Ronai and Ronai
AMERIKAI

Éljen a MAGYAR szabadság! 2012. március 15. csütörtök 14:09 | AN

  • Hozzászólások(69)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Éljen a MAGYAR szabadság!

Budapest – Miközben lengyel katolikus bértüntetők éljenzik a Habsburgokat támogató, a magyar szabadságot és a polgári jogokat tűzzel-vassal irtó katolikus egyház Orbán-vezette bábkormányát Budapesten, felidézzük a legnagyobb magyar költőnek mondott Petőfi (Petrovics) Sándor választási beszédét, amelyben azt mondta a magyarokról, hogy “ti nem vagytok remek emberek, vagy eddig legalább nem voltatok. Március 15-éig az egész Magyarország nagyon szolgalelkű, kutyaalázatosságú ország volt”. Ez a költő mondta nem sokkal korábban, hogy “Talpra magyar!

Petőfi Sándor: A kis-kunokhoz

(választási beszéd – részlet, 1848)

“(…) Ha valaki csakugyan dicsekedésnek veszi elõbbeni szavaimat, ám vegye; megengedem hát, hogy olyan pimasz voltam, hogy hetvenkedtem, de olyan alávaló soha nem voltam, hogy akárkinek is hizelkedjem. A legjobb alkalmam volna rá most, megszerettetni magamat veletek az által, ha az egekig magasztalnálak benneteket, hogy ti kunok, ti ilyen meg ilyen, dicsõ, páratlan, hasonremek emberek vagytok. Ha én azt amugy hosszas kacskaringósan kikanyargatnám, tudom, nem esnék roszul egyikteknek sem, sõt közületek többen megsimitanák a bajuszokat és a hajokat s azt mondanák: „ejnye, mégis derék ember ez a Petõfi, tegyük meg követnek.” Hanem azt korán se várjátok, hogy én titeket magasztaljalak, mert akkor szemtelenül hazudnám. Becsületemre mondom, hogy ti nem vagytok remek emberek, vagy eddig legalább nem voltatok. Március 15-éig az egész Magyarország nagyon szolgalelkü, kutyaalázatosságu ország volt és ti ebben a virtusban közelebb álltatok az elsõkhöz, mint az utósókhoz. Gondoljatok csak vissza arra a Szluha kapitányra, hogy süvegeltétek, hogy csúsztatok-másztatok elõtte. Ah, ha eszembe jut, még most is szégyenlem magamat a ti nevetekben. A zsidók hajdan Mózes idejében az isten helyett egy arany borjut imádtak, de ti még lejebb sülyedtetek, – ti egy ólomszamarat imádtatok. Azonban ez az idõ lejárt és remélem, hogy lejárt mindörökre. Fölemeltétek fejeteket s fölteszem rólatok, hogy soha többé meg nem hajoltok semmiféle ember elõtt a kerek világon. Az isten az állatnak teremtett négy lábat, az embernek csak kettõt, azért, hogy egyenesen járjon és embertársainak egyenest a szeme közé nézzen, – mert az ég alatt minden ember egyenlõ, egynek sem szabad másokra lenézni, egynek sem szabad másokra fölnézni. Nem ismerek magamnál se kisebbet, se nagyobbat.

Ennyit akartam mondani, atyámfiai, ebbõl megitélhetitek, hogyan érzek és hogyan gondolkodom. Ha kedvetekre való vagyok, meg fogtok követnek választani, s akkor minden erõmet nagy és szent kötelességem teljesitésére forditom. (…)”

Petőfit e remek kortesbeszéde után nem választották meg. Hiába írta nem sokkal korábban a Nemzeti dal-t, nem volt elég jó magyar, ha a szolgalelkűséget emlegette.

Petőfi Sándor

Nemzeti dal

Talpra magyar, hí a haza!
Itt az idõ, most vagy soha!
Rabok legyünk vagy szabadok?
Ez a kérdés, válasszatok! –
A magyarok istenére
Esküszünk,
Esküszünk, hogy rabok tovább
Nem leszünk!

Rabok voltunk mostanáig,
Kárhozottak õsapáink,
Kik szabadon éltek-haltak,
Szolgaföldben nem nyughatnak.
A magyarok istenére
Esküszünk,
Esküszünk, hogy rabok tovább
Nem leszünk!

Sehonnai bitang ember,
Ki most, ha kell, halni nem mer,
Kinek drágább rongy élete,
Mint a haza becsülete.
A magyarok istenére
Esküszünk,
Esküszünk, hogy rabok tovább
Nem leszünk!

Fényesebb a láncnál a kard,
Jobban ékesíti a kart,
És mi mégis láncot hordtunk!
Ide veled, régi kardunk!
A magyarok istenére
Esküszünk,
Esküszünk, hogy rabok tovább
Nem leszünk!

A magyar név megint szép lesz,
Méltó régi nagy hiréhez;
Mit rákentek a századok,
Lemossuk a gyalázatot!
A magyarok istenére
Esküszünk,
Esküszünk, hogy rabok tovább
Nem leszünk!

Hol sírjaink domborulnak,
Unokáink leborulnak,
És áldó imádság mellett
Mondják el szent neveinket.
A magyarok istenére
Esküszünk,
Esküszünk, hogy rabok tovább
Nem leszünk!

(Pest, 1848. március 13.)

Tévedés, rabok voltunk, rabok is maradunk, mert ezt szeretjük. Büszke a rabságára a szolgalelkű, kutyaalázatosságú magyar.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.3/5 (26 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +42 ( 58 szavazatból)
Éljen a MAGYAR szabadság!, 4.3 out of 5 based on 26 ratings

Címkék:, , , , ,

  • Hozzászólások(69)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

69 Reader’s Comments

  1. Elnézést de kihallotta Petőfinek- e híres szavait? Nnem mintha naem mondott volna igazaz,de ez a buta magyar BIRKA nemképes felfogni mi is történik körűlötte.Nemkell ahhoz márc.15.-e annélkül is lehetett volna a MGYAR embert
    kétlábra állítani de sajnos mradt nágylábu BIRKA!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (15 szavazatból)
  2. Az idézet: “….ti egy ólomszamarat imádtatok….” jól passzol Orballinire. Egy igazi
    “ólomszamár”. Most pedig a világ minden szmarától – legyen az két- vagy négylábú – alázatosan bocsánatot kérek.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (10 szavazatból)
  3. Eagle! Kitűnő jellemzés! Egyetértek!
    Engedjétek meg az én beszámolómat. Mozgáshiányom volt, így hát úgy gondoltam, csak a szememnek hiszek alapon végigrohanom a belvárost. Nem tájékozódtam előre, hogy hol, mi, ne befolyásoljon semmi. Vidékről felutazó érdeklődőt akartam játszani. Egy ünnep, szabadságnap, jó idő, nosza, nézzünk körül. Vanak emlékeim igazi ünnepekről. Hát…
    10h-ra értem a Kálvin térre, útvonalam gyalog Múzeum krt., Rákóczi út, Március 15. tér, rakpart, Arany János u., Kossuth tér, vissza a Lánchídon át a Várba fel, majd Várból le, vissza a rakparton a Kossuth térre, majd a Westendbe kalóriapótlásra, negyed 4-re vissza a Kossuth térre, majd Arany János u. metró, majd haza.
    Nos, lengyelt láttam! Sokat, rengeteget, buszt is, amivel jöttek. A Múzeum krt-ról felmentek a Várba, nagyon sokan voltak, az egész Erzsébet hidat megtöltötték, rengeteg lengyel zászló, a melleken a pacsis matrica, kokárda. A Március 15.-e téren MIÉP pár tucat emberrel. Fent a Várban rengeteg lengyel, a kiállításra sorbaálló emberek 60m-es lánca, kirakodóvásár minimális. Vissza a Lánchídon rengeteg lengyel, helyzet ugyanaz. Roosevelt téren (sic!) ugyancsak, Kossuth téren már némi Felvidéki, debreceni egyéb tájegységi zászlók. Negyed 4-kor a Kossuth téren a parkolón tömeg, körben már laza unatkozók, csak az Alkotmány utcán a Főiskoláig értek, de lazán el lehetett menni mellettük, közöttük. Soknak tartom a 250ezres létszámot.
    A város amúgy tök üres, lézengő emberek, és nem látszottak túl boldognak. Én sem. Elképesztett a lengyelek nagy száma.
    Hazafelé a Szabadság téren megálltam a jó öreg Ronald szobra mellett. Egy jól öltözött teveszőrkabátos néni megkérdezte, kié ez a szobor. Mondom, az USA egyik volt elnöke, szemben van a nagykövetség. Hogy aszongya visszakézből, hogy oda kéne vinni a rács mögé…annyira ledöbbentem, hogy nem tudtam visszaválaszolni, hogy rosszra tetszett gondolni, nem OVI-t akarja rács mögött látni? No comment.
    Én még soha nem éttam ennyire érdektelenséget egy nemzeti ünnepen, és ennyi idegent olyan helyen, ahol semmi keresnivalójuk.
    mellesleg a rendőri készültség órisái volt, az is igaz, hogy teljesen piknik jellege volt az egésznek, rendbontást nem tapasztaltam sehol.
    Most nézem a TV-t itthon, látom kezd melegedni a hangulat.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +13 (21 szavazatból)
  4. Mellesleg ez a cikk szerintem olaj lesz a tűzre :-)
    OVI-éknak indoka lesz átnevezni az összes Petőfi közterületet.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (9 szavazatból)
  5. Ha ebbe a magyar népbe szorult még némi szabadság szeretet akkor elzavarják Orbánt és kormányát, ha nem akkor lehet tovább birka módjára viselkedni és menni a Fidesz csordával, oszt jó napot.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (19 szavazatból)
  6. Ahogy olvasom a véleményeket nincs értelme hozzá szólni hisz ugysem történik
    se mmi.Ez a buta BIRKA MAGYARnak ugyis mindeggy mitörténik az országba belenyugszik s nem is akar tenni érdekében,hogy ezen változtasson ppedig nem is kellene hozzá márc.15.-e.Ennéljobb és békésebb módszer is létezik,hogy elkerkesse nagyon messzire ezt a kizsákmányoló néber politikát ami sanyargetja s feji a MAGYAR embert!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (15 szavazatból)
  7. TUCI 51:” Ahogy olvasom a véleményeket nincs értelme hozzá szólni hisz ugysem történik semmi. Ennek a buta BIRKA MAGYARnak ugyis mindeggy mitörténik az országba belenyugszik s nem is akar tenni érdekében,hogy…..”
    -
    Nana! Próbáld csak meg bevezetni a vizitdijat. Majd akkor…!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (11 szavazatból)
  8. Szerintem meg kellene vonni tőle a “legnagyobb Magyar költő” címet

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -3 (9 szavazatból)
  9. Vizitdíj már be van vezetve cOLOMBUS
    Csak épp 10 x.-er annyi.
    Illetve nem is.
    Mert ahhoz orvos is kéne.
    Mostmár az a módi hogy egy két hónappal előtte időpontot kell kérni időpont-egyeztetésre.
    És ez még fokozható !

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (15 szavazatból)
  10. Nézetem szerint oda a lengyel-magyar barátság……ennyi.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (17 szavazatból)
  11. Vajon “Hazug Beszéd” az asztalához ültetné-e ma Petőfit és ha igen,akkor a költő elfogadná-e az álnok invitálást ???

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (11 szavazatból)
  12. Nem is értem ezt a hülye “gyarmat” felfogást, meg azt sem hogy miért nem lehet ezt hangosabban, Orbánék EU ellenes pofájukba vágni!
    14 évig készültünk és reménykedtünk, abban, hogy megfelelő felkészülés után végre tagja lehettünk az Uniónak, hasznával és kötelmeivel együtt!
    Az Eu tagságunkat, nem a történelem szabta ránk, mint a Szovjet felszabadítást, hanem mi akartuk és sokat dolgoztunk érte, hogy végre mi is része lehetünk Európának!
    Miféle elmebaj nevezheti ezt gyarmatnak!
    Az EU tagságunk a legnagyobb dolog ami az elmúlt 150 évben történhetett velünk! Ez az őrült meg ezt akarja most tönkretenni!
    Egyszerűen csak azt képzeli, hogy minden jogot és javat ide, de semmikötelezettséget és áldozatot oda!? Ez csak egy Őrült fejében fogalmazódhat meg!
    Zárjuk már mi valami vasfüggöny mögé ezt a háborodott tábort addig, míg ők az egész országot nem zárassák újra vasfüggöny mögé!
    BITANGOK! EZT AKARJÁTOK!? HÁT NEEEEEEEM!!
    Orbánnak üzenem Petőfin át: “Foglalod ám a kurvanyádat, de nem ám a mi hazánkat!”

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +14 (24 szavazatból)
  13. Petőfit annak idején e beszéde után nemhogy nem választották meg, hanem még el is kergették. Mondj igazat, betörik a fejed.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (17 szavazatból)
  14. Tudtommal e beszédét követően a költőt a parasztok elzavarták, alighanem összetévesztették Kertész Ákossal…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (11 szavazatból)
  15. Ezért a beszédért elveszi Tarlós a diszpolgárságot, azám! De ha orbánnépe megtudja, lehet, hogy Kossuth dijat sem kap, jobb is az Ákos, meg Rózsi, nem?
    Balázs P-ről nem is beszélve.
    Ki tudja, talán még az ünnepekből is kiretusálják!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (5 szavazatból)
  16. -Hordóbontó

    Tudtommal e beszédét követően a költőt a parasztok elzavarták, alighanem összetévesztették Kertész Ákossal…-

    :-))))))
    Bár inkább sírni kéne…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (7 szavazatból)
  17. Itt nem szabad igazat mondani. A kritika elviseléséhez intelligencia kell, ami itt bizony most jobban hiányzik mint 6 évvel ezelőtt. Pedig akkor “rosszabbul éltünk mint most”

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (8 szavazatból)
  18. A vizitdíjat bevezetik csak idő kérdése.Olvassátok el feltétlenül a márc.14-i Népszava mellékletét ” Marczius tizenotodike” Remek benne van a múlt jelen és főleg a jövendő.Tragikus mi vár még ránk!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (7 szavazatból)
  19. Na, itt járt egy klerikálfasiszta és lemínuszolt minket. :)
    A mínuszok csak minket igazolnak.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (12 szavazatból)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

Náci beszédet mondott Orbán a Kossuth téren 2012. március 15. csütörtök | AN

Import tapsoncokkal ünnepelteti magát Orbán 2012. március 13. kedd | AN

A kormány korlátozza a gyülekezést 2012. január 20. péntek | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos