Ronai and Ronai
AMERIKAI

Temetni jöttek, de néhányan dicsérni is 2012. január 18. szerda 20:37 | Rákócza Richárd Forrás: AN

  • Hozzászólások(24)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Temetni jöttek, de néhányan dicsérni is

Strasbourg – Orbán Viktornak részben sikerült néppárti-baloldali pártpolitikai vitává zülleszteni a budapesti diktatúra számonkérését, miután az Európai Néppárt, amelynek Orbán az egyik alelnöke, nem ugyanazzal az elánnal kérte számon az uniós normák betartását, mint a szocialista, a liberális és a zöld frakciók. Orbán egyes néppárti képviselők mellett a lengyel küldöttek és Morvai Krisztina személyében fogadatlan prókátoroknak is örvendhetett.

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke szerint igen kényes a magyar helyzet, mert miközben a bizottság figyelemmel kísérte a sarkalatos törvényeket és az új alkotmányt, a magyarok figyelmen kívül hagyták a brüsszeli aggályokat. Barroso beszámolt az Orbánnak küldött levélről, melyben egyértelműen az IMF-fel és az Unióval folytatandó hiteltárgyalások feltételéül szabja a központi jegybank függetlenségének megszüntetésére irányuló mesterkedések beszüntetését, a vonatkozó törvény visszavonását. Az ország ellen három jogsértési eljárás indult, és Barroso szerint „nem fognak habozni, ha nem kapnak megfelelő válaszokat.”

Orbán szerint biztonságban vannak a kisebbségek

Szót kapott maga Orbán Viktor, akinek szónoklatát több alkalommal bekiabálások szakították félbe, a levezető elnöknek csendre kellett intenie politikustársait. Orbán kifejtette, hogy Magyarország – az ő hatalomátvételekor – „a gazdasági összeomlás és tragédia szélén állt, óriási munkát végeztünk az elmúlt másfél évben, erre büszkék vagyunk. (…) Az államadósságot csökkentettük és törvényen kívül helyeztük a paramilitáris szervezeteket, így a kisebbségek biztonságban vannak. Másfél év alatt megalkottunk egy új alkotmányt, másfél év alatt 365 törvényt hoztunk meg és strukturális reformokat hajtottunk végre”, tette hozzá a kormányfő, aki szerint egy ekkora sebességű átalakulásnál mi sem természetesebb, mint hogy vitás kérdések is felmerülnek.

Nem csak jogtechnikáról van szó

Nem ment bele a Fidesz által olyannyira kedvelt áljogászi csikicsukiba („mondják meg, konkrétan mi a probléma”) a liberális EP-frakció vezetője, Guy Verhofstadt, aki egyértelművé tette, hogy Orbán rossz úton jár, az alkotmánnyal kapcsolatban pedig azt kell vizsgálni, megfelel-e az európai értékeknek.

Joseph Daul, az Európai Néppárt tagja utalt arra, hogy Barroso korábban egy hónapot adott Budapestnek a korrekcióra. A Néppárt tiszteletben tartja a jogállamiságot és a demokratikus alapelveket, és Daul szerint Orbán Viktor is be fogja bizonyítani, hogy tiszteletben tartja őket.

Az Új Színház ügye nem a kisebbségek biztonságára utal

Nagy érdeklődés várta a környezetvédők frakció-társelnöke, a szenvedélyes Daniel Cohn-Bendit felszólalását, különösen azért, mert a párizsi diáklázadások egykori vezéralakja már tavaly is igen kellemetlen perceket okozott indulatos vádjaival Orbán Viktornak; ezt követően a magyar kormány cselédsajtójának első számú célpontjává vált egy időre. Cohn-Bendit ezúttal sem tagadta meg magát, amikor szavait mindvégig Orbán Viktorhoz intézve kifejtette: az Európai Unió nem lábtörlő, hanem közösen felépített otthon. Szóba került az Új Színház ügye is, amelynek révén a felszólaló kétségbe vonta, hogy Magyarországon csakugyan biztonságban lennének a kisebbségek, főleg a zsidók. Javasolta, hogy küldjenek delegációt Magyarországra, amely megvizsgálhatja, miért félnek a hajléktalanok, izraeliták és más kisebbségek Magyarországon.

A szintén zsidó Cohn-Bendittel Mauro néppárti képviselő szállt vitába ügyvédi módszereket alkalmazva, amikor afelől érdeklődött, normális lépés lenne-e, ha Magyarország a korábbi alkotmányhoz térne vissza. A zöldek frakcióvezetője erre azt felelte, ilyet sose javasolt, abban viszont biztos, hogy az új alkotmány nem jó, bár nem érti, hogy amennyiben korábban sztálinista volt az alkotmány, akkor mit keresett Magyarország eddig is az Európai Unióban. „Valaki bocsánatot fog kérni”, jósolta végül Daniel Cohn-Bendit. „Ki kell vizsgálni a magyar ügyet, és ha tévedtünk, én kérek bocsánatot.”

Szájer kikéri magának az antiszemitizmust

Védelmébe vette a a budapesti rezsimet Zbigniew Ziobro, a lengyel Szabadság és Demokrácia Európája képviselője, aki szerint a sajtószabadság csak ürügy az Orbán elleni támadásra, a valódi ok a bankadó.

Nem sokkal később Szájer József lépett indulatosan ringbe, felemlegetve a 2006-os „szemkilövetést”, és felhánytorgatva, hogy a plénum akkor vajon miért nem ítélte el a szocialista kormányt. Úgy vélte, az Orbán-kormány éppenséggel erősítette, nem pedig gyengítette a demokráciát, ami pedig a zsidókat illeti, ők nem félnek, nincs is miért, mert a Holokauszt Emléknapot is az első Orbán-kormány vezette be, a mostani pedig a Wallenberg emlékévvel tiszteleg a mártírok előtt.

Hisztérikus hangvételű felszólalásban járatta le hazáját Morvai Krisztina független képviselő, aki a választások idején a Jobbik színeiben került be az Európai Parlamentbe az uniós zászlót néhány napja nyilvánosan elégető, debil gárdaegyenruhája miatt Strasbourgban korábban karbantartónak nézett Szegedi Csanád társaságában. Morvai kijelentette, hogy nem Magyarországgal kellene foglalkozni, hanem magával az EU-val, hiszen az tehet a válságról és általában minden rosszról.

Lengyel, magyar, két jó barát

Szőnyegbombázást hajtott végre a Fidesz a magyar jogállam ellen, hangsúlyozta a néhai MDF színeiben mandátumot szerzett Bokros Lajos, aki szerint a populista nacionalizmus aláássa az ország helyzetét, az emberek pedig külföldre menekítik a megtakarításaikat. A tényekre szorítkozó beszédet Bokros papírból olvasta fel, látható sietséggel, hogy beleférjen az időkorlátba, így felszólalása nem hozta meg azt a hatást, amire számítani lehetett.

A legkomolyabb politikai támogatást, mint arra számítani is lehetett, Donald Tusk lengyel miniszterelnöktől kapta a budapesti rezsim – ugyanakkor Tusk hangsúlyozta, hogy az Európai Bizottság bírálatai jogilag megalapozottak, és nem próbálta azt a látszatot kelteni, mintha valamiféle minden alap nélküli hisztériakeltés folyna Magyarország ellen, bár kétségtelennek tartja, hogy eluralkodott a hisztérikus légkör, és eltúlzottnak tartotta a reakciók egy részét. A lengyel kormányfő elmondta, hogy Barrosóval is megtárgyalta a magyar kérdést, s elmondása szerint arra a következtetésre jutott, hogy „Magyarország európai szinten továbbra is demokratikus országnak tekinthető.”

Ennél markánsabban orbánista álláspontra helyezkedett Jaroslaw Kaczynski, a Jog és Igazságosság Párt elnöke, aki szerint az Uniót az zavarja, hogy Magyarországon „helyreállítják a demokráciát és a rendet” (sic!).

Göncz Kinga szocialista EP-képviselő azon volt, hogy megkülönböztesse Magyarországot a jelenlegi, össztűz alatt álló kormányától. Mint mondta, „Magyarország önként csatlakozott az unióhoz, és nem az ereje előtt hajolt meg” – ami utalás volt Orbán azon kijelentésére, hogy „meghajlunk az erő előtt”. Göncz szerint demokratikus fékek és ellensúlyok nélkül társadalmi robbanás fenyeget, mivel lehet, hogy Orbánnak kétharmada van az Országgyűlésben, de az emberek nyolcvan százaléka szerint rossz irányba haladnak a dolgok. A képviselő zárásként arra kérte az uniót, kísérje figyelemmel a Magyarországról szóló vitáról szóló magyar tudósításokat.

Martin Schulz, az Európai Parlament kedden megválasztott új, szocialista pártállású elnöke, aki két napja éles hangon bírálta Manuel Barrosót azért, mert kesztyűs kézzel bánik néppárti kollégájával, Orbán Viktorral, távozóban riportereknek kijelentette: meg kell hallgatni az ellenzék és a civil társadalom képviselőit is.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.0/5 (11 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +7 ( 17 szavazatból)
Temetni jöttek, de néhányan dicsérni is, 4.0 out of 5 based on 11 ratings

Címkék:, , , ,

  • Hozzászólások(24)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

24 Reader’s Comments

  1. Így is kell! Kiállni a “vezírért”!
    Egy olyan ország miniszter elnöke mellett, ahol egy parlamenti párt gyűlésén az Európai Unió zászlaját égetik, ki is kell állni!
    Na és hol!
    A parlament üléstermébe, ahol a demokrácia a fő téma!
    .
    Megyek levegőzni!
    További szép estét!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +11 (25 szavazatból)
  2. b!Az a takonykenő szájer meg mit akar? Takarodjon a mocskos többi fideszeSSel, vigy magával őket (kósa szíjjártó, matolcsy, schmitt, dgadt, azaz kövér st

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +16 (28 szavazatból)
  3. Én már régóta tartok attól, hogy a Fidesznek sikerül exportálnia a megosztó politikáját Európába. Ez katasztrófa lenne.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +25 (35 szavazatból)
  4. indexen semmi az egészről egyelőre

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  5. A politikusok az Európai Parlamentben a saját anyanyelvükön szoktak felszólalni.
    Sajnos voltak olyan magyar politikusok, akik az angolt tekintették anyanyelvüknek!
    Mind a jobb, mind a baloldalról!
    Szégyelljék magukat!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -3 (19 szavazatból)
  6. “emberek nyolcvan százaléka szerint rossz irányba haladnak a dolgok”
    Én 84%-ot hallottam Göncz Kingától!!!
    A Szonda Ipsos legutóbbi mérése szerinti adat. :)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +15 (21 szavazatból)
  7. A mai nap után, van még aki nem érti, mi történt a weimari köztársaságban?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +15 (19 szavazatból)
  8. Gondolom ha náluk vezetnének be hasonló törvényeket akkor nagyobb lenne a szájuk . Mocsok banda !!!!
    Úgy látszik hogy kokikkal meg sallerokkal oldódik csak meg a diktatúra távozása.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (12 szavazatból)
  9. Mondja Orballini az EU Parlamentben: “Az államadósságot csökkentettük és törvényen kívül helyeztük a paramilitáris szervezeteket, így a kisebbségek biztonságban vannak.”
    Mégegyszer: “….törvényen kívül helyeztük a paramilitáris szervezeteket….”
    Most kérdezem: akkor mit kerestek a nyilas jobbik zászlóégetésénél [új]náci
    egyenruhában az u.n. “gárda” tagjai? Miért nem lépett a rendõrség a törvénytelen egyenruha viselése ellen?
    A hazug embert hamarabb lehet utólérni, mint a sánta kutyát.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +15 (21 szavazatból)
  10. gets – lehet a két adat között 1-2 nap. Tehát már megint 4 % kapott észhez. Valószínűleg azok, akik hó közben kapnak fizetést. Vagy rájöttek, hogy a továbbtanulásnak annyi. Vagy a kirúgott közszolgák közé tartoznak (+ a család)
    Vagy egyszerűen csak megjött az eszük. Kár, hogy későn! Bár későn is jobb, mint soha.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  11. Pirx pilóta 22:19: “A mai nap után, van még aki nem érti, mi történt a weimari köztársaságban?”
    Van – a magyarok 90%-a.
    Vagy nem érti, de a legtöbbje nem AKARJA érteni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +12 (16 szavazatból)
  12. Nagyobbat kormányfő, mint Orbán még SOHA SENKI NEM HAZUDOTT a MAGYAR NÉPNEK!!!!! – ezt elfelejtették a szemére vetni!
    Kész VÁLASZ SZÖVEGET OLVASOTT FEL ez a szélhámos vezír, kb. ezekre a reflexiókra számított, amiben nem, az pedig hidegen hagyta.

    Látni lehetett a különféle arc mimikáján, hogy Orbánt kiritizálva fején találták többen a szöget.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (13 szavazatból)
  13. Hungarian citizen

    Ehehe, bement a megvetett magyar barnaboru alkoholista, felesegvero, elmehaborodott szegyenfolt az uriemberek koze.

    Szerintetek volt, aki nem a helyen kezelte? Regen vilagossa tettek, hogy le se szarjak, hogy mit hadoval nekik orban, a tenyek beszelnek: olvassak az osszes magyar lapokat (sajat forditoikkal, miota az orban rezsim egyertelmuen hamis es hazug forditasokat ad be nekik – azota egyenest megy a hulladekba minden magyar hivatalos forditas), nezik a televiziokat, nagykoveteik napi aktualitasokat jelentenek, az osszes multi – magyarokat 10 ezervel foglalkoztato – vallalkozas is jelent az anyaorszagnak. Tehat _pontosan_ tudjak mekkora hazug senki ez a kis nyomorult, nagyon jol tudjak, hogy ha bemegy oda (miutan terden csuszva konyorgott, hogy mehessen) mondja majd tonnaszamra a bullshitet.
    Tehat a kutya ugat, de a KARAVAN HALAD.
    Nem lesz itt se hitel, se garancia, se szavazati jog, se kohezios alap, se semmi, amig nem latnak 100%-os garanciat arra, hogy ez az orszag nem egy szarkupac, hanem egy civilizaltnak ugyan nem mondhato, de legalabb kiszamithato kellemetlenseg a Fold felszinen.
    Kis lelkszamunk miatt mi vagyunk a legszegyentelibb orszag kerek e vilagon. A lakossag kb. 0,1 ezreleke mondhato ertelmiseginek, nagyjabol a duplaja gerincesnek, es mind tudjuk milyen elhanyagolhato szazaleka adozik ugy, hogy nem eleve masok adojabol kap fizetest. Ennek az epito retegnek a 100%-a kiabrandult, kb. 70%-a mar el is hagyta ezt az orszagot. Lesz igy garancia barmire is? De nem am. Tehat lehet lehuzni a redonyt , az utolso nyugodtan oltsa ra a villanyt a naci, primitiv – egesz tortenelmunket beszennyezo – par szazezernyi zombira es felejtsuk el ezt a kis intermezzot, amit Magyar Koztarsasagnak hivtak egykoron.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (14 szavazatból)
  14. -”lengyel – magyar ket jobarat”-!!!
    hat ja!!!
    a koztudottan antiszemita lengyel radio marija,meg a magyar nyilascajtung a kurucinfo!!
    ertheto az a nagy jobaratsag ugye!??

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (7 szavazatból)
  15. Kis viktátorunk nagyon jó beszédet mondott. Sikerült egy részét végighallgatnom a Hír-Tv műsorán. El kell ismerni, hogy higgadtan, jó retorikával, szépen beszélt. A beszéde sugallta, hogy kishazánk jelenlegi kétharmada jól kormányoz, az EU igényeinek megfelelően demokratikus és gyakorlatilag mindent megtett az elítélő vélemények kijavítására vonatkozóan. A beszéd sugalmazta, hogy mi leszünk a jó fiúk. Sajnálatos módon azonban a kormányközeli média elhallgatta, hogy beszédében egy-két hazugságot is mondott, mind az alkotmánnyal kapcsolatban, mind az államadósság kérdésében. Az EU Néppárti képviselői szolidárisak és “együttérzők” voltak, de a kétkedő hangokat azért nem lehetett elhallgattatni. Sajnálom, hogy egy hozzászóló sem tudta Brüsszelben érdemben a hazugságokat feltárni és a nagy EU nyilvánosság előtt cáfolni szeretett vezérünk kinyilatkoztatását.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (8 szavazatból)
  16. Szájerkém a becsületes, ártatlan, 2006-ban kocsi-, kukaborogató, gyújtogató, köztörvényes, gyanútlanul sétálgató demokraták égették el az elmúlt héten az Eu zászlaját. Ott sem volt nyoma antiszemitizmusnak ugye? A feleséged meg akkor sem lehetne főbíró egy normális országban, ha ő lenne maga Justitia. Ehhez is pofa kell, de hát tudjuk Fideszéknél nem sül le róluk. Orbán pedig sikeresen szétveri az Eu-t is, megmérgezi mételyezi a környezetét mindenütt. A háború ördöge.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (13 szavazatból)
  17. Nagy csalódás volt számomra a lengyelek hozzászólása. Ráadásul három is. Akkor a hagyományos lengyel – magyar barátság zorbánon megtörik? Mert szerintük Zorbánnak is van igaza akkor, amikor a demokráciánkat megtöri. Ezek szerint Sztálinnak is volt igaza akkor, amikor a lázadni mindig kész lengyel tiszteket Katyinban kivégeztette.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (12 szavazatból)
  18. *
    LÁTHATTUK A BÁRÁNYBŐRBE BÚJT FARKAST, CSAK A VÉRBEBORULT SZEME MONDOTT IGAZAT.
    *

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (11 szavazatból)
  19. A National Georaphic Televizión jelenleg fut egy dokumentum összeállítás sorozat Hitler – út a hatalomba címmel. Jószívvel ajánlom mindenkinek, akit érdekel – akit meg nem érdekel, azoknak mégjobban – a . m a i . m a g y a r . h e l y z e t . a n a l ó g i á j a . a múlt század huszas, harmincas évekre vetítve. Félelmetes a hasonlóság. Akár azt a címet is adhatnánk a filmenk: A naívság tragédiája.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (7 szavazatból)
  20. “Törvényen kívül helyeztük a paramilitáris szervezeteket”
    Nekem erről az SA törvényen kívül helyezése jut eszembe 1932-ben, melyet a “hosszúkések éjszakájaként” elhíresült tömeggyilkossággal oldott meg az a vezér. Az azt követő elit fegyveres testület, az . SS . m á r . n e m . v o l t .
    p a r a m i l i t á r i s, hanem már hivatalosan is militáris rohamosztaggá sőt, nem is titkolt vezető erővé lépett elő.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (6 szavazatból)
  21. Szájer kikérte magának, hogy Magyarországon félnek a cigányok, a hajléktalanok s a zsidók félnének…
    Szégyelje magát ez a renegát félzsidó (bocsánat e durvának tűnő nem féligazságért), aki nagyon is jól tudja, hogy Chon-Bendit ezzel az állításával abszolut igazat mondott, mert a cigányok elleni merényletek, a gyöngyöspatai események adnak választ az ő félelmükre. De közismert az is, hogy a szegény nincstelen “jogtalan közterület használatért tényállásáért” törvényesen 150ezer forintot kell hogy fizessen, s ha ezt nem teszi meg leülheti… Vagy tudjuk azt is, hogy vonáék, már pusztán “paramilitáris” megjelenésükkel is, félelmet keltenek, nap mint nap hangoztatott nyílt, vagy burkolt rasszista-hungarista szólamaikról már nem is beszélve.
    Akkor pedig mi is indokolja Szájernek ezt a marha nagy érzékeny álláspontját? Talán az ő EU-s, vagy a főbíró neje üléspontja?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  22. A Kedves Vezető és Morvai Krisztina egy alom.A Kedves Vezető megmondta ne azt figyeljék, hogy mit mond, hanem azt, hogy mit tesz ( rá a demokráciára)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  23. Orbán Adolf változatlanul játssza a húzd meg – ereszd meg játékot. Ám végeredményben nem veszik be őt az úriemberek társaságába (lásd: Nemzeti Kaszinó) – erről szólt tegnap az EP ülése.
    Először is nem ült még európai miniszterelnök a forró székben, azután nem tették még ilyen világosan senki értésére, hogy nagy különbséget látnak az érintett ország és aktuális kormánya között. Feltűnő volt a hozzászólók többségének felfokozott érzelmi hozzáállása – csak Barrosot, Verhofstadtot és Cohn-Benditet említeném – szemben a néppárti képviselők lanyha, majdhogynem formális megnyilatkozásaival.
    A lényeg: nem úgy néz ki, hogy itt hamarosan IMF kölcsön lesz – ha Orbán okoskodik, akkor az EB is okoskodni fog és az idő nem Orbánnak dolgozik.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (1 szavazás)
  24. europa is agyhalott nem csak mi megvezette oket siman bologatott majd megbeszeljuk felreertes az egesz cohn bendit kis pocakja arulkodo volt
    osszeomlik az egesz hobelevanc elsonek hungaria persze

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

Navracsics hazudozott Brüsszelben 2012. február 9. csütörtök | AN

Brüsszelben folytatódik a magyar ügy 2012. február 8. szerda | AN

AP: Budapestnek változtatnia kell 2012. január 19. csütörtök | RR

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos