Ronai and Ronai
AMERIKAI

Nem hozza zavarba az erő alkalmazása 2012. május 29. kedd 19:40 | AN Forrás: MTI

  • Hozzászólások(5)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Nem hozza zavarba az erő alkalmazása
Washington – Barack Obama amerikai elnök személyesen dönti el, hogy az al-Kaida terrorszervezet mely feltételezett tagja kerüljön a titkos halállistára, állította keddi számában több jelenlegi és volt amerikai hivatalos személyre hivatkozva a New York Times.
.
A halállista az al-Kaida azon tagjainak a nevét tartalmazza, akiket az amerikai biztonsági szerveknek Pakisztánban, Jemenben vagy Szomáliában dróncsapással kell megsemmisíteniük.
.
A lajstromba veendő terroristákat Jemen és Szomália esetében a Pentagon mintegy 100 terror-elhárítási szakértője jelöli ki, a pilóta nélküli repülőgépekkel Pakisztánban végrehajtott csapásokért a CIA felelős. Az előbbi két ország esetében az elnök minden egyes likvidálás esetében személyesen dönt, az utóbbi ország esetében azonban csak akkor, ha a CIA a  csapás előkészítésében nem jut odáig, hogy csaknem bizonyos legyen abban, hogy a támadásnak nem lesznek polgári áldozatai.
.
A lap szerint Obama 2009 augusztusában akkor rendelte el Baitullah Mehszud, az al-Kaida pakisztáni vezetője megsemmisítését, amikor az a feleségével együtt az egyik sógora otthonában tartózkodott. A támadásban Mehszudon kívül több rokona is életét vesztette. Obama tavaly személyesen döntött arról is, hogy Jemenben öljék meg amerikai állampolgárságú Anwar al-Awlaki radikális iszlamista prédikátort. A lap szerint az amerikai elnökök között nem volt még példa olyan mértékű személyes részvételre, mint amilyet Obama  vállalt magára az al-Kaida elleni küzdelemben.
.
„Ő olyan elnök, akit nem nagyon hoz zavarba az, ha az Egyesült Államok nevében erőt kell alkalmaznia”, jelentette ki Tom Donilon nemzetbiztonsági tanácsadó arra a kérdésre válaszolva, hogy mi lepte meg a legjobban Obamával kapcsolatban.
.
A New York Times a címlapon elindított, terjedelmes, három további újságoldalon folytatódó cikkében beszámol arról a vitáról is, amely az amerikai kormányzaton belül a dróncsapások polgári áldozatainak összeszámlálásáról folyik. A jelenlegi összesítési módszer szerint a műveleti területen minden, fegyverforgatásra alkalmas korú férfi hadviselőnek számít mindaddig, amíg hírszerzési információk alapján posztumusz ártatlannak nem minősül. A lap szerint ez az egyik magyarázata annak, hogy a hivatalos amerikai statisztikák szerint miért „egyszámjegyű” a polgári áldozatok száma.
.
A civil áldozatok csökkenésének egy másik oka az, hogy a CIA csökkentette a dróncsapásonként alkalmazott robbanóanyag mennyiségét, miután az elnök az ügyben aggályait hangoztatta, írta New York Times.
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (1 szavazás)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +1 ( 1 szavazás)
Nem hozza zavarba az erő alkalmazása, 5.0 out of 5 based on 1 rating

Címkék:, ,

  • Hozzászólások(5)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

5 Reader’s Comments

  1. Hát kimás jelölné ki ?
    Úgy tudom a mindenkori USA elnök egyben a haderő föparancsnoka is.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  2. Ez az új fajta hadviselés sci-fi-be illik – talán még hatásosabb is a hagyományosnál.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  3. Csak technika kerdese. De mar a II. vilaghaboruban is hasonlo volt a helyzet.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  4. Persze haború van. Csak az eszközök mások. A kártevő vadállatot le kell vadászni.
    A terrort ők választották, kitéve magukat és családjaikat a kockázatnak. Hát nem jött be, USA visszaüt. God bless USA.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  5. Ejnye mar, na. Valasztas elott vagyunk, es minel tokosebbnek tunik a harcias fellepes, annal tobbet kell beszelni rola – mielott tul keso… Igy emeltek a teljesen kozhely informaciot napi hir szintre, a Commander In Chief szereti learatni a baberokat, akkor is ha nem az o fejet kellene megkoszoruzni vele. A barack szezon a vegehez kozeledik…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Orbán Viktor fejezze be a hazudozást! 2012. október 15. hétfő | AN

Szabadságharc adóforintokból 2012. október 10. szerda | AN

Hajsza Ajman Zavahíri után 2012. június 27. szerda | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos