Ronai and Ronai
AMERIKAI

Holnap még megfoszthatják címétől Schmittet 2012. március 28. szerda 18:47 | AN Forrás: Index

  • Hozzászólások(113)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Holnap még megfoszthatják címétől Schmittet
Budapest – Rendkívüli ülést hívott össze holnap,  csütörtök délelőttre a Semmelweis Egyetem doktori tanácsa, amely döntést hoz Schmitt Pál köztársasági elnök kisdoktori címének ügyében. Mostanra bebizonyosodott, hogy a kisdoktori cím visszavonásáról vagy megtartásáról egyedül ez a testület illetékes dönteni.
.
A Semmelweis Egyetem kedden ismertette a Schmitt Pál kisdoktori disszertációját kivizsgáló tényfeltáró bizottság jelentését, amelyet világszerte botrányosnak tartanak, jóllehet nem menti fel Schmittet, sőt megállapítja a plágium tényét. Maga az érintett, aki Dél-Koreában vette hírét a határozatnak, arcátlanul úgy értelmezte azt, hogy a döntés őt igazolja, és kijelentette: soha meg sem fordult a fejében, hogy lemondjon.
.
A vizsgálat szerint Schmitt Pál 1992-ben benyújtott kisdoktori értekezését “szokatlanul nagy terjedelmű” fordításra alapozta. A vizsgálat szerint a dolgozat 34-50. oldala teljes egészében azonos Klaus Heinemann német sportszociológus egyik művének 312-319. oldalával, 180 oldala pedig részlegesen egyezik Nikolaj Georgijev Analyse do Programme Olimpique című művével.
,
Az egyetem akkori szabályzata szerint a cím megszerzéséhez „a tudományos munka módszereinek alkalmazásával  önálló kutatáson alapuló, új  tudományos eredményt mutató értekezés vagy a társadalom számára hasznos, új és a gyakorlatban hasznosított alkotás benyújtására” volt szükség. Az akkori szabályzat szerint a címet akkor lehet visszavonni, ha az értekezést más készítette vagy az más személy munkájának illetéktelen felhasználásával készült.
.
A vizsgálóbizottság ugyanakkor azt állapíttotta meg, hogy a doktori eljárás formailag megfelelő volt, szakmai hibát legfeljebb az akkor még önálló Testnevelési Egyetem vétett, amely „a szövegazonosságot nem tárta fel időben, s így a dolgozat szerzője azt hihette, hogy értekezése megfelel az elvárásoknak”. Ez volt az a megállapítás, amely nemzetközi botrányt keltett, és nagyban veszélyezteti a Semmelweiss Orvostudományi Egyetem hírnevét.
.
A vizsgálati jelentést az egyetem kedden elküldte Réthelyi Miklós nemeztierőforrás-miniszternek „tájékoztatás és állásfoglalás végett”. Réthelyi Miklós felbontatlanul és olvasatlanul küldte vissza a jelentést az egyetemnek, mivel úgy értékelte, hogy ebben az ügyben nem ő, hanem az egyetem az illetékes.
.
Januárban Bazsa György, a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság (MAB) előző elnöke az Indexnek azt mondta, hogy az egyetemi doktori címről és egyetemi doktorátusról szóló 20/1983-as MM rendelet világosan kimondja: ha valakiről bebizonyosodik, hogy más adatainak szabálytalan felhasználásával készítette a a disszertációját, vagy azt más készítette el helyette, akkor az illető tudományos fokozatát vissza kell vonni, a személyi igazolványából törölni kell a címet, és a döntést ki kell hirdetni a hivatalos lapban.
.
A Debreceni Egyetemen 2009 őszén vont vissza az Egyetemi Doktori és Habilitációs Tanács egy 2004-ben megszerzett doktori (tehát nem kisdoktori) címet plágium miatt. Az akkori vizsgálat kimutatta, hogy öt különböző forrást plagizált a dolgozat, amelynek hozzávetőlegesen egyharmadát másolták. A másolást az érintett is elismerte, akit felszólítottak, hogy a jövőben nem használhatja neve előtt a doktori címet. A Debreceni Egyetem példáját a hetek óta dagadó botrány megnyugtató lezárása érdekében a Semmelweissnek is követnie kell, már csak saját, jól felfogott érdekében is.
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.8/5 (19 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +27 ( 31 szavazatból)
Holnap még megfoszthatják címétől Schmittet, 4.8 out of 5 based on 19 ratings

Címkék:, ,

  • Hozzászólások(113)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

113 Reader’s Comments

  1. indokoltnak tartják a doktori cím visszavonását
    http://youtu.be/1hsduOL85BI

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  2. Dr. gróf Ph.D vitéz nemzetes Geyza!
    szerintem most már ne nagyon áruld a titulust, nem lesz kapós

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  3. Már egyáltalán nem csodálom, hogy szegény Károlyi szobor nem maradhatott a Parlament mellett (ma délre még a talpazatát is felszántották), hol van ő ettől az erkölcsi magaslattól ami a mai követelmény egy köztársasági elnökkel szemben?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (8 szavazatból)
  4. T Bumburi 6:03 – nagyon is jó megoldás lehetne, több legyet egycsapásra!
    A probléma az, hogy nem józanul gondolkodó vezetők ülnek a bársonyszékekben! Fülkeforradalmárok, bozótharcosok, kokiosztók országa lettünk, nem lesz nyugalom bármennyire is szeretnénk! Pedig a mindennapi megélhetésünkért vívott küzdelmeinkbe is bele vagyunk már fáradva, ránk férne már a békekötés….

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (5 szavazatból)
  5. Doktorok egymásközött:
    -Ma mit másoltál ?
    / Kuncze Gábor humorgyűjteményéből /

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (6 szavazatból)
  6. Békéről álmodozom, aztán máris leminuszoltak!
    Fülkeforradalmároknak, bozótharcosoknak javasolnám Afganisztánt!
    Meleg szobában minuszokkal harcolni arctalanul, mégis mi tarthatja őket, mert a gernicük az biztosan nem.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  7. Túlavasuti:
    Kőbányán én már csak egypár ampulla sört akarnék…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  8. Hamond:
    A jómagyarembernek titulust mindig el lehet adni.
    Itt egy példa sztory a harmincas évekből.
    ( Lehet már beírtam régebben, de üsse kő..)
    -
    Mikor a Welsi Herceg itt járt annó , elvitték egy kellemes budai kiskocsmába vacsorázni ,aholis őfelsége nagyon meg volt elégedve mindennel.
    A deszert után magához hívatta a tulajt és megkérdezte a nevét.
    -Vitéz Rohonczy … válaszolta ez , kitűnő angolsággal.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  9. Én nem értek egyet azokkal, akik mégegyelőredoktorschmittpál (röviden: medsp) lemondását követelik! medsp ugyanis szerintem – mint a már nem létező köztársaság elnöke) abszolút hiteles személy: méltó reprezentánsa az ú.n. nemzeti együttműködés rendszerének. Személyében megtestesíti mindazokat az erényeket, amelyek az említett rendszert jellemzik: becsület, tisztesség, egyenes gerinc, elvhűség, demokratikus attitűd, tudás, tapasztalat, hozzáértés, nemeslelkűség, alázat a nép iránt, stb., stb… Vagy nincs igazam??? Dehogyis nincs, nagyonis! Már ami a NER megtestesítését illeti. A felsorolt tulajdonságok tekintetében esetleg lehet némi kivetnivalót találni. De ebben nem különbözik különösen a NER-től. Úgyhogy maradjon, mementónak. Így legalább mindenki számára világosan látható, milyen is valójában az Orbán-rendszer… Madarat tolláról, rendszert elnökéről!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  10. Nem akarok veszjoslo lenni de ez az ugy lassan oda vezet, hogy a magyar diplomakat, iskolakat, tudomanyos fokozatokat meg a harmadik vilag orszagaiban sem fogjak elismerni! Ugyanis egy olyan orszagban ahol a legtekintelyesebb oktatasi intezmeny sem kepes egy ilyen ugyben helyesen donteni, ott mit lehet varni az oktatasi rendszertol?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  11. Megtörtént, az SE Szenátusa 33:4 arányban elvette Snitt Palitól a doktori címet, mivel nem végzett tudományos kutató munkát…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  12. dr(sic) Wittner Máriát a Mária Országának

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  13. A Mária is Doktor ???
    Hát hová sűlyedünk…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

Orbán Viktor: Oroszország hőse 2012. április 30. hétfő | AN

Chicago Times: Schmittnek mennie kell a NOB-ból 2012. április 9. hétfő | AN

Kik buktatták meg Plagi bácsit? 2012. április 2. hétfő | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos