvesztésének (az írástudók sokféle árulásának is), a letűnt szocializmus munkáskultuszának, egy erőltetett macsóskodó életfelfogás divatjának, a kommersz kultúra hegemóniájának, a tömegkommunikáció elüzletiesedésének, és még sok mindennek. Én most csak arra akarok kitérni ebből az egészből, hogy a tehetséges, áldozatkész, odaadó pedagógus is sokszor kudarcot vall, mert egyszerűen minden erényével együtt sincs a gyerek életében akkora súlya, amellyel ellensúlyozni tudná az ellene dolgozó sokféle hatást, gyakran első helyen a családit.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  14. Akkora tudás- és képesség különbséggel azonos osztályba kényszerített létszámú csoportok esetében, ami nálunk általánosan alkalmazott gyakorlat, lehetetlenség elvárni, hogy a pedagógus eredményesen foglalkozhasson mindegyik tanítványával.
    Talán segít majd a helyzeten, ha a többszörösen túlkorosok már nem kapnak lehetőséget arra, hogy azt se hagyják figyelni, aki tanulni akar menni az iskolába.
    És nem ártana változtatni azon a gyakorlaton se, hogy azok esetében, akiknek semmilyen lehetőségük nincsen otthonukban nem csak leckét készíteni, de még tanszereiket megóvni se, azokat inkább egész nap lássák el programokkal, hogy felkészüljenek, ahelyett, hogy teljesítmény nélkül is inkább engedik tovább, csak ne rontsa a levegőt.
    Meggyőződésem, hogy a döntést hozóknak többnyire fogalmuk nincs arról, hogy mekkora kárt okozva ássák alá a jövő nemzedék életre felkészítését.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  15. Tisztelt Layli!
    Számomra írásával bebizonyította, hogy az iskolákkal valóban komoly baj van, mivel feltehetően Ön is iskolában tanult, mégis nagyon egyoldalú a szemlélete.

    Megmutatnám Önnek az érem másik oldalát:
    (Félreértések elkerülése céljából közlöm, hogy nem pedagógus vagyok, de dolgoztam iskolában pár évet.)

    Azt írja: “Nem az a tanár feladta, hogy otthonra adja fel a tanulni valót, majd elvárja, hogy a szülő tanítsa meg, magyarázza el azt a gyereknek, holott a szülő maga sem érti a feladatot.” Ehhez csak két megjegyzést tennék: nem a tanár szabja meg, hogy mit, mennyit és milyen ütemben tanítson, hanem elméleti szakértők, akik általában gyermeket még nem láttak közelről. Másrészt ha a szülő nem tud segíteni gyermekének, mert nem érti az anyagot, akkor nem kellene ilyen gyakran kritizálnia a pedagógus munkáját és kétségbe vonni felkészültségét. Mellékesen a pedagógus energiájának a tanítás csak egy kis részét köti le, mivel a fegyelmezésre és adminisztrációra többet kell fordítania. Egyébként a diáknak nem az a feladata, hogy lehetetlenné tegye a tanítást az órán.

    Arról ír, hogy Ausztriában milyen könnyű kirúgni egy pedagógust. Elárulom, hogy itt is. De nálunk, ha a diák megveri a pedagógust, a diákot nem lehet kirúgni. Az iskolának kell számára új iskolát keresni, amit a szülő természetesen nem fogad el.
    A pedagógusnak pedagógiai módszerekkel kellene boldogulnia az agresszív narkós gyermekkel, akit a szülő, a politika és – írását olvasva – Ön is a pedagógus ellen hangol.

    A pedagógusnak naponta meg kell hallgatnia a diáktól azt, hogy minek tanuljak, mert ha elmegyek szemetesnek 2-3-szor annyit fogok keresni húsz évesen, mint egy pedagógus 40 évesen.

    Kit kurváznak le naponta többször is már az alsó tagozatban Ön szerint – a diákot, vagy a tanárt?
    Ön szerint a tanár veri meg gyakrabban a szülőt, vagy a szülő a tanárt?
    Megkérdezném, hogy ön szerint diákot, vagy pedagógust ütnek meg gyakrabban az iskolában?
    Ön szerint a diákok kiktől kapják a legtöbb agresszivitást? Szülőktől, diáktársaiktól, vagy pedagógusaiktól?

    Kinek a jogai vannak pontosabban megfogalmazva – a diákoké, vagy a tanároké?
    Kinek a kötelességei vannak pontosabban megfogalmazva – a diákoké, vagy a tanároké?
    A szülő a jogait tökéletesen ismeri. És a kötelességeit is ismeri? Tudja, hogy a gyermek nevelése, szocializálása elsődlegesen a szülő feladata? (Közoktatási törvény)

    Tisztában van Ön azzal, hogy a pedagógus nem válogathatja meg tanítványait, “hozott alapanyaggal dolgozik”?

    Az SNI problémák kialakulásáért és megnövekedett arányáért a pedagógus, a szülő, a társadalom, a táplálkozás, a média, a politika milyen arányban felelős Ön szerint? Mellékesen az SNI-s gyermekekhez speciális felkészültséggel rendelkező szakembereket kellene pluszban biztosítani, valamint nem 35-ös létszám mellett kellene velük külön foglalkozni. Pénzhiány miatt azonban ez nem lehetséges.

    Tudja-e Ön azt, hogy olyan iskolákat büntettek anyagilag, ahol a hátrányos helyzetűek aránya 100%, a halmozottan hátrányos helyzetűek aránya 45%, 10-15 fős osztályokban foglalkoznak a nagyrészt roma gyermekekkel. (az alacsony osztálylétszám miatt az állami fejkvótának csak egy részét kapták meg) Ezen iskolák nem kapták meg a kistérségtől az SNI-s gyermekeknek járó felzárkóztatást. Ugyanakkor ezen iskolákat tették meg sok helyen – törvénytelenül – kötelező beiskolázási hellyé. Mellékesen az itt tanító pedagógusok fizetése a legalacsonyabb, felészültsége a legmagasabb, ugyanakkor társadalmi megbecsültségük a legalacsonyabb. Jelenleg ezen iskolákat zárják be és nem törődnek azzal, hogy a gyermekek hova mehetnek tanulni. Ha nem tanulnak a szocializációjukat otthon oldják meg?

    Tudja Ön azt, hogy a hátrányos helyzetű gyermekekre kiírt iskolafejlesztési pályázaton 5% körül nyert olyan iskola, ahol magas a hátrányos helyzetűek aránya?

    Integrált oktatásról ír. Ön szerint a szegregált oktatást a pedagógusok, vagy a szülők hozták inkább létre?
    Írásából már csak azt a részt hiányoltam, hogy a pedagógusok szabadsága 3 hónap. (Egyébként ez nem igaz, mégis gyakran elhangzik)

    Tudja Ön azt, hogy a pedagógusok továbbképzését végző SZAKEMBEREK nagy százaléka még sohasem tanított?

    Gyakran mondják, hogy a pedagógusok átlagkeresete magas. Tudja Ön, hogy egy közepes településen egy középiskola 50 körüli igazgatója több felsőfokú nyelvvizsgával és néhány diplomával sem keresi meg a pedagógus átlagbért? (Pedig nem heti 22 órát van bent) Az átlagbérben ugyanis igen sok magas fizetésű, gyermekkel nemigen találkozó ember bére is benne van.

    Nem gondolt még arra, hogy a pedagógus esetleg azért fáradt, mert másodállást vállal, hogy enni tudjon? Tudja Ön azt, hogy a pedagógusok egy része csak pár órát tanít az egyik iskolában, pár órát a másikban, utazási hozzájárulást nem kap, nyáron nincs fizetése, mert évente új szerződést kötnek vele?

    Tudja Ön azt, hogy a pedagógus saját telefonjáról saját költségén hívja a szülőt, a szülő este 10-kor is telefonálhat neki. A pedagógus otthon saját nyomtatóján saját papírra nyomtatja ki az anyagokat, gyakran saját pénzén veszi a krétát, mert az iskolának nem telik rá? Ha kirándulni viszi az osztályát az természetes, ugyanúgy természetes, hogy minden felelősség az ővé. Természetes az is, hogy az utiköltségét és a szállásköltségét is saját maga fizeti.

    Megkérdezném Öntől, hogy tudja-e azt, hogy a közalkalmazottak és köztisztviselők bérét hasonlóan számolják? Egy alapösszeget szoroznak össze egy számmal, ami a végzettségtől és a pályán eltöltött időtől függ. Csakhogy a hivatalnokoknál ez az alapösszeg jóval nagyobb mint a pedagógusoknál.
    Ön szerint a hivatalokban ennyivel magasabban képzett és lelkiismeretesebb dolgozók vannak? (Egyébként a szabadságuk azonos a pedagógusokéval)
    Összehasonlításképpen közlöm, hogy egy polgármesteri hivatali csoportvezető 25 évesen egy diplomával kb 1,5-2-szer többet keres, mint egy iskolaigazgató 45 éves korában 2 egyetemi diplomával egy önkormányzati iskolában. Mellékesen megjegyzem, hogy egy iskolaigazgató munkaideje több, és ő nem kap telefon-, gépkocsi támogatást, nem kap kafetériát, valamint a jutalmakat is csak hírből ismeri. Ha egy jóval alacsonyabban képzett polgármester fizetésével vetem össze, akkor a különbség még szembetűnőbb. (Mellékesen a polgármesternek joga van tévedni, felelőssége pedig meglehetősen korlátozott)

    Ha egy 2 éve dolgozó pártkatonát kirúgnak a köztársasági elnöki hivatalból, mert dilettáns, akkor 3 millió körüli végkielégítést kap, ha egy pedagógust kirúgnak pénzhiány miatt abból az iskolából, ahol 30 éve tanít, akkor 1-1,5 millió végkielégítés járna neki, de gyakran csak évekig tartó munkaügyi per után kaphatja meg azt.

    Tudja-e, hogy hány éve van befagyasztva a pedagógusok bére?

    A pedagógusok beszélnek arról, hogy minden ember annyit ér, amennyije van?

    Tudja-e Ön, hogy MSZP-SZDSZ ál szoclib oktatáspolitikája alatt ha egy pedagógus tudomására jutott, hogy általános iskolás kiskorú diákja rendszeresen narkót fogyaszt, akkor sem közölhette ezt a szülővel, mivel a diák személyiségi jogait csorbította volna?
    Tudja-e Ön, hogy ugyanekkor kötelezték az iskolák igazgatóit arra, hogy a bejárattól maximum 3 méterre nagy kék betűkkel ki kell írni azt a telefonszámot, ahol feljelentheti a diák pedagógusát? A felettes szervek pedig nem tudtak választ adni arra, hogy a pedagógus hova forduljon akkor, ha az ő személyiségi jogai sérülnek. Ha egy diák megalázza, leköpi tanárát, esetleg szexuálisan molesztálja órán, akkor bíróságra mehet a pedagógus, jobb esetben 3 év múlva megvan az ítélet, bár igaz, hogy eközben elvégezte a kimozdíthatatlan diák emelt fővel iskoláját, és közben tönkretett egy osztályt.

    Tudja-e Ön, hogy a tanuláshoz való jogot csak úgy értelmezték, hogy nem lehet kirúgni a renitens diákot, azt már nem vették figyelembe, hogy az osztályban másik 25 diáknak is joga volna a tanuláshoz a pedagógusnak pedig a tanításhoz?

    Ha egy orvos azt közli Önnel, hogy csak akkor menti meg az életét egy műtéttel, ha előre zsebből-zsebbe letesz 100.000 Ft-ot, akkor ez természetes és gyakori. Mit szólna hozzá, ha egy pedagógus csak akkor engedné át gyermekét, ha előre letesz X összeget?

    Ezután jött a kormányváltás és a pedagógusok rájöttek, hogy a múlt nem is volt olyan rossz.
    Kormányunk bölcs vezetője, talpnyalói és térdencsúszó oktatási államtitkára a korábbinál sokkal hatékonyabb módszerekkel verik szét a még megmaradt oktatást.
    A pedagógusok egy része nem saját állásuk féltése miatt ellenzi a tankötelezettségi kor csökkentését, hanem tudják, hogy ezen fiatalok nagy része – munkahely hiányában – az utcán fog lődörögni, a narkóhoz, a szórakozáshoz pedig pénz kell. Marad a dealerkedés és a bűnözés számukra. A pedagógusok számára pedig a bércsökkentés, óraszám emelés, az ÁFA emelése, az adók növekedése, mert ugye a közbiztonság egyre többe kerül. Itt jegyezném meg azt a tényt, hogy a korábbi véleményekkel ellentétben nem csak fideszre szavazó pedagógusok vannak.

    Öszzefoglalva:
    Az oktatásügy olyan mint a foci: mindenki ért hozzá.
    Moldova után szabadon: Mára csak az maradt a pedagógus pályán aki megszállott és még megengedheti magának, az aki mazohista, vagy az, aki máshoz nem ért.

    A ‘80-as évek közepén értelmi fogyatékos cigány bűnözőkkel foglalkoztam egy javítóintézetben. Személyes véleményem az, hogy 2010-ben egy átlagos általános iskolai osztály viselkedése ugyanolyanná vált mint az előbb említett csoport. A különbség csak az, hogy most magasabb a funkcionális analfabéták aránya. És ez csak a kezdet.

    Mindezt nem a pedagógusoknak köszönhetjük! Kedves szülők! Ha annyira értenek az oktatáshoz, váltsanak szakmát és menjenek el pedagógusnak!

    Úgyhogy ne a pedagógusokat csepüljük ezen a fórumon, megteszik azt mások máshol, és ne vitassuk a sztrájkhoz való jogukat!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

Bukta a Hősök terén, alig mentek tüntetni 2012. június 18. hétfő | AN

Elég volt! 2012. június 11. hétfő | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos