Ronai and Ronai
AMERIKAI

Románia nem akadályozza Szerbia EU-tagságát 2012. március 2. péntek 10:20 | AN Forrás: MTI

  • Hozzászólások(4)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Románia nem akadályozza Szerbia EU-tagságát

Brüsszel – Románia úgy döntött csütörtökön, hogy nem akadályozza tovább Szerbia európai uniós tagjelölti státusának megadását. Ezt Traian Basescu román elnök maga erősítette meg Brüsszelben, az EU-tagországok állam- és kormányfőinek találkozója előtt.

„Szerbia már bejutott”, fogalmazott az államfő, igazolva ezzel a döntésről korábban EU-forrásból kiszivárgott információkat. Romániai források már korábban jelezték, hogy a két fél megállapodásra jutott a nemzeti kisebbségekről szóló együttműködésről, ami Bukarest feltétele volt a hozzájáruláshoz.

Ezzel az utolsó akadálya is elhárult annak, hogy az EU-tagországok vezetői mostani brüsszeli csúcstalálkozójukon döntsenek a tagjelöltség megadásáról. Ennek megfelelően a kétnapos értekezlet végén kiadandó zárónyilatkozat este kiszivárogtatott tervezetében már az a megfogalmazás szerepel: az uniós vezetők „egyetértenek abban, hogy Szerbiának a tagjelölt ország státusát adományozzák”. Ezt a lépést az uniós tagországok elvben már tavaly decemberben tervezték, de akkor a koszovói-szerb viszonyban megnövekedett feszültség miatt három hónappal elhalasztották.

Románia a közelmúltban váratlanul támasztotta új feltételül a szerb státus megadásához, hogy Belgrád biztosítsa megfelelően a vlach kisebbség jogait. Bukarest álláspontja szerint a vlachok is románok, ugyanakkor nem rendelkeznek anyanyelvű oktatással és román nyelvű misézést sem biztosítanak nekik.

A kétoldalú nézeteltérés miatt az EU-tagországok külügyminiszterei a hét elején nem tudtak dönteni a szerb kérdésben, bár a témát Belgrád számára pozitív elbírálást ajánlva továbbították az állam- és kormányfőknek. Csütörtökön a román sajtó azt írta, hogy Bukarest azért helyezte kilátásba Szerbia EU-tagjelölti státusának megvétózását, hogy az EU-csúcstalálkozón vegyék fel napirendre Románia schengeni csatlakozásának a kérdését.

Mark Rutte holland miniszterelnök mindazonáltal a kormányfői értekezlet előtt, Brüsszelben jelezte, hogy országa továbbra is ellenzi Románia és Bulgária belépését a határok ellenőrzés nélküli átjárását biztosító schengeni övezetbe, amíg a két balkáni ország nem lépteti életbe a szükségesnek látott igazságügyi reformokat.

A tagjelöltség elnyerése fontos fordulópont Szerbia számára, amely – egykori vezetésének a kilencvenes évek délszláv háborúiért viselt felelőssége miatt – nehezen haladt az uniós integráció útján, és sokáig elszigetelődött.

Egyelőre nincs szó arról, hogy az uniós csatlakozási tárgyalások is megkezdődnének Szerbiával. Ez lesz a csatlakozási folyamat következő lépcsője. Uniós illetékesek az elmúlt hetekben nem titkolták, hogy a Belgrád számára pozitív döntést fontosnak tartják annak érdekében is, hogy segítsék az EU-barát politikai erőket a közelgő szerbiai választásokon.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (1 szavazás)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +1 ( 1 szavazás)
Románia nem akadályozza Szerbia EU-tagságát, 5.0 out of 5 based on 1 rating

Címkék:, ,

  • Hozzászólások(4)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

4 Reader’s Comments

  1. MO szomszédai közül már csak Ukrajna marad kívülálló? :)
    “Vicces” lenne, ha ezek után minket meg kipaterolnának a hibbant kormányzat miatt! :((((

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  2. A mai nap állása szerint, mi sem, Románia, Bulgária sem való az EU-ba, nem még a szerbek, akkor jön kutya világ ha ezek beteszik a lábukat

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  3. kedves minuszoló, mi nem tetszett? az igazság?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  4. kedves minuszoló, mi nem tetszett? az igazság?
    írd le az ötleted, véleményed, ne csak minuszolgass, így olvashatjuk, a te véleményed is.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
Kapcsolódó cikkek

Kiegészítette ismereteit, bocsánatot kért 2012. október 10. szerda | AN

„Jogilag láthatatlan” emberek 2012. március 21. szerda | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos