Ronai and Ronai
AMERIKAI

Egyértelműen a Klubrádiót akarják eltaposni 2012. május 23. szerda 15:09 | AN Forrás: MTI

  • Hozzászólások(5)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Egyértelműen a Klubrádiót akarják eltaposni
Brüsszel/Budapest – A magyar Országgyűléshez fordult szerdán az Európai Újságíró-szövetség (EFJ) a rádiófrekvenciák ügyében, kérve a jogállamiság tiszteletben tartását, és azoknak a javaslatoknak az átgondolását, amelyek az EFJ véleménye szerint veszélyt jelentenek a sajtószabadságra nézve.
.
Brüsszeli közleményében a szövetség megállapította, hogy előző pénteken a magyar parlament módosításokat hagyott jóvá a médiatörvényhez. Néhány változtatás az Alkotmánybíróság tavaly decemberi döntését vette figyelembe, „de újságírók szerint a javaslat néhány része rendkívül ellentmondásos, így például az, amely kimondja, hogy csak a Médiatanácsnak van joga jóváhagyni sugárzási megállapodásokat, ami azt jelenti, hogy a bíróságnak többé nem lesz lehetősége az ilyen megállapodások szabályainak alakítására vagy felülvizsgálatára”, írta az EFJ.
.
Az európai szakmai szövetség felhívta a figyelmet arra a másik módosítási indítványra, amelynek értelmében a Médiatanács nem is lenne köteles szerződést kötni. „Más szavakkal, ha van is egyértelmű győztese egy tendernek, a Médiatanácsnak jogában áll figyelmen kívül hagyni a tender eredményét”, szögezi le a brüsszeli közlemény, amely kitért arra is, hogy a javaslat értelmében ez a szabály a folyamatban levő eljárásokra is visszamenőleg alkalmazandó lenne. Az EFJ szerint ezek a javaslatok egyértelműen a Klubrádió ügyéből fakadnak.
.
Az Európai Újságíró-szövetség felhívta a figyelmet arra, hogy az említett módosító javaslatokról csütörtökön tervezik a szavazást. Az EFJ és tagszervezetei, a MÚOSZ és a Magyar Sajtószakszervezet  felszólítja az Országgyűlést, hogy gondolja át a döntést a jogállamiság tisztelete és a sajtószabadság nemzetközi normái jegyében”, olvasható a budapesti önkényuralom címére intézett sokadik nyugati figyelmeztetésben.
.
A Médiatanács blogján hétfőn jelent meg bejegyzés arról, hogy eddig sem keletkeztetett szerződéskötési kötelezettséget a hatóság számára egy frekvenciapályázat megnyerése, így a médiatörvény egyik javasolt módosítása e tekintetben nem jelentene új helyzetet. A blogbejegyzés szerint a médiatörvény értelmében ha a pályázat nyertese a szerződésben irreális feltételeket támaszt, a jogszabályoknak vagy a pályázati kiírásban foglaltaknak nem megfelelő szerződést akar kötni a hatósággal vagy a pályázat után csődöt jelent, akkor a hatóságnak nem kötelessége aláírni a szerződést. De akkor sem kell szerződést kötnie, ha a szerződéskötésre irányuló hatósági eljárásban a nyertes pályázó nem vesz részt vagy akadályozza a szerződés megkötését.
.
A médiatörvény lehetséges változtatásait elemző blogbejegyzés szerint „furcsa” a másik beállított vád, hogy mostantól csak hatósági szerződéssel lehet médiaszolgáltatást nyújtani, ami sértené a média szabadságát. Mint írják, a frekvenciákat mindig is kizárólag szerződéskötés után lehetett használni, de a korábbi médiatörvény értelmében úgynevezett műsorszolgáltatási szerződést kellett kötni. Az új médiatörvény ezt a szerződésformát alakította hatósági szerződéssé, ami a bejegyzés szerint a jogbiztonság szempontjából jelentős előrelépés, mert a korábbi, csak félig-meddig hatóság-ügyfél viszony mind a jogalkalmazás, mind a szerződéses felek, mind pedig a bírói joggyakorlat számára is nehézségeket okozott.
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (6 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +11 ( 11 szavazatból)
Egyértelműen a Klubrádiót akarják eltaposni, 5.0 out of 5 based on 6 ratings

Címkék:, ,

  • Hozzászólások(5)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

5 Reader’s Comments

  1. Az nem lehet, hogy el akarják taposni!
    Az orbán miniszterelnök megmondta még a Clintonnénak is, hogy mindent megtesz a Klubrádió érdekében, meg a pállfy kereszténydemokrata borszakértő tévébemondó többször is bemondta a rádióban, hogy egy rendes plurális demokráciában szükség van az ilyen hangokra, ő maga csak azért nyomta meg a gombot a szavazáskor, mert az a törvény amit hoztak, az majd úgyis elbujdosik szégyenében a világ végére, de legalább a törvénytárba a csúf kis paragrafusaival együtt, hogy ne kelljen őket pont a Klubrádió ellen alkalmazni. És megmondta a szóvivő, már nem is emlékszem melyik volt az, hogy a szalay annamari igenis egy nagyon rendes nő, akiben csak csupa szívjóság, és szeretet lakozik. Mert ám senki se higgyen a szemének, meg annak a sok mindennek, ami az új törvényben le van írva, mert majd azok jól elszégyellik magukat, és azon nyomban irulva – pirulva maguktól megváltoznak ennyi jóakarat láttán.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +15 (19 szavazatból)
  2. Már tökmindegy.
    Itt már bevégeztetett.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (11 szavazatból)
  3. A Médiatanács blogján arról nincs véletlenül semmi, hogy ilyen “visszafogott” ellenzék mivel is zavarja a hatalmat, a hatalom erőteljes kiszolgálása mellett?
    Netán így akarják megszüntetni a biztonsági szelep funkciót?
    Ezzel a tényleges forradalmat kockáztatják – diktatúrából nem lesz más kiút!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (14 szavazatból)
  4. Nahh, MOSTZ kapcsoltam le a Klubrádiót..
    Egyszerűen NEM BÍROM a Lendvai Ildikó derűs okoskodását , a Rádió megszüntetésének ” jogi ” hátteréről.
    A Bolgárgyurka-műsorban.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (7 szavazatból)
  5. A “megvédeni” kifejezés jelentése az ellenkezőjére utal.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (4 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Arató kioktatja a hallgatókat 2013. október 29. kedd | AN

Gyurcsány Ferenc telefonja Arató Andrásnak 2013. október 27. vasárnap

A Klubrádió magas etikai normái 2013. október 26. szombat | Bartus László

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos