Ronai and Ronai
AMERIKAI

Beperelték Amerika legkeményebb seriffjét 2012. május 11. péntek 11:21 | Rákócza Richárd Forrás: Reuters

  • Hozzászólások(18)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Beperelték Amerika legkeményebb seriffjét
Phoenix, Arizona – A polgári jogok megsértése miatt perelte be a szövetségi Igazságügyi Minisztérium Joe Arpaio arizonai seriffet, aki kijelentette: áll a vádak elébe, és leszögezte: a kereset mögött azok állnak, akik nem tudják elviselni az illegális bevándorlás megfékezésére szolgáló arizonai rendszabályokat.
.
Arpaio, aki az Egyesült Államok legnagyobb önálló rendőri körzete, Maricopa megye rendjét hivatott vigyázni, a szövetségi vád szerint módszeres rasszizmussal sérti meg a hispánok alkotmányos jogait. Mint ismeretes, Arizona elsőként hozott az Obama adminisztráció által igencsak helytelenített törvényt, amely egyebek mellett lehetővé teszi, hogy a rendőrség igazoltatáskor a küllemre gyanús emberek esetében rákérdezhessen arra, legálisan tartózkodik-e az állam területén. Arpaio és emberei legfőbb bűne a szövetségiek szerint az, hogy ezt a jogszabályt könyörtelenül és szisztematikusan alkalmazzák is.
.
A kérdezett illegális nehéz helyzetbe kerül, hiszen ha igennel válaszol, a hatóság félrevezetése miatt indulhat eljárás ellene, ha pedig nemmel, akkor kitoloncolhatják az országból. Miután azonban senki sem köteles önmagát vádolni, az illegális a hallgatáshoz is folyamodhat, és természetesen neki sem kell ügyvéd jelenléte nélkül semmilyen kérdésre válaszolnia.
.
A kereset sérelmezi az önkéntes rendőrök eljárását. A szövetségi igazságügy szerint ezek az emberek kiképzetlen civilek, és elsősorban ők azok, akik Arpaio kérdéses hispán-politikájának érvényt szereznek. A kereset által citált statisztikák szerint kilencszer valószínűbb, hogy latin-amerikai gépkocsivezetőt állítanak meg közúti ellenőrzés alatt, mint nem-latint. (A dokumentum nem ad arra választ, hogy közúti ellenőrzés során miként tudja megállapítani a rendőr a közeledő autó sofőrjéről a származását.) A vádak közt konkrét eset is szerepel, amelynek során egy amerikai állampolgárságú, öt hónapos állapotos latin asszonyt kirángattak a kocsijából és ahhoz több alkalommal hozzácsaptak hátracsavart kézzel, miután nem engedelmeskedett a felszólításnak, hogy szálljon ki és üljön a motorháztetőre.
Joe bácsit nem olyan fából faragták, hogy holmi szövetségi pertől berezeljen

A kereset lényegében arra irányul, milyen alapon tartat be a seriff egy érvényben lévő jogszabályt. Miután azonban valószínűleg a szövetségi jogászok is érezhették, mennyire nevetséges ez a vád, feldobták azt néhány komolyabbal is. Ezek szerint Arpaio és hivatala rendszeresen megsértik a szólásszabadságot kimondó Első Alkotmánykiegészítést a politikai ellenfeleik esetében, akik ellen megalapozatlan feljelentések alapján járnak el, sőt jogellenesen tartóztatják le őket.
.
Nem ez az első eset, hogy Arpaio országos vitát vált ki. Az ország legkeményebb seriffje már elég régóta szálka a különféle liberális jogvédők szemében, miután nem bánik elég kesztyűs kézzel a bűnözőkkel. Nevéhez fűzödik a Tent City, azaz Sátorváros néven ismert sivatagi fegyenctábor, ahol katonai sátrakban helyeztek el több ezer elítéltet. Nem jobb a bentlakók helyzete az egyéb Maricopa megyei büntetés-végrehajtási intézményekben sem, amelynek udvarain kizárólag láncra verve van sétalehetőség, villany pedig csak akkor ég a cellákban, ha az elítéltek egyike szobabiciklin hajtja a generátort. Arpaio néhány éve azt is elrendelte, hogy a rabok rózsaszín felsőruházatot kell viseljenek, miután korábban a fekete zubbonyokkal, pólókkal rendszeresen sefteltek.
.
.
Arpaio elítéltjei babarózsaszínben. Megszűnt a felsőruházattal folytatott seftelés. A pólókon a felirat: TISZTA ÉS JÓZAN
.
Miután a seriff úgy véli, a börtön nem szanatórium, betiltotta a kávézást, bagózást és a női magazinokat. Ez már az ACLU-nál és az Amnesty Internationalnél is kiverte a biztosítékot. Minimálárból, napi hatvan centből hozza ki az elítéltek napi fejadagját, amiben közrejátszik az is, hogy a gyakori fegyelemsértésekre válaszként meghatározott időre kenyéren és vízen kénytelen élni a vétkes. A rendőrkutyák napi kosztja többe kerül, mint a raboké, és Arpaio az elítéltekkel pucoltatja meg a kutyák matracát és pokrócát. A seriff azt is megtette, hogy bekameráztatta a cellákat, az élőképet pedig kitette az internetre, ahol hamarosan milliós tömeg csodálhatta az ott folyó csicskáztatást és köcsögölést.
.
Arpaio a szövetségi kereset beadása után rendezett sajtókonferencián jelentette ki: a legvégsőkig harcolni fog, mert tisztában van azzal, mire megy ki a játék: el akarják tőle venni a hivatalát azok, akiknek nem tetszik, hogy a törvényeknek érvényt szerez. „Nem fogom a Maricopa megyei seriffi hivatalt a szövetségi kormánynak megadni… találkozunk a bíróságon”, mondta a seriff, aki korábbi közleményében visszautasította a rasszizmus vádját. Megyéje, a négymilliós Maricopa lakosságának egyharmada spanyol ajkú.
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.0/5 (5 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +4 ( 6 szavazatból)
Beperelték Amerika legkeményebb seriffjét, 4.0 out of 5 based on 5 ratings

Címkék:, , , ,

  • Hozzászólások(18)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

18 Reader’s Comments

  1. Chuck Norris is segíti Joe bácsit? Mert akkor tényleg nincs mitől félnie. :)
    Texas is határos Mexikóval, meg ha jól emlékszem Arizonával is majdnem.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (8 szavazatból)
  2. A sheriff az bortonor is egyeben? Probalna ezt Magyarorszagon csibalni. Itt mar reg kirugtak volna.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (7 szavazatból)
  3. Itt élőként mondom, hogy tényleg ideje lenni megreformálni a bevándorlási törvényt.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (8 szavazatból)
  4. Joe Arpaio helyesen jár el. Akit a bíró elítélt az ne üdülni menjen a börtönbe, aztán kigyúrva jöjjön ki.
    Ha a katonák kibírják a tábori életet, a sátorban lakást, az egy eliteltettől is elvárható.
    Vagy már ott is magyar ombudsmanok vannak?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (15 szavazatból)
  5. Olvastam már régebben erről a szadista alakról. Helyes, hogy beperelték. Ha elítélik, és lecsukják, olyan körülmények között kellene tartani, amiben a rabjait tartotta. (A nemi erőszakot kivéve).
    A cellában történő nemi erőszak videóra vétele és közzététele nemcsak személyiségi jogokat sértő, hanem bűnrészesség is. Jobb börtönökben az őrök megakadályozzák az ilyesmit, nem pedig tűrik (támogatják). Nem vagyok híve a rabok pátyolgatásának sem, de az egészséges és nyugodt körülményeket biztosítani kellene. A börtönbüntetés az elzárásról szól, nem a felesleges szadizásról.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (9 szavazatból)
  6. Pár évvel ezelőtt láttam egy, az amerikai börtönökről szóló dokumentumfilmet, ahol ő is szerepelt. Nekem már akkor is egy végtelenül beképzelt, a törvény nevében önmagát istenként kezelő vén f@sz arca maradt meg, most ez a kép csak továbberősödött. A dokumentumfilmben egy családanya egy olyan szervezet tagja volt, amely a börtönök viszontagságai miatt szenvedő vagy elhunyt emberekért harcolt. Az anya esetében a vak(!) huszonéves fia közönséges egyszeri bolti tolvajlásának következménye a cikkben említett Sátorvárosba kerülés, ahol végül meghalt. Ez a seriff gyakorlatilag annyival rázta le magáról a kritikát, hogy a bűnt üldözi, és az elkövetőket szigorúan meg kell büntetni, de az arányosság mint fogalom, hiányzik a szókészletéből. Ez a jelenlegi témában, a bevándorlás esetében is érvényes, ahelyett, hogy valóban szelektíven válogatnák a spanyol-ajkúak közül az igazi munkára vállalkozókat, inkább felhúznak egy falat, majd a tornyok tetejéről tüzelnek, mint a hidegháborúban a kelet-német határőrség a berlini falon túlra igyekvő polgárokra.

    Az ilyen véresszájúak esetében amúgy is nagyon, de nagyon-nagyon valószínűsíthető, hogy miközben öklével veri a bűnözőt, ő maga is törvénytelenségek tucatjait követte-követi el. Az ilyen hitvány alakok a jog nevében tartást képzelnek magukra, de valójában gerinctelen barmok, akik csak kárt okoznak az egész társadalomnak.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (11 szavazatból)
  7. Bizonyos szempontból ő is jól járna, ha lecsuknák. Előbb-utóbb ugyanis valaki bosszúból ki fogja majd nyírni, ha így folytatja.
    A tisztességes börtönőrökre-rendőrökre általában a bűnözők se haragszanak, de a kegyetlenkedő, hatalmával visszaélő alakokon gyakran bosszút állnak.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (9 szavazatból)
  8. Almandin
    2012. május 11. péntek
    20:29
    .
    Azt akarod mondani, hogy öt csillagos szállóban kell elhelyezni a bűnözőket. Minden nap bélszín meg steak?
    Hát nem, dolgozzanak, ároktisztítás, útjavítás.
    Arizona állam, Mericopa megyéjében, Phoenix városában eddig példátlan módon ötször választották meg négy évre sheriffnek.
    Ez jelzi a lakosság bizalmát. A bűnelkövetések száma jelentősen csökkent.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (9 szavazatból)
  9. Írtam, hogy a másik véglet se jó. Nem kell túl jó körülmények közt tartani a bűnözőket, de amit Arpaio csinál, az túl durva. Az asszisztálás a nemi erőszakhoz pedig vérlázító. A börtön elzárásra való, nem pedig kínzókamrának. Helyes, hogy dolgoznak az elítéltek, azzal én is egyetértek.
    Az, hogy rá szavaznak, még nem bizonyítja a nagyszerűségét. Hitler is választások útján került hatalomra, Orbán is. Demszkyt is többször újraválasztották Bp. főpolgármesterének. Szociálpszichológusoknak érdekes kutatási téma lehetne, hogy miért olyan népszerű ez az agresszív alak a saját közösségében.
    Az pedig, hogy a latin-amerikai származásúakat többször ellenőrzik, szerintem igazságtalan és rasszista dolog. Ha ez M.o.-n a romákkal történne, már felháborodnának a jogvédők.
    Arpaiót sokan amúgy neonáci szellemiségűnek tartják Amerikában is.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (5 szavazatból)
  10. Egyébként az Arpaio név is nagyon latinos hangzású (inkább olasz, mint spanyol). Tulajdonképpen a saját kulturális rokonait zaklatja.
    Elismerem, súlyos probléma az illegális bevándorlás, de nem ilyen módon kellene fellépni ellene.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  11. Tegnap megneztem a Youtube-on az orosz börtönöket. Az amerikai rabok nem panaszkodhatnak. A nemi eröszakot de barmilyen erőszakot is meg kell akadályozni a börtönökbe. Az eliteltek tényleg ne kigyurva, a bünözésre jobban kiképezve jöjjenek ki.

    A fekete Delfin a legkemenyebb de a 17 es börtön sem semmi.
    http://www.youtube.com/watch?v=n00DLWHtaaY

    Az arányosság fogalmát viszont minden esetben alkalmazni kell. (Egyedül Isten az IGAZ bíró, de a földön az igazságszolgáltatás az ember kezében van. Élni kell vele , nem visszaélni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  12. CommonSense:

    Istenre ne hivatkozunk, a legnagyobb gazemberek (pl: a náci háborús bűnösök) áldozatainak is semmitérő vigasztalás. Abban viszont egyetértek, hogy az arányosság fenntartása mellett kell büntetni. A börtön nem kutyakennel, ahonnan az eb este szabadon távozva kiélheti mozgási és egyéb igényeit, hanem büntetés azért, amiért a társadalomban kárt tett. Nem szabadna unaloműzés-figyelemelterelés címen engedni fizikai állóképességük, erejük megnövelését, hogy szabadulásuk után még nagyobb veszélyt jelentsenek, továbbá a minimálisra kéne csökkenteni a szociális érintkezéseket is, hogy ne alakuljanak ki bandák, amelyek nemhogy a börtön, de néha még a külvilág manipulálására is képesek (közismert, hogy egykor, ha nem ma is a szervezett bűnözők főnökei az állam pátyolgatása alatt, a sitt mélyéről irányítják “kintlévőségeiket”, akár még gyilkosságokat is megrendelhetnek).

    Én a legkeményebb gyilkosoknak, rablóknak még a napi 1 órás szabad mozgás se engedném, heti egyetlen egy órára csökkenteném, az ételt nem étkezőkbe, hanem a rácsok között adnám nekik, fürödni hetente kétszer-háromszor lehetne, és szépen maradhatnak napi 24 órát a zárkákba. Járkálni ott is lehet, aki pedig nem bírja cérnával, így járt. Ha ők az áldozataikra nem voltak tekintettel, az államnak se kötelező teljes jogú emberként tekinteni rájuk, nemde?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  13. Az USA-ban Ő az egyetlen seriff, aki elérte, hogy körzetében csökkenjen a bűnözés és az elítélt rabok között is kisebb a visszaesési ráta. Az illegális bevándorlókkal kapcsolatban, pedig mindössze végrehajtja a törvényt. Ez a dolga. Azzal azonban én sem értek egyet, hogy a “gyanús” egyénekkel még azt megelőzően durván és megalázóan bánnak az emberei, hogy tisztázódna, az illető milyen státuszú. Az illegális bevándorlás nagyon súlyos probléma. Gazdasági, szociális és népességügyi okból is. Érthető, hogy a Mexikóval határos államok aktívabbak a megelőzésben, mint az északiak. Az ellenző szervezetek többnyire északiak, vagy olyan déliek, akiknek rokoni, baráti körében sok az illegális bevándorló. Ők azonban érveikben egyetlen fent említett okot sem vesznek figyelembe. Mindössze arra hivatkoznak, aki már ott van, az maradhasson. Azért, mert csak…..

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  14. Animebj
    2012. május 12. szombat
    07:08
    ” Ha ők az áldozataikra nem voltak tekintettel, az államnak se kötelező teljes jogú emberként tekinteni rájuk, nemde?”
    Igen! De csak a gyilkosokra, erőszakos cselekményt elkövetőkre szabadna vonatkoztatni, nem pedig mindenkire. Ugyanis Arpaio esetében nem sok különbség van közte és a kommunista ávósok között. De mondhatnám akár a nácikat is. Nem méltó a Népszava olv. közönségéhez az ilyen Arpaio-kkal való bármilyen eszmei, vagy gyakorlati közösségvállalás.
    Hozzád sem Animebj. :-/

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  15. Ez is érdekes lelkületre vall Vona részéről (Arpaio lelki rokona):
    http://www.helikonportal.net/blog/jobbik-elnoke-keszthelyen-bejelentette-homokossextevere-vagyik

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  16. Koterba:

    Természetesen én sem az egyszeri piti (tolvajlás, betörés, verekedés, nyilvános közéremsértés stb) törvénysértőket tartanám ilyen körülmények közt, hanem a többszörösen visszaeső, könyörtelen gyilkosokat és rablókat. talán elgondolkodnának az utóbbi csoportok tagjai, mivel is jár a társadalom rendjének szándékos megzavarása, aláaknázása.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  17. Almandin:

    Ez sokat elárul a Jobbik mentalitásáról, arról, hogy populizmusukat, burkolt rasszista demagógiájuk fordítottan arányos a tényleges értelmi képességekkel. Nem hiába tekinthetők inkább szánalmas idióták gyülekezetének, mint veszélyes új nyilasoknak.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  18. Egyáltalán nem veszélytelen a Jobbik, mert folyamatosan nő a támogatottsága.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Arpaio: Obama születésije kamu? 2012. július 19. csütörtök | AN

Arizona nyert a Legfelsőbb Bíróságon 2012. június 25. hétfő | AN

Rubio: „Én is beszöknék az Államokba” 2012. június 19. kedd | AN

Több az ázsiai bevándorló, mint a hispán 2012. június 19. kedd | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos