Ronai and Ronai
AMERIKAI

Debütálhatna Obama mint bunkerromboló 2012. március 9. péntek 12:25 | Rákócza Richárd Forrás: Reuters, AP

  • Hozzászólások(54)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Debütálhatna Obama mint bunkerromboló

Washington – A nemrégiben kifejlesztett harmincezer fontos (13,6 tonnás) szuperbombának kétszáz lábnyi betonon kell áthatolnia, amennyiben az Egyesült Államok – s személyesen főhadseregének főparancsnoka, Barack Obama elnök – az eddigi húzódozás ellenére úgy dönt, csapást mér az iráni atomlétesítményekre. Bár katonai értelemben Irán nem ellenfél, egyáltalán nem biztos, hogy az elnök így dönt.

A csapás elmaradásának meggyőző katonai oka nincs, legfeljebb politikai: mint sok más korábbi elnök, Barack Obama is a bezárkózásra és a legfontosabb hazai problémák megoldására készül, de ez már Franklin Rooseveltnek sem sikerült. Több mint valószínű, hogy Irán 1. egy napra sem tudná lezárni a Hormuzi-szorost; 2. Elhárítása továbbra is képtelen tenni az ellen, hogy ellenséges ügynökök az országban  ki-be járjanak és azt csináljanak, amit akarnak; 3. Kizárt, hogy légterét akár az amerikai, akár az izraeli légierőtől meg tudná védeni; 4. Valószínűtlen, hogy kisebb terrortámadásoktól eltekintve komolyabb kellemetlenségeket tudna véghezvinni amerikai és izraeli célpontok ellen, bár az utóbbi időben még az ilyen jellegű támadások (Tbiliszi, Új-Delhi, Bangkok) is részben vagy egészben kudarcot vallottak – de még ha akár 9/11-et ismételnék meg, az Egyesült Államok és szövetségesei csapásmérő erejét az sem befolyásolná; 5. Egy szárazföldi hadművelet esetén Irán a nála sokszorta erősebb Iraknál gyorsabban, napok vagy órák alatt omlana össze.

Számos politikai ok diktálja azonban, hogy Barack Obama kivárjon – e téren leginkább az iráni belpolitika valamelyes átrendeződésére számíthat, ami meg is kezdődött –, és úgy tegyen, mintha Iránnal az atomprogram lenne az egyetlen probléma, és az iszlám köztársaság fennállása harminc éve óta ne szolgáltatott volna még vagy tucat, legalább ilyen nyomós okot a felszámolására, hogy a legfontosabbak gyanánt említsük a Hamasz, a Hezbollah és más terrorszervezetek támogatását, a szíriai rendszer támogatását, a környékbeli arab országok (Szaúd-Arábia, Bahrein, Omán, Katar, Irak) síitáinak folyamatos lázítását, a nevezett államok katonai fenyegetését, a Washingtonba akkreditált szaúdi nagykövet ellen egy mexikói drogkartellel közösen szervezett merényletet stb., amelyek mindegyikéért egyenként is háborús bűnösként a hágai nemzetközi bíróság elé lehetne állítani a sah óta hivatalban volt összes iráni vezetést, minisztertől fölfelé.

Tunézia, Egyiptom és Jemen esetéből tudható, hogy Barack Obama elnök mérlegelés nélkül is képes bármikor megszabadulni kényelmetlenné váló fontos stratégiai szövetségestől, de Líbia és Szíria óta az is világos, hogy a demokrácia és szabadság leggyilkosabb ellenfelei meglehetősen hosszú türelmi időre számíthatnak.

Nem kizárt, hogy Washingtonban megpróbálják a józan ész alapján elemezni azt, ami Teheránban történik; szakértők próbálnak belehelyezkedni az eltérő kultúrába, mentalitásba, ami adott esetben természetesen eltérő reakciókat hozhat – egy darabig. A Szovjetunió felbomlása óta vívott háborúk mindegyike előtt megjósolták, mekkora vereséget szenved majd az amerikai hadsereg; így volt ez főleg a befejezetlenül hagyott első Öböl-háború idején, de Afganisztán, a második Öböl-háború, sőt, Szerbia esetén is. S az elemzők valamennyi esetben megpróbálták kitalálni, miért teszi Milosevics, Omár mulla vagy Szaddám Huszein azt, amiről elég nyilvánvaló, hogy nem kéne tennie; miért gyilkolta eszeveszetten a népét Moamer Kadhafi, és miért teszi ezt még mindig Básár el-Asszad. Ahhoz, hogy valaki a józan ésszel és saját érdekeivel szembe menjen, egyáltalában nem kell közel-keleti diktátornak lennie, hiszen arra sem létezik racionális magyarázat, miért kellett Orbán Viktornak szétverni egy működőképes gazdaságot, és eközben folyamatosan sértegetni mindazokat a hatalmakat, ahonnan egyedül számíthat segítségre.

A másik oldalon mindig volt, aki megmagyarázta, hogy a téboly mögött milyen „elgondolások”, „számítások”, „taktikák” húzódhatnak meg, holott ezek mögött általában semmi nem húzódik meg, legfeljebb még több téboly, és a kényszerzubbony bevetése a kezdeti szakaszban általában elkerülhetetlen. Herbert Carlisle, az Egyesült Államok légierejének helyettes vezérkari főnöke a napokban „nagyszerű fegyvernek” nevezte a bunkerrombolót, amiről korábban olyan hírek terjedtek el, hogy részben hasznavehetetlen, ezért át kell azt tervezni. A tábornok szerint az átalakítási munkálatok folynak, és a végeredmény még jobb lesz, „ha effajta forgatókönyv kerül elő”, fogalmazott Carlisle.

Ami a Pentagont illeti, az elnöki huzavona dacára már dolgoznak azon, hogy miként akadályozzák meg Irán atomfegyverkezésének kiteljesedését, ha és amennyiben a diplomácia csődöt mondana.  Leon Panetta védelmi miniszter csütörtökön a National Journalnak nyilatkozva elárulta: ez a munka „már jó ideje” folyik. Panetta, aki egyébként Obamával ért egyet abban, hogy a diplomáciai szankciók kifutásához több idő kell, kifejtette: „nem hiszi”, hogy Izrael már eldöntötte volna az Irán elleni támadást.

Ugyanakkor Carlisle tábornok egy védelmi konferencián azt állította: egy Szíriával vagy Iránnal kirobbanó katonai konfliktus esetén az Egyesült Államok katonai műveleteire újfajta taktikai gondolkodás lenne hatással, amit a Pentagonban Air-Sea Battle-nek, légi-tengeri harcnak neveznek. Ilyen hadviselés keretében lehet a legteljesebb módon bevetni a magasan integrált amerikai erőket. Carlisle szerint nem csak a levegőből és a tengerből, de az űrből és a cybertérből is folyik majd a hadviselés, amelynek során komoly szerep jut a mesterséges holdaknak, lopakodó bombázóknak, drónoknak és természetesen a továbbfejlesztett bunkerrombolóknak.

Mindez már csak az elnök parancsára vár.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 3.9/5 (7 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +9 ( 9 szavazatból)
Debütálhatna Obama mint bunkerromboló, 3.9 out of 5 based on 7 ratings

Címkék:,

  • Hozzászólások(54)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

54 Reader’s Comments

  1. Csak a napfolttevékenység növekedése ne húzza át a számításokat. :(
    Izrael Szíriát biztosan nem fogja bántani, amíg az okot nem ad rá, de Irán nukjait annál sokkal valószínűbb.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (7 szavazatból)
  2. Ej, ez eddig a legjobb cikk ebben a témában itt…röviden, de tényszerűen benne van minden, amit erről az egészről tudni lehet, és alapvető a helyzet megértéséhez.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (9 szavazatból)
  3. Tényleg jó cikk Ricsi.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  4. A cikk jó.
    Csak Obama nem jó benne.
    ( De ezt már említettem megválasztásának a másnapján is. )

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  5. TISZTELT CIKKIRÓ!!

