Ronai and Ronai
AMERIKAI

Nagymértékű a negatív meglepetés 2012. május 16. szerda 8:58 | AN Forrás: MTI

  • Hozzászólások(8)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Nagymértékű a negatív meglepetés
London – Londoni felzárkózó piaci elemzők szerint lehetséges, hogy a vártnál sokkal gyengébb keddi magyar GDP-adatok nyomán lefelé kell majd módosítani a magyar gazdaság növekedésére szóló előrejelzéseket, bár egyes citybeli vélemények szerint több egyszeri hatás is szerepet játszhatott az előrejelzésektől elmaradó növekedési számokban, és a német gazdaság robusztus teljesítménye miatt az sem kizárható, hogy a későbbi végleges első negyedéves GDP-kimutatás jobb lesz a mostani előzetes becslésnél.
.
A Goldman Sachs bankcsoport londoni elemzői a keddi KSH-becslést kommentálva közölték: tekintettel „a negatív meglepetés mértékére”, és azokra az előzetes jelekre, hogy a visszaesés meglehetősen széles bázisú volt, lefelé mutató kockázatok hatnak a cég által jelenleg érvényben tartott idei magyar GDP-előrejelzésre.
.
A Goldman Sachs most érvényes prognózisa 2012 egészére 0,5 százalékos GDP-csökkenést jósol 2012 egészére a magyar gazdaságban.
.
A JP Morgan bankcsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó térségi elemzői is azt közölték a keddi előzetes GDP-becslés után, hogy tekintettel a vártnál meredekebb visszaesésre, a ház már hozzákezdett a magyar gazdaság idei egész éves teljesítményére szóló – jelenleg zéró növekedést jósló – előrejelzésének felülvizsgálatához.
.
A JP Morgan elemzői ugyanakkor közölték: megvárják a részletes GDP-adatsort, mivel gyanújuk szerint egyszeri tényezőknek lehetett komoly szerepük a mostani gyenge magyar GDP-adatban.
.
A cég szerint mindazonáltal annyi már most valószínűsíthető, hogy a magyar gazdaság technikai recesszióba kerül – vagyis legalább két egymást követő negyedévben negatív GDP-adatot produkál –, tekintettel arra, hogy a költségvetés feszesebbre húzása várhatóan nyomást gyakorol a magánfogyasztásra, ráadásul a legutóbb bejelentett új konszolidációs intézkedések az idei év végén és 2013-ban is terhelhetik a növekedést.
.
Mindemellett az egyes szektorok aktivitását mérő beszerzési menedzserindexek (PMI) is meredeken visszaestek a múlt hónapban, és az euróövezeti kilátások szintén kockázatot jelentenek a magyar gazdaság teljesítményére, hangsúlyozták keddi értékelésükben a JP Morgan londoni elemzői.
.
A ház szakértői közölték: a keddi magyar GDP-becslés alátámasztja a cég azon várakozását, hogy a magyar jegybank az idei év végéig összesen 1,00 százalékpontos kamatcsökkentést hajt végre.
.
Az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőközpont, a Capital Economics felzárkózó térségi közgazdászai a közép-európai térség több országának keddi előzetes GDP-adatait feldolgozó helyzetértékelésükben közölték: olvasatuk szerint a számsorok azt mutatják, hogy a gazdasági teljesítmény a felzárkózó európai térség jelentős részében már az euróövezeti válság legutóbbi eszkalációja előtt csökkenni kezdett.
.
A ház szerint a „meglehetősen komor” térségi adatok két okból is meglepők. Egyrészt az első negyedévben elvégzett különböző felmérések – különösen az Európai Bizottság gazdasági hangulati jelzőszámai – arra utaltak, hogy a térségi gazdasági aktivitás stabilizálódott az idei első három hónapban, másrészt a keddi adatok tanúsága szerint Németország – amelyhez a közép-európai gazdaságokat mélyen integrálódott feldolgozóipari beszállítói hálózatok kötik – meglepően jól teljesített az első negyedévben, ebből azonban az előzetes GDP-becslések szerint csak Szlovákia tudott hasznot húzni.
.
Mindez a Capital Economics londoni elemzői szerint azt is jelentheti, hogy a mostani első becslésekhez képest javulhatnak a későbbi, részletesebb GDP-adatok, bár a cég szakértői hangsúlyozták azt is, hogy a múltbeli térségi felülvizsgálatok általában csekély mértékűek voltak, átlagosan nem haladták meg a 0,1-0,2 százalékpontot.
.
A Capital Economics szakértői szerint mindemellett “megvalósulni látszik” a ház azon előrejelzése, hogy az euróövezet felbomlása még az idén megkezdődik, és ez is lefelé ható kockázatokat jelent.
.
A cég szerint mindezt egybevetve valószínű, hogy kiéleződik a vita a közép-európai országokban a növekedést támogató és a költségvetési szigorítást célzó intézkedések kérdésében. A Capital Economics elemzői szerint egyes térségi országokban, különösen Csehországban, mód nyílhat a költségvetési konszolidáció ütemének enyhítésére, költségvetési vagy monetáris gazdaságélénkítő lépésekre azonban a régió egyik gazdaságában sincs sok mozgástér.
.
Mindezek alapján a ház londoni elemzői közölték: továbbra is megfelelőnek tartják a térség növekedésére érvényben tartott, a szélesebb londoni konszenzustól elmaradó idei GDP-előrejelzéseiket.
.
A Capital Economics Oroszországban 3 százalékos, Lengyelországban 2 százalékos gazdasági növekedést vár 2012-re, Bulgáriában és Romániában ugyanakkor egyaránt fél százalékos, Csehországban 1 százalékos, Magyarországon pedig 1,5 százalékos GDP-visszaesést valószínűsít az idei év egészére.
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (2 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +2 ( 2 szavazatból)
Nagymértékű a negatív meglepetés, 5.0 out of 5 based on 2 ratings

Címkék:, ,

  • Hozzászólások(8)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

8 Reader’s Comments

  1. Mi ezen a meglepödés?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  2. T miaszösz
    Tudod ők nem itt élnek, igy a multimédia hatása
    nagy mértékben befolyásolja véleményüket.
    Hiszen a gulyásmicsodától csodát akartak várni.
    Pedig már a gulyásból is kilopták a húst.
    Mi magunkon érezve a folyamatokat attól lepődnénk
    meg, ha másként lenne.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  3. Matolcsy ámokfutása a “hurrá” kommunikáció ellenére államcsőd felé mozgatja a magyarságot. Eddig mindenütt az ellenkezője következett be annak, amit hirdettek. (Még a gyerekszámban is a tényleges ellenkezőjét hangoztatta)
    A “megdicsért” cégeknél nagyszabású leépítésbe kezdtek, illetve kimenekítik vagyonukat.
    DE MATOLCSY SÉRTHETETLEN.
    A 16% bebetonozva.
    Az ország lakosságának 90%-a rosszabb helyzetben van, mint 2 éve.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (10 szavazatból)
  4. A magyar gazdasag atmegy a 0-bol -2-be. Meglepodott valaki? Meg kellett volna?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  5. Gyurcsány a hibás.
    Nomeg Kossuth , Petőfi , Károlyi , a Hunyadiak stb…még szerencse hogy jött Horthy őfőméltósága és rendbe tette a dolgokat.
    Csak hát a komcsik.
    Azok…azok aztán mindent elrontottak…
    Hiába no. Minket régen tép a balfaszság.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (9 szavazatból)
  6. Yoda, a 16 % maradjon is bebetonozva, mert nálunk speciel havi 60-70 ezer forint pluszt jelentett a családi költségvetésben. Nem a 16 %-kal van probléma, hanem azzal, hogy a minimálbérest megadóztatják, meg az áfa 27 % (világrekord), a benzin 500 felé kúszik (lassan már az is világrekord). Itt már csak a nyugdíjakhoz lehetne nyúlni, de nem merik, és addig fogják ezt halogatni, amíg a végén senki nem kap egy szép napon nyugdíjat egy büdös vasat se.

    VN:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (4 szavazatból)
  7. Szerintem is a nyugdíjakhoz, főleg a kisnyugdíjakhoz kellene nyúlniuk és nem a 16%-os SZJA-hoz!))))))))))))))))
    Először a gazdagokat kell jóllakatni, hogy a szegényeknek is adni lehessen – mondá a miniszterelnök! Tehát a sok kicsi tartja el a kevés, de magasabb jövedelműeket – KÖSZ!
    Abba kell belerúgni, aki már a földön van és nem tudja magát megvédeni – de még nem ment a vonat alá és nem ugrott ki az emeletről, megvárja míg gyógyszer nélkül simán csak bekómál, vagy éppen éhen hal esetleg megfagy az otthonában!
    “Aki megcsúfolja a szegényt…aki gyönyörködik másnak nyomorúságában, büntetlen nem lészen!”

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  8. Az orthodox közgazdaságtan szerint már az is súlyos problémát jelent, ha a gazdasági növekedés csökken. Amikor azonban a gazdaság egésze (tehát nem a növekedés!) csökken, óriási problémák állnak elő. Ez persze az orthodox szemlélet, Matolvajcsynak ettől eltérnek az elgondolásai. Ideje volt szabadságra mennie: hátha kicsit javul a helyzet ebben a neygedévben.
    .
    Egyébként meg várjuk a legújabb terveket: pl. a Wass, esetleg a Nyírő Tervet. Kormányzó urunkról elhíresült Tervről már álmodni sem merek…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Matolcsy távozását követeli az MSZP 2012. augusztus 15. szerda | AN

A Fidesz lenyúlná a devizatartalékokat 2012. június 8. péntek | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos