Ronai and Ronai
AMERIKAI

Megtalálták az elveszett kolóniát? 2012. május 6. vasárnap 16:11 | AN Forrás: Yahoo News

  • Hozzászólások(2)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Megtalálták az elveszett kolóniát?
Chapel Hill, Észak-Karolina – Észak-amerikai fehér telepesek egy csoportja tűnt el a tizenhatodik század végén a mai Észak-Karolina területén, Roanoke szigetéről. Egy 425 éves térkép új nyomot szolgáltathat arra nézve, mi történt velük.
.
A londoni British Museum és a First Colony Foundation közös kutatásai középpontjában egy „Virginea Pars” címet viselő ősi térkép áll, amely Virginiát és Észak-Karolinát ábrázolja, és John White, a felfedező rajzolta valamikor az 1580-as években. A dokumentum 1866-ban került a British Museum birtokába.
.
James Horn, a Colonial Williamsburg Foundation alelnöke, a Lost Colony (Elveszett kolónia) című történelmi munka szerzője úgy véli, meggyőző bizonyítékot találtak arra nézve, hogy a közösség továbbköltözött nyugat felé az Albemarle Soundhoz, a Chowan és a Roanoke folyók találkozásához. Az volt a szándékuk, hogy létrehoznak ott egy települést, és ezt a szándékukat egyikük be is jelölte a szóban forgó térképen.
.
Az ábrázoláson két folt látható. Az elsőt nyilvánvalóan egy hiba korrekciójaként ejtették, a másik azonban, amely napjaink Észak-Karolinájának Bertie megyéjén látható – eltakar valamit, ami, ha jobban megnézzük, egy erőd rajza.
.
.
Az amerikai és a brit tudósok szerint az erődszimbólum azt a helyet jelzi, ahová a telepesek költöztek. White abban az időben készítette ezt a térképet több más ábrával együtt, amikor 1585-ben a Roanoke folyón utazott egy expedíció tagjaként, Sir Ralph Lane parancsnoksága alatt. 1587-ben egy 116 angol telepesből álló második kolónia ért partot Roanoke szigetén; őket maga White vezette. Később hazautazott Angliába különféle készletekért, de egészen 1590-ig nem tudott visszatérni, mert közben háború folyt Anglia és Spanyolország között.
.
Mire visszakeveredett, a kolóniának hűlt helyét találta. Tudta, hogy a többség nem volt elégedett a választott hellyel, és ötven mérfölddel beljebb akart letelepedni. A telepesek azonban csak a CROATOAN szót hagyták hátra maguk után fába vésve. Ebből a történészek később sokáig arra következtettek, hogy a telepesek dél felé, a mai Hatteras szigetre költöztek, az ottani indiánok társaságába.
.
Az erődszimbólum felfedezése azonban megkérdőjelezte ezt a teóriát. A felfedezésre azért került sor, mert Brett Lane, a First Colony Foundation igazgatótanácsának tagja feltett egy látszatra triviális kérdést: „Mi van azok alatt a pacák alatt?” A kutatók megállapították, hogy az egyik a Pamlico folyó partvonalán tett kiigazítás, a másik alatt viszont erődszimbólum rejlik, amely csak akkor válik láthatóvá, ha a papírt átvilágítják.
.
A térkép később kulcsszerepet játszott Sir Walter Raleigh terveiben, aki további befektetőket akart szerezni második kolóniája számára, valamint meg kívánta győzni I. Erzsébet királynőt, hogy megtarthassa az újvilági gyarmatok alapítására kapott kiváltságlevelét. A mű jó szolgálatot tett a telepeseknek és a felfedezőknek is.
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (4 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +3 ( 3 szavazatból)
Megtalálták az elveszett kolóniát?, 5.0 out of 5 based on 4 ratings

Címkék:, , ,

  • Hozzászólások(2)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

2 Reader’s Comments

  1. Végre egy JÓ hír.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  2. Jó hír, jó hír… de ki ölte meg Kennedyt?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (5 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Horvátország legyen a horvátoké 2013. október 3. csütörtök | AN

Orbán kitárta a muszlimok felé Magyarországot 2012. november 12. hétfő | AN

Új konkordátumot kötnek a Vatikánnal 2012. február 8. szerda | AN

Orbán udvarol a gyarmatosítóknak 2012. január 24. kedd | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos