Ronai and Ronai
AMERIKAI

Azonosították Van Gogh napraforgóinak génmutációját 2012. március 31. szombat 21:48 | AN Forrás: MTI

  • Hozzászólások(2)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Azonosították Van Gogh napraforgóinak génmutációját
Washington – Van Gogh által megörökített napraforgók génmutációját azonosították amerikai növénybiológusok, akik a Nature Genetics című folyóiratban tették közzé tanulmányukat.
.
A napraforgó (Helianthus annuus) fészekvirágzatának peremén helyezkednek el egy sorban a rovarok csalogatására szolgáló sárga színű nyelves virágok. A tányér közepe felé szabályos körökben helyezkednek el a magvakat termelő hímnős, csöves virágok. Ezek száma több száztól ezerig terjed. A Vincent Van Gogh által 1887-ben és 1888-ban festett két sorozat csendéleten olyan mutáns napraforgókat örökített meg, amelyeknél két sorban helyezkednek el a sárga szirmok, viszont sokkal kisebb a csöves virágok száma, olvasható a ScienceDaily tudományos hírportálon.
.

.
A különbség genetikai okait igyekezve felderíteni a Georgiai Egyetem kutatói John Burke professzor irányításával ugyanazt a növénykeresztezési eljárást alkalmazták, amelyet Gregor Mendel (1822-1884) botanikus, a tudományos örökléstan megalapozója dolgozott ki. A tudósok a vad napraforgót a kettős szirmúval keresztezték és arra a következtetésre jutottak, hogy a mutációért egyetlen, dominánsan öröklődő HaCYC2c gén a felelős. Az utódokkal végzett további keresztezések egy második mutációt is kimutattak, amely recesszíven öröklődik mind a vad, mind a kettős sárga szirmú napraforgók részéről a virág harmadik, átmeneti típusát eredményezve.
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (2 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +3 ( 3 szavazatból)
Azonosították Van Gogh napraforgóinak génmutációját , 5.0 out of 5 based on 2 ratings

Címkék:, , ,

  • Hozzászólások(2)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

2 Reader’s Comments

  1. Elég felelőtlen, hogy csak így közzéteszik. Nem félnek, hogy Schmitt Pál ellopja?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  2. Nekem gyanús, Van Gogh. Lehet abban van valami, hogy ezzel népszerűsítette a génkezelt napraforgót. Tiltakozásul nem megyek a Louvre-ba és lépéseket teszek a hazai környzetvédők felé, hogy ők is tiltakozzanak az ilyen mutánsok fejlesztése ellen.
    Szegény Vincent. Lehet, hogy ropogtatott a magvaiból is, mert később levágta a saját fülét…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
Kapcsolódó cikkek
KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos