Ronai and Ronai
AMERIKAI

„Jogilag láthatatlan” emberek 2012. március 21. szerda 13:26 | AN Forrás: MTI

  • Hozzászólások(4)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
„Jogilag láthatatlan” emberek
Belgrád – Több mint harmincezerre tehető azoknak a száma, akik semmilyen személyi dokumentummal sem rendelkeznek Szerbiában, ahol hatezer embernek még a megszületését sem anyakönyvezték.
.
A „jogi szempontból láthatatlan emberek” zöme cigány, de vannak közöttük olyanok is, akik a délszláv háborúban földönfutókká váltak, nincsenek személyi okmányaik, így jogaikat sem tudják érvényesíteni – áll egyebek között abban a jelentésben, amelyet Sasa Jankovic ombudsman ismertetett kedden a szerb képviselőházban rendezett tanácskozáson.
.
A belgrádi Beta hírügynökség beszámolója szerint Slavica Djukic Dejanovic, a szerb parlament elnöke kifejtette, hogy a személyi okmányok nélküliek problémáját a peren kívüli eljárásról szóló törvény módosításával kell rendezni. Ivica Dacic szerb belügyminiszter pedig bejelentette, hogy a belügyminisztérium konkrét intézkedéseket tesz azért, hogy az érintett emberek „minél gyorsabban, egyszerűbben és hatékonyan személyi dokumentumokhoz juthassanak”.
.
A „jogilag láthatatlan emberek” problémája nem új keletű Szerbiában. Tavaly Slobodan Jovanovic belgrádi lakos többnapos éhségsztrájkba kezdett, mert három évig hiába próbálkozott személyi igazolványhoz jutni, ugyanis a hatóságok arra hivatkoztak, hogy „nincs állandó lakóhelye”, nincs lakcíme.
.
Februárban a szerbiai média arról számolt be, hogy Szerbia személyazonosító kártyákat készül kiadni a dokumentumokkal nem rendelkező polgároknak, hogy igazolni tudják állampolgárságukat, és hogy jogot formálhassanak a szavazáson való részvételre, az alapfokú egészségügyi ellátásra, az oktatásra és munkaviszony létesítésére. Akkor Sasa Jankovic ombudsman közölte: „Ezek a személyek Szerbia polgáraiként vannak nyilvántartva, de állandó lakcím nélkül nem kaphatnak személyi igazolványt”.
.
„Kezdeményezésemre módosították a személyi igazolványra és a tartózkodási helyre vonatkozó törvényt, így az érintettek (adott esetben a belgrádiak) olyan dokumentumokat kaphatnak, amelyben a belgrádi Szociális Központ címe van (lakcímként) feltüntetve”, mondta Jankovic.
.
Sok ember olyan „településen” él, amely hatóságilag nincs is nyilvántartva, és számos gyerek nem is kórházban jön a világra.
.
A „jogilag láthatatlan személyek” gyakran válnak emberkereskedők áldozataivá, sokszor bántalmazzák őket, és arra is van példa, hogy szervkereskedők hálójába kerülnek. Orhan Dragas, a belgrádi nemzetközi biztonsági intézet igazgatója arra is felhívta a figyelmet, hogy „a személyi dokumentumokkal nem rendelkező bűnelkövető kilétének a felderítése is megoldhatatlan akadályok elé állíthatja a hatóságokat”. Más szóval az ilyen személyek az állam és a társadalom biztonságára nézve is veszélyt jelentenek.
.
Vincente Deger, az EU belgrádi képviseletének vezetője egyik korábbi nyilatkozatában kijelentette, hogy Európában 8 millióra tehető azoknak a száma, akiknek nincsenek személyi dokumentumaik. A problémával tehát nem csak Szerbia kénytelen szembesülni.

„Jogilag láthatatlan” emberek
Harmincezernél többen élnek Szerbiában személyi nélkül
Belgrád – Több mint harmincezerre tehető azoknak a száma, akik semmilyen személyi dokumentummal sem rendelkeznek Szerbiában, ahol hatezer embernek még a megszületését sem anyakönyvezték..A „jogi szempontból láthatatlan emberek” zöme cigány, de vannak közöttük olyanok is, akik a délszláv háborúban földönfutókká váltak, nincsenek személyi okmányaik, így jogaikat sem tudják érvényesíteni – áll egyebek között abban a jelentésben, amelyet Sasa Jankovic ombudsman ismertetett kedden a szerb képviselőházban rendezett tanácskozáson..A belgrádi Beta hírügynökség beszámolója szerint Slavica Djukic Dejanovic, a szerb parlament elnöke kifejtette, hogy a személyi okmányok nélküliek problémáját a peren kívüli eljárásról szóló törvény módosításával kell rendezni. Ivica Dacic szerb belügyminiszter pedig bejelentette, hogy a belügyminisztérium konkrét intézkedéseket tesz azért, hogy az érintett emberek „minél gyorsabban, egyszerűbben és hatékonyan személyi dokumentumokhoz juthassanak”..A „jogilag láthatatlan emberek” problémája nem új keletű Szerbiában. Tavaly Slobodan Jovanovic belgrádi lakos többnapos éhségsztrájkba kezdett, mert három évig hiába próbálkozott személyi igazolványhoz jutni, ugyanis a hatóságok arra hivatkoztak, hogy „nincs állandó lakóhelye”, nincs lakcíme..Februárban a szerbiai média arról számolt be, hogy Szerbia személyazonosító kártyákat készül kiadni a dokumentumokkal nem rendelkező polgároknak, hogy igazolni tudják állampolgárságukat, és hogy jogot formálhassanak a szavazáson való részvételre, az alapfokú egészségügyi ellátásra, az oktatásra és munkaviszony létesítésére. Akkor Sasa Jankovic ombudsman közölte: „Ezek a személyek Szerbia polgáraiként vannak nyilvántartva, de állandó lakcím nélkül nem kaphatnak személyi igazolványt”..„Kezdeményezésemre módosították a személyi igazolványra és a tartózkodási helyre vonatkozó törvényt, így az érintettek (adott esetben a belgrádiak) olyan dokumentumokat kaphatnak, amelyben a belgrádi Szociális Központ címe van (lakcímként) feltüntetve”, mondta Jankovic..Sok ember olyan „településen” él, amely hatóságilag nincs is nyilvántartva, és számos gyerek nem is kórházban jön a világra..A „jogilag láthatatlan személyek” gyakran válnak emberkereskedők áldozataivá, sokszor bántalmazzák őket, és arra is van példa, hogy szervkereskedők hálójába kerülnek. Orhan Dragas, a belgrádi nemzetközi biztonsági intézet igazgatója arra is felhívta a figyelmet, hogy „a személyi dokumentumokkal nem rendelkező bűnelkövető kilétének a felderítése is megoldhatatlan akadályok elé állíthatja a hatóságokat”. Más szóval az ilyen személyek az állam és a társadalom biztonságára nézve is veszélyt jelentenek. .Vincente Deger, az EU belgrádi képviseletének vezetője egyik korábbi nyilatkozatában kijelentette, hogy Európában 8 millióra tehető azoknak a száma, akiknek nincsenek személyi dokumentumaik. A problémával tehát nem csak Szerbia kénytelen szembesülni.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (1 szavazás)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0 ( 2 szavazatból)
„Jogilag láthatatlan” emberek , 5.0 out of 5 based on 1 rating

Címkék:

  • Hozzászólások(4)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

4 Reader’s Comments

  1. Aki aggódott az USA idegenrendészeti helyzete miatt, az Európában is hasonló helyzetet talál. :(((

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  2. Hogyne,a hatarok tarva nyitva 22 eve……

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  3. Szemelyi igazolvany az en kis SZIG-em…Brody Janos enekelte annak idejen, amikor meg Dr. Eldrad sem volt doktor, csak uttoro pajtas…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  4. Ez a délszláv háborúban földönfutóvá válás elgondolkoztatott. Ha valakinek leégett a háza, mindene megsemmisült, családtagjai meghaltak, tényleg hogyan igazolja a kilétét? Születési anyakönyvi kivonatot is általában személyi igazolvány bemutatására adnak ki. Az így pórul járt emberek hogyan jutnak egészségügyi ellátáshoz, hogyan létesítenek munkaviszonyt, hogyan nyitnak bankszámlát? Sehogy, vagy feketén. Kénytelenek illegalitásban élni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

Románia nem akadályozza Szerbia EU-tagságát 2012. március 2. péntek | AN

Fegyverropogás Koszovóban 2011. július 27. szerda | AN

Szerb-koszovói közeledés tapasztalható 2011. július 3. vasárnap | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos