Ronai and Ronai
AMERIKAI

Al Capone halott, a korrupció azonban él 2012. február 16. csütörtök 14:59 | AN Forrás: AP

  • Egy hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Al Capone halott, a korrupció azonban él

Chicago – A város, amelynek polgármestere egykor Al Capone fizetéslistáján szerepelt, első helyen végzett a korrupcióval kapcsolatos ítéletek terén. Más szavakkal: azokból, akik próbálkoznak, most is ugyanannyi van, mint a szesztilalom idején – a törvény azonban lesújt rájuk. Sok leckét meg kellett ehhez tanulni, és talán az ügyészek is becsületesebbek, vélik a jelenség kutatói.

„Mi vagyunk a korrupcióban az elsők, akárcsak Al Capone idején, aki Big Bill Thompson polgármestert korrumpálta” a húszas években, jelentette ki Dick Simpson volt városatya, a chicagói University of Illinois politológusa a szövetségi Igazságügyi Minisztérium egy elemzése kapcsán. Ennek tanúbizonysága szerint Illinois északi kerülete – itt van Chicago is – a 94 szövetségi kerület élén áll: 1976 óta 1531 esetben ítéltek el valakit korrupció miatt.

Második helyen végzett a Los Angelest is magában foglaló kaliforniai kerület 1275 ítélettel, harmadik pedig New York City Manhattant is tartalmazó része lett 1202 verdikttel. Mind a kettő lakossága nagyobb, mint a chicagói kerületé.

Amely egyébként úgy lett az első, hogy az utóbbi időszakban határozottan hanyatlás volt észlelhető a korrupciós ügyek felderítésében. 2000 és 2009 között csak 367 ítélet született a kerületben, 2010-ben pedig összesen 46; ennek a két periódusnak alapján a kerület csak a 46. helyen szerepelne.

Don Rose politológus szerint az elmúlt negyed évszázad leckéinek a hatása mutatkozik meg, nevezetesen az, hogy a politikusok látják és belátják, milyen következményei vannak annak, ha lebuknak, de a polgárok is jobban megválogatják, kinek szavaznak bizalmat.

Illinois utolsó hét kormányzójából négyet ítéltek el szövetségi bűncselekmények miatt, köztük az utolsó kettőt is, de horogra került két szövetségi kongresszusi képviselő, egy állami pénzügyminiszter, egy állami igazságügyi miniszter, az állam auditora, hét állami képviselő, számos bíró, hivatalba kinevezett jogász, rengeteg rendőr és városi felügyelő.

A lakosság számarányához mérten csak District of Columbia és Louisiana állam előzi meg Illinoist a korrupcióban, ahol közismerten nagy a látencia: minden elkapott köztisztviselőre tíz olyan esik, aki megússza az adott ügyet.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0.0/5 (0 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: -1 ( 1 szavazás)

Címkék:, , ,

  • Egy hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

One Reader’s Comments

  1. Vagy csak “ugyesebbek” lettek.

    Kivancsi lennek azonban egy magyar statisztikara. Eddig mindenkit akit ismertem (talan csak egy lelkeszt kiveve) benne volt a korrupcioban.
    Elfogadott hala penzt, nemadott szamlat, vett szamlat, lopja vizet villanyt, gazt, stb stb.
    Ami amerikaban kivetel az magyarorszagon az altalanos. Nem csak a vezeto politikusok de a rangletra aljan levokig mindenki megprobal ugyeskedni.
    (Regi szocialista mondas : Mienk a gyar, vigyuk haza)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Orbán megvásárolja az amerikai sajtót 2012. december 6. csütörtök | AN

Rogán a belvárosi korrupció császára 2012. november 11. vasárnap | AN

Orbán a mi pénzünkből oligarcha 2012. november 11. vasárnap | AN

Tíz évet kaphat 41 ezer dollárért 2012. október 13. szombat | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos