Ronai and Ronai
AMERIKAI

BBC: Magyarország ellentmondásos reformjai 2012. január 17. kedd 15:27 | RR Forrás: BBC Q&A

  • Hozzászólások(9)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
BBC: Magyarország ellentmondásos reformjai

London/Budapest – Széleskörű kritikát váltott ki egy sor törvény és Magyarország január elsején életbe léptetett új alkotmánya, olvasható a BBC honlapján a Kérdezz-felelek rovatban.

A  Orbán Viktor miniszterelnök konzervatív Fidesz pártjából és a Kereszténydemokrata Néppártból álló, a 2010. áprilisi választásokon kétharmados többséget szerzett koalíció által folyamatba tett intézkedések késztették az Európai Bizottságot annak kivizsgálására, hogy Magyarország megsérti-e az uniós normákat.

A Bizottság a demokratikus fékek és egyensúlyok aláásására és az alapjogok kikezdésére vonatkozó figyelmeztetések közepette a héten arra hívhatja fel Magyarország figyelmét, hogy a központi jegybank függetlenségével kapcsolatos törvényt megkérdőjelezhetik az Európai Bíróság előtt.

Kik a bírálók?

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter 2011. júniusi budapesti látogatása idején a demokratikus szabadságjogok feletti aggodalmának adott hangot, s ezt állítólag egy decemberi levelében is megismételte.

Január negyedikén Alain Juppé francia külügyminiszter kijelentette, Magyarországgal probléma van, és az Európai Bizottság feladata annak ellenőrzése, hogy tiszteletben tartják-e a jogállamiságot és a demokratikus értékeket.

Az Európai Parlament szocialista, zöld és liberális csoportjai bírálták a magyar reformokat, s némelyek az EU-szerződés hetedik cikkelyének alkalmazását kérték, amely kimondja, hogy fel kell függeszteni a tömb alapvető értékeit folyamatosan megsértő állam szavazati jogát.

Nyugat-európai lapok január első felében cikkeztek a szerintük „tekintélyuralmi” vagy „autokratikus” magyarországi fejleményekről, s csatlakozott hozzájuk néhány uniós ügyekben aktív blogger, például a blogactiv.eu platformon. Az Amnesty International és a Riporterek Határok Nélkül szintén bírálta az új alkotmányt és a 2010 decemberében elfogadott médiatörvényt.

Melyek a demokráciát féltők főbb aggályai?

A kormányt azzal gyanúsítják, hogy kétharmados többségét felhasználva a kormányzó párt uralmát bebetonozó intézkedéseket hoz. Az új törvények egy része megváltoztatásához kétharmados többség szükségeltetne, ami kevés manőverezési teret hagy a jövendő kormányoknak.

A december 23-án elfogadott új választójogi törvény a bírálatok szerint a legerősebb pártnak kedvez. Kételyek merültek fel az alkotmánybírósági hatáskör megnyirbálása kapcsán is.

Aggodalmat keltett az igazságszolgáltatás, a választási bizottság, az adatvédelmi biztosság és a központi jegybank viszonylatában a kinevezések szabályainak megváltoztatása.

A magyar médiatörvényt azért kritizálták, mert hatalmat ad a kormány által kijelölt médiatanácsnak. E felhatalmazások egy részét, köztük a nyomtatott és az online sajtó megregulázásának jogát az alkotmánybíróság semmisítette meg 2011. december 19-én. A tanács azonban már másnap megvonta a sugárzási frekvenciát az ország egyetlen országos ellenzéki rádiójától, a Klubrádiótól, és azt egy másik rádióállomásnak juttatta.

Melyek a jogokkal kapcsolatos főbb fenntartások?

Az Amnesty International bírálta az új alkotmánynak az élet fogantatástól számított védelmére, a házasságnak mint férfi és nő közt köttetett szövetségére, a valós életfogytiglan bevezetésére irányuló klauzúláit, valamint azt a szakaszt, amely kizárja, hogy valakinek a szexuális orientációja miatti hátrányos megkülönböztetését diszkriminációnak lehessen minősíteni.

Számos nyugat-európai kommentátor a rasszizmus és az antiszemitizmus élénkülését látja. A német Die Welt január hatodikai cikkében „a gyűlölet kultúrájára” figyelmeztet, „amelyben a ’zsidó’ szitokszó”. Ugyanez a lap január tizedikén Bernard Henri-Levy francia filozófus írását közli, aki szerint Magyarország olyan ország, „ahol egyre nyíltabban éled újjá a szintók, a romák és a zsidók elleni gyűlölet”.

Kiállt valaki a kormány védelmében?

Bizonyos pontig. Az Európai Néppárt, amelynek a Fidesz is tagja, január hatodikán azt állította, az új alkotmányban benne foglaltatik az Alapvető Jogok Chartája. Az új választási rendszerben is látott bizonyos pozitívumokat. A párt azonban hozzáfűzte, hogy támogatni fogja az Európai Bizottság minden olyan ajánlását, amely biztosíthatja, hogy Magyarország megfeleljen az uniós normáknak.

Az Amnesty International 2011. októberében üdvözölte, hogy Magyarország támogatja a gyűlöletbűncselekményekkel szembeni törvénykezésre vonatkozó ajánlásait. Ugyancsak üdvözölte elkötelezettségér arra, hogy a faji megkülönböztetés feltérképezéséhez és az ellene folytatott harchoz adatokat gyűjtsön.

Mit állít a kormány?

Miniszterek panasza szerint a specifikus bírálatokat tisztességtelen módon általánosítják, és azt ajánlották, kijavítják a törvényeket úgy, hogy azok az uniós normákkal teljes összhangban legyenek.

Martonyi János külügyminiszter a francia Le Figaro című lap január 6-i számában azt nyilatkozta, különbséget kell tenni a specifikus bírálatok és az olyan kijelentések között, miszerint Magyarország lerombolja a demokráciát.

Visszautasította azokat az állításokat, melyek szerint elhallgattatnák a médiát, s megjegyezte, hogy „virulens a kritika” a kormánnyal szemben a baloldali sajtóban és a magán televíziós csatornákban, amelyek a hazai piac kilencven százalékát uralják. Martonyi úr kifejtette azt is, hogy a kormány által kinevezettek nem feltétlenül lojálisak, sőt, „épp ellenkezőleg ebben az országban”.

Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes védelmébe vette a csak parlamenti kétharmaddal megmásítható „sarkalatos törvényeket”. A magyar kormány honlapján megjelent cikkében azt írta, ezeket a jogszabályokat „nem az a céljuk, hogy egy ideológiát vagy politikai doktrínát körülbástyázzanak, hanem az, hogy valamennyi magyar által közérdekűnek tartott gondokat, fontos kérdéseket oldjanak meg”.

Orbán Viktor miniszterelnök január 12-én riportereknek azt mondta, Magyarország megvárja, miként érvel az EU a vitatott törvények kapcsán, s hozzátette: „ha meggyőzik a kormányt, készek leszünk megfontolni a törvények módosítását”, olvasható a kormány honlapján.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (4 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +4 ( 6 szavazatból)
BBC: Magyarország ellentmondásos reformjai, 5.0 out of 5 based on 4 ratings

Címkék:, , ,

  • Hozzászólások(9)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

9 Reader’s Comments

  1. Meggyőzik a kormányt??!
    Most mért nem használt egyes szám első személyt? Szerénykedik?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +18 (18 szavazatból)
  2. Semmit sem fognak érdemben módosítani. Mindenkit hülyének néznek. Otthon és külföldön egyaránt.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +15 (15 szavazatból)
  3. A szemétségbe miért nem lehet bele pusztulni?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +14 (14 szavazatból)
  4. A Fidesz kormányzása oda vezetett, hogy a vas függönyről leszedték a tüskét és rárakták az Ő korlátjaikra. Így akarják megvédeni a korlátoltságukat.
    Nem tudják, mert amit mi elcsesztünk azt az EU talán “helyre” teszi.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +15 (15 szavazatból)
  5. sanyobácsi (2012. január 17. kedd 17:26)
    :-))))))))))
    Pedig ez megoldaná a Föld túlnépesedését.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (10 szavazatból)
  6. Ilyen az ÚJREFORM KÓR. Történelmi hagyományteremtés.
    Mitt pali erre is adhat egy jónagy doktorátussal járó tzimet.
    Tsakhógy elvégezhettyük a példát mútatást NewYork felé!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  7. Gyula Bognar, Jr.

    A Viktátor elrabolta az ország embereinek 12-13 év alatt, nyugijukra megtakarított pénzét és eltapsolta azt 5 hónap alatt, egy idióta matolcsal, miután szétverte az alkotmanybíróságot, hogy intézkedéseit meg ne lehessen semmisíteni. Már ezért törvényszék elé kellene állítani és életfogytiglani kényszermunkát érdemel az egész Fidesz bagázzsal együtt. A többi sok száz jogtiprás és hatalom bebetonozás pedig százszorosan elegendő, hogy megkapja azt a büntetést, amit minden diktátor megérdemel, amikor a nép szabadon kitöltheti rajta haragját, mégpedig VISSZAMENŐLEG!!!
    A képviselöket talán lehetne hasznosítani, hallom az állaltkert élelmezési gondokkal küzd.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (10 szavazatból)
  8. ott fent a foton az a szogesdrot,legalabb annyira kituno figyelmeztetes mint regen a “szovjetunio” c. cajtung elejen a havas tajkep,ami ala azt irtak mottoul,; -”sziberia gazdag videk”-!!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  9. Még azt mondják a rókára,hogy sunyi és ravasz,de már látszik,hogy alattomos is !!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Utat nyit a keleti maffiáknak az Orbán-kormány 2012. október 29. hétfő | AN

A világ legnagyobb munkaadói 2012. március 22. csütörtök | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos