Ronai and Ronai
AMERIKAI

Mesterházy: Washingtonnak segítő szándékú aggályai vannak 2012. május 10. csütörtök 13:47 | AN Forrás: MTI

  • Hozzászólások(6)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Mesterházy: Washingtonnak segítő szándékú aggályai vannak
Washington/Budapest – Az amerikai partnerek segítő szándékkal fejezik ki aggályaikat a magyarországi fejleményekkel kapcsolatban, jelentette ki szerdán Washingtonban Mesterházy Attila, az MSZP elnöke és frakcióvezetője. Martonyi János külügyminiszter a magyar-amerikai diplomáciai kapcsolatok felvételének 90. évfordulója alkalmából tartott csütörtöki budapesti konferencián viszont úgy fogalmazott: sok közös érték köti össze Magyarországot és az Egyesült Államokat, de nem feltétlenül választják mindig ugyanazt az utat a kihívások leküzdésére.
.
Sok közösen vallott érték, így a demokrácia, a szabadság és az emberi jogok [sic!] – kötik össze Magyarországot és az Egyesült Államokat, de nem feltétlenül választják mindig ugyanazt az utat a kihívások leküzdésére, jelentette ki Martonyi János, a budapesti diktatúra diplomáciájának irányítója a magyar-amerikai diplomáciai kapcsolatok felvételének 90. évfordulója alkalmából tartott csütörtöki budapesti konferencián.
.
A Külügyminisztérium, a budapesti amerikai nagykövetség és a Közép-európai Egyetem (CEU) által rendezett tanácskozáson Martonyi János kiemelte, magától értetődő, hogy Magyarország és az Egyesült Államok nem mindig ugyanazokat a megoldásokat választja, de ettől még „a demokráciának ugyanahhoz a családjához tartoznak”, és igyekeznek jobbá tenni a világot. Példaként említette a két ország együttműködését Afganisztánban és Líbiában.
.
Sztáray Péter, a Külügyminisztérium politikai igazgatója az első washingtoni magyar nagykövetről, Széchenyi László grófról beszélt. Mint felidézte, a diplomatát már megbízatása előtt is különleges kapcsolat fűzte az Egyesült Államokhoz, hiszen felesége, Gladys Vanderbilt amerikai volt – mondta. A diplomata lánya, Ferdinandine Széchenyi is részt vett a konferencián.
.
Andrew Ludányi amerikai magyar politológus, egyetemi tanár arról beszélt, hogy míg az 1890-es évektől az Egyesült Államokba érkező magyarok elsősorban a jobb megélhetés miatt vándoroltak ki, és nem is nagyon érdekelte őket az amerikai külpolitika, az I. világháború után érkezett emigránsok már inkább politikai okokból hagyták el Magyarországot, és fontos volt nekik a magyar-amerikai kapcsolatok alakulása.
.
A magyar-amerikai diplomáciai kapcsolatok kezdete 1921. december 17-re tehető, az Egyesült Államok 90 éve létesített követséget a magyar fővárosban, gróf Széchenyi László pedig átadta követi megbízólevelét Washingtonban.
.
„Az amerikai külügyminisztériumban az jelezték, [Hillary Clinton] külügyminiszter asszony legutóbbi levele nem előzmények és nem következmények nélkül való, és hogy vannak aggályaik az abban is szereplő folyamatokkal kapcsolatban. Az látják, hogy ez a helyzet nem változott, és nem volt nagyon pozitív a reakció Magyarország részéről”, mondta Mesterházy Attila New Yorkban.
.
A szocialista politikus megbeszélésein szerint szóba került a médiatörvény, a választójogi törvény, a kormányzati gazdaságpolitika, valamint több európai esemény, egyebek között a görögországi választások eredményének várható hatásai.
.
Az MSZP elnöke az amerikai külügyminisztériumban Marie Yovanovitch európai ügyekért felelős helyettes államtitkárral, Richard Morningstarral, a tárca eurázsiai energetikai ügyekben illetékes különmegbízottjával, valamint Tomicah Tillemannal, a külügyminiszter tanácsadójával (Tom Lantos unokájával) folytatott megbeszélést a magyar-amerikai viszonyról, az energiabiztonság, egyebek között a Nabucco gázvezeték kérdéseiről, valamint a Tom Lantos Intézet működéséről.
.
Az ellenzéki politikus hasonló témákban tartott előadást több washingtoni politikatudományi kutatóintézetben, így az Európai Politikai Elemző Központban, az Atlanti Tanácsban, a Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központjában, a Progresszív Amerikáért Központban. Járt a The Washington Post szerkesztőségében és találkozott Maximilian Telekivel, az Amerikai Magyar Koalíció elnökével, valamint a Johns Hopkins Egyetem két Magyarországgal is foglalkozó szakértőjével, Charles Gatival és Kurt Volkerrel. A Nemzetközi Valutaalapnál informális beszélgetést folytatott a szervezet magyar alkalmazottjaival. Mesterházy csütörtöktől New Yorkban tárgyal majd a Rágalmazásellenes Liga, a Freedom House és a Columbia Egyetem képviselőivel.
.
Tárgyalópartnerei Mesterházyt az MSZP-nek az egyes kérdésekben képviselt álláspontjáról kérdezték, valamint arról, hogy hogyan készül az ellenzék a következő választásra. A politikus rámutatott, washingtoni tárgyalópartnerei mindenütt hangsúlyozták, hogy Magyarország az Egyesült Államok partnerországa, és amikor „kritikát fogalmaznak meg vagy aggodalmat, az ebből fakad”.
.
„Segítő szándékot olvastam ki a demokratikus értékekre, a jogállamiságra, a dialógus hiányára vagy a gazdaságpolitikai megoldásokra vonatkozó megfogalmazásokból. Az elemzők körében, úgy látom, egy kissé megütközést keltett, hogy miért nem pozitívan reagál a magyar kormány ezekre, és miért nem érzi ki azt a segítő szándékot, amely ezt a partneri viszonyt az elmúlt időszakban jellemezte”, fogalmazott Mesterházy Attila.
.
Az ellenzéki politikus szerint az amerikai elemzők úgy észlelik, „bedugultak azok a csatornák” amelyeken hatni lehetne a magyarországi politikai folyamatokra.
.
Az energiabiztonsággal kapcsolatban Mesterházy azt hangsúlyozta: Magyarország előtt az a kettős cél áll, hogy az egyoldalú függőség csökkentése érdekében mind az elérési útvonalakat, mind a gázbeszerzési forrásokat diverzifikálja. Mint mondta, az amerikai külügyminisztériumban, ahol tisztában voltak a különböző csővezeték-projektek állapotával, nem keltett meglepetést Orbán Viktor miniszterelnöknek a Nabuccóval kapcsolatban tett brüsszeli kijelentése, de egyes kutatóintézetekben azt politikai nyilatkozatnak vették. Elemzők az MSZP elnöke szerint némi meglepetést mutattak a kormány keleti nyitásának ügyében, különösen a Fidesz korábbi politikájának ismeretében.
.
Mesterházy tárgyalópartnereinek kifejtette, hogy az IMF-fel aláírandó hitelkeret-megállapodás, ha az jó feltételekkel köthető meg, nemzeti érdek, az MSZP azonban semmilyen információval nem rendelkezik a magyar kormány ezzel kapcsolatos szándékairól. Megítélése szerint a miniszterelnök még nem döntötte el, hogy akar-e ilyen megállapodást, vagy sem, és úgy fogalmazott: „úgy látom, hogy nem őszinte a kormány elköteleződése a megállapodás mellett”.
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (2 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +5 ( 7 szavazatból)
Mesterházy: Washingtonnak segítő szándékú aggályai vannak, 5.0 out of 5 based on 2 ratings

Címkék:, ,

  • Hozzászólások(6)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

6 Reader’s Comments

  1. Magyarországnak, majd azután lesz esélye az USA-ba, miután a hivatalba levő elnök, egy kávéra meghívja Magyarország miniszterelnökét.
    Addig meg találgathatnak a politikusok, agyalhatnak az elemzők., ahelyett, hogy komolyan tennének ennek megvalósulásáért.
    Na, nem a kávé miatt.
    Így látom.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (10 szavazatból)
  2. Ez a cikk szebben mutatna a hivatalos magyar diplomácia ormótlan ökörködése nélkül. :(((

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (6 szavazatból)
  3. Leslie G. Charteris

    Ki emlékszik már rá, hogy Orbánék annak idején telekiabálták a világot amiatt, hogy Gyurcsány az oroszokkal megállapodott a Déli áramlat miatt.Amellett, hogy a Nabuccoba is belépett.Akkoriban ezzel sikerült Gyurcsányt oroszbarátnak beállítani Amerikában.Most Orbán hagyja ott a Nabuccot és támogatja a Dél áramlatot.Emlékeztetőül Orbán 2008-as véleménye:http://index.hu/belfold/rbn0816/#
    Az írás magáért beszél. Nem véletlen, hogy ma Orbán a kazah, az albán, az ukrán államfővel tárgyal.Barrosoval, csak ha rapportra hívják (.Az a töketlen Tabajdi Csaba meg megvédi az unióban, mert lechavezezik Orbánt.)
    Mesterházy, amikor arról értekezik, hogy az MSZP az egyoldalú orosz függés ellen van, megemlíti, hogy azt éppen a kiátkozott Gyurcsány kezdeményezte?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (11 szavazatból)
  4. Az amerikaiak segítő szándéka megkérdőjelezhetetlen, a csuti őszintesége.és igazmondása viszont igen. Az exkommunista martonyi fel is hívja a világ figyelmét, hogy az USA és Magyarország nem járnak egy úton. Remélem ezt nem úgy gondolta, hogy az amerikaiak tértek le a demokrácia útjáról. Nyilvánvaló, hogy a korporatív állam építése inkább a Musolini-féle fasiszta útra hasonlít.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (8 szavazatból)
  5. Mennyiben fogjuk ezt érzékelni mert itt a lényeg?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  6. Orbán Washingtonban Perszóna non grata ! Őt oda már soha nem fogják meghívni, hiszen az olyan lenne, mintha Kadhafit hívták volna meg anno. Amerika segítő szándéka abban nyilvánul meg elsősorban, hogy eltűnjön az Orbán kormány. Ez dicséretes, de az ország népének tragikus. Orbán már annyi kárt tett a hazának, hogy az összegszerűen szinte felbecsülhetetlen. Remélhetően majd a számonkérés se fog elmaradni!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
Kapcsolódó cikkek

Tolongás a hamis illúziók útján 2012. november 25. vasárnap | AN-álláspont/Bartus László

Mesterházy a bojkott ellen agitál 2012. november 18. vasárnap | AN

Horthy csak október 15. után lett rossz 2012. október 21. vasárnap | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos