Ronai and Ronai
AMERIKAI

Korrupciós botrány rázza meg a Vatikánt 2012. január 27. péntek 8:51 | Rákócza Richárd Forrás: AN

  • Hozzászólások(18)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Korrupciós botrány rázza meg a Vatikánt

Vatikánváros – Egy olasz tévéműsor nyomozó riportjának köszönhetően robbant ki a Vatikán eddigi legnagyobb korrupciós botránya. A népszerű La 7 adón látható Érinthetetlenek című műsor szerda esti adásában mutatta be Carlo Maria Vigano érsek, Vatikánváros korábbi kormányzóhelyettese feletteseinek, köztük XVI. Benedek pápának küldött levelei bizonyos részleteit. A téma a tavalyi év korrupciója volt.

A Vatikán által csütörtökön kiadott közlemény élesen bírálja – nem a korrupciót, hanem a feltáró újságírás „módszereit”, ugyanakkor megerősíti a bemutatott levelek eredetiségét, és hangot ad szomorúságának, amiért nyilvánosságra hozták őket, holott azokat belső használatra szánták.

Vigano, a pápai állam jelenlegi washingtoni nagykövete 2009 és 2011 között volt Vatikánváros helyettes kormányzója, vagyis rangban a kettes számú hivatalnokként dolgozott a városállam kertjeiért, épületeiért, múzeumaiért és egyéb infrastrukturális létesítményeiért felelős osztályon.

Az érsek munkaköre átvételekor azon nyomban érzékelte, mennyire elterjedt a nepotizmus, a korrupció, a „kéz kezet mos” szellemiség, különösen a különböző külső cégeknek kiadandó állami megrendelések terén, amelyeket általában sokszoros áron teljesítettek. Az érintettek az átvilágítást zokon vették, mint arról Vigano a pápának írott levelében beszámol: rágalomhadjáratot indítottak ellene, mivel tartottak attól, hogy drasztikus lépéseket tesz a korrupció felszámolására, ez pedig rengeteg ember érdekét sértette volna.

Az érsek 2011. március 27-ei levelében arra figyelmezteti XVI. Benedeket: amennyiben őt most áthelyezik, azzal teljesen elbizonytalanítják mindazokat, akik hisznek abban, hogy meg lehet szabadulni a korrupciótól és a hatalommal való visszaéléstől. Valamivel később, április negyedikén Vigano azt írja, rájött, hogy egyes vatikánvárosi befektetések kezelésével két, olasz bankárokból álló bizottság vezette vagyonkezelőt bíztak meg, s nevezett bankárok „sokkal inkább nézték a saját érdekeiket, semmint a miénkét.”

Vigano ugyanebben a levélben azt állítja, egyetlen, 2009 decemberében zajlott pénzügyi tranzakció során két és félmillió dolláros kárt okoztak a Vatikánnak a vagyonkezelők.

Az érsek, akit a washingtoni nagykövetségig buktattak felfelé

A műsor megszólaltatta – kitakart arccal, eltorzított hanggal – a bankárokból álló bizottság egyik tagját is, aki elmondta, Vigano hírnévre tett szert a Vatikánnals szerződő különböző cégek körében. Miután konokul ragaszkodott az átláthatósághoz és a szerződések versenytárgyalások útján történő elnyeréséhez, kiérdemelte a Töktaposó becenevet.

A pápa szintén az érsek leveléből szerezhetett tudomást arról is, hogy a Vatikán által alkalmazott karbantartókat teljesen demoralizálta, hogy a megbízásokat mindig ugyanazok a külsős cégek kapták, általában a piaci ár duplájáért. Vigano igyekezett ezen változtatni, így egy alkalommal, amikor rájött, hogy az életnagyságúnál nagyobb betlehemi jászolért 2009-ben 550 ezer eurót számoltak fel, a következő karácsony előtt már ügyelt arra, hogy megversenyeztesse a jászolkészítést, és kerek 200 ezer eurót spórolt meg a Vatikánnak.

Noha Vigano érsek munkája nyomán jelentősen csökkent, majd többletbe ment át a Vatikán államháztartási hiánya, 2011-ben aláírás nélküli cikkek jelentek meg az olasz Il Giornale című lapban, amelyek személyét támadták, működését hatástalannak minősítették. Tarcisio Bertone vatikáni külügyminiszter 2011. március 22-én értesítette Viganót, hogy semmiképp nem fogja kitölteni az eredetileg 2014-ig tartó megbízatását.

Vigano tiltakozott Bertonénál, mondván, nem érti, miként lehetséges, hogy az eltávolítására felhozott indokok szinte szóról szóra megegyeznek az Il Giornaléban hozott koholmányokkal. Az érsek április elején Bertonét megkerülve ismét közvetlenül a pápához fordult. Közölte vele, milyen keményen harcolt a korrupció ellen, és felhívta a figyelmet arra, hogy az ellene irányuló sajtókampányon nincs miért meglepődni, hiszen megannyi ellenséget szerzett.

Noha kimondottan tiltakozott az ellen, hogy felfelé buktassák, tavaly októberben mégis Washingtonba nevezték ki nagykövetnek, mivel ottani elődje, Pietro Sambi apostoli nuncius súlyos betegségben elhunyt.

A Vatikán tegnapi közleményében elfogultnak és banálisnak nevezte a leleplező riportot, és azt ígérte, lépéseket fog tenni mindazok becsületének megvédése érdekében, akik hűségesen szolgálják az Egyházat.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.9/5 (8 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +7 ( 7 szavazatból)
Korrupciós botrány rázza meg a Vatikánt, 4.9 out of 5 based on 8 ratings

Címkék:, , ,

  • Hozzászólások(18)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

18 Reader’s Comments

  1. Csillagszemű Szarvaslány

    Hát nincs min csodálkozni, ők is katolikusok…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +16 (20 szavazatból)
  2. Aki csak az úristennek tartozik elszámolással, az akkora gazember lehet, amekkora csak akar.
    Meglep, hogy még nem vette át a teljes politikai hatalmat.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +19 (21 szavazatból)
  3. Na de Csillagszemű!… :)Ti amo!!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (9 szavazatból)
  4. Opus? nem Dei.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (7 szavazatból)
  5. erdekes amikor a zsidok kozti un,; “botranyrol” volt szo hasonlo ugyekben,meglehetosen hangosabb volt a tiltakozasotok!!!
    jaaaaaaa!-ertem en persze……………………………!!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  6. Egyszer Krisztus alaposan megrázta a vargát,máig nem tudni miért…,persze sokféle magyarázat kering erről,de az biztos,hogy nem azért mert nem volt leföldelve…

    Az én olvasatomban talán azért mert elégedetlen volt vele,apró-cseprő bűneiért.
    Ezt az igen tevékeny és agilis vatikáni egyházfit is kirázhatná a bőréből.
    Aztán,nézzen körül kis-hazánkban is, majd ha ráér,mert van itt elég kártékony szolgája,kiknek bűnei nem apró-cseprőek !
    Bizony !

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +13 (13 szavazatból)
  7. Ha jól tudom, Semlyén Zsolt dicső miniszterelnök-helyettesünk a napokban járt a Vatikánban. Talán jótanácsokkal kívánta ellátni őszentségét nagy elkeseredettségében. Ő és társai jól tudják, hogyan kell forgatni nemcsak a szót, de az elherdált pénzeket is…
    .
    Amikor II.János Pál pápa kinyilvánította, hogy “az antiszemitizmus Isten ellen való bűn”, a magyar katolikusok házaiban, a templomokban ennek annyi visszhangja volt, mintha a Holdon kiáltotta volna el magát.
    .
    Egyébként az Egyház bizonyítja a legjobban, hogy nincs új a Nap alatt. A hetvenes években földrengészerű botrányként érte a P2 páholy, illetve a vatikáni érdekeltségű Ambrosian bankot közvetlenül érintő több
    gyilkossággal is párosuló ügy.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +21 (21 szavazatból)
  8. Ó, szegény Vigano érsek…. megpróbált tisztességes lenni. minden jótett elnyeri méltó büntetését.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (10 szavazatból)
  9. „A Vatikán tegnapi közleményében elfogultnak és banálisnak nevezte a leleplező riportot, és azt ígérte, lépéseket fog tenni mindazok becsületének megvédése érdekében, akik hűségesen szolgálják az Egyházat.”
    Kár, hogy a Katolikus Egyház feje a pápa sem látja, hogy az IGE szerint ki szolgálja hűségesen a Vatikánt.
    Jó kis példakép és erkölcsi alap ilyen látással rendelkező egyházat követni, és egy ország elé követendő példaként állítani. Láthatólag még a történelmi múlt sem biztosíték semmire.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (10 szavazatból)
  10. Majd a korrumpálók és a korrumpáltak – leleplezésük után – meggyónják
    bűneiket. A penitenciaként kapott büntetést “leimádkozva” végrehajtják.
    A média tőle elvárt módon megmagyarázza a sötétség világosságát.
    ÉS A TIBERIS RENDBEN FOLYIK TOVÁBB, ÚGY MINT AZELŐTT!
    A kezek ugyanúgy elpiszkolódva várják a másik kéz általi megtisztulást.
    Megszokott dolog ez a mutyizó körökben nálunk is, hiszen nem a
    korrupciót akarják megszüntetni, hanem a nyilvánosságra hozót.
    Úgy kezdődik mindig: “törekedni fogunk (majd) a korrupció
    megszüntetésére”. Sajnos szó szerint úgy is folytatódik. Törekedni fognak!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  11. Csillagszemű Szarvaslány

    Bennfentes
    2012. január 27. péntek
    09:59
    .
    Höhö! :)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  12. Itt aztán igazi keresztények vannak , követik a “tiszteletre ” méltó példát szorgosan.
    Istennel meg olyan kapcsolatban vannak hogy naponta szájukra veszik a nevét hiába.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  13. majd ezt is eltusolják, és áthelyezik a bűnösöket, mint a pedofil papokat

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (8 szavazatból)
  14. Isteni maffia …

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  15. A Vatikán tegnapi közleményében elfogultnak és banálisnak nevezte a leleplező riportot, és azt ígérte, lépéseket fog tenni mindazok becsületének megvédése érdekében, akik hűségesen szolgálják az Egyházat.

    Akik hűségesen szolgálják az egyházat!!
    Az az pénzelik hogy minél nagyobb fényűzésben éljenek a katolikus felső vezetők, egyházfők!!!
    i.sz. 400-ig üldözték a kereszténységet majd ezután a maguk képére formálták és gazdasági társulásként hengerelte le a népeket a katolikus egyház!!
    A keresztes hadjáratok, az inkvizíció (ezen belül az őslakosok lemészárlás és aranyaik Európába hozatala mind mind ezt a célt szolgálta).
    A náci gépezet támogatása és a háború után több ezer náci háborús bűnös sikeres szökése mind mind a katolikus egyház számlájára írható!!!!
    Eddig egyetlen igazán keresztényi és igaz lelkületű pápája volt a katolikus egyháznak!!
    II. János Pál pápa.
    Előtte is és ezután is egy pénz és hatalomhajhász banda uralta és uralja majd több milliárd ember lelkületét a saját maguk dicsőségére!!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  16. Nem ok nélkül szeretik Orbánt a Vatikánban, közéjük tartozik. A pápa meglapta a bizalmas információkat Orbán és bandájának tevékenységéről a megbízható magyar egyházi vezetőktől, és lám, nagy szeretetben és EU keresztényi támogatásban részesítik egymást! Nemsokára hittant tanítanak gyerekeinknek, és terjeszthetik az isteni mételyt!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  17. Benito Orban es a Kamerad Ratzinger vezette Vatikan esete nem ismeros senkinek???
    ugye hogy erosen emlekeztet az mkp es a szu kozti “gurulo dollar” story-ra???

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  18. Mindenki meggyőződhet maga, hogy Vatikán hogyan csempészi be immár évszázadok – sőt, évezredek – óta a keresztényi istenhit mellé a hatalmi tevékenységét. Minden normális gondolkozó ember elborzad attól a kettős tevékenységtől, ami az igehirdetés és a legaljasabb katolikus hatalmi érdekek egyesítéséből pusztít!
    Ma már világos, hogy a katolikusok törekvésében egyre megy a szegény hívő lelkek megszerzése és a hatalommal megkötött nyilvános és titkos szerződésekkel magának a hatalomnak a szolgálata, a hatalomba való részvétel.
    Bár ki rákattinthat a következő címre: http://filmhiradok.nava.hu/index.php és belenézve a filmhiradókba egyértelműen látható hogy sorsunk nagy fordulásaikor az egyház keményen a hatalom és a saját érdekeit képviselte.
    Brüsszel – mint a jó szándékú emberek általában – naivan azt hitte, hogy a „keresztény néppárt” a keresztények és a nép érdekeit képviseli! Csak most fog – sajnos nagyon későn felocsúdni, – hogy a konzervatív néppártiak első célja Vatikán képviselete, és miután Vatikán a jobboldali, akár fasiszta rendszereket is támogatja, önös érdekében, egész papi szervezetével, hálózatával a hatalmat szolgája. A népet félrevezető tevékenységében az eszközökben sem válogat. Ha kell hazudik, fenyeget, kiátkoz, de ha kell megdicsőít, szenté avat.
    Rettentően sajnálatos és jóvátehetetlen, hogy az eredetileg tiszta hitrendszert korrupt és önérdekű politikává változtatták, és így élősködnek báránybőrbe bújva a becsapható jóhiszemű embereken! Sajnos az embereknél felkészültebb politikusokon is!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
Kapcsolódó cikkek

Nem biztos, hogy jön a pápa Magyarországra 2013. szeptember 25. szerda

Orbán megvásárolja az amerikai sajtót 2012. december 6. csütörtök | AN

Orbánnal tör Európa ellen a Vatikán 2012. november 19. hétfő | AN-álláspont

Katolikus hitvallás Bajnai alapítványánál 2012. november 15. csütörtök | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos