Polgári perben folytatódik a Strauss-Kahn ügy 2012. március 26. hétfő 19:47 | AN Forrás: Reuters

Share
Polgári perben folytatódik a Strauss-Kahn ügy
New York – Hét hónappal azt követően, hogy az ügyészség ejtette a nemi erőszaktételt tartalmazó vádakat Dominique Strauss-Kahn, a Nemzetközi Valutaalap volt vezetője ellen, egy bronxi tárgyalóteremben megkezdődött a francia bankár-politikus elleni polgári per.
.
Ebben továbbra azt állítják a felperes Nafissatou Diallo, a kétes világhírnévre szert tett egykori szállodai szobalány jogi képviselői, hogy Strauss-Kahn erőszakkal kényszerítette orális szexre egy manhattani luxusszállodában az ott dolgozó nyugat-afrikai bevándorlót. Mint emlékezetes, a bankárt, aki egy éve még a francia elnökjelöltek sorát gyarapította, tavaly májusban tartóztatták le az ügy kapcsán az amerikai hatóságok egy Párizsba induló gép fedélzetén. Strauss-Kahn hírnevének súlyosan ártott az ügy, a Nemzetközi Valutaalap éléről le kellett mondania, politikai pályafutásának pedig befellegzett. Ezen az sem változtatott, hogy a későbbiekben védőinek sikerült Diallo szavahihetőségét megkérdőjelezni, az ügyészség a vádakat kénytelen volt ejteni, Strauss-Kahn pedig tavaly augusztusban hazatérhetett Franciaországba.
.
A felperes és az alperes védelme szerdán csap össze először, elsősorban azon, hogy DSK-nak az IMF-nél korábban betöltött pozíciójánál fogva diplomáciai mentességet élvez-e a pert illetően. Az amerikai szövetségi törvények értelmében a polgári kereset hatályát nem érinti a bűnvádi eljárás megszűnése, jóllehet a bizonyítási teher sokkal kisebb. Az ügyben a bronxi Legfelsőbb Bíróság bírája, Douglas McKeon jár el, és elsőként DSK mentességének ügyében dönt.
,
DSK ügyvédeinek álláspontja az, hogy védencük az IMF elnöki posztjának betöltése miatt automatikusan mentességet élvezett mindennemű bűnvádi és polgári peres eljárás alól, még május 18-a után is, amikor – letartóztatását követően – mentelmi jogáról lemondott. Diallo védői ezzel szemben azt állítják, Strauss-Kahn a legjobb esetben is csak úgynevezett korlátozott immunitást élvezhetett, olyasfajta védelmet, amely egy nemierőszak-bűncselekményben semmilyen szempontból nem jelenthetett számára egérutat.
.
A periratok tanúsága szerint DSK a repülőgép fedélzetén május 14-én történt letartóztatását követően tudatta az intézkedő rendőrökkel, hogy diplomáciai mentességgel rendelkezik, később azonban ő maga mondott le a védekezésnek erről a formájáról, és azt állította, ő csak arra volt kíváncsi, van-e szüksége ügyvédre.
Kapcsolódó cikkek

DSK diplomáciai mentességére hivatkozik 2011. szeptember 27. kedd | RR

Strauss-Kahn: otthon, édes otthon 2011. szeptember 5. hétfő | RR

Strauss-Kahn hamarosan otthon 2011. augusztus 31. szerda | RR

Merre tartanak a francia szocialisták? 2011. augusztus 29. hétfő | Nagy Barnabás


KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény
RSS e-Vitae
RSS torokmonika
Videók