    Irak haderejének néhány összefoglaló adata [szerkesztés]Katonai költségvetés: 4,989 milliárd USD, a GDP 0,4%-a 2005-ben.
    Teljes személyi állomány: 129 760 fő (2005-ben)
    Mozgósítható lakosság: 5 870 640 fő, melyből 4 930 074 fő alkalmas katonai szolgálatra 2005-ben.Lehet hogy modernebb de lényegsen kevesebb itt még érvényeülne a sok lúd disznót győz elv.

    Aktív: 524 000 fő (ebből 220 000 fő sorozott)
    Szolgálati idő a tartalékosoknak: 21 hónap
    Tartalékos: 350 000 fő
    Mozgósítható lakosság .15 434 456 fő kb.
    Itt már viszont kizárt a ludas elv :)
    Lehet hogy leamortizált, de ha azonnal millókat tudnak felfegyverezni vagy olyan katonai eszközökkel rendelkezenk pl:S-300 as pédául, amivel egy kis meglepi is lehetne, nem beszélve a nagy-közép távolságú rakétákról..

    “Egy szárazföldi hadművelet esetén Irán a nála sokszorta erősebb Iraknál gyorsabban, napok vagy órák alatt omlana össze.

    ” Ezzel a mondtattal soha nem fogok egyet érteni..

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  6. Érdekes módon a Pentagonban még nem kérték ki a véleményemet de szerintem egy jelentös szárazföldi akcióba nem szabad belemenni. Az USA ezt bel- és gazdaságpolitikai okokból (föleg a választások elött) nem viselné el.
    Azzal egyetértek a cikkben irtrakkal, hogy ha lesz egy kis tánc, akkor ahhoz föleg a levegöböl fognak zenét biztositani a legújabb technológiát is bevetve. A kérdés az, hogy egy ilyen muzsika milyen reakciót vált ki a perzsa emberekben. Nem a fanatikus állatokra, hanem az épeszü perzsa emberekre gondoltam. Nyilván az akciót úgy érdemes szervezni, hogy az égböl szóló muzsikaszó mellett egy polgárháború vagy egy jelentösebb kormányellenes megmozdulás is elinduljon, vagyis a kettöt össze kell kapcsolni. Gondolom ebbe az irányba is megindult a mozgolódás.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (5 szavazatból)
  7. Megjegyzem Amerikának KI KELL KÖSZÖRÜLNIE a csorbát amit a rongyfejüek miatt kellett elszenvedniük , amikor több mint 1 évig állati körülmények között tartották fogva a teljes USA diplomáciai képviselet tagjait. Ok nélkül.
    Plusz a kiszabadításukra indított ( és alaposan elcseszett ) Saskarom-hadművelet kudarcát.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  8. Geyza
    2012. március 9. péntek
    18:37
    Nem bosszú kell, hanem a józan ész, ahogy cOLOMBUS is írja – az belefér az “új stratégiába”. :)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  9. 15 millió katona ?
    Perceken belül ??
    Akkor Európának is rettegnie kell a Napkeleti Uralkodó haragjától !
    Megírta már Nostrodamus is !
    ( Igaz hogy a Bagdadi Mészáros magának vindikálta a titulust , agyon is verték. Pedig annak is volt pár millió hadrafogható katonája. Fel is vonultatta őket sűrűn , azzal hogy két hónapon belül indulnak Izrael ellen. Csak mindig elhalasztódott az aktus. Végül az USA agyonverte mint lurkó a legyet.)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (5 szavazatból)
  10. Columbus!
    “William Beeman, a University of Minnesota professzora szerint az Egyesült Államok és a nyugati országok éppen az ellenkezőjét érik el Irán ellenes szankcióikkal és embargóikkal, mint azt tervezték. Ahelyett, hogy az iráni lakosság, saját bőrén tapasztalva az országra nehezedő nyomást fellázadna és megdöntené a rendszert, éppen ellenkezőleg viselkedik. Az országot ért gazdasági támadások hatására felélénkül a több évezredes perzsa történelemből és kultúrából táplálkozó iráni hazafiság az emberekben és még az ország jelen vezetőit nem támogatók is felsorakoznak a rendszer mögött az ország védeleme érdekében. Ebből pedig levonható a következtetés, miszerint egy esetleges katonai csapás Irán ellen olyan szinten egyesítené az ország politikai és társadalmi feszültségektől terhes lakosságát, hogy az a rendszer bebetonozódását jelentené. Az pedig az 1979-es iráni forradalom óta folyamatosan művelt, egy belülről szerveződő „puha puccs” elérését célzó amerikai erőfeszítések teljes kudarcához vezetne.”

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  11. Gets:
    Hámáhogyafenébe ne kellene bosszú ?
    A rongyfejűek nem értik a nyugati kultúra indítékait és módszereit.
    Az USA nem szokott bosszút alkalmazni az általa legyőzőttekkel szemben , de azért az akcióért bosszút kell állni. A többi rongyfejű abból megérti hogy nem frankó ilyesmit csinálni. A Nemzetközi Jog bevett szabályaira tesznek ők egy nagyot. Ha a pillanat kéjes gyönyöre úgyhozza nekik.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  12. Geyza
    2012. március 9. péntek
    18:46

    nem 15 millió” katona” hanem mindenre elszánt 21 hónapos katonai szolgálatott teljesített civil..

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  13. Ugyan már Cseh Gevara.
    Kitafenét érdekel az iráni emberek lelke ? Meghogy majd jól fellázadnak ?
    Az egész embargó arra megy ki hogy lassítsák az urán dúsítását.
    Merthogy az pénzbe kerül , jó sokba.
    Szarni rá hogy mit gondolnak ott azok a ” teremtés koronái ”
    fő hogy az egész ország jól ki legyen éheztetve. Akkor talán letesznek arról a hülye tervükről hogy regionális nagyhatalommá váljanak , aki diktál az egész világnak.
    Már most olyan terveket dédelgetnek hogy nyamvatt hadihajóikkal átkelnek az Atlanti Óceánon ( Big Big Ósön ) és egyszerűen zár alá esznek amerikai kikötőket.
    Ha Ha Ha

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  14. Hááát…lehet…bár hülyén szaglik a sült civil…ha egyszer valóban újjat kezdenek húzni az USA.-val..volt már rá sok példa.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  15. Geyza
    Egyet is értek velek meg nem is …:)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  16. Hát nembánom…de állításod második felét meg sem hallottam :D

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  17. Mindegy ..majd meglátjuk mi lesz .
    Eddig
    szinte nem volt olyan elhúzódó háború amiben az eltervezettek szerint mentek volna
    végbe a dolgok mindig akadt valami …általában apróságok..Példa (ha kell majd írok)
    Akármilyen fura én az Egyesült Államok haderejének fennthartatóságában kételkedek….
    megmodom miért
    Fejlett haderő több gond költséges üzemeltetés,könnyen meghibásodhat (rengeteg elektronika) stb.
    Mindig az egyszerű a nagyszerű (nem az Iránira gondolok)
    Esetleges megszállás esetén a történelem rengetegszer igazolta hogy eleve kudarcra van ítélve így vagy úgy…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  18. Tévedés.
    Az USA utólagos politikai céljaival szokott probléma lenni.
    Leverték a tálibokat.
    Helyes.
    De minek akartak ott polgári demokráciát teremteni ? Ott kellett volna hagyni három hónap után.
    Leverték jóöreg Szaddámot , minimális veszteséggel.
    Naggyon jó.
    De most mit akartak ott utána ?
    Meg kellett volna csinálni a Kurd Államot , ott támaszpontot építeni és utána hagyni a többieket a fenébe.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (6 szavazatból)
  19. Nem feltétlenül csak arról van szó, hogy mennyi idő alatt lehet szétlőni/bombázni egy pl. egy harckocsi-hadosztályt. Egy országot megszállni és ellenőrizni levegőből nem lehet. Ahhoz a gyalogos katonáknak oda kell menni. Irak és Afganisztán példája megmutatta, hogy az USA hadereje kevés még ahhoz is, hogy ekkora országokat megszállva tartson. Márpedig Irán ezeknél jóval nagyobb és népesebb. Gondoljunk csak a II. VH.-ra, ott több millió német katona harcolt szovjet területen, mégsem tudták a megszállt területeket az uralmuk alatt tartani, a partizánok folyamatosan tudtak harcolni és óriási károkat okozni. Jugoszláviában szintén. Egy Irán elleni szárazföldi háború magában hordozza a későbbi kudarcot. Lehet hogy a hadseregét gyorsan le lehet győzni, de utána itt is kialakulna egy un. asszimetrikus háború mint Irakban, és az USA mindenképpen vereséget szenvedne. Talán az lenne a jó taktika, hogy a hadsereget és a forradalmi gárdát egy gyors háborúban megsemmisíteni, aztán csak a fontos objektumokat megszállni, de azokat nagy erőkkel, tönkretenni, megsemmisíteni, elvinni mindent, ami veszélyes lehet, aztán pucolni onnan minél hamarabb. Ha a háborúnak véletlenül áldozatává válnának az ajatollahok is, az sem lenne túl nagy baj. Azt az országot, azokat az embereket nem lehet demokratizálni, ez nem szabad hogy szándék legyen. Vietnám, majd később Afganisztán és Irak után, a példákból okulva nem lenne szabad még egyszer belemászni egy évekig tartó és sok áldozattal járó megszálló kalandba. Odavágni, visszavetni őket pár évtizeddel, aztán eltűnni. Szerintem máshogy nem menne.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  20. gets
    -
    Igazad van. Nem a bosszúnak kell dolgozni, hanem a józan észnek. A bossszú egyébként is egy ronda emberi tulajdonság (fogalmam sincs hogy szabaduljak meg töle). Geyza emlitette, hogy a rongyfejüek a nemzetközi diplomáciai szabályokra és nemzetközi egyezményekre fittyet hányva anno az USA követségi dolgozókat fogvatartották és megalázták. Hálám Geyzának, hogy memlitette. Mindenki másért akar odacsapni. Én “azért”.
    -
    Ami a szárazföldi akciót illeti. Fogadni merek rá, hogy jelentösebb ilyen akció nem lesz. Sem Obama sem az ö utóda (ha lesz ilyen) nem fogja megmésztetni az amerikai polgárral. Tudom, hogy szeretnétek (én is élvezném) de könnyü más katonájával a csalánt verni a sivatagban a szobátok biztonságából. No meg az én adómból.
    -
    A levegöböl a perzsa atomprogramot simán le lehet kapcsolni. Ezt még a világ is lenyeli. Mert a világ is egy szempont. A szibériaiak megsértödnek 5 percre de kereskedhetnek a perzsákkal tovább, a kinaiak majd tüntetnek egy kicsit az USA Nagykövetség elött (erre a célra vannak már bejáratott embereik), a szomszédos tevegelö arab országok majd elmondanak egy köszönetet Alahnak (aki mint tudjuk hatalmas), Európa majd azt mondja “Ejnye!” és tovább dugja pénzzel a görögöket … Vona és bandája meg ugyanazt mondja, mint edig és a világ gurul tovább.
    Ha viszont a homokban is harcolászni akarnak, azt már a világ nehezebben nyeli le. De föleg az amerikai néppel momentán ez a nokedli nem nyelethetö le. Még velem sem… (pedig én élvezném). A perzsa nagytakaritást meg végezze el a perzsa nép. Fegyvert küldünk szivesen… és harcoljanak az utolsó emberig.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  21. cOLOMBUS
    2012. március 9. péntek
    22:06

    “gets
    -
    Igazad van. Nem a bosszúnak kell dolgozni, hanem a józan észnek. A bossszú egyébként is egy ronda emberi tulajdonság (fogalmam sincs hogy szabaduljak meg töle). Geyza emlitette, hogy a rongyfejüek a nemzetközi diplomáciai szabályokra és nemzetközi egyezményekre fittyet hányva anno az USA követségi dolgozókat fogvatartották és megalázták. Hálám Geyzának, hogy memlitette. Mindenki másért akar odacsapni. Én “azért”.”
    .
    Erre az arányos válasz belefér a nuk telepek lerendezésébe, de nem ugyanaz a súlya. A telepeket azért kell fésülni, mert a nuk fegyverek birtoklása magában hordja az “antihumánus felhasználásuk” lehetőségét, ami azért jelentősebb tétel egy 30 évvel ezelőtti gazságnál.
    Jól írtad – nem kell megszállást erőltetni, mert értelmetlen.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  22. Nevetni fogsz. Beszélgettem sok emberrel erröl. Tudod, hogy azzal a 30 évvel ezelötti “kis szálka” mennyire fáj az önérzetükben megsértett amerikaiaknak? Hamarabb nyitnának egy szárazföldi frontot amiatt, mint az urándúsitás miatt? Mindenkinek mástól fáj a feje. De természetesen a lényegben egyetértünk.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  23. cOLOMBUS
    Szerintem az USA inkább Szíriára koncentrál, ott is fésülendő siiták vannak és csak negyede Iránnak, ráadásul az iraki gyakorlat ott is helytálló.
    Inkább arra lennék kíváncsi, hogy a törökök milyen koncot kapnak, mert ők is mennének oda?
    Valószínűleg Izrael fésüli meg a perzsákat, de egyeztetett időszakban. :)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  24. Izraelnak szüksége lesz az USA müholdakra,… meg talán másra is. Biztos, hogy megkapja (meg Irán is a pofájába).
    Sziria egy kacifántos dolog. Nem tudom kibogozni. Ne feledd, hogy a szireknek bevallottan van vegyifegyverük, és biológiai fegyverük, amelyeket azután kezdett összebarkácsolni, hogy az izraeli légierö véletlenül ráejtett néhány tojást az atomerömüvükre. Jobb ha most ebbe nem avatkozik bele Izrael. Az USA politikailag és katonailag is könnyebben tudja “kezelni ” a szir problémát. Én támogatom… de a feleségem azt mondja ö most nem, elöbb menjünk haza vacsorázni. Félek a belpolitikai eröviszonyok miatt késleltetnem kell a szir sallert és kokit.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  25. szundi
    2012. március 9. péntek
    19:56
    Mindent leírtál ami fontos!
    Meg kell semmisíteni a “veszélyforrásokat” és hagyni őket. Minden korábbi példa azt mutatja, hogy utána ők maguk elrendezik a politikájukat. Nem kis emberáldozatok árán, de “csak” egymást ölik! Emberveszteség nélkül megoldható a feladat. Évtizedek óta nem az számít , hogy mekkora egy hadsereg létszáma. Mi ez a sok parasztvakítás?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  26. A szíriai “probléma” azonnal megszűnik, amint elvágják az iráni pénzt szállító ütőeret .

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  27. szundi te tulajdonképp
    szundi
    2012. március 9. péntek
    19:56
    hozzászólásoddal kifejetted az egész modanivalómat és lényegét a dolognak ..
    köszönet érte

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  28. Szundi:
    Ha csöpp esze van az USA.-nak akkor nem erölteti ezt a megszállás-projectet.
    Ugyan mi a fenének tenné ?
    Ki kell gyomlálni a gazt a levegőből osztán gyónapot.
    Dolgozzák fel maguk a rongyfejűek a problémát.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  29. “…Egy országot megszállni és ellenőrizni levegőből nem lehet…”

    - Ahogy már ezerszer leírtuk itt többen is, iránt senki nem akarja megszállni, és erre nincs is szükség.

    Irán még meglévő harci képességeinek felszámolására, és a nuke- fejlesztés letörésére van szükség, ehhez pedig nem kell “megszállni”.

    Ehhez egy jól előkészített, nagyszabású légihadjárat kell, robotrepülőkkel, ballisztikusrakéta- támadással, kommandósakciókkal, kibertámadásokkal együtt.

    Értsük már ezt meg…

    “.. Irak és Afganisztán példája megmutatta, hogy az USA hadereje kevés még ahhoz is, hogy ekkora országokat megszállva tartson..”

    - Téves.

    Irak és afg. példája azt mutatta meg, hogy 150.000 katonával nem lehet megszállni egy Franciaország méretű országot, ha azt a haderőt liberális, “mássásgtisztelő” módon próbálják irányítani, és ahol a leghalálosabb ellenségnek is “jogai vannak”.

    Az USA bevethető hadereje (USForce, Marine Corps, US Air force, US Navy, + mindenféle elitkommandók), tartalékosok nélkül összesen kb. 1,5 millió fő, namost ebből irakban nem volt összesen egyszerre 150.000 katona 2003- óta, afg. ban még kevesebb.

    Azért erre úgy referálni, mint “az USA haderejére”, azaz, a teljes haderejére, gondolom… az minimum tudatlanságra utal.

    Nem beszélve arról, hogy ha egy irak, irán, afg, szomália, iszlámnáci fenyegetés, stb. problémakört rábíznának a liberális, máskulturatisztelő politikusok azokra, akik kompetensek ebben a munkában – A KATONÁKRA – akkor nem 150.000, de 15.000 jól felszerelt, jól képzett amerikai (vagy izraeli, vagy német, vagy olasz, vagy spanyol, vagy francia, stb) katonával, és a megfelelő csapaterős légi- haditengerészeti támogatással is rendet lehetne tenni bárhol.

    Csak akkor vissza kellene térni a 17. századi hadviselési módszerekhez – mai eszközökkel.

    És még egyszer: hagyjuk már ezt az “irán megszállása” baromságot…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (6 szavazatból)
  30. Eldrad:
    Ebben lehet valami…a hüje liberális elvekben:
    Az USA megengedte Irakban a jó embereknek , hogy -tekintettel a közállapotokra- Kalasnyikovig bezárólag kézifegyvereket tarthassanak otthon.
    Merthogy kell az ha netán jönnek a betörők. Pont olyan háztartási gép mint a porszívó.
    Hát miféle megszálló hadsereg az ilyen ??!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  31. A cikk némely utalásához szólnék hozzá.

    “katonai értelemben Irán nem ellenfél”

    Irán komolyabb ellenfél katonailag, mint Irak és Afganisztán együttvéve. Ez a katonai erőben, technikában számokkal és a geopolitikai viszonyokból adódó stratégiai előnyökkel is kifejezhető. Csak egy példa: Afganisztánnal, vagy Irakkal ellentétben (rakétával, Irak megtámadásával, az iszlám forradalom feltüzelésével és a tálibokkal való taktikai szövetségre lépéssel) válaszcsapásra is képes, a térségben tekintélye van, egy új Nyugat-ellenes hullámot volna képes gerjeszteni és ennek egyik alappillére egy újabb muszlim-zsidó háborút (sorrendben a 6-at) is jelentené. Irán sem akarja persze a háborút. Ők inkább időt szeretnének, hogy tovább erősödhessenek. Ennek akar gátat szabni a cionista-nyugati tengely.

    “Egy szárazföldi hadművelet esetén Irán a nála sokszorta erősebb Iraknál gyorsabban, napok vagy órák alatt omlana össze.”

    Ennek eddig még mindig az ellenkezőjéről hallottam.

    Elég csak megnézni a részben az USA hírszerzésének nyilvános adataira támaszkodó weboldalon a világ fontosabb reguláris hadereinek összevetését, taktikai és geopolitikai tényezők nélkül, pusztán számokban kifejezve: http://globalfirepower.com/

    Ha csak Irakot és Iránt hasonlítjuk össze, rájöhetünk, hogy Irán sokkalta erősebb, masszívabb és meredekebb ellenfél is, na és persze akkor itt még mindig nem esik szó a vészes számot tevő saját gyártmányú ballisztikus rakétáiról, amelyeket be tud vetni, főként izraeli katonai célpontok ellen, esetleg borzalmas károkat, lakossági pánikot előidézve. A rakéták az iráni gárdisták (az amerikaiak által is elismerten, egy 120 ezer fős elit hadsereg, a teokrácia őrzője) hatáskörébe tartoznak és egyes becslések szerint, mintegy 70%-ban izraeli célpontokra vannak ráállítva. A hangoztatott forgatókönyvük szerint ha megtámadják őket, azonnal elindítják a rakétákat és -korlátozott haditengerészeti műveletek (emberi vezetésű, szuper(-kavitációs) gyors kamikáze torpedók…) mellett támadást intéznek Irak ellen is. Ezzel párhuzamosan Afganisztánban próbálnak majd borsot törni a NATO orra alá.

    Ezzel egy több éves, nagy áldozattal járó és feltehetőleg olajárrobbanással járó, esetleg más, katonailag (szuper-) erős országok bevonásával járó világháborús konfliktus is előidéződhet. Ebben rejlik Irán geopolitikai, stratégiai előnye, az USA ezt nem akarja megkockáztatni, nevezetesen a térségben bármilyen (hosszúra elhúzódó) gazdasági bizonytalanság előidéződését. Az USA-nak jobban megérné diplomáciai úton megegyezni Iránnal. Erre azonban úgy tűnik előre láthatólag nem lehet számítani. Esetleg, ha Obamát újra választják…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (5 szavazatból)
  32. T. Eldrad
    Tulajdonképpen ugyanarról beszélünk. Én is amellett érveltem (nem mintha bármit is számítana), hogy nem szabad olyan koncepciót kidolgozni, ami Irán megszállásával kalkulál. Odamenni, leverni őket és nyomás haza. Szerintem ez lenne a jó taktika. De valamekkora erővel mindenképpen oda kéne menni, még a mai világban sem lehet mindent látni és elintézni csak a levegőből légicsapásokkal, bármilyen hatékonyak legyenek is.
    Lehet hogy az USA hadereje 1,5 millió fő, de ez ebben a formában megtévesztő. Nem mindegyik katona harcol ugyanis. Éppen az USA hadsereg becslése szerint minden modern hadseregben egy harcoló katonára min. 3-4 (néha több is) olyan jut, aki a háttérből támogatja. A hadtápostól a repülőgép-szerelőn át a szakácsokig, stb. Pl. egy repülőgép-hordozón hány ember vesz részt közvetlenül a harcban? Max. pár tucat pilóta, a többi hatezer a háttérben dolgozik azon, hogy ők ott lehessenek. A gyalogságnál ha nem is ilyen arányban, de ugyanez a helyzet. Ráadásul váltásokban dolgoznak. Ha Irakba visznek 150 000 katonát, abból a ténylegesen harcoló létszám ennek max. a fele (de még annyi sem), a maradéknak pedig kb. a harmada az, ami egyidejűleg bevethető. A többi váltás pihen vagy felkészül. Marad egyszerre 15-20 000 katona egyidőben egy egész országra járőrözni, “demonstrálni a jelenlétet”. Ez mindenképpen kevés. Ezt legszemléletesebben éppen Irak példája mutatja. Ja és még egy, nem lehet a teljes haderőt egyedül egy helyre koncentrálni.
    Valóban az a legjobb megoldás, ha a harcot olyanok irányítják, akik értenek hozzá: a katonák. A politikának a döntés meghozatalánál meg kéne állnia. Ez ma nem így működik. A legjobb példa erre L. B. Johnson, aki a Fehér Ház-ból döntötte el minden reggel, hogy mit bombázhatnak Vietnámban. Az USA éppen Vietnám óta nagyon érzékeny a veszteségekre. Márpedig ha valahol háborúznak, ott a legjobb taktika és legmodernebb fegyverek ellenére is lesznek saját veszteségek. Pláne egy gerillaháborúban, mint Irakban volt és Irán megszállása esetén lenne. Szomáliát azért bukták el, mert a tv bemutatott egy jelenetet, ahol egy halott amerikai katona testét gyalázták meg. Otthon akkora volt a közvélemény felháborodása, hogy a politikusok meghátráltak.
    Azt egyetlen civilizált hadsereg sem engedheti meg magának, mint amit pl. az SS csinált a megszállt szovjet lakossággal, bosszúból a partizánakciókért. (remélem ebben egyetértünk) A katonákra is kell hogy vonatkozzanak normák, pláne most, amikor a médiák mindent látó és közzétevő szeme ott van. Ezért nem lehet visszatérni a 17. századi módszerekhez, még titokban sem. De ha egy hadsereg működését a politikusok civil szempontok szerint gúzsba kötik, abból semmi jó nem sülhet ki. És a döntéshozóknak bele kell törődni abba, hogy veszteségek -még ha kevés is-, mindenképpen lesznek. Bosznia fölött csak légi háború zajlott, de még ott is voltak áldozatok, még egy lopakodót is lelőttek (speciel egy magyar származású légvédelmi parancsnok egysége, erről egy cikk is volt az Aranysas-ban).
    Minden becsmérlés ellenére tudomásul kell venni, hogy Iránnak erős és főleg nagyon motivált hadserege van. És úgy látszik, hogy megfelelő háttéripara is. Ezt semmiképpen nem szabad lebecsülni. Ezért kéne váratlanul, lehetőleg egyszerre minél több helyen és minél pusztítóbban lecsapni rájuk. Egyetlen támadás nem is lesz elég, de az elsőnek olyannak kell lennie és olyan célpontokra kell irányulnia, hogy a válaszcsapás lehetőségét és a további hadműveletek veszteségeit minimalizálja.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  33. Smiley:
    NE mosolyogtassál ( röhögtessél ) már :
    ” USA hírszerzésének nyilvános adatai ”
    És Tessék mondani : Őn még hiszel a tündérmesékben ?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (1 szavazás)
  34. Ugye drága kollegák : Nem képzeli senkisem hogy bármi lényeges hozzáférhető a valós hadi helyzetröl , holmi webb-oldalakon ?
    Minekünk , ” szalon-stratégáknak ” marad a találgatás. És az extrapolálás , a múlt eseményeiből .
    Magyarán szólva : a spekulálás hehe.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  35. Geyza
    2012. március 10. szombat
    19:20
    Az azért nem olyan kevés – te is tudod hehe. :)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  36. Legjobb példa az állami félrevezető hírkampányokra a ” bunker-rombolók ” példája :
    Azokat egy angol repülőgép-mérnők fejlesztette ki , még a Második Nagy Háború idején , a V2 indítóállásainak a többméteres betonfedő alatt lévő bunkereinek az elpusztítására.
    Tehát nem ” kifejlesztették ” hanem csak tökéletesítették , szerintem már 20 éve.
    De most állandóan ezekkel tömik ” jólértesült ” körök a hírcsatornákat , gondolom amiatt hogy presszionálják vele Iránt , akik láthatólag össze is szarták magukat a dolog miatt.
    Tessenek már egy kicsit utána olvasni a dolgoknak ha kérhetem , mielőtt mindenféléket összevissza állítunk mint tényeket.
    ( Különben magának a bombának a lényege a különlegesen keményre és szívósra eddzett külső köpeny , a megfelelő kialakítással azért , hogy a kiszámított (önsúly/ejtési-magasság adatokból) nehézségi gyorsulással elért sebességgel a sziklás talajba csapódva , lemennyen jó mélyre. És csak ott robbanjon.
    Annak idején az angolok sokat feccöltek a kérdésbe , teljes sikerrel. De azért jó sok kísérleti ( robbanó töltet nélküli ) bombaköpeny tört nekik széjjel mire mindent megtudtak a problémáról.Rengeteg idejük ment rá. Nomeg pénz.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  37. szundi:

    “…nem szabad olyan koncepciót kidolgozni, ami Irán megszállásával kalkulál…

    - Ok, akkor talán jó hír (de tényleg az), hogy ilyesmivel senki nem kalkulál.

    ‘…Odamenni, leverni őket és nyomás haza. Szerintem ez lenne a jó taktika…”

    - Akkor a másik jó hír: senki nem gondolja ezt másképpen a zusákok, vagy az izraeli stratégák közül sem.

    “…De valamekkora erővel mindenképpen oda kéne menni, még a mai világban sem lehet mindent látni és elintézni csak a levegőből légicsapásokkal, bármilyen hatékonyak legyenek is…”

    - Igaz.

    Ezért írtam, nézd csak meg megint, hogy ez nem csak légihadjárat lenne, hanem kommandósakciók, kibertámadás- sorozat, ballisztikusrakéta- és robotrepülő támadások is.

    Nézd meg, mit tudott ez művelni irakkal, meg a szerbekkel, annyi esélyük nem volt, mint fingnak a tornádóban. Pedig kibertámadás akkor nem is volt, most meg az lenne a bevezető, alighanem.

    Irán pedig mindezek (kiber, ballisztikusrakéták, robotrepülők) ellen tökéletesen védtelen.

    “…Lehet hogy az USA hadereje 1,5 millió fő, de ez ebben a formában megtévesztő. Nem mindegyik katona harcol ugyanis…”

    - Igaz, ahogy igaz ez a lehetséges ellenfelekre is.

    De abban azért értsünk már egyet, hogy az amerikai, vagy az izraeli technológiához képest az iráni kisiskolás… a katonai képzettséget pedig lemérhettük a gázai háborúban, ahol ugye, iráni szakoktatók képezték a hamasz- terrorhadsereget – ismert eredményekkel.

    “…Szomáliát azért bukták el, mert a tv bemutatott egy jelenetet, ahol egy halott amerikai katona testét gyalázták meg…”

    - Téves;

    1, Szomáliát nem bukták el, mivel abban a hadműveletben az összes kitűzött célt teljesítette az az amerikai dandár.

    2, a veszteség abból adódott, hogy Garryson tábornok precízen leírta, mire van szüksége a gépesített gyalogságon kívül a hadművelet minél eredményesebb kivitelezéséhez (tankok, AC 130 Gunshipek, és egy, nagy magasságban tevékenykedő kommunikációs összekötő központ). Ezek közül a seggfej ensz ellenkezése miatt SEMMIT NEM KAPOTT MEG.

    Az ugyanis ensz akció volt, nem USA.

    “…egyetlen civilizált hadsereg sem engedheti meg magának, mint amit pl. az SS csinált a megszállt szovjet lakossággal…”

    - De igen; az olyan “lakossággal”, mint az afgán, vagy más sivatagi iszlámnáci tenyészet, egyszerűen nincs más módszer. Vagy a civilizált világ, vagy ezek, harmadik út nincs.

    Hogy akkor a civilizált világ mitől civilizált?

    Erre Golda Meir adja meg a választ;

    “… minden civilizáció egyszer eljut oda, hogy kompromisszumot kell kötnie saját értékrendjével…” (majd meginította az “Operation Wrath of God” hadműveletet).

    És ez van most is.

    Nem tetszik nekem sem, de attól még ez van.

    “…ha egy hadsereg működését a politikusok civil szempontok szerint gúzsba kötik, abból semmi jó nem sülhet ki. ..”

    - Az biztos; az utóbbi évtizedekben ez megy mindig.

    “…szerbek… egy lopakodót is lelőttek (speciel egy magyar származású légvédelmi parancsnok egysége, erről egy cikk is volt az Aranysas-ban)….”

    1, Az Aranysas az egyik legjobb magyar nyelvű szakmai forrás.

    2, Az a tiszt alighanem hazudott; ismerem a sztoriját.

    3, Mint a lopakodó lelövése után nem sokkal kiderült, a gép útvonalát és érkezési idejét egy brüsszeli francia elhárítótiszt elárulta; szerbek felküldtek egy MIGet, az vizuálisan észlelte a 117- est, rárepült, légörvény keletkezett, 117- es ezzel felfedte magát, szerbek mindennel rálőttek, amijük 30 km körzetben volt.

    Nézd csak, ezen kívül abban a hadjáratban egyetlen gépet sem tudtak lelőni sem az előtt, se utána. Pedig berepülés az volt ám bőven…

    “…Minden becsmérlés ellenére tudomásul kell venni, hogy Iránnak erős és főleg nagyon motivált hadserege van…”

    - Nincs.

    Nagy létszám, de rosszul képzett, reménytelenül elavult, szakmailag is gyenge, erre is több jel mutat. Az ámokfutók őrült gyűlöletének állapotát pedig nem nevezném motiváltságnak.

    Nézd csak, ugyanez ment nasszer idején is egyiptomban, 20 évig, mi lett belőle. Pedig akkor még az egyiptomi haderő korszerűség szempontjából volt olyan jó, mint az izraeli.

    “…És úgy látszik, hogy megfelelő háttéripara is…”

    - Nincs.

    Amit maguktól előállítanak, az ócskavas. Amijük még van, mármint, technika, az meg már nem működik, vagy nincs alkatrész, vagy csak mutatóban van. Semmijük nincs, ami korszerűbb lenne, mint a ‘80- as évek elejének átlagszínvonala, de inkább ez alatt vannak.

    Na, hallod, akik 40 éves Kilo- tengeralattjárókkal, meg I VH szintjét idéző észak- koreai mini búvárhajókkal fenyítenek, és van kb. 300 működőképes harckocsijuk, mind 30- 40 éves amerikai, brit gyártmány, többség felújítás nélkül, légierejük pedig nagyrészt szintén a ‘70- es, ‘80- as éveket idézi, már ami még egyáltalán mozdulni tud…

    “…Egyetlen támadás nem is lesz elég…”

    - Nem is, ez nem egy támadás lesz, hanem hadjárat.

    Üdv;

    E.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (10 szavazatból)
  38. Ez utóbbi bejegyzésem a válasz “smyley” tévedéshalmazára is, a “cionistázós” baromságától ezúttal (is) eltekintve.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (9 szavazatból)
  39. Eldrad: “válasz “smyley” tévedéshalmazára is, a “cionistázós” baromságától ezúttal (is) eltekintve.”

    Mire gondolsz? Jelen esetben egy muszlim-keleti tengelyről, és egy zsidó-nyugati tengelyről beszélhetünk, nemdebár? Izrael államot pedig a cionista államként is szokás nevezni, hiszen megalapítása a nemzetközi cionista mozgalom egyik alapvető célja volt, a kezdetektől fogva, a cionizmus fellegvárának is tekinthető, hiszen a globális zsidó érdeket is képviseli (hozzáteszem: példamutató módon!).
    Mivel Izrael, a cionista állam, amelyet van aki -lényegében véve- az “USA 51. tagállamának” is nevezi (talán valamelyik amerikai politikus), amelyik érdekérvényesítésével elérte, hogy az USA, majd az EU és más országok bevezessék az Irán elleni olajembargót (ezekben a kritikus gazdasági időkben), miért nem volna helytálló a cionista-nyugati-tengely megnevezés a muszlim-keleti-tengellyel (iszlám országok, Kína, Oroszország) szemben?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -3 (3 szavazatból)
  40. “…Jelen esetben egy muszlim-keleti tengelyről, és egy zsidó-nyugati tengelyről beszélhetünk, nemdebár?…”

    - De.

    Pedó allah tetves, hosszú szakállára mondom, de!

    Béke mindenkibe!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (7 szavazatból)
  41. Eldrad:
    Úgy is lehetne jellemezni a várható iráni hadműveletet , mint a régi vicc-béli naíva sztorizását barinőjének :
    ” Kitakart , megkefélt , betakart , dehogy mitakart…??..?..”

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (5 szavazatból)
  42. http://www.youtube.com/watch?v=cAMaLxOjbPM

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (1 szavazás)
  43. http://wwww.Opesnyaveguti hépakles.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (1 szavazás)
  44. T Eldrad
    Nem vitatkozni szeretnék Önnel, mindössze lenne néhány kérdésem.

    Felküldtek egy MIG-et?
    A boszniai hadjárat alatt a légteret folyamatosan biztosították F-15-ökkel. Még a mi légierőnket is korlátozták a nem kompatibilis (akkor) IFF rendszerünk miatt. A magyar vadászok akkoriban csak Kecskemét 30 km.-es körzetében repülhettek, nehogy véletlenül lelőjék őket. Merthogy a vadászokat AVACS-ról irányították, láthatáron túli BVR rakétákkal lőttek és szó sem volt vizuális azonosításról. Nem egy szerb repülőt lelőttek így, tulajdonképpen mindegyiket, amelyik fel mert szállni, Galeb-től a MIG-29-ig. Hogy egy ilyen védőernyő alatt felküldenek egy MIG-et, ami rárepül és vizuálisan azonosítja? Akkor már miért nem lőtte le az? Légörvényt kavart és ezzel tette láthatóvá a lokátorok számára??????? Mindennel lőttek rá? Amikor a telepített légvédelmi eszközök az első célpontok között voltak és csak azok úszták meg, akik sokat gyakorolták a gyors helyváltoztatást. Mellesleg azzal a technikával nem is szoktak tömegével lövöldözni (legalábbis akik értenek hozzá), mert túlterhelik a rávezető rendszert, az még nem az S-300-as volt.

    Kibertámadással azoknak lehet ártani, akik így elérhetők. A Kalasnyikovval és RPG-vel lesből támadó, majd a civilek között elvegyülő gerilla is ide értendő?

    Minden csak ócskavas, amit elő tudnak állítani? Ez igaz az esetleges nukleáris fegyverükre is? Ha felrobban az ő kezükben, akkor miért kell tartani tőle? Mindenesetre azt meg tudták oldani, hogy az USA-tól vett technikákat az embargó után is tovább üzemeltessék, a tankoktól az egyébként rendkívül bonyolult F-14-ig. És itt nem a műszaki kannibalizáció értendő, hanem a szükséges alkatrészek saját gyártása. Rakétáikkal már tudnák támadni Izraelt, még ha pontatlanok is, de az az ország sem olyan nagy, nem feltétlenül kell egy rakétával (pláne ha pl. vegyi töltete van) pontosan célozni. Nem valami ilyesmit neveznek terrortámadásnak?

    Az ámokfutó őrült gyűlölet nem motiváció? Ha egy nép vállalja akár a százszoros veszteséget is, mert sem a vezetőknek, sem neki magának nem az a legelső szempont, hogy életben maradjon, az nem lehet veszélyes? Ha minden elesett katonát 40 huri vár a paradicsomban, jó nagy tolongás lehet ott, arról nem is beszélve, hogy honnan szereznek ennyi hurit? Ja és ezt hogy kell érteni a női áldozatokra? Az irak-iráni háborúban sem nagyon törődtek a veszteséggel, úgy szedték fel az aknamezőket, hogy átszaladtak rajtuk. Lehet arra gondolni, hogy az iráni katonai vezetők nem tanultak Irak lerohanásából és egy estleges támadás esetén ugyanazokat a tömeghadseregre érvényes sémákat fogják alkalmazni? Tudja-e valaki, hogy mennyi idő alatt és mekkora tömeget tudnak mozgósítani és felfegyverezni, ha az első csapás után még marad mivel? Itt most nem az eldugott tankokra és vadászrepülőkre gondolok, hanem az esetleges kommandók veszteségekre tekintet nélküli megsemmisítésére.

    Ha csak a II. VH.-ban az SS által alkalmazott módszerek lehetnek egyedül célravezetők, az nem ugyanolyan terrorizmus, mint ami ellen harcolnak? Akkor nem lenne egyszerűbb pl. az USA vegyifegyver potenciáljával leradírozni az egész országot? A “rongyfejűek” között senki sincs, akit esetleg kár lenne elpusztítani? És akkor ez mindenkire igaz lehet, akit az USA ellenségnek tekint (É. Korea, Szomália)? Vagy csak azokra, akik nem tudnak visszalőni (mint Kína, vagy pláne Oroszország)?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  45. ” Ha csak a II. VH.-ban az SS által alkalmazott módszerek lehetnek egyedül célravezetők, az nem ugyanolyan terrorizmus, mint ami ellen harcolnak?”
    .
    Ez itt a legnagyobb gond. Már régen el lehetett volna felejteni az egész iráni és Hamasz cirkuszt ha nem próbálnák megóvni a civileket. Meg lehet nézni a mostani hamaszos terrorbombázásokat, városokra lőnek ki rakétákat civileket próbálnak minél nagyobb tömegben legyilkolni. Izrael csak célzott csapásokkal válaszol. Egyszerűbb és hatásosabb lenne egyszerűen eltakarítani onnan a szemetet és akkor nem lenne gond. Érdekes módon most is Izraelt tartják vissza és nem a terroristákat.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  46. szundi:

    - Közvetlenül a 117 lelövése után a Panorámában Nógrády György adott egy kitűnő elemzést erről, amit tudok, onnan, valamint azt ezt megerősítő egyéb forrásokból tudom.

    Amikor a 11 bevetésre ment, NEM kísérte semmilyen egyéb gép, egyszer sem. Éppen az volt egy stealth támadás lényege, hogy semmi ne jelezze, hogy közeledik. Nem is kell nekik kíséret, ezért lopakodók.

    A lopakodók kíséret nélkül mennek bevetésre, nincs kivétel (nem is volna másképpen értelme).

    “…Hogy egy ilyen védőernyő alatt felküldenek egy MIG-et, ami rárepül és vizuálisan azonosítja?…”

    - Gőzöm sincs, nem én találtam ki ezt.

    “…Kibertámadással azoknak lehet ártani, akik így elérhetők…”

    - Igen. Pl. különféle kommunikációs rendszerek, számítógépes központok. Ha ezeket lebénítják, plusz rá-dióelektronikai zavaróeszközöket is bevetnek, annyi a csapatok közti kommunikációnak.

    Anélkül pedig szétesik az irányítás.

    “…Minden csak ócskavas, amit elő tudnak állítani? Ez igaz az esetleges nukleáris fegyverükre is?…”

    - Azt nem tudom, de lényegtelen, mert meg kell érteni:

    KLINIKAI ELMEBETEGEK KEZÉBE NEM KERÜLHET ABV FEGYVER!!!

    Főleg, ha ezek aktívan, nyíltan támogatják a nemzetközi tömeggyilkos iszlámnáci terrort is; nem mintha egyéb viselt dolgaik miatt el kellene nekik az ilyesmit nézni.

    “…Ha felrobban az ő kezükben, akkor miért kell tartani tőle? …”

    - Mert nem biztos, hogy így történne.

    Nézd csak, egy példa:

    Te egy 5 danos Kempo- mester vagy, vadállat- kemény srác. Édesanyáddal, feleségeddel, gyerekeiddel laksz egy házban, szeretitek egymást.

    Szomszédba hazajön a 20 évet gyilkosság miatt ült, 130 kilós kankisebbségi. Hülye, mint az állat, verekedni, fegyverrel lőni nem tud, de folyamatosan pisztolyt, kést akar szerezni. Ha balhézni kezdene, alighanem magát szúrná tökön, de eltalálhatja valamelyik családtagod, vagy téged is, a lehetőség megvan rá.

    Elkezd téged és gyerekeid hangosan ordítva gyalázni, fenyegetni, rugdossa az ajtód, beveri az ablakod, stb. Kiirtással fenyegeti családod, meg téged is.

    Már öt centiről üvölt a képedbe.

    Mit teszel:

    1, Hagyod, hadd csinálja, hagyod, hadd szerezzen fegyvert, mert úgyse talál el, vagy úgyis levered, ha megtámad, stb.
    2, Levered, mint a taknyot?

    Hm?

    “…Az ámokfutó őrült gyűlölet nem motiváció?…”
    ..
    - OK, nevezhetjük annak.

    A tömegről:

    - Nem számít.

    Egy tömeget fel kell szerelni, etetni itatni kell, logisztikát biztosítani, szállítókapacitásról gondoskodni, és elérni, hogy ne bombázzák őket fossá már az odaúton.

    Nnnamármost, irán ebből semmit nem tudna teljesíteni, ha Izrael felé indítaná a “tömeget”.

    “…Ha csak a II. VH.-ban az SS által alkalmazott módszerek lehetnek egyedül célravezetők, az nem ugyanolyan terrorizmus, mint ami ellen harcolnak?…”

    - De.

    Nézd meg, kérdés nélkül is mit válaszoltam erre legutóbb.

    “…nem lenne egyszerűbb pl. az USA vegyifegyver potenciáljával leradírozni az egész országot? A “rongyfejűek” között senki sincs, akit esetleg kár lenne elpusztítani? …”

    - De, és de.

    “…És akkor ez mindenkire igaz lehet, akit az USA ellenségnek tekint (É. Korea, Szomália…”

    - Nem “ellenségnek tekint”, és nem csak az USA ellenségei. Ezek az egész emberi civilizáció ellenségei, pusztulásuk mindenkinek az érdeke, a tiéd is.

    “…csak azokra, akik nem tudnak visszalőni (mint Kína, vagy pláne Oroszország)?…”

    - Az amerikai, pláne egy össz- angolszász haderővel szemben ezek is reménytelen helyzetben lennének.

    Iráni ócskavasak:

    - Nem vitázok erről tovább, ezerszer leírtam, nézz utána, ha akarod. ez nem az én “véleményem”, ez így van.

    E.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  47. T Eldrad
    Az F-117-ről. A védelmet nem úgy kell érteni, hogy a lopakodóval kötelékben repül egy F-15-ös. A légtér felügyeletét folyamatosan ellátták AVACS-ok által irányított vadászok, függetlenül attól, hogy éppen milyen támadó gépek/kötelékek voltak ott. Számomra a történetnek ez a verziója több szempontból nem hihető. Egyébként nem csak azt lőtték le, F-16-os is esett áldozatul, amit az utána híressé vált O’Grady százados vezetett, akinek kimentésére nagyobb erőt mozgósítottak, mint a teljes magyar hadsereg. Ezenkívül több gépet is megrongált a légvédelem, de azok haza tudtak menni.

    A kibertámadásról. Még Irak elfoglalására készülve tartottak egy hadgyakorlatot, ahol az ellenség irányításával egy olyan tábornokot bíztak meg, aki a gerilla-hadviselés szakértője. Persze végül a jók győztek, de a gyakorlat szabályai szerint óriási veszteségeket szenvedtek. Az ellenség pl. nem használt rádiót, a parancsokat futárok továbbították. “Öngyilkos” támadások tömegét hajtották végre, kiterjedt csapdarendszereket építettek ki, folyamatos mozgásban voltak, és ügyesen álcázták magukat. Még egy repülőgép-hordozót is “elsüllyesztettek”. A vezérkari főnök megdöbbentőnek nevezte az eredményt, a tapasztalatokat később hasznosították, sőt a kiképzésbe is beemelték. Persze az csak egy gyakorlat volt, a maga szabályaival. De élesen rámutatott az asszimetrikus hadviselés nehézségeire, pl. a világ legfejlettebb zavarórendszere sem ér semmit, ha nincs mit zavarni. És hiába indítanak kibertámadást olyanok ellen, akiknek nincs számítógépük, vagy csak nem használnak internetet.
    Jelenleg -bár már folyik az átalakítás- az USA hadserege még mindig egy vele egyenrangú ellenféllel való összecsapásra van felszerelve és kiképezve. Irakban (főleg az első öbölháborúban) könnyen bedaráltak egy páncélos-hadosztályt, de utána nem tudtak mit kezdeni a lesből, kis erőkkel és gyakran önfeláldozó módon támadó gerilla-akciókkal. Az irakiak nem az Abrams tankokat támadták. az akciók zöme a gyalogos járőrök és a hadtápkonvojok ellen irányult. Nem az iraki tüzérség okozott veszteségeket, hanem az aknának beásott tüzérségi gránátok. Évekbe telt, mire páncélozták a terepjárókat és a teherautókat, kidolgozták a járőrözési technikákat és kialakítottak olyan csapatszállítókat, amik védelmet nyújtanak az útszéli aknák ellen.

    Irán soha nem fogja haderejét útba indítani Izrael ellen, ők sem így értik az “eltörlést”. Tehát a hadtáp és logisztikai feladatokat nem egy támadó hadsereg igényeinek megfelelően kell megoldani. Az iráni hadsereg és a forradalmi gárda otthon fog védelemre berendezkedni. Ha van eszük, kiépítenek egy csomó kis rejtett hadtápbázist, hogy szétszóródva is harcképesek tudjanak maradni. Telefonvonalakon, amik függetlenek a polgári hálózattól, pláne ha optikai rendszeren alapulnak, megoldható a zavarásmentes kommunikáció. Egyenruhát levéve el lehet vegyülni a lakósság között, ami egyben jó menekülési és rejtőzködési lehetőség is. Egy hadrendben támadó USA hadsereggel szemben nem ugyanilyen módon kell szembeszállni, mert akkor hamar felőrlik őket. Ennyi eszük nekik is van.

    Oroszország. Még a szétesés utáni legmélyebb gazdasági válságban is gondoskodtak róla, hogy a stratégiai nukeáris erők harcképesek maradjanak. Amikor az országban hónapokig nem fizettek nyugdíjat és a hadseregben sem tudtak fizetést osztani, a ballisztikus rakéták kezelői megkapták a fizetésüket. Anno a Szovjetunió volt, utána jelenleg Oroszország az egyetlen olyan katonai hatalom, ami az USA-t teljes mértékben el tudná pusztítani. Ezt a képességet a recesszió alatt is megőrizte. Most már hagyományos erők terén is erősödik, persze még nem egyenértékű az USA-val. De hogy teljesen alárendelt helyzetben lenne, az túlzás. Arról nem is beszélve, hogy ha ők összeugranának, annak totális világégés lenne a vége és ezt jól tudja mindkét fél.

    Jelenleg úgy látszik, hogy csak katonai erővel lehet megakadályozni Iránt abban, hogy atombombája legyen. Ha csak ez az egy lehetséges lépés van, akkor meg kell tenni. Első lépés lehetne az, hogy bejelentik: ha a világon bárhol terroristák atombombát vagy piszkos-bombát robbantanak, azt haladéktalanul és nukleáris válaszcsapással Iránon és Észak-Koreán torolják meg. Tapasztalatokból kiindulva az ajatollahoknak nem erősségük a logikus gondolkodás, vagy más elvek mentén pörög az agyuk, de ez talán elgondolkoztatná őket, ami kezdetnek nem rossz.
    Mellesleg Pakisztánnak is vannak atombombái, és egy pentagon-jelentés szerint aggasztóan megbízhatatlan az őrzési és bevetési rendszerük, a parancsnoki lánc, egyáltalán ezen fegyverek felügyelete. Ez ugyanúgy aggodalomra kéne hogy okot adjon, ráadásul ezek már létező és bevethető fegyverek, nem csak lehetőségek. Az USA-nak ebbe az irányba is kéne -diplomáciailag, tanácsadókkal- lépéseket tennie.

    Szerintem hülyék az irániak. Óriási anyagi áldozatot és nemzetközi elitélést felvállalva fejlesztenek nukleáris fegyver. Minek? Ha a terrorizmust akarják támogatni, megtehetnék sokkal óvatosabban is. Elég ha piszkos-bombához adnak alapanyagot, azzal is komoly kárt lehet okozni, pláne egy nagyvárosban felrobbantva. Sokkal olcsóbban és rejtettebben lehet hatalmas pusztításra képes vegyi vagy biológiai fegyvereket kifejleszteni, ráadásul nem is tömeggyártással kéne előállítani őket. Persze nem olyan látványos hetek alatt megfertőzni egy fél várost, mint felrobbantani egy autóbuszt. Szerencse, hogy csak eddig terjed a horizontjuk, hogy csak ennyi eszük van. Izraelnek (becslések szerint) kb. 300 bevethető atombombája van. Mit érne el Irán azzal, ha egyet vagy kettőt bevet ellenük? Persze kicsi területű ország, könnyű elpusztítani. De a válaszcsapásba az amik is beszállnának, eltörölnék Iránt a földről. Ezt megkockáztatnák az ajatollahok?

    Egy esetleges csapás esetén mindenképpen fel kéne venni a célpontok listájára annyi papot, amennyit csak lehet. Egyetlen országgal sem volt baj addig, amíg azok el nem kezdték kavarni a s..rt. Hozzá kell tennem, hogy Izraelben is egyre erősebb az a vallásos réteg, ami még szintén komoly problémákat fog okozni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  48. szundi:

    117

    - Mondtam már, azt nem én találtam ki, hanem a Panorámában mondta Nógrády György. És nem találgatásként, hanem tényként. A francia tiszt valós személy, az árulása is, sittre vágták.

    Azóta alighanem szorosabb a belső ellenőrzés natoéknál.

    Valóban, lelőttek a szerbek egy másik gépet is, mely magányosan ment bevetésre. A pilóta pedig elfelejtett valami rádióadót kikapcsolni, bemérték, lelőtték. Erről is van szó abban a Nógrády Gy. riportban.

    Hurrá, két lelőtt gép, a több száz gépből, több tízezer berepülésből. Egyiket elárulták, a másiknál meg a pilóta vétett kapitális hibát. Hatalmas volttehát a szerb harcérték.

    “…a tapasztalatokat később hasznosították…”

    - Rendben, erre kár több szó. Hasznosították, kész, erről szól egy okos haderő irányítás, mióta szervezett hadviselés létezik a történelemben.

    “…de utána nem tudtak mit kezdeni a lesből, kis erőkkel és gyakran önfeláldozó módon támadó gerilla-akciókkal…”

    1, Tudtak; felderítőket ezért szokás előre küldeni. Vannak így is sikeres rajtaütések, de nem sok.
    2, Nagyon egyszerű lenne elintézni ezeket is: teljes pusztítás. De hát… tudod.

    “..hiába indítanak kibertámadást olyanok ellen, akiknek nincs számítógépük, vagy csak nem használnak internetet….”

    - Akkor jó, mert hogy az irán használ ilyesmiket az iparban, a kommunikációban, meg a haditechnikában is.

    “…orosz… De hogy teljesen alárendelt helyzetben lenne, az túlzás…”

    - Nem az.

    Nézd csak meg, miket kell megvonnia az orosz haderőnek saját magátül minden évben, és hogy mennyit tudnak költeni egy 20 évre előre tervezett, nekik nagyszabású haditengerészeti korszerűsítési programra.

    Évek óta figyelem ezeket a híreket, hidd el, az orosz haderő nagyon kiszolgáltatott helyzetben van.

    “… Arról nem is beszélve, hogy ha ők összeugranának, annak totális világégés lenne a vége és ezt jól tudja mindkét fél…”

    - Miért is?

    Egyedül a nuke miatt.

    Hagyományos háborúban esélyük se lenne. Haditengerészetük nagy, de az USA- é nagyságrendekkel nagyobb, és az orosz reménytelenül elavult hozzájuk képest. Erőkitelepítésre nincs lehetőségük, rep.géphordozók hiánya miatt, azok nélkül pedig nincs ma már tengeri hadviselés.

    Szárazföldön sokan vannak, de ez is egy rosszul felszerelt tömeghaderő, semmi több. logisztikájuk egy rakás sz…r. Légierejük, irányításuk elavult, korszerű gépeik alig vannak. Jelentős külföldi szövetségeseik, támaszpontjaik nincsenek.

    Globális világégés… hagyjuk már.

    Nuke. Azzal igen. mással nem.

    Irán

    - Itt nincs vitánk.

    Max. egy megjegyzés: fölösleges klinikai elmebetegeken, apokalipszisváró, óvodásgyerek érzelmi színvonalán lévő dühöngő őrülteken – vagyis, irán népvezérein – számon kérni bármiféle logikus gondolkodást, így ez a kitétel értelmetlen.

    E.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  49. Biztos forrásból tudom hogy a Vörös Hadseregnek ( vagy mi már a neve neki ) egyszerűen nem tellik azokra a harcigépekre és más modern harceszközökre , amiket a privatizálódott orosz hadiipar előállítani képes.
    Mindent külországoknak adnak el !
    Az orosz fegyveres erők teljesen le vannak gatyásodva.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  50. Geyza,..
    -
    Ne aggódj. Majd megveszi az orosz maffia a tankokat meg a rakétákat.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

Obama szerint rizikós megtámadni Iránt 2012. február 6. hétfő | Rákócza Richárd

„Irán célpontjai lehettek” 2012. február 5. vasárnap | AN

Titkos amerikai tárgyaláson a Moszad főnöke 2012. február 1. szerda | Rákócza Richárd

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos