Ronai and Ronai
AMERIKAI

Puerto Rico: a nyelv a vita középpontjában 2012. március 17. szombat 22:03 | AN Forrás: MTI

  • Hozzászólások(3)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Puerto Rico: a nyelv a vita középpontjában
San Juan – Központi kérdéssé lépett elő az angolnak, mint hivatalos nyelvnek a kizárólagossága Puerto Ricóban, ahol az amerikai republikánusok ma tartanak előválasztást annak eldöntésére, ki legyen pártjuk nevében a hivatalban lévő elnök kihívója.
Rick Santorum a kampányában azt hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok teljes önkormányzattal rendelkező társult államában az angolnak kell lennie a hivatalos nyelvnek, amennyiben el akarja nyerni a tagállami státust. A karibi entitásban, amelynek hivatalos neve Puerto Rico Közösség, az ott lakók novemberben tartanak sokadjára népszavazást arról, hogy csatlakozzanak-e az Egyesült Államokhoz, váljanak függetlenné, avagy maradjon fenn a jelenlegi állapot. Eszerint Puerto Rico az USA teljes önkormányzattal rendelkező társult állama.
Mitt Romney úgy foglalt állást, hogy az amerikai állami státus elnyerésével kapcsolatban nincsenek előfeltételei. A négymilliós lakosságú Puerto Ricóban az angol és a spanyol egyaránt hivatalos nyelv. Santorum kampánystábja köpönyegforgatással vádolta meg Romney-t, aki korábbi vitákban állást foglalt az angol nyelv kizárólagos hivatalossága mellett Amerikában. A volt massachusettsi kormányzó azzal vágott vissza, hogy álláspontja szerint az angol a szövetségi kormány hivatalos nyelve kell, hogy legyen, de nem támasztaná előfeltételként Puerto Ricóval szemben a spanyol használatának megszüntetését.
A közvélemény-kutatások szerint a Puerto Rico-i előválasztás favoritja Romney. A megmérettetésen 20 olyan küldött mandátumáról születik döntés, aki a Republikánus Párt augusztusi országos konvencióján szavazni fog a hivatalos elnökjelölt személyéről.
Missouriban szombaton folytatódtak a csütörtökön megkezdett, 9 napon át tartó jelöltállító gyűlések (kaukuszok). Az államban február 7-én előválasztást tartottak, de az pusztán erőfelmérés – a helyi nyelvhasználat szerint szépségverseny – volt. A télen megtartott, nem kötelező érvényű szavazáson Santorum a voksok 55 százalékát kapta, ami azonban alighanem meghatározza a kaukuszok kimenetelét is.
A republikánusok előző, múlt keddi előválasztási fordulójában Santorum Alabamában és Mississippiben, Romney pedig Hawaiin és Amerikai Szamoán győzött. A CNN legutóbbi, nem hivatalos összesítése szerint Romney eddig összesen 498, Santorum 239, Newt Gingrich 139, Ron Paul pedig 69 támogató szavazatra számíthat az augusztusi országos konvención. Romney-nak 18, Santorumnak 10, Gingrinchnek 2 államban sikerült nyernie, Paulnak pedig egyben sem.
A jelöltállítási küzdelem következő fordulóját kedden Illinois államban, Barack Obama hátországában fogják megrendezni, ahol 66 delegátus megszerzése a tét. A Rasmussen Reports felmérése szerint Romney támogatottsága itt 41 százalékos, Santorum 32 százalékával szemben. Jövő szombaton viszont a 20 küldöttet delegáló Louisianában lesz előválasztás, ahol Santorum az esélyes.
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (1 szavazás)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +1 ( 1 szavazás)
Puerto Rico: a nyelv a vita középpontjában , 5.0 out of 5 based on 1 rating

Címkék:, ,

  • Hozzászólások(3)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

3 Reader’s Comments

  1. Puerto Rico népének, ha van egy kevés sütnivalója, akkor a népszavazással csatlakozik. :)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  2. Mellesleg egy allamban sem hivatalos nyelv az angol, ilyen fogalom nem letezik az Egyesult Allamokban. Santorum nem egy langesz, ez kb. olyan mintha egy szlovak politikus odamenne korteskedni a szlovakiai magyarokhoz es azt mondana nekik hogyha csak szlovakul beszelnek akkor majd tiszteletben tartjak minden jogaikat.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (5 szavazatból)
  3. Na el is vesztette. Sokak szerint pont ezert.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
Kapcsolódó cikkek

A második csörte már Obamáé volt 2012. október 17. szerda

Portman: Romney Ohio nélkül is nyerhet 2012. október 15. hétfő | AN

CNN: Romney nyerte az első vitát 2012. október 4. csütörtök | AN

Romney: Amerika újabb konfliktusba keveredhet 2012. október 3. szerda | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos