Ronai and Ronai
AMERIKAI

Irán megkezdte az urániumdúsítást 2012. január 10. kedd 15:58 | RR Forrás: AN

  • Hozzászólások(7)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Irán megkezdte az urániumdúsítást

Washington/Bécs/Teherán/Caracas – Egy hegy gyomrába rejtett bunkerben kezdte meg az urániumdúsítást az iszlám köztársaság, amelynek bírósága halálra ítélt egy volt amerikai tengerészgyalogost. Eközben a venezuelai fővárosban Hugo Chávez fogadta Mahmúd Ahmedinedzsádot.

Egyre kevesebb a remény arra, hogy a civilizált világ békés eszközökkel is képes jobb belátásra bírni Iránt, amely a síiták szent városa, Kúm mellett a Fordo bunkerben urániumdúsításba kezdett. A hírt hivatalosan megerősítette maga Teherán, de az ENSZ bécsi székhelyű Nemzetközi Atomenergia Ügynöksége is, amely tavaly ősszel egyértelműen katonai jellegűnek minősítette az iráni atomprogramot.

A Fordo bunker egy hegy gyomrában helyezkedik el; kiépítésére azért került sor, hogy az atomprogramot biztonságban tudják az amerikai és izraeli bunkerromboló bombáktól. Az Egyesült Államok Külügyminisztériuma szerint Irán a dúsítással tetézte az ENSZ által hozott határozatok eddigi megsértését. Az Európai Unió, amely elvben már elfogadta, hogy embargót vezet be az iráni kőolajra, január 23-án hozza meg az ezzel kapcsolatos végső döntést. A korábban nem egy alkalommal Irán pártját fogó Franciaország most „precedens nélküli intézkedéseket” sürget.

Tovább ingerli az Egyesült Államokat a 28 éves Ámir Mirza Hekmati amerikai-iráni állampolgár ellen hozott halálos ítélet. Hekmati korábban amerikai katonai tolmácsként dolgozott, miután az általa jól ismert fárszi nyelv igen elterjedt Afganisztánban is. Az Arizonában született fiatalembert kémkedés vádjával ítélték el, miután a tévében felmondattak vele egy nyilvánvalóan betanult szöveget. Washington közölte, hogy Hekmati soha nem állt semmilyen amerikai hírszerző szervezet alkalmazásában, és követelte a korábban a tengerészgyalogságnál szolgált férfi azonnali szabadlábra helyezését.

Hekmatit tavaly augusztusban tartóztatták le, amikor azért utazott Iránba, hogy nagyszüleit meglátogassa. Amennyiben az ítéletet végrehajtják, ő lesz az első amerikai állampolgár, akit Iránban kivégeznek. A kivégzést elvileg még megakadályozhatja az iráni Legfelsőbb Bíróság, amelynek minden halálos ítéletet jóvá kell hagynia.

Amennyiben Iránnal szemben csakugyan életbe lép az olajembargó, az ország vezetésének komoly gondokat okozhat a 74 milliós népesség ellátása. A nemzeti fizetőeszköz, a riál már most napról napra értéktelenebb, mivel akinek pénze van, azt nyugati valutára – elsősorban dollárra – váltja, ékszert vagy tartós élelmiszert vesz rajta. A politikai vezetés mindazonáltal tántoríthatatlannak tűnik, legalábbis Ali Khameini ajatollah, legfőbb vallási vezető azt mondta hétfői tévébeszédében, hogy az országa elleni szankcióknak semmiféle hatása nem lesz.

Mahmúd Ahmedinedzsád iráni elnök eközben hivatalos látogatáson járt Venezuelában, ahol vendéglátójával, Hugo Chávez államfővel közösen gúnyolódtak azon, hogy az Egyesült Államok helyteleníti az iráni atomprogramot, és egy-két humorosnak szánt megjegyzést is elsütöttek arról, hogy van atombombájuk. Ahmedinedzsád Chávez három legjobb közel-keleti barátja közül az utolsó, aki még hivatalban van. A másik kettő – Szaddám Huszein és Moamer Kadhafi – már nincs az élők sorában.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (3 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +4 ( 4 szavazatból)
Irán megkezdte az urániumdúsítást, 5.0 out of 5 based on 3 ratings

Címkék:, , , , ,

  • Hozzászólások(7)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

7 Reader’s Comments

  1. Lehet, hogy az iráni háború lesz a III. VH főpróbája? Kína katonai fejlesztései és nyilatkozatai alapján akár ezt is gondolhatjuk.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  2. Girbegurba:
    Az az érzésem hogy egy háborúban Kinaaz aki a legtöbbet veszheti.
    Mert az amerikaiak meg oroszok már évtizedek óta fejleszgetik elhárító rendszereiket, amíg Kínában a nagy kulturális forradalommal meg a négyek bandájával voltak elfoglalva.
    Úgyhogy nem igazából hiszem hogy ma Kína megkozkáztathatna egy konfrontációt az USA .-val.
    ( Azért nem írok NATO .-t , mert a NATO mostanra már nemsokat ér. Talán még az angolok. Azok tudnak harcolni. A többiek csak arra büszkélkednek , milyen sikeresen herélték ki a haderejüket.)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  3. Geyza,
    Jó, kösz, de nem nyugtattál meg.
    Kína fejlődik a leggyorsabban, és óriási mérete aggaszt.
    Nagyon úgy néz ki, hogy részt kér majd a tortából. Ez önmagában nem lenne baj, viszont vezetése a Mao-korszak örököse.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  4. Lehet, hogy szükség van egy újabb hidegháborús korszakra a világgazdaság felpörgetéséhez? :(

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  5. Az USA tartozik egy csomó lovéval a Kínának. Kína csak névleg kommunista, valójában elég üzleti szempontú ország, még ha diktatórikus is.
    Ha nekimennek az USA-nak, akkor elvesztik az egyik legnagyobb vásárlójukat, és adósságtörlesztőjüket.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  6. Minden esetre az lenne a jó, ha az USA és Izrael éjjel-nappal tárgyalna Kínával és Oroszországgal, mielőtt bármit is tenne.
    Ne forduljon elő, hogy ezen két nagyhatalom kész tények elé van állítva!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  7. Na igen… Tekintve, hogy a térségben elég szépen felvonultak a flották, szükség lenne egy komoly diskurzusra. Ha ezek ott egymásnak esnek a kis perzsa Rumcájsz miatt, az nagy tragédia lene.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Iránban kivégeztek egy ellenzéki költőt 2014. február 14. péntek | AN

Terrorfenyegetés Magyarországról 2014. február 12. szerda | AN

Iráni terrorcsapásra készül New York 2012. október 11. csütörtök | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos