Ronai and Ronai
AMERIKAI

Készakarva bedöntené a kormány a BKV-t? 2012. január 10. kedd 12:49 | RR Forrás: AN

  • Hozzászólások(34)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Készakarva bedöntené a kormány a BKV-t?

Budapest – A legfrissebb hírek szerint valamikor február közepén dobja be a törölközőt a BKV. Tarlós István, Budapest főpolgármestere hónapok óta nyomja a vészcsengőt a kormánynál, ám Orbán Viktor mintha süket lenne. Vajon még mindig a „makrancos fővárost” kívánja sújtani a Fidesz, vagya a BKV bedöntésén keresztül a főváros, a fővároson keresztül pedig az állam csődje a cél?

A politikai pártok valamennyi fővárosi frakciója egyetért abban, hogy miután Budapest önmaga képtelen finanszírozni tömegközlekedését, állami mentőövre van szükség. Már a január végi pénzügyi összeomlást is csak nehezen kerüli el a gigászi kifizetőhely, februárban pedig már egészen biztosan képtelen eleget tenni kötelezettségeinek.

A budapesti tömegközlekedés a deficittől függetlenül is kaotikus. Öt-tíz percenként robban le egy huszonöt-harminc éves busz, rendszeresen kigyulladó metrószerelvényekhez riasztják a tűzoltókat; az a csoda, hogy eddig még nem következett be tömeges katasztrófa. A hitelező bankok egyike, az MKB karácsony előtt jelezte, hogy a január végén lejáró, közel 9 milliárdos tartozást csak állami készfizető kezesség mellett tudja meghosszabbítani.

Miután az Orbán-kormány a füle botját sem mozdította erre a hírre, maga a főváros kotort elő kilencmilliárdos kölcsönt a BKV számára, amit április végéig kéne visszafizetnie – persze csak papíron; kizártnak tűnik, hogy az óriáscég ekkora összeget előteremtsen három hónap alatt. Különösen azért nem, mert februárban újabb 16 milliárdot kell visszafizetnie.

Tarlós most azért lobbizik, hogy a kormány oldja fel a jelenleg zárolt 32 milliárdos támogatást, sőt, toldja azt meg 21 milliárddal. Ellenkező esetben összeomlik a BKV, aminek viszont a következményei beláthatatlanok. A magyar GDP felét Budapest és annak agglomerációja termeli ki. Már különféle vészforgatókönyvek vannak forgalomban arról, miként lehetne kiváltani a BKV-t magánkezdeményezésekkel, telekocsi-mozgalommal, riksakulikkal, Volán-buszokkal és egyéb ötletekkel, az azonban biztosnak tűnik, hogy a népesség nagy része nem érne be munkahelyére. Budapest megbénulása az ország megbénulását jelentené: magát az államcsődöt.

Akarhatja-e ezt a mindenkori magyar kormány? „Dorner Lajos, a VEKE elnöke szerint a kormány látszólag érthetetlen tétovázása mögött az áll, hogy április 30-tól új alapokra kell helyezni a BKV finanszírozását”, írja az Index. „Ekkor jár le ugyanis a cég közszolgáltatási szerződése, az újat pedig már csak az uniós rendeletek alapján lehet megkötni, amelyek szerint a BKV veszteségeit minden évben az utolsó fillérig fedeznie kellene az önkormányzatnak és az államnak. Ez pedig 8 évre előre évi 70 milliárd forint betonba rögzített kötelezettséget jelentene az állami költségvetésnek, ami nyilvánvalóan nagyon nem tetszik például a gazdasági miniszternek.”

„Ezért Dorner szerint a kormány a BKV bedöntésére játszik, Tarlós viszont azzal fenyegeti a kormányt, hogy ha ez megtörténeik, rengeteg pénz úszik el, többek között a 4-es metró 180 milliárdos uniós támogatását is vissza kell fizetni”, folytatódik az Index cikke. Mivel matematikailag kizárt, hogy a cég bedőlése ne hozná magával napokon vagy heteken belül az ország bedőlését is, felvetődik a kérdés, vajon nem épp ez a cél? Egy önmagát végképp megmakacsoló Magyarország – kvázi csődbe menekülve – zsarolási pozícióba kerülhet, legalábbis az orbáni logika szerint. Két eset lehetséges: vagy kimentik Magyarországot a bajból, vagy nem. Az első esetben a kormány külföldi pénzhez jut anélkül, hogy az IMF és az EU kritériumait teljesíteni kéne. A másodikban Magyarország cserbenhagyása kommunikálható, ami alapot teremthet a nemzetközi közösségtől való további távolodásra, esetleg az Európai Unióból való kizárást is kiprovokálhatja, ami azzal járna, hogy Orbán Viktor végképp azt tesz az országgal, ami jólesik neki.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (9 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +19 ( 21 szavazatból)
Készakarva bedöntené a kormány a BKV-t?, 5.0 out of 5 based on 9 ratings

Címkék:, ,

  • Hozzászólások(34)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

34 Reader’s Comments

  1. Éljen Gyurcsány! Itthon tartani a pénzt! Nehogy megbuktassuk Orbánt! Írjatok a (moderálva)! Izé face!
    Vagy mégse?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (5 szavazatból)
  2. Aki busszal jar, az annyit is ér!!! Lehet terjeszteni a twitteren…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +17 (19 szavazatból)
  3. Tüntetgetünk,tüntetgetünk, na most metrózzatok a Kossuth térre, tüntetni mockosz liberálisz kutyák! Csak elfelejti kedves vezír, ha kitör a káosz,akkor tankkal megyünk.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +14 (16 szavazatból)
  4. Csendesen megjegyezném azért, hogy igen régóta nem hallani a BKV-s sikkasztásokról, hogy mi lett a sorsa az enyveskezű, mohó bandának… Ha minden területen, ahol nagy a sipákolás a pénzhiány miatt, utánanéznénk, mennyi folyt el a nem megfelelő helyre, elhűlnénk. Hát, ez a nagy baj.
    Ha valamire 20 milliárdot költenek itthon, biztosak lehetünk benne, hogy max. 8 milliárd megy valóban az adott célra. (hasraütéses szám)
    Valahogy erről mégsem nagyon hallani!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (15 szavazatból)
  5. Orban Szaccsàgharcos Viktwhore és Matolcsy Kiparerolo György ezt jol megcsinaltatok!!!! De nem gondoljatok, hogy jol jönnének a BKV buszok még…majd ha a sors ugy hozza, hogy BKV buszokon menekünlnétek, akkor lesz gàz…
    Volt aki nem restelt nem feltünö közlekedési eszközt igénybevenni ilyen helyzetben, okuljatok: http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/asia/afghanistan/1380552/Omar-flees-by-motorcycle-to-escape-troops.html

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (10 szavazatból)
  6. A közlekedési vállalat szerződései között egészen bizarr tételekre és összegekre bukkantunk. Köztük legfurcsább talán a madárriasztás 3,7 millió forintért.

    A BKV sajtóosztálya úgy tájékoztatta lapunkat, hogy a műszaki berendezéseket kell védeni a galamboktól, az utasokat pedig a madárürüléktől, “tüskék telepítésével”. A humán kockázati tényezőket” kutatása 20 millió forintért a “az utasok és a munkavállalók biztonságának növelése” miatt volt szükséges.
    http://www.blikk.hu/blikk_aktualis/erre-megy-el-a-bkv-penze-2076932?mid=5752

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (11 szavazatból)
  7. A családi kasszából megajánlok 2 Ft./ fő összeget Vitézy Dávidka elhajtására a King-Kong szálkás fas*ára!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +13 (17 szavazatból)
  8. A madárriasztás nagyon tetszik. Esetleg be kellene vetni a mezőkön már bevált madárijesztőket. Persze nem Hugo Boss öltönyökben. :))

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (9 szavazatból)
  9. Na végre, valaki megértette az orbáni logika lényegét… Hiszen ha eddig nem engedett, most miért tenné? Orbán egy durcás kisgyerek. Ha a világ nem úgy lép, ahogy ő akarja, majd ő betart, a világ meg bekaphatja. Hogy ezáltal több mint tízmillió ember életét viszi le a nyomorba? Sebaj, a kiváltságosai úgyis gazdagok maradnak a korrupció miatt, a többi meg rohadjon meg ott, ahol van. Aki nem velem, az ellenem. Ezt kapta Magyarország.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +29 (29 szavazatból)
  10. Ma már elhangzott a rádióban, hogy Budapesten tervezik a dugódíj bevezetését. Ezzel az új adóval járulnának hozzá az autósok a BKV nehézségeihez. Kérdem én, hogy miért is? Történetesen aki egy külső kerületből jár dolgozni valahova az aglomerációba, az miért fizessen a belvárosi dugók miatt?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (12 szavazatból)
  11. Egy biztos,ha a város élete megbénul, a budapesti polgárok úgy szét kapják Orbáncost és rossz életű garnitúráját,mint búvárgörény a dugulást!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +18 (20 szavazatból)
  12. Lenne egy javaslatom, kapjuk szét mi Orbánékat.
    Na?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +15 (17 szavazatból)
  13. Gonoszka, OK, hol és mikor??

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (10 szavazatból)
  14. Olvass! Merle: Moncada. A partizánok taktikája.
    Akarsz még néhány jó könyvet?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  15. Csillagszemű Szarvaslány

    Miaszösz!
    Én is busszal járok!
    Akkor én is ennyit érek?
    Vagy eszek vagy kocsikázok. Még eszek.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (10 szavazatból)
  16. asher alexander

    Viktornak meg a bandajanak ugye ott a szolgalai auto,a nepnek meg…………… hat ha nincsen penzuk menjenek gyalog!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (8 szavazatból)
  17. nem voltam rest, összeadtam ezt:

    http://www.blikk.hu/blikk_aktualis/erre-megy-el-a-bkv-penze-2076932?mid=5752

    844.722.000

    Galyatetői pihenőház szemétszállítása 482 ezer. ez rendben és egyéb fenntartási költségei galyatetőnek?

    véleményem szerint ez kozmetikázott anyag. alap hangon az egymilliárd el megy. és ahogy a “magyar erkölcsöt” ismerem ennek az összegnek kb 40%-a saját zsebekbe vándorol. (jó esetben)
    de a lényeg az, hogy fenti összegnek igazából semmi köze ahhoz, hogy kovács urat el vigye a metró ából bébe. szóval ezek nem az üzemeltetés költségei.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (8 szavazatból)
  18. Gonoszka fejezze be ezt a trágár stílust, kérjük tisztelettel. Admin

    VN:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  19. Az biztos,hogy ha az ország bedől, akkor hatalmas lóvét tudnak kaszálni. Lehet, hogy utoljára. ezért biztosan kész a stratégia. Csődbe vinni , kaszálni és lelépni. A zsarolásnak nem látom értelmét, mert akkor leállítják az összes EU támogatást, tehát egy rohadt petákot sem adnak. Így abból sem lehet lenyúlni a pályáztatások révén. A mostani tárgyalások eredményét, pénzét pedig csak kis részletekben adják oda. A turpisság hamar kiderül.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  20. Nembaj majd lovonjárunk.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  21. Geyza 2012. január 10. kedd 17:53
    Honnan veszünk hozzá alkatrészt, hiszen mindet elküldtük már
    a Zorba(n)nak.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  22. Azt gondolom, hogy Orbán feltett szándéka, hogy csődbe viszi az országot.
    Ugyanis Orbán nem tud megváltozni.
    Népvezérnek, szinte messiásnak látja magát már vagy 20 éve. Innen egyszerűen nincs visszaút, mert az az elmúlt 20 éve negálása lenne, és be kéne látnia, hogy alkalmatlan politikusnak (mitől lenne alkalmas, ha képtelen kompromisszumra? Diktátornak persze kiváló, de az nem politikus.). Továbbá ettől világossá válna, hogy minden, amit mondott, hazugság volt.
    Ezért számára elképzelehetlen a meghátrálás, az irányváltás, mert ezt egyenlőnek látja az öngyilkossággal.
    Az IMF pénze azért kell, mert valamiből fizetni kell a zsoldosokat, valamiből üzemelteltni kell a katonai infrastruktúrát, amikor az ország már gazdaságilag teljesen romokban lesz. És perszer gondoskodni kell a kiemelt vazallusokról, akik az összeomlás után valahol máshol szeretnének.
    Ezért mondom, hogy az ország javát az szolgálná, ha az IMF nem adna pénzt Orbánnak, hanem ragaszkodna ahhoz, hogy távozzon a hatalomból.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +13 (13 szavazatból)
  23. Lemaradt:
    “… akik az összeomlás után valahol máshol szeretnének JÓL ÉLNI”.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  24. Lényeg, hogy a parlamenti képviselők segge alatt új Audik vannak. Az adófizetők meg utazzanak füstölgő földalattikkal, leamortizált buszokkal, mentőkkel. Mégis mit képzelnek mire fizetjük az adóforintjainkat??!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  25. Ahogy elnézem a második lép érvénybe( Mo. cserbenhagyása kommunikálható). Az Egyenes beszédben Selmeczi szenátor asszony nagy, kerek szemekkel mondta, persze a szokásos Fideszes-féle gúnyos vigyorral a szája sarkában, hogy ők a parlament által megszavazott törvények közül, 13-at megváltoztattak, amit az EU kifogásolt. Az MNB-be pedig joguk volt betenni az embereiket, hiszen az MSZP is megtette annak idején.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  26. Geyza /2012. január 10. kedd 17:53/
    A lónak is enni kell. Termesszek zabot? Mondjuk, a zabból lehet zabpelyhet csinálni, az embernek is ehető. Majd felezünk a lóval…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  27. Szeretem,hogy még van kedvetek viccelni,amikor sírni kéne.Én legalább 10 éve logók a szeren (BKV),inkább ráköltöm a gyerekeimre.Metróba nem megyek zsebben egy jegy ha jönnek a kalauzok,akiket már messziről kiszúrok egyszerre hárman három irányból támadnak IQ 0 látszik ők se találtak máshol melót lyukasztok,vagy leszállok,mert a jogaimmal azért én is tisztában vagyok.Viccet félretéve ha 3000 lenne szerintem mindenki megvenné,de a 10000 az már sok manapság.Vannak ismerőseim a BKV-nál ,górék csúcs lóvé a többi meg éhbér.Jó magyarosan szólva,el van ez is kúrva.Lehet ,hogy mi ebben vagyunk nagyon jók.Szeretem Tallóst ő legalább olyan független,mint írástudatlan Pali ,valahogyan nem sajnálom ,hogy a kedves vezír hagyja a saját szarjában megfulladni.Nesze neked Pistikém ezt akartad,majd nem utazol kéthetente külföldre.Vegyétek ,már észre kormánypárti szar alakok,hogy csak bábuk vagytok ,és bármikor mentek a levesbe ,ha a szent cél ú kívánja.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  28. Elnézést, ma kicsit bekattantam. :)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  29. A BKV bedöntése Budapest közlekedésének teljes összeomlásával járna, ezzel lehet, hogy kiprovokálható lenne egy “szükségállapot”? Azt hiszem Orbán túl nagyra emeli a tétet. A TEK sem lesz képes megvédeni.
    Az a kecskefej elgondolkoztató.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  30. Mi jobban járnánk egy bedőléssel, mert lehet, hogy esetleg rövidebb ideig (hónapok) NAGYON sz.. lenne, de utána jöhetne egy normális kormány, és kilábalnánk. Ha ezek nem dőlnek be, akkor évtizedekig lesz NAGYON sz…, és a felső tízezer alatti réteg belenyomorodik vagy belehal.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  31. A BKV-nál is sok száz milliókat tüntettek el! Vitya és Tarlós hogy engedhette meg Vitézy Dávidka év végi 7 milliós prémiumát? Na meg a többiekét. Nekik lehet, őket nem vizsgálja az ügyészség? A gazdag fideszesek mindent megtehetnek?
    Nekünk meg a nagy semmire -éjszakai járatok megszüntetése, füstölgő Metro kocsik, nappali buszok és villamosok csökkentése stb. – akarnak jegy árakat emelni azért, hogy ők a nagy fizetésük mellett még milliós prémiumokat vegyenek fel? Lassan 400,-forint lesz egy jegy. És még 1-2 megállóra is ennyit kell fizetni. (Ausztriában1 euróért egy órán keresztül oda utazol ahova akarsz)
    REMÉLEM LESZ OLYAN KORMÁNY, AKI FELELŐSSÉGRE VONÁSSAL ÉS VAGYON ELKOBZÁSSAL KEZDI. AZUTÁN MEG MINDENKIT LEVÁLTANI ÉS VISSZAKAPNI A KÖZTÁRSASÁGOT, MEGSZÜNTETNI AZ EGYKULCSOS ADÓT AMIT MAGUKNAK CSINÁLTAK, MERT MÉG EZZEL IS MILLIÓKAT KERESNEK.
    EZEKNEK SEMMI SEM ELÉG……..!!!!!!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  32. Hogy több pénzt tudjanak magukra költeni független Tarlós felemelte a 6000,-Ft pótdíjat 16000 ezerre. GRATULA!!!!!

    És nem beszélve a többi áremelésről………………….

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  33. Szokás szerint hatástanulmány nélkül “dolgoznak.”
    Nos próbálkozom helyettük.
    A tömegközlekedés túltelítetté válik és nem lesz képes
    a feladatot ellátni. Neuralgikus gócok fognak kialakulni a forgalomban
    és elképzelhetőek lesznek konfrontációk. A tömeg ilyen reakciói nagyon
    nehezen kiszámíthatók. Ha még egy provokáció is csatlakozik hozzá,….
    Bármelyik oldalról. Aztán majd elmélkedhetnek, hogy ki ütött vissza.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  34. Geyza, jó a lóötleted!
    Az Erzsébet jeggyel rendelkező zemberek meg felzabálják – még melegen – a flaszterre hulló lószart.
    Ezzel egy csapással sok legyet is ütünk:
    Nem önti el a lószar Budapestet.
    Tápláljuk a népet (a zembereket)
    Nem szennyezzük kipufogógázzal a levegőt.
    Máshová mehetnek a sofőrök a munka világába (lóápoló, patkoló kovács, nyeregkészítő, stb.).
    Fellendül az állatorvosok iránti kereslet.
    Fellendül a vödörgyártás, mert a lónak inni kell.
    Fellendül a nép-nemzeti zabipar.
    Lesz állandó kinálat a fővárosban lóf*szból.
    Soroljam?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
Kapcsolódó cikkek
KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos