Ronai and Ronai
AMERIKAI

Ítéletidő várható hétvégétől 2012. február 1. szerda 22:30 | AN Forrás: OMSZ, Nol, MTI, HVG

  • Hozzászólások(15)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Ítéletidő várható hétvégétől

Budapest – Rendkívüli hideget és rendkívüli havazást ígér napokon belülre a meteorológia. A fagyzugokban állítólag a mínusz húsz fokot is bőven alulmúlhatja a hőmérséklet, a csapadék mennyisége miatt pedig a huszonnégy évvel ezelőtti nagy havazás megismétlődésére lehet számítani.

A magyar hatóságok arra kérik a lakosságot, hogy az ítéletidő beköszönte után lehetőleg maradjon otthon, különösen hosszabb, autós utakra ne vállalkozzék, a közelgő hétvégére tervezett családi, baráti látogatásokat halasszák el.

Míg a január nagy része viszonylag enyhének bizonyult, a most megspórolt fűtésszámla a következő napokban ugorhat. Legalább egy héten át rég nem tapasztalt fagyokra és az ország egyes területein akár harminc centiméteres hóra lehet számítani. A Tisza egyes helyeken már befagyott; a Balaton és a Velencei-tó jégrétege egyelőre nem biztonságos, de ha az előrejelzések nem tévednek, hamarosan az lesz.

Nem valószínű, hogy a februári ítéletidőben megdől a Miskolcon, 1940. február 16-án mért abszolút, mínusz harmincöt fokos hidegrekord, nem kizárt viszont, hogy a legalacsonyabb napi maximum és közép-hőmérsékletek (mínusz 23 és 26,8) egyes helyeken megdőlnek. Ami bizonyos, hogy a Magyarország fölé áramló szibériai légtömegeknek köszönhetően hosszú ideig mínusz tíz fok körül alakulhat – nem a legalacsonyabb, hanem a legmagasabb napi hőmérséklet. Ehhez járul, hogy Kelet-Magyarországon 45-60 kilométeres széllökések is kialakulhatnak.

A rendkívüli hideg miatt jelenleg hat megyében – Nógrád, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén – van érvényben elsőfokú figyelmeztetés. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság abban az esetben adja ki a riasztást, ha a meteorológiai előjelzés szerint legalább harminc centis hóra lehet számítani.

Minden jel arra mutat, hogy megismétlődhet az 1987-es nagy havazás, aminek következtében az országban teljesen megbénult az élet, napokig még Budapesten is csak a metró járt. Idén is megtörténhet, hogy iskolákat, munkahelyeket zárnak be, illetve bizonyos helyeken megtiltják a magán-gépjárművek közlekedését, mert az elakadó autók a mentőket, tűzoltókat akadályoznák a helyszínre jutásban.

Félő, hogy az extrém hidegben tovább nő a halálesetek száma, holott már eddig is huszonnyolcan fagytak meg Magyarországon. A legveszélyeztetettebb társadalmi réteg természetesen az egyedül élő idős embereké, valamint hajléktalanoké. A rendőrségnek a most következő napokban külön feladata lesz az utcán alvók által preferált helyek ellenőrzése.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (7 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +10 ( 10 szavazatból)
Ítéletidő várható hétvégétől, 5.0 out of 5 based on 7 ratings

Címkék:,

  • Hozzászólások(15)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

15 Reader’s Comments

  1. Ilyen a tél. Néha megmutatja az igazi arcát.
    A baj ott van, hogy most előre be vannak sz@rva, hogy mi lesz. Társadalmi összefogásra szólítják fel az embereket, hogy az elesettebbek ne fagyjanak meg.
    Ezzel sincs baj, hiszen emberi kötelessége mindenkinek, hogy a rászorulóknak segítséget nyújtson, de az már baj, hogy a társadalom nagyon nagy része annyira szegény és nincstelen, hogy extrém időjárás nélkül is éhen hal, vagy kihűl. Eddig ezen a télen még nem volt igazán hideg, de többen hűltek már ki, mint az előző évben. Vajon miért? Talán azért, mert egyre több ember szorult ki az utcára, még akkor is ha ezzel bűnt követ el. Pedig nem ők a bűnözök, hanem a kormány, hogy ilyenné tette az országot.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +31 (33 szavazatból)
  2. http://youtu.be/hG9bdE9t8ss

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  3. voisine.
    Tanulságos! Még nem halt ki belőlük teljesen az emberiesség, vagy csak be vannak tojva…
    Segítsünk ahol csak tudunk!!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  4. 1984-ben a bakonyba satoroztunk – 25ºC-ban. A fatuzelesu kalyha kialudt mert elaludt az or, reggelre zuzmara meg pici jegcsap nott a bajszomra. A hadgyakorlat 4 napig tartott, addig nem mosakodtunk nem is borotvalkoztam.

    Ennel hidegebb akkor volt amikor kanadaban az aksit kelett kicserelnem -28ºC ban. A vastag kesztyut le kelett vennem mert nem ereztem a csavart, meg a villaskulcsot. Szerencsere ez a muvelet kb 10 perci g tartott, de kozben szakadt a ho.

    Amikor par nap -20ºC utan “csak” -16ºC-ra emelkedett kimondottan kellemes volt. Minez persze csak szokas ( aklimatizacio) kerdese, de mi van azokkal akiknek nincs (futott) lakasuk ?

    Torontoban lattam hajlektalanokat akik a jardan a szellozoracsokra fekudtek a halozsakjukba, mert ott jott ki a meleg (paras) levego. ELkepzeltem mennyire nedves lehet az a halozsak, alulrol a nedves goz eri, felulrol a ho. Nem coda hogy borral melegitettek magukat a szerencsetlenek. Persze senki sem zavarta el oket, meg ha zavartak is az osszkepet.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (5 szavazatból)
  5. A hajlektalanokat lehetne tamogatni abbol a penzbol amibol a piszkos 14 egyhazat tamogatjak.
    Persze a kimaradtaknak nem kell felszolitas, ok tudjak mi a dolguk es meg is teszik a maguket. nem a kormany , hanem az emberek iranti reszvet es Isten szeretete miatt.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +20 (20 szavazatból)
  6. Baldauf László már évekkel ezelőtt megjósolta az Ítéletidőt.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  7. Igen, emlékszem 1987-re, akkoriban másodéves voltam, matek szigorlatra indultam Bp. környéki falumból. Busz nem volt, az úton kb. 10cm-es hó, azonkívül 20-25cm. Mivel rendkívül fontos volt beérnem, mert nagyon felkészültnek éreztem magam, átgyalogoltam a szomszéd településre a HÉV-hez cirka 3km-es úton a hóban taposva, másokkal együtt. Persze HÉV nem működött, a sínt sem lehetett látni. Irány vissza haza. Rá egy hétre persze, hogy nem sikerült a szigorlat, más tanár volt, a miénk elakadt a bakonyi tanyáján. Nagy kaland volt! :-)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  8. Kis javítás: 25 évvel ezelőtt volt 1987. január.
    Szép emlék: a vizsgára beérkeztünk, de a vizsgáztató tanár nem. Kaptunk pár nap haladékot.
    .
    Amúgy meg extrém? Szerintem a január volt extrém. Rügyezni kezdtek egyes fák – januárban. El vagyunk puhulva. Gyerekkoromban még voltak telek, de az elmúlt 30 évben egyre ritkábban tapasztaljuk meg.
    Pl a lengyelek ilyenkor még kedélyesen sétálnak az utcán, élik életüket. Mielőtt eltakarítják a havat a hegyi utakról gyorsan felteszik a hóláncokat, és driftelnek egyet. Hiába méteres hó az út mellett, az utak hómentesek 2-3 nappal a havazás után.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  9. A hidegfrontról jutott eszembe, bocs, ha hosszú leszek!
    Én eddig abban reménykedtem – ami nagyjából be is jött -, hogy ne legyenek kemény telek ebben a szerencsétlen országban, ne fagyjanak meg emberek, ne fagyoskodjanak a saját házukban, lakásukban ebben a politikusok által elcseszett országban.
    Mi 25 év óta élünk itt vidéken, a pesti 33nm lakótelepi lukból költöztünk ki. Az eltelt 26 évben sem sikerült véglegesen megoldást találnunk a házunk biztonságos fűtésére – hol ütött a sors keményen, hol nem volt elég mindenre a pénz, a házunk közel sincs befejezve (központi fűtés, földszint iroda, lakószint, padlástér a hálószobákkal lenne, ha kész lenne).
    1) Emlékszem, vegyestüzelésű kazánnal kezdtük, fával. 1. kazán.
    2) Aztán jött a szén, amíg a németek adtak.
    3) Lecseréltük jóféle hazai lignitre, barnaszénre, amitől bedugult a kazán, elárasztotta az egész alsó szintet a füst – újrafestés, káromkodás, anyázás, továbblépés a negyedik pontra.
    4) Aztán vettünk olajkazánt, félméteres olajégővel. Addig használtuk, amíg el nem kezdték szőkíteni, no meg többször átszerelték a villanyoszlopokon a bejövő fázisokat, amire az olajszivattyú nem szívta, hanem fújta az olajat a kazánból vissza a tartályba. Persze amíg a kistartályból ki nem fogyott, nem vetted észre, csak amikor már hideg lett. 2. kazán. 1. égőfej.
    5) Ezt is meguntuk, jött a gáz. Azt mondták, szerencsénk van, a Coca-Cola ide települ a környékre, lesz gázvezeték, kényelem, kánaán stb. Jött is, vettünk gázégőt az olajégő helyére, plusz kazáncsere, kéménybélés, ami akkor volt, azt vettük. Évekig nyögtük a részletet. Most meg annyira drága lett, hogy 50nm fűtése műanyag nyílászárókkal, lecserélt zsindelytetővel, egyelőre külső szigetelés nélkül tavaly januárban 80eHUF volt a számla. Mivel az Orbán kormány elvette a munkámat 2010 decemberében, kifizetni már nem tudtam, jelenleg is nyögöm a részleteket. A gázórát leszereltettem még tavaly, nem vártam meg a szolgáltatót. Nem hiszem, hogy vissza fogom szereltetni. 2. kazán 2. égőfej.
    6) Amíg volt (táv)munkám, az itthoni irodámba telepítettem hűtő-fűtő légkondit, nagyon korszerű, de irtó drága volt. Most jól működik, kb. 30nm-t fűtök vele, igaz 12-17 foknál nincs több, nem bírja. 3. “kazán” csak egy szint fűtése, leköltözés az irodába).
    *
    Jelenleg itt ülök az irodámban, és esz a méreg, hogy ebben az elátkozott országban egy átlagember mikor kap végre annyi fizetést, bevételt, hogy ki tudja végre fűteni a lakását kényelmesen, felügyelet nélkül legalább 19 fokra.
    A fentieket kiegészítette a folyamatos házépítés, küzdelem az egyre nagyobb adókkal, elvonásokkal, a hol van munka hol ninccsel.
    *
    Erre a bizonytalanságra alapítsak családot?
    *
    Szóval, tele van a hócipőm! Előre félek, hány szerncsétlen fog megfagyni ebben az országban, pedig józan politikával ez elkerülhető lett volna.
    Minden – főleg saját lakásában, nincstelenül, elszegényedve, fizetés, nyugdíj nélkül tengődő – megfagyott emberre azt szoktam mondani, hogy minden ilyen eset felér egy gondatlanságból elkövetett emberöléssel, és lenne javaslatom, hogy kiket kéne ekkor vád alá helyezni.
    Nagyon bízom abban, hogy nem lesznek halottaink, és nem tart sokáig ez a hideg.
    Szívesen beültetném a teljes parlamentet egy-egy ilyen fűtés nélküli házba! Gyurcsánynak is meg kellett volna várnia a hideget a miskolci vendéglakásban. Ha már többen lennének összebújva egy fokkal talán melegebb is lenne.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  10. Bocs, elszámoltam, az 5. pontban már a 3. kazánt nyúztuk, mert a szőkített olaj égése ráégette a kormot a kazán belső falára.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  11. Tegnap – 10 fokban zsebre dugott kézzel, feje alatt a karján aludt békésen (mint a sivatagban) egy ember a XII. kerület egyik járdájának a közepén. Szerencsére, miután beszóltam a Menhely Alapítványhoz, azonnal jöttek érte. De hányan vannak még, akiket észre sem vesznek?
    ‘87-ben a Dunántúlról két napig tartott Budapestre (Albertfalváig) érkezni, onnan gyalogoltunk 2 in 1 a 27 nm-es jéghideg lakásunkig a hegyre. Nagy kaland volt.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  12. Tisztelettel megjegyzem, abban a rohadt, egypárti átkos kádári rendszerbe szinte nem is volt hajléktalan.
    Csak nem a kapitalizmus mellékterméke ez is?
    Minden esetre gyermek koromban szinte minden tél ilyen hideg és havas volt.
    Emlékeim szerint minden évben volt szénszünet a suliban.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  13. Az emberek könnyen elszoknak a téltől. Mostanában már nincsenek telek, csak hosszú ősz. Amikor gyerek voltam, ez teljesen normális volt, amit ezekre a napokra jósoltak. Most meg mindenki ráparázott.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  14. Common Sense! Csak nem Kalocsán voltál katona? Ugyanis a Kalocsai Forradalmi Ezred is gyakorlatozott akkor a Bakonyban és én voltam a kalocsai lőszerraktár őrtornyainak parancsnoka. Érdekes lenne, ha te is Kalocsán “szolgáltál” volna. :)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  15. Elmentünk vásárolni, de csak a szokásos lendülettel – kell liszt palacsintának, meg leveszöldség egy jó húsleveshez, tej, meg hasonlók. Az áruház lerabolva, mintha millióezer évre kéne a föld alá menekülni. 10 cm-nél több hó eshet, ennyire talán nem kéne bepánikolni.
    Persze gongolom az FKF Zrt-t váratlanul fogja érni a havazás, és holnap megáll a fővárosi közlekedés.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Eddig nem okozott nagyobb gondot a hideg 2012. február 5. vasárnap | AN

Massachusetts felméri a tornádókárokat 2011. június 2. csütörtök | AN

Joplinban még mindig százak hiányoznak 2011. május 27. péntek | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos