Ronai and Ronai
AMERIKAI

Gyurcsány: még nincs kormányképes alternatíva 2012. január 12. csütörtök 22:43 | AN

  • Hozzászólások(27)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Gyurcsány: még nincs kormányképes alternatíva

Budapest – Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök arra figyelmezteti a demokratikus ellenzéket, hogy hagyjon fel a kicsinyes presztízsharcokkal, mert amíg nem tudnak alapkérdésekben megállapodni, még kormányképes alternatívát sem tudnak állítani Orbánnal szemben. Addig pedig nem érdemes még leváltani sem, mert a rossz kormányzás is jobb az anarchiánál és a káosznál. Az alábbiakban Gyurcsány Ferenc bejegyzését közöljük.

Amikor megalakítottuk a Demokratikus Koalíciót, azt mondtuk, hogy őszintébben, nyíltabban kívánunk beszélni a közügyekről, mint bármely más párt Magyarországon. Ez nagyravágyó szándék, tudom, talán nem is mindig sikerül, de érdemes rá törekedni. Ennek jegyében írom a következőket.

Nagy baj lenne, ha holnap összeomlana a kormány. Igazi nagy baj.

Nem azért, mert jól végzi a dolgát. Nem azért, mert jó érzésű demokrata szó nélkül tűrheti, ami történik, hanem azért, mert egyelőre se közel, se távol nem látszik olyan kormányzati erő, amely az Orbán utáni időkre stabilitást és prosperitást tudna hozni. Sajnálom, de így van. Akit érdekel az ország sorsa, annak nem elég annyit mondani, hogy „Orbán takarodj!”, de azt is hozzá kell tennie, hogy mi történik utána. Mert a rossz kormánynál csak egy rosszabb van: az instabilitás, a kormányzóképtelenség, a szétesettség.

A mai magyar ellenzék (magunkat is idesoroljuk) politikai, morális, emberi, szervezeti értelemben szétforgácsolt, belső viszonyait a sokfajta bizalmatlanság, előítéletesség, túlérzékenység jellemzi. A demokratikus ellenzék szervezetei, pártjai, személyiségei alig-alig beszélnek egymással, energiájuk jelentős részét az egymással szembeni rivalizálás, lábtaposó tolakodás köti le. Ugyanakkor nem rendelkezünk közös programmal arra, hogy mi következzen Orbán után. Nem túl vidító kép.

Nem elég demokratának lenni. Egy választó számára talán igen, de pártoknak, akik vezetni akarják a köztársaságot, ez önmagában nem elégséges feltétel ahhoz, hogy sikeressé tegyék az országot. Márpedig a mai ellenzéki mozgalmak, pártok azon túl szinte semmivel nem rendelkeznek, mint hogy erkölcsi, politikai jó ízlést, meggyőződést mutatnak demokrácia ügyben.

Szóval azt gondolom, hogy két feladata van az ellenzéknek manapság. Fokozni a nyomást az Orbán kormányon annak érdekében, hogy változtasson politikai irányvonalán, vagy ha arra nem képes, akkor távozzon. De ez nem elég. Fel kell gyorsítani az ellenzéki alternatíva kidolgozását és a választóknak történő bemutatását.

Olyan kérdésekre kell válaszolni, hogy miként lesz itt alkotmányozó többség? Hogy fog kinézni az új Alkotmány? Mi lesz a sarkalatos törvényekkel? Miként biztosítjuk a költségvetés fenntartható egyensúlyát? Milyen lesz az új adórendszer? Mit csinálunk az egészségügyben, a köz- és felsőoktatásban, a szakképzésben? Mit csinálunk a nyugdíjrendszerrel? De nem folytatom.

A mai demokratikus ellenzéki pártok (MSZP, LMP, DK, 4K stb.) gazdasági-, társadalmi elképzelései között jelentős távolságok vannak. Tegyük hozzá, ma egyik sem tudna önmagában győzni. Nagyon valószínű, ha egyáltalán, akkor valamilyen koalíció léphet majd Orbánék helyére. És mit fognak tenni ezzel az iszonyatos helyzettel, ha még azt sem látjuk, hogy külön-külön mit csinálnának, nem hogy együtt? Csak annyit látunk, hogy majdnem olyan erővel piszkálja egyik a másikat (elnézést a kivételtől), mint ahogy támadja a Fideszt.

Szóval politikus barátaim azt kell mondjam, hogy nem leváltani lesz nehéz Orbánt (ha így folytatja megbuktatja önmagát), hanem kormányozni. És ez az igazi felelősség. Mostanában mutatott viselkedésünk nem azt mutatja, hogy ebből sokat megértettünk.

Mennyi időnk van még? Pár hónap? Két év?

És az országnak?

Szóval Orbánnak menni kell, de még egy kicsit maradjon.

(Utáltam leírni ezt a mondatot, de ez a helyzet. És ezért mi vagyunk a felelősek.)

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (6 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +7 ( 9 szavazatból)
Gyurcsány: még nincs kormányképes alternatíva, 5.0 out of 5 based on 6 ratings

Címkék:, , , ,

  • Hozzászólások(27)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

27 Reader’s Comments

  1. http://hvg.hu/itthon/20120111_gyurcsany_bajnai
    Gyurcsány: Bajnaira szüksége van az országnak

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (6 szavazatból)
  2. Pillanatok alatt lesz!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  3. Mennyire igaza van!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  4. «Utáltam leírni ezt a mondatot, de ez a helyzet. És ezért mi vagyunk a felelősek.»
    ezzel teljes mértékben egyetértek…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (7 szavazatból)
  5. “Nem túl forró fogadtatás. ”
    Forróbb riasztó lehetne, vagy nem?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  6. “Teher alatt nő a pálma” – azaz ha helyzet lesz, majd rapid módon lehet ezekről dönteni. No meg nem ártana, ha a háttértanulmányokból néhány már hozzáférhető lenne! De Bajnai nem tudatosan készült a kormányzásra – és mégis kb fél év alatt megfékezte a szabadesést – és elindította az országot egy felfelé menő pályán. Igaz, hogy ebben építhetett a Reformszövetség javaslataira is.
    Nem igaz tehát, hogy szükségünk lenne Orbánra, m,int stabilizátorra.
    Ő nem a megoldás – hanem a probléma!
    A demokratikus ellenzéknek meg egyelőre elég az együttműködéshez a demokrácia visszaállításának vágya és elhatározott szándéka!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (10 szavazatból)
  7. Gyurcsány: Orbán nem diktátor. /Népszabadság./

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (3 szavazatból)
  8. kekec
    2012. január 12. csütörtök
    23:08
    Azért szükség lesz még Ovira, mert ki fog elszámolni az elmútkétévvel!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (6 szavazatból)
  9. Na itt kezdődnek a politikusok!
    .
    Szerintem a Fidesz “játéka” nem ért véget, sőt!
    A “vezír” a nemzetközi nyomás hatására, lemond, élteti magát, hogy nem tehetett mást, “győztesként” távozik, átadja helyét az általa már biztos kiválasztott személynek!
    Palibácsit leamortizálták, lemond, élvezi a KÉT év után is megillető jogokat!
    “Vezírt” a 2/3-ad beülteti a palotába, és akkor kezdődik a meccs!
    El kell olvasni a köztársasági elnöknek megszavazott kötelességeket és jogokat!

    Onnan irányítanak mindent!
    Akkor lesz igazán nehéz feladata a kormánynak, kormányoknak!
    Így látom bár nagyon, nagyot tévedjek, maradjon ez csak egy buta játék a gondolatokkal!
    További szép estét!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (5 szavazatból)
  10. Ferenc igazolására!
    “Civilek és pártok tüntettek csütörtök este Kaposváron a kormány politikája ellen. A Magyar Szolidaritás Mozgalom (MSZM) somogyi szervezetének felhívására mintegy háromszázan jelentek meg a város főterén – jelentette az MTI tudósítója a helyszínről.
    A tüntetéshez csatlakozott a Demokratikus Koalíció, a Magyar Szocialista Párt, a Polgári Szabadság Platform, a Somogyért Egyesület, a Szabad Demokraták Szövetsége és a Szövetség az Egységes Magyarországért. A pártok képviselői – most először – lehetőséget kaptak a néhány perces megszólalásra.
    A Lehet Más a Politika kaposvári szervezete a baloldali pártok részvétele miatt távol maradt.
    A felszólalók mindegyike a párthovatartozástól független összefogás fontosságát hangsúlyozta, annak érdekében, hogy “mindenki félelem nélkül, egy demokratikus jogállamban élhessen”.
    .
    “Érdekes” a Lehet Máris Pakolni párt hozzáállása az egészhez!
    Egy parlamenti párt így áll a kérdéshez mit várhatnánk!
    Azért a feladatot meg fogjuk oldani, nem adjuk fel!!
    További szép estét

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (8 szavazatból)
  11. Egy kicsit az az érzésem, hogy Gyurcsányban némi sértődött primadonnaság munkál. Úgy gondolja (ha az ellenkezőjét mondja is), hogy vezető szerep illeti meg, viszont Bajnai, a volt minisztere magasan lekörözte miniszterelnökként.
    És most visszatért, és egyszerre ő (Bajnai) a népszerűbb.
    Ez biztosan fáj, de a két dudás közül Bajnai a jobb.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (8 szavazatból)
  12. Ego
    2012. január 13. péntek
    00:42
    Ezt most nagyon leegyszerűsítetted.
    Mindegyiküknek más volt az akkori helyzete, mint ahogy ma is más.
    Régi ismeretség van közöttük, de ha túl közelinek látják őket az is baj és ahogy elnézem most az is, ha távolinak láttatják a kapcsolatukat

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  13. “viszont Bajnai, a volt minisztere magasan lekörözte miniszterelnökként.”
    .
    Azért itt a politikai – az MSZP-sekkel aláíratott, fontos gazdasági kérdések megszavazási kényszere miatti – hátteret se lehet figyelmen kívül hagyni.
    Bajnai a Gyurcsány kormány bizonytalanságai és tévelygései után a tanulságokat levonva előrelátóan, és minden eshetőségre felkészülve inditott, azért lett a kormányzása is sikeresebb.
    .
    Határozott döntéseket hozott, a támogatását előre írásban rögzítve a szándékai véghezvitelében mindvégig konzekvens tudott maradni. Úgy látszik, a szocialista kormányt csak így lehetett kormányozni. Bajnainak tökéletesen bejött, amit eltervezett.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  14. gets írta :”Ezt most nagyon leegyszerűsítetted.”
    Gyurcsány — kimondva vagy kimondatlanul — vezető szerepben képzeli el magát, és én sem tudnám elképzelni második vonalbeli támogatóként. Márpedig ezzel ütközik az, hogy kettejük közül Bajnai bizonyítottan alkalmasabbnak tűnik.
    .
    pirkadat:
    “Azért itt a politikai … hátteret se lehet figyelmen kívül hagyni.”
    Egy elemzőnek nem, de mindenki másnak csak egy dolog számít: hogyan teljesített. Azt mondta, amit tett, és azt tette, amit mondott. Gyurcsán öt percenként jelentett be valami reformot, amit aztán nem csinált meg, és nem mérte fel helyesen a mozgásterét. Ellentétben vele, Bajnai tétovázás és hiba nélkül haladt előre egy elég kilátástalan helyzet megoldásában. Ilyet az ország nagyon régóta először láthatott.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  15. Még nincs kormányképes alternatíva… Vele nem is lesz, lássátok már be!!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -3 (5 szavazatból)
  16. Ejnye bumburi, ez a Gonoszka! :)))
    Régen láttam én, hogy ez a Gyurcsány nem 100-as. :)))

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -4 (6 szavazatból)
  17. Nem értek egyet Gyurcsánnyal
    Olyan ez, mint amikor egy nő azt mondja, hogy igaz, hogy a férjem megcsal, megver engem, meg a gyerekeket, folyamatosan megaláz, kiforgat mindenemből, és szívem szerint már rég elváltam volna, de vele maradok, és hagyom, hogy folytassa amit csinál velünk, amíg nem találok egy másik férfit.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (6 szavazatból)
  18. Ezt dajcstomika ugróiskoláján dobta ki? vagy zsebszámológéppel számolta ki? vagy egyszerűen lát valamit ( amit mi még nem) és nem egészen fair play módon igy kommunikálja?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -3 (5 szavazatból)
  19. Semmi másról nem szóla dolog;
    Az ellenzék értelmesebbjei látják kirajzolódni a jövőt!
    Nem szaladnak a sor elejére, ott kaszabol a “nyaktiló”
    Az első sorban az Orbán űl! és a társai …
    Ha az ellenzéknek van esze, ezt a pár hetet kivárja!
    Aztán hipp-hopp már lessz is “másik” alternatíva ahogyan megváltozik a
    szinpadi díszlet …

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  20. Tisztelem Gyurcsányt, de nem vagyok rajongója.
    Viszont ez a véleménye is a lehető legvilágosabb, tisztább helyzetértékelés a kialakult állapotról.
    sajnálom, hogy társadalmi támogatottsága híján nem javaslatos (szerintem se) mostanában miniszterelnöknek, de ha így folytatja meghatározó lehet a DK szerepe a jövőben. (Csak mást nevezzenek elnöknek…)
    Szerintem, de a helyzet folyamatossan változik.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  21. A mai magyar ellenzék viselkedése a “magyar átok”-ból fakad.Nem is értem midegyiküket igazán.Mit akarnak egyáltalán?Ha igaz,hogy a Fideszt le akarják váltani,nem kellene egymást pocskondirozni,hanem összefogni és közös erővel elsöpörni az ország tönkretevőit.Eddig biztam a LMP.szerveződésbe,ae a Siffer ur viselkedése elsöpörte ezt a bizalmat.Egyáltalán nem értem mit akar -/nak/Sifferék.Káoszt?Szerintem azt.Siffer ur viselkedése,amolyan kint is vagyok,meg bennt is.Nem szabad benne bizni.Én ennek a pártnak -Siffer ur viselkedése alapján- a Lehet Máskép /is/Papolni neevet adnám.Higyjétek el kedves hozzászólók,a mostani ellenzéknél csak a Bajnai tömömörülésben,a Gy.F.mögött álló DK-ban,és az érlelődő Szolidaritás-ban lehet bizni.Akik változást akarnak ezen tömörülések mögé kell állniuk.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  22. “A MIÉP hetilapjában jelent meg egy interjú Szűrös Mátyással, amelyet időközben a MIÉP honlapja is közöl. Ebben az egykori kommunista vezető dicséri régi barátját, aki most a MIÉP listavezetője. Az interjúalany szerint nemzeti szövetségre volna szükség. Javaslata megdöbbentő. Íme!

    - Szűrös Mátyás az Echo Tv-ben kijelentette: “A Fidesz, a KDNP, a MIÉP és a Munkáspárt a nemzeti közép felé terelné az országot, és képes lenne nemzeti akaratot kialakítani, mert ezek a pártok lefedik a társadalom különböző irányzatait.”

    - Igen, meggyőződésem, hogy Magyarországon nemzeti többségű akaratot kell kialakítani ahhoz, hogy változásokat tudjunk elérni a társadalompolitikai életben, és megváltoztassuk a politikai erőviszonyokat a nemzeti érdekek irányába. Azért gondolom ezt így, mert a többpártrendszerben klasszikus értelemben vett nemzeti egységet, ahogy azt sokan elképzelik, nagyon nehéz kialakítani. De a többségi nemzeti akaratot választások útján el lehet érni. Változást ma Magyarországon csak úgy lehet véghezvinni, ha a nemzeti elkötelezettségű és népi, szociális érzékenységű erők összefognak. Félre kell tenni a nézeteltéréseket, hogy az összefogást meg tudjuk valósítani. A Fidesz, amely ma a legnagyobb párt és a kereszténydemokraták szövetsége már létrejött, de ez kevés. A jobboldalon itt van egy plebejus, tisztán nép-nemzeti elkötelezettségű és szociálisan érzékeny párt, a MIÉP, amely már bizonyította rátermettségét. Konstruktív ellenzékként a parlamenti munkájával bebizonyította, hogy valódi és jó célokért küzd. A MIÉP mindig következetes nemzeti politikát folytatott. Az egyetlen baloldali párt Magyarországon a Munkáspárt, mivel hazánkban ma nincs valódi szociáldemokrata párt.

    Szűrös Mátyás szerint tehát a híveit tömegével elveszítő Orbán Viktornak, az ezerszer lejáratódott Csurka Istvánnak, az egykori kommunista Szűrös Mátyásnak és a kádárista Thürmer Gyulának kell összefognia Magyarországért. Mit is lehet erre mondani? Isten óvjon meg bennünket ettől! ” Tisztelt Bartus László! Legyen kedves ezzel a dologgal foglalkozni! Szűrös elvtársnak elgurult a gyógyszere!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  23. Szűrös elvtárs! Elgurult a gyógyszer?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  24. Ego 2012. január 13. péntek 08:03
    Egy kissé egyoldalúan látod! Gyurcsány igenis végig tudott vinni néhány reformot – viszont a többit (amihez 2/3 kellett volna, vagy lenépszavazták) a minősíthetetlen ellenzék megakadályozta. Bajnai valóban jól teljesített – de egy megszeppent ellenzék mellett, aki őszintén nem akarta volna a válságkezelés terhét a nyakába venni. És Bajnai rövid ideig KUSSOLTATNI tudta a politikát (beleértve az Mszp-t és az Szdsz-t is), azt nem tudhatjuk, hogy politikusként milyen teljesítményt nyújtott volna. Mert 4 évig ez nem ment volna még neki sem!
    Gyurcsány politikus – Bajnai szakember. Mindkettőre szükség lesz – és nem egymás ellenében.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  25. Szűrös elvtársnak nem gurult el a gyógyszere – csak rámutatott a zsák és az ő foltocskái megbonthatatlan és testvéri viszonyára. Egyébként érdekesnek találom, hogy a felsorolásból kihagyta a Jobbikot – amelyik állítólag “nemzeti radikális” viszont belevette a Munkáspártot, amelyik mégiscsak internacionalista lenne, vagy mifene.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (1 szavazás)
  26. Gyurcsány másik nyilatkozata:
    http://atv.hu/cikk/20120114_gyurcsany

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (1 szavazás)
  27. Lehet, hogy még nincs kormányképes alternatíva – de ezzel nagyot lépünk előre (köszönjük tanti)
    http://hvg.hu/itthon/20120114_schiffer_lemondas

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Az AN üdvözli McCain szenátor kijelentését 2014. december 4. csütörtök | Bartus László

Orbán Viktor szabadsága 2014. április 15. kedd

Gyurcsány és az Európai Egyesült Álmok 2014. április 14. hétfő

Rendkívül feszült a viszony a sógorokkal 2014. április 13. vasárnap

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos