Ronai and Ronai
AMERIKAI

Titkos amerikai tárgyaláson a Moszad főnöke 2012. február 1. szerda 11:52 | Rákócza Richárd Forrás: AN

  • Hozzászólások(8)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Titkos amerikai tárgyaláson a Moszad főnöke

Washington/Jeruzsálem – Az Egyesült Államok Szenátusának hírszerzési ügyekben illetékes bizottságának élőben közvetített ülésén hangzott el olyan utalás, amiből arra következtethetni, hogy Támir Párdo, az izraeli hírszerzés főnöke az elmúlt napokban az Egyesült Államokban járt, és titkos megbeszéléseket folytatott a legmagasabb amerikai kormányzati tényezőkkel.

A bizottsági ülésen jelen volt David Petraeus CIA-főnök, James Clapper, az Országos Hírszerzés igazgatója, valamint Dianne Feinstein, a testület elnöke. A beszélgetés során Feinstein azt a kérdést tette fel Clappernek: most akkor mi Izrael szándéka, le akar-e csapni az iráni atomlétesítményekre, vagy sem? A válasz az volt, hogy ezt talán jobb lenne zárt ajtók mögött megbeszélni.

Ezt követően jelezte Feinstein, hogy a héten, Washingtonban találkozott Támir Párdo Moszad-főnökkel, aki aggodalmát fejezte ki az iszlamista rezsim nukleáris ambíciói miatt. A CIA főnöke hozzátette: fontos észben tartani, hogy Izrael a létével szembeni fenyegetésnek tekinti a nukleáris Iránt.

Clapper az iráni atomfegyverkezés kapcsán a testülettel közölte: Irán technikai haladása, különösen ami az urániumdúsítást illeti, egyre erősebbé teszi azt a meggyőződést, hogy Irán rendelkezik azzal a tudományos, technikai és ipari kapacitással, amely atomfegyver előállításához szükséges, itt már csak a politikai akaraton múlik minden. A célba juttatás is megoldott, Irán minden bizonnyal a rakétát választaná erre a célra, fűzte hozzá Clapper.

A megbeszélésen szó esett Szaúd-Arábia washingtoni nagykövetének tavaly tervezett meggyilkolásáról. Clapper szerint az összeesküvés annak tanújele, hogy Irán hozzáállása megváltozott, és akár arra is kész, hogy az Egyesült Államok területén hajtson végre ilyen támadást. Számítani lehet arra is, hogy Irán Amerika szövetségesei vagy külföldi érdekeltségei ellen hajt végre akciót.

A Moszad-főnök washingtoni látogatásáról szóló hírek felröppenésével egy időben jelentette ki Simon Peresz, Izrael Állam elnöke, hogy az „ördögi” iráni vezetésnek nem szabad nukleáris fegyverekre szert tennie. Peresz szerint a probléma nem csak Izraelt, de az egész világot érinti, miután a perzsa állam nem csak regionálisan, de globálisan is vezető szerepre tör. „Atomfegyverek nem kerülhetnek az iráni ajatollah-rezsim kezébe”, mondta az államfő, aki szerint a perzsa állam vallási vezetése „morálisan a legkorruptabb a világon”.

A zsidó állam által foganatosítandó megelőző csapásra vonatkozó kérdésre Peresz a hivatalos izraeli álláspontot idézte. Eszerint semmilyen lehetőség nem zárható ki, ha országának le kell számolnia az iráni veszedelemmel, ami egyben a létével szembeni fenyegetés is.

„A nemzetközi közösségnek kötelessége, hogy meggátolja az ördögi és az atom[fegyverek] egymásra találását. A szabad világ legtöbb vezetője elvárja ezt”, mondta Simon Peresz.

Dél-Korea és Japán illetékesei hamarosan ugyancsak Washingtonban folytatnak tárgyalásokat az iráni olaj bojkottjáról. A világgazdaság e két meghatározó szereplője semmiféle alternatív energiaforrással nem rendelkezik, miközben Japán a világ harmadik, Dél-Korea pedig az ötödik legnagyobb olajfogyasztója és Irán fő vásárlói közé tartoztak.

Japán a probléma áthidalására külügyminisztériumi delegációt meneszt csütörtökön Washingtonba, és az sem lehetetlen, hogy Tokió felmentést fogja kérni a japán bankok viszonylatában az Iránnal üzletelő szektorokat sújtó amerikai szankciók alól. Dél-Korea külügyminisztériumának bejelentése szerint technikai kérdésekben illetékes csoport utazik Irán miatt Washingtonba, Szöul azonban nem közölt részleteket. Úgy tűnik azonban, az Egyesült Államok legfontosabb délkelet-ázsiai katonai szövetségese is nehézségek elé néz, ha le kell mondania az iráni olajról. Erre utal az is, hogy Li Mjung-bak koreai elnök a jövő héten meglátogatja Szaúd-Arábia, Katar és az Egyesült Arab Emírségek legnagyobb olajtermelőit.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (3 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +2 ( 4 szavazatból)
Titkos amerikai tárgyaláson a Moszad főnöke, 5.0 out of 5 based on 3 ratings

Címkék:, , , , , ,

  • Hozzászólások(8)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

8 Reader’s Comments

  1. „morálisan a legkorruptabb a világon”
    Vannak még néhányan az élbolyban.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (8 szavazatból)
  2. Jaj de érdekes ! Kurvára titkos, az egész világon megírják az újságok. Estére azt is, ,hogy miről? Persze szigorúan titkosan.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  3. Szóval akkor 2012 jeles év lesz. :((

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  4. Csak a részletek titkosak, az elv nem.
    De a lényeg mindig a részletekben lakozik,

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  5. Gonoszka!
    Azt írják meg amit Ők akarnak. ;)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  6. Tánó kedves, mit gondolsz , én mire gondoltam? :)))

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  7. az usa valamit remel a mossad-tol!!
    ha most netanyahu-nak van esze ellent all az amerikai keresnek!!
    lasd hussein obama pro-arab politikaja korabban!!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  8. Nem véletlenül növelik nagy mértékben az un. bunkerbombáik méreteit az USA-ban. Nemrég olvastam róla. Amikor meglesz a megfelelő darabszám, pozitív lesz a tesztelés is, akkor indulnak az izraeli gépek. Nem véletlen az sem, hogy az amerikai haditengerészet anyahajói beosontak a Hormuzi szoroson. A légitámadás előtt felszállnak a speciális gépeik és megbénítják az iráni radar és irányító rendszereket. Hiába tudják majd a koránhívők, hogy most kapják a pofájukba a mannát = tehetetlenek lesznek.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
Kapcsolódó cikkek

Ha Orbánon múlik, sosem lesz magyar euró 2013. november 22. péntek

Lesz még magyar-japán közös határ 2012. november 18. vasárnap | AN

Utántöltő gépeket vásárolhat Izrael 2012. július 29. vasárnap | Rákócza Richárd

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos