Ronai and Ronai
AMERIKAI

Debütálhatna Obama mint bunkerromboló 2012. március 9. péntek 12:25 | Rákócza Richárd Forrás: Reuters, AP

  • Hozzászólások(54)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Debütálhatna Obama mint bunkerromboló

Washington – A nemrégiben kifejlesztett harmincezer fontos (13,6 tonnás) szuperbombának kétszáz lábnyi betonon kell áthatolnia, amennyiben az Egyesült Államok – s személyesen főhadseregének főparancsnoka, Barack Obama elnök – az eddigi húzódozás ellenére úgy dönt, csapást mér az iráni atomlétesítményekre. Bár katonai értelemben Irán nem ellenfél, egyáltalán nem biztos, hogy az elnök így dönt.

A csapás elmaradásának meggyőző katonai oka nincs, legfeljebb politikai: mint sok más korábbi elnök, Barack Obama is a bezárkózásra és a legfontosabb hazai problémák megoldására készül, de ez már Franklin Rooseveltnek sem sikerült. Több mint valószínű, hogy Irán 1. egy napra sem tudná lezárni a Hormuzi-szorost; 2. Elhárítása továbbra is képtelen tenni az ellen, hogy ellenséges ügynökök az országban  ki-be járjanak és azt csináljanak, amit akarnak; 3. Kizárt, hogy légterét akár az amerikai, akár az izraeli légierőtől meg tudná védeni; 4. Valószínűtlen, hogy kisebb terrortámadásoktól eltekintve komolyabb kellemetlenségeket tudna véghezvinni amerikai és izraeli célpontok ellen, bár az utóbbi időben még az ilyen jellegű támadások (Tbiliszi, Új-Delhi, Bangkok) is részben vagy egészben kudarcot vallottak – de még ha akár 9/11-et ismételnék meg, az Egyesült Államok és szövetségesei csapásmérő erejét az sem befolyásolná; 5. Egy szárazföldi hadművelet esetén Irán a nála sokszorta erősebb Iraknál gyorsabban, napok vagy órák alatt omlana össze.

Számos politikai ok diktálja azonban, hogy Barack Obama kivárjon – e téren leginkább az iráni belpolitika valamelyes átrendeződésére számíthat, ami meg is kezdődött –, és úgy tegyen, mintha Iránnal az atomprogram lenne az egyetlen probléma, és az iszlám köztársaság fennállása harminc éve óta ne szolgáltatott volna még vagy tucat, legalább ilyen nyomós okot a felszámolására, hogy a legfontosabbak gyanánt említsük a Hamasz, a Hezbollah és más terrorszervezetek támogatását, a szíriai rendszer támogatását, a környékbeli arab országok (Szaúd-Arábia, Bahrein, Omán, Katar, Irak) síitáinak folyamatos lázítását, a nevezett államok katonai fenyegetését, a Washingtonba akkreditált szaúdi nagykövet ellen egy mexikói drogkartellel közösen szervezett merényletet stb., amelyek mindegyikéért egyenként is háborús bűnösként a hágai nemzetközi bíróság elé lehetne állítani a sah óta hivatalban volt összes iráni vezetést, minisztertől fölfelé.

Tunézia, Egyiptom és Jemen esetéből tudható, hogy Barack Obama elnök mérlegelés nélkül is képes bármikor megszabadulni kényelmetlenné váló fontos stratégiai szövetségestől, de Líbia és Szíria óta az is világos, hogy a demokrácia és szabadság leggyilkosabb ellenfelei meglehetősen hosszú türelmi időre számíthatnak.

Nem kizárt, hogy Washingtonban megpróbálják a józan ész alapján elemezni azt, ami Teheránban történik; szakértők próbálnak belehelyezkedni az eltérő kultúrába, mentalitásba, ami adott esetben természetesen eltérő reakciókat hozhat – egy darabig. A Szovjetunió felbomlása óta vívott háborúk mindegyike előtt megjósolták, mekkora vereséget szenved majd az amerikai hadsereg; így volt ez főleg a befejezetlenül hagyott első Öböl-háború idején, de Afganisztán, a második Öböl-háború, sőt, Szerbia esetén is. S az elemzők valamennyi esetben megpróbálták kitalálni, miért teszi Milosevics, Omár mulla vagy Szaddám Huszein azt, amiről elég nyilvánvaló, hogy nem kéne tennie; miért gyilkolta eszeveszetten a népét Moamer Kadhafi, és miért teszi ezt még mindig Básár el-Asszad. Ahhoz, hogy valaki a józan ésszel és saját érdekeivel szembe menjen, egyáltalában nem kell közel-keleti diktátornak lennie, hiszen arra sem létezik racionális magyarázat, miért kellett Orbán Viktornak szétverni egy működőképes gazdaságot, és eközben folyamatosan sértegetni mindazokat a hatalmakat, ahonnan egyedül számíthat segítségre.

A másik oldalon mindig volt, aki megmagyarázta, hogy a téboly mögött milyen „elgondolások”, „számítások”, „taktikák” húzódhatnak meg, holott ezek mögött általában semmi nem húzódik meg, legfeljebb még több téboly, és a kényszerzubbony bevetése a kezdeti szakaszban általában elkerülhetetlen. Herbert Carlisle, az Egyesült Államok légierejének helyettes vezérkari főnöke a napokban „nagyszerű fegyvernek” nevezte a bunkerrombolót, amiről korábban olyan hírek terjedtek el, hogy részben hasznavehetetlen, ezért át kell azt tervezni. A tábornok szerint az átalakítási munkálatok folynak, és a végeredmény még jobb lesz, „ha effajta forgatókönyv kerül elő”, fogalmazott Carlisle.

Ami a Pentagont illeti, az elnöki huzavona dacára már dolgoznak azon, hogy miként akadályozzák meg Irán atomfegyverkezésének kiteljesedését, ha és amennyiben a diplomácia csődöt mondana.  Leon Panetta védelmi miniszter csütörtökön a National Journalnak nyilatkozva elárulta: ez a munka „már jó ideje” folyik. Panetta, aki egyébként Obamával ért egyet abban, hogy a diplomáciai szankciók kifutásához több idő kell, kifejtette: „nem hiszi”, hogy Izrael már eldöntötte volna az Irán elleni támadást.

Ugyanakkor Carlisle tábornok egy védelmi konferencián azt állította: egy Szíriával vagy Iránnal kirobbanó katonai konfliktus esetén az Egyesült Államok katonai műveleteire újfajta taktikai gondolkodás lenne hatással, amit a Pentagonban Air-Sea Battle-nek, légi-tengeri harcnak neveznek. Ilyen hadviselés keretében lehet a legteljesebb módon bevetni a magasan integrált amerikai erőket. Carlisle szerint nem csak a levegőből és a tengerből, de az űrből és a cybertérből is folyik majd a hadviselés, amelynek során komoly szerep jut a mesterséges holdaknak, lopakodó bombázóknak, drónoknak és természetesen a továbbfejlesztett bunkerrombolóknak.

Mindez már csak az elnök parancsára vár.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 3.9/5 (7 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +9 ( 9 szavazatból)
Debütálhatna Obama mint bunkerromboló, 3.9 out of 5 based on 7 ratings

Címkék:,

  • Hozzászólások(54)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

54 Reader’s Comments

  1. T. Szundi:
    Nahát az a riport a magyarszármazású lopakodó-killer légvédelmis káderrel , az nevetséges volt.
    Ugye Te sem vetted komolyan ?
    Az F117.-es gépet , -a törött gépről készült fotókat elemezve- láthatólag kézifegyverekkel lőtték le. Ami nem nagy művészet , ha valaki tudja hol és mikor esedékes az 50 méteren közeledő hangsebesség alatti gép.
    Gondolom a szerbek Kalasnyikovokkal kiálltak az útvonala mentén dombtetőkre , annak az ismeretben a birtokában hogy merről jön.
    És szépen megsorozták . Frankó kis tűzijáték lehetett ott , aztán valaki csak eltalálta nagy nehezen.
    Kiber-háború…
    Kiberháborút mindig lehet folytatni ! MErthogy VAN ki ellen ! Bármilyen bágyadt legyen is egy hadsereg , manapság KÉNYTELEN radarokat és ezekhez kapcsolt számítógépeket használni.
    Az USA technológiája meg már 10 évekkel ezelőtt ott tartott hogy a mikrohullámú radarjelre ültettek rá olyan kódokat ( vírusokat ) amelyek bejutva az ellenfél radarantennáján és jelfeldolgozó láncán keresztül , lebénították az ellenfél rádiókációs rendszereit.
    Jó péda erre az a Youtubén látható kis film , ahol egy lopakodó bombázóra zúdítanak iráni hadihajóról össztüzet. A pilóta , amikor ezt konstatálja , egy elegáns fordulattal ráfordul a hajóra és vagy kétszer kényelmesen elrepül felette , alacsonyan. Közben kerepelnek a gépágyúk meg géppuskák., bólogatnak a radarok.
    Aztán megunja és kecsesen leborítva eltűnik onnan .
    Pedig tudható hogy a radarvezérlésű gépágyúk eléggé halálos fegyverek ha tűzvezető módban vannak. Nincs az a lopakodó ami megúszná , ha nem lenne elektronikus pajzsa !
    Pontosan ezért volt megtiltva Öregszaddámnak hogy bármilyen radart tűzvezető módba kapcsoljon.
    Persze rendre megpróbálkozott vele , de pár percen belül beleállt az adott radarba egy Harm rakéta.
    ( Ez a Harm anti-radar rakéta annyira pontos , hogy a bemutató lőgyakorlaton egy robbanótöltet nélküli példánya a radar parabolájának a közepébe állt bele. A radar saját sugárzását követve. Elég hülyén nézett ki az az antenna , amint kiállt belőle a karcsú rakéta :)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (5 szavazatból)
  2. Igen… az orosz hadügy vagy fél éve mondta vissza az összes új harckocsi megrendelését, már nem emlékszek, mennyi évre előre… talán 5?

    Sok alakulatnál a katonák éheznek.

    A parancsnokok nagyon gyakran kemény alkoholisták.

    A csecsen háborút nem voltak képesek dűlőre vinni, pedig nem válogattak az eszközökben, nekik nem kell ilyesmit tenniük. Kommandósakcióik ugyan sikeresek, de akkora a járulékos veszteség, hogy az indokolhatatlan, köszönhetően a szakszerűtlen irányításnak, és az embertelen korrupciónak. iskolapélda erre: a beszlani ügy.

    Atomtengeralattjáró- flottájukból alig van már működőképes, ami van, azok is veszélyesebbek a legénységre, mint az ellenfélre.

    Az újabbakkal nem tudom, mi van. Ez a “Borei”- osztály, de csak annyit tudok róluk, hogy három van készen, de hogy ezek valóban használatban vannak- e, azt nem, ahogy műszaki színvonalukról sem tudok semmit. Akinek van erre linkje, lökje!

    Jellemző adat:

    Két éve Putyin indított be egy 20 évre szóló haditengerészeti fejlesztési programot – összesen 200 millió dollár értékben.

    20 évre, a teljes flottára, összese 200 misi?

    Azt hittem, rosszul mondták a híradóban, de nem, ez tényleg annyi volt.

    OK, csak miheztartás végett:

    A Zusákok egyetlen korszerű cirkálója kerül újonnan kb. másfélmilliárd (annyi!!!) dollárba. Csak a megépítés, a karbantartás, korszerűsítés, legénység ellátmánya, kiképzés, üzemanyag, az nincs benne ebben.

    A Zusákok egy éves hadügyi költségvetése pótköltségvetésekel együtt, kb. 500- 700 milliárd – dollár. Irgalmatlan összeg.

    Az orosz haditengerészetnek meg ennyire futja, hogy 200 millió- húsz évre, meg ennyire:

    http://www.haborumuveszete.hu/rovatok/fegyverek/hadihajok/tipusok/az_orosz_hadihajo_epites_2011evi_eredmenyei_kepekben/

    Egy sincs köztük, ami nagyobb lenne, mint egy korvett, de ez mindenképpen nagyon karcsú.

    Orosz haderő, meg a félelmetes képességei…

    Hagyjuk már.

    Az ukránokat sem merik fenyegetni, pedig éppen lett volna miért az utóbbi években, és hát az ukránok sincsenek a plafonon, enyhén szólva…

    A pofátlankodó grúzokat ugyan gyorsan lenyomták, de ez a hadjárat oroszéknál azóta is egy gyalázatos teljesítménynek számít, még őszerintük is. Irányítás nulla, logisztika minusz kétezer, fegyvernemi együttműködés nulla, stb.

    Nézzetek utána.

    Orosz hadsereg… az ám.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  3. szundi:

    Geyza LÉGO alakultnál volt, radaros, tessék figyelembe venni, amiket erről mond.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  4. “szundi:

    Geyza LÉGO alakultnál volt, radaros, tessék figyelembe venni, amiket erről mond.”

    Készséggel elhiszem, hogy radaros volt. Max. nem légó, hanem légvédelmi alakulatnál. Egy pillanatig sem vitatom, hogy ért hozzá. De akkor miért ír le ilyeneket, mint fentebb?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Obama szerint rizikós megtámadni Iránt 2012. február 6. hétfő | Rákócza Richárd

„Irán célpontjai lehettek” 2012. február 5. vasárnap | AN

Titkos amerikai tárgyaláson a Moszad főnöke 2012. február 1. szerda | Rákócza Richárd

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